Sosyal Çekingenlik Sosyal Fobi

hayatimdegisti

Administrators, Atakan Sönmez
20
HD RANK
Reaksiyon puanı
87
Web sitesi
www.hayatimdegisti.com
SOSYAL FOBİ

İnsanlar farklı farklıdır. Kimi insan bir topluma girdiğinde, kendisini hemen kabul ettirir, grubun konuşmalarına katılır, grupla birlikte güler ve güldürür. Onlarla konuşmaktan, kendisini ifade etmekten, espri yapmaktan kaçınmaz. Kimi insan ise bunun aksine yeni bir gruba girmekten çekinir, özellikle de grubun içinde karşı cinsten insanlar varsa.

Utangaçlık çoğu zaman bir problem halinde algılanmayabilir. Ancak bu kişiler, sosyal ortamlardaki sıkıntıları nedeniyle bu ortamdan kaçmaya başlayabilirler ki bu durum "sosyal fobi " nin oluşmasına zemin hazırlar.

Sosyal fobi psikiyatride tedavi gerektiren önemli sorunlardan biridir. Yarattığı anksiyete (sıkıntı) nedeniyle birçok psikolojik rahatsızlığa yol açabilir. (Depresyon, panik atak, agorafobi, alkol ve uyuşturucuya yönelim ve hatta intihar.)

Genel nüfus içinde % 4 ile % 6 arasında değişik derecelerde "sosyal fobi " ye rastlanmaktadır. Ancak hastalığın ortaya çıkmasında ve tanınmasında kültürel farklılıklar, toplumsal değerler ve tedavi beklentilerindeki farklılıklar ile açıklanabilir. Örneğin doğu toplumlarında sosyal fobiye sık rastlanmakta ancak tedavi edilebilir bir bozukluktan çok kişilik özelliği olarak ele alınmaktadır. Japonya' da aşırı utangaç birinin "Shinka Shitsu" kişilik yapısında olduğu söylenir. Bu şekilde tanımlanan pekçok kişi aslında sosyal fobik olabilir. Türk toplumunda ve doğu toplumlarında bu belirtileri birçok insanda görebiliriz. Çünkü doğu toplumları insanın bireyselleşmesine tepki gösterir. İnsanların hep biz demesini, toplumun isteklerini kendi çıkarlarının her zaman üstünde tutması gerektiğini vurgular. Kişilerin bağımsızlık ve bireysellik duyguları bastırılarak kontrol altına alınmaya çalışılır. Bu da kişilerin utandırılarak büyümelerine, girişimcilik duygusunun elinden alınmasına, pasif ve utangaç insanlar haline gelmelerine neden olur.

Sosyal fobikler yeni bir ortama girmekte ve o ortama ayak uydurmakta zorlanırlar . Sosyal ilişkiler geliştirme konusunda başarılı değildirler. Çünkü temelde bir güven eksikliği içindedirler. Kendilerini birçok konuda yetersiz hisseden bu kişilerin kendi akranlarıyla kıyaslama yapıldığında, kendisini sürekli suçlayan, eleştiren ve değersizlik duyguları yaşayan insanlar oldukları görülür. Başkalarıyla konuşmak, rekabet etmek veya tartışmak istemezler. Bunun sebebi ise herkesin kendisini yenebileceği korkusudur. Kendi haklarına saldırıda bulunulsa dahi seslerini çıkarmazlar. Sosyal fobik insanların içlerinde sanki dış dünyadan herkesin kendisini izlediği ve değerlendirdiği inanışı hakimdir. Bunun için topluluk önünde konuşmaları gerektiğinde, yeni insanlarla tanıştırıldıklarında, bir işle uğraşırken başkaları tarafından seyredildiklerinde tedirgin olurlar.

Sosyal fobinin temeli çocukluk yıllarında atılmaktadır ve toplum içinde de geliştirilmektedir. Çocukluk döneminin 1-3 yaşları arası "özerklik evresi " olarak bilinir. Bu evre çocuğun anne bağımlılığından uzaklaşıp kendi ayakları üzerinde durabildiğinde başlar. Bu dönemde çocuklar bağımsızlık gereksinimi duyarlar ve bu ihtiyacın karşılanabilmesi için de bağımsız olmak isterler. Eğer bu dönemde sürekli cezalandırılır, aşırı korunur ya da anneye bağımlı biçimde yetiştirilirse çocuk bu baskı sonucu oluşan ezikliğin kızgınlığını ve utancını yaşamaya başlar. Utanç duygusu kişiye yerleştikten sonra artık yaptığı seçimlerin doğruluğu konusunda suçluluğa kapılır ve haklarını savunamaz. Utangaç çocuklardaki suçluluk duygusu, çocuğun hareketlerini kısıtlar. Çevresinde huzursuzluk doğuracağı ve cezalandırılacağı endişesiyle sadece kendisine verilenlerle yetinir. Yeni bir işe girişmekte ve başlamakta zorluk çeker. Yeteneklerini geliştirmekten, hakkı olan şeyleri istemekten kaçınır. Böyle bir çocukluk yaşayan kişinin girişimcilik ya da bağımsızlık duygusunun geliştiği söylenemez. Bu koşullarda büyüyen çocuklar büyük ihtimalle pasif, çekingen ve utangaç yetişkinler olurlar.

Sosyal fobinin tedavisinde bilişsel-davranışsal psikoterapilerden yararlanılır. Ayrıca tedavinin ilaçla desteklenmesi etkiyi arttırır.

Ynt: Sosyal Çekingenlik Sosyal Fobi

Sosyal Fobi'ye bu sitede  sadece diğer korkuların yanında bir alt başlık açtık.Ayrı bir kategori açmadım.Bunun nedeni birazda etiketlemelere karşı olmamdır.Nasıl su fobisi köpek fobisi su fobisi var ise bu da bir fobi.Bu nedenle bu konuyu çokda abartmanın anlamsız olduğunu düşünüyorum.
Ancak elbette sitemizde  bu tür sorunlar yaşamış olan üyelerimiz bu alt başlık latında yeni konular açıp tartışabilirler.Telkinlerden öncesini ve sonrasını ne  hy789 gibi farklar yaşadıklarını anlatabilirler. s456
Sosyal  Çekingenlik nasıl etkiledi hayatınızı ve neler değişti paylaşmaya ne dersiniz? hismiley

sosyal fobisi olanların özellikle kendine güven ve sosyallik arttırıcı telkinleri dinlemelerini tavsiye ederim
teşekkürler..

hmm merhaba herkese.. bir sosyal fobik de (yani sosyal fobik olduğunu zanneden) biri de burda.. actionsmile

m184 ' Alıntı:
sosyal fobisi olanların özellikle kendine güven ve sosyallik arttırıcı telkinleri dinlemelerini tavsiye ederim
teşekkürler..

siz sadece bu telkinleri mi dinlediniz sizde ne gibi değişiklikler oldu lütfen anlatırmısınız?

Ben sosyal fobili olanlara Başkalarının Düşüncelerini Önemsememe Telkininide öneriyorum...
O telkin mutlaka listenizde bulunsun....

mehmet654 ' Alıntı:
m184 ' Alıntı:
teşekkürler..

siz sadece bu telkinleri mi dinlediniz sizde ne gibi değişiklikler oldu lütfen anlatırmısınız?

sadece onları değil özellikle onları dinliyorum benim listem baskalarinin goruslerini onemseme , sosyallik telkini , kendine güven özellikle bunları dinliyorum ayrıca da türkçe metinleri okuyorum ben bendeki değişimin fakrındayım telkinlerden önce ve sonrası etrafımdan farkedilecek kadar gelişme oldu tavsiye ederim

Burada verilecek detaylar diğer arkadaşların motivasyonu açısından oldukça önemlidir..
Ne gibi değişimler oldu.
Bu değişimler çevrenizden nasıl hissedildi.Detay verilirse paylaşımlar daha anlamlı ve motive edici olur.

evet motivasyon çok önemli ilk önce telkinlerin sizi değiştiriceğine inanmalısınız çok daha etkili olucaktır benim sosyalfobim var sosyal olmak istesenizde olamazsınız bu yüzden bu fobinin sebebi geçmişde yaşanmış yada yaşanılan olayların birikimi sonucunda bilinç altımıza yerleşip oluşan kendinegüven eksikliği telkinleri dinlemeye başladıktan sonra eskiden yapmakta zorlandıklarımı artık daha kolay yapabiliyorum hatta yapamadıklarımı yapıyorum ama sorunumu %100 çözmüş değilim kolay da değil kurtulmak kendinizi baştan programlamalısınız inanmalısınız çoğu insan bilmez sfsi olduğunu tesadüf bu tarz siteleri bulduktan sonra anladım yanlız olmadğımı çözmeye çalışıyorum sorunlarımı (: atakan abi saolsun

sosyal fobi telkini ni heyecanla hy789 bekliyorum atakan bey çalışmalarınız da başarılar. alk78

pardon mp3 ü yapmışsınız çok teşekkürler...

Bunun klasik versiyonuda yaptım...Yarın yüklerim siteye...
Slmlar

BENCE BÜTÜN TELKİNLERİN KLASİK MÜZİKLE SUNULMASI DAHA FAYDALI,ÇÜNKÜ ZATEN KLASİK MÜZİĞİN KENDİ BAŞINA VERDİĞİ HUZUR VAR,TELKİNLERLE BİRLEŞİNCE ÇOK ÇOK İYİ OLUR SANIRIM.HANGİSİ OLDUĞUNU HATIRLAMIYORUM AMA Bİ TANE KLASİK MÜZİKLİ OLAN VAR VE ONU DİNLEMEK BANA ÇOOOOK HUZUR VERİYOR hismiley

arkadaşlar, telkinleri dinleyebildiğimiz kadar dinleyelim ancak öğrenmemiz gereken bazı olumlu düşünce kalıpları var: k8908

* Mükemmelliyetçilikten vazgeçmek guitar

Mükemmel diye bir şeyin varolmadığını bilerek iyiye razı olmak (herkes gibi) ve sıradanlığımızdan keyif almak, yaptığımız hatalardan, günlük basit sohbetlerden yada herkesin yaptığı şeylerden zevk alabilmek,

* Kendimizi kabullenmek cilgin897

Bugün ve şuanda eksiklik, hata ya da olumlu olumsuz herşeyimizle, bedenimiz ve ruhumuzu kabul etmek

* Kimseyle kıyaslamamak sapkal89

Hiçbir konuda kendimizi başkalarıyla kıyaslamamak, hatta bunu aklımıza bile getirmemek

* Olumsuz düşünceye son derty

Olumsuz düşüncelere karşı tetikte olmak ve olumsuz bir düşünce hayal fikir aklımıza gelince sadece DUR demek, farkında olmak ve o anda ona dur demek

* Eleştirmemek.. partysmiley

İnsanların sadece ve sadece olumlu taraflarını görmeye çalışmak, onların da bu davranışlarını oluşturan yaşam koşulları ve duyguları olduğunu kabul etmek

* Alınganlık, kişiselleştirme ve genelleme huylarımızın farkında olmak super

bu, ben olduğum için başıma geldi düşüncesine son vermek, alınganlık hissine dur demek ve üstünde durmamak, ya hep ya hiç diye düşünmemek

VE GÜLÜMSEMEK... 25889

merhabalar. bende sosyal fobi olduğunu düşünüyorum. telkinlerin hangi versiyonunun dinlememi önerirsiniz.

Merhabalar;
Sosyal fobi konusunda bir çok üyemiz var.Onlarda öncelikle ego güçlendirici ve suçluluk telkinini dinliyorlar.Daha sonra kendine güven sf gibi telkinleri ekleyebilirsiniz.

merhaba bende ssosyal fobi olduğu için ego güçlendirici, kendine güven, suçluluk scriptlerini 3-4 ay önce 2 hafta kadar dinlemiştim ve şimdi ise özel olarak sf scripti yapmışsınız. öncelikle bunun için teşekkürler. şimdi ben diğerlerini dinlemeden sadece bunu dinlesem yeterlimi acaba??? diğer 3ünün bile bana faydası çok olmuştu. onayi onayi

yalnız ben bu sf scriptinin new age türünü indirdim. sanki 3 tane şarkı arka arkayaymış gibi. acaba hepsi bütünmü?? birde şarkı biterken en sonunda yarım kalıyor. anlayamadım neden böyle olduğunu >:(

Merhabalar;
Öncelikle bir list yapmanizi öneririm.Ego,Suçluluk kendine güven sosyallik arttirici koruma kalkani gibi..
Hatta topluluk karşıısında konuşmayida ekleyebilirsiniz.
Sadece sf telkinini dinlemek yerine önce temel olanlari dinleyip sonra sf yi ekleyiniz.
Sf içeriği çok uzun dolayisi ile bir müzik yetmemiş.İki tane eklemişim.Son bölümünde telkin bitince boş müzik dinlememeniz için müziği yarida kestim.

merhabalar

telkinlerin bir kaç versiyonunu hazırlamışınız (klasik müzik,ney,sanat müziği.. vs.)teşekkür ederiz. sizce hangisini ni dinlemeliyiz. ben new age i indirdim dinliyorum bir kaç gündür.

Seçenek olsun diye yaptim.Beğendiğinizi dinleyebilirsiniz. music45

arkadaslar bu sıteyi buldunuz 25889
bence duzenlı olarak gırıp okuyun bırseyler cok motive edici oluyor ...
onayi

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir. 5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir. 5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, yasaya aykırı yada telif hakkı içeren paylaşımlar BURADAN bize ulaşıldığı taktirde, ilgili konu en geç 48 saat içerisinde kaldırılacaktır. Sitemizde Bulunan Videolar YouTube, Facebook, Dailymotion, v.b. video paylaşım sitelerinden alınmaktadır. Telif hakları sorumluluğu bu sitelere aittir. Videoların hiç biri sunucularımızda bulunmamaktadır.
Geri