Albay
Tesekkür: 45
92 Mesajinıza toplam 143 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| Lost Dizisi
Dharma nın Açılımı
Lost umuzun gizemli firması The Hanso Foundation ın, her ne kadar bunun aksini söylese de, Dharma projesi ile bir ilgisi
olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunca zamandır dharma nın anlamını aradı durdu herkes. Kimisi uzakdoğu felsefesine bağladı, kimi bir şeyin kısaltması olduğunu savundu. Ve The Lost Experience sayesinde, nihayetinde öğrendik ne anlama geldiğini.
Department of
Heuristics
And
Research on
Material
Applications
yani malzeme uygulamaları üzerine deneysel çalışma ve araştırmalar departmanı anlamına gelmekte.
DHARMA GİRİŞİMİ isimli gizemli araştırma projesi, 1970de Gerald ve Karen DeGroot tarafından Michigan Üniversitesi'nde doktora yaparlarken oluşturulmuş ve Danimarkalı sanayici Alvar Hanso ile sahip olduğu HANSO FOUNDATION tarafından desteklenen bir oluşum görüntüsü çizer. Ancak yine de araştırma projelerinin kapsamının bu derece geniş olması, incident, purge gibi gizemli olaylarla desteklenen sis perdesi, DHARMA'nın ne kadarının bir araştırma projesi ne kadarının ise başka bir şey olduğu konusunda ciddi şüpheler yaratır.
Bu başlık altında DHARMA ile ilgili belli başlı konular ele alınacaktır.
DHARMA, Sanskritçe'de pek çok anlama gelir. Bu anlamlardan bazıları şöyledir :
- Evrenin düzenini ve ruhsal gelişimi sağlayan kozmik doğa yasaları. (Buna bağlantılı olarak karma ve samsara yasaları da bulunur.)
- Ulu düzen, hakiki doğa
- Hakikat
- Vazife
- Doğruluk, erdem, ahlak, bilgelik
- Öğreti, yüksek hakikatlere götüren yol.
Budizm anlayışında DHARMA, çok geniş kapsamlı bir bilgelik dünyasıdır ve açıklaması şu bilgileri içerir :
- Buda'nın öğretileri
- Aydınlanmanın bir yolu olarak Buda'nın belirlediği kuralları bilmek ve bunları uygulamak
- Herşeyin yapılması için temel teşkil eden öğelerden biri
- Öğretmeni tarafından öğrencisine sunulan dersler
- Öğretmenin Yolu = Acı çekmeyi bertarafa etme ve karmayı tersine çevirme/yok etme yolunda öğrencinin yaptığı yolculuk
- Tek Gerçek = Evrenin en önemli öğesinin mutluluk, huzur veya Nirvana olduğunu farketmek
İSTASYONLARIN İSİMLERİ VE APOLLO
İstasyonların bir kısmının garip bir şekilde Yunan Mitolojisi'nin önemli tanrılarından Güneş Tanrısı Apollo ile ilişkisi olduğu görülür. Apollo da, o doğduğu dönemde okyanusta özgürce gezen, bu nedenle yeri bir türlü Hera tarafından bulunamayan Delos adasında, ikiz kızkardeşi Artemis ile beraber doğar. Annesi Zeus tarafından baştan çıkarılmış olan Leto'dur.
DHARMA'nın Apollo'ya olan ilgisinin kaynağı bilinmemekle beraber aşağıdaki ilginç noktalar da dikkate değerdir :
1 - Apollo Candy Bar (Apollo çikolataları) DHARMA'nın temel gıdalarından biridir. Apollo Candy Company'nin Hanso Grubu'nun şirketlerinden biri olduğu The Lost Experience'da açıklanmıştır.
2 - Apollo da bir adada doğmuştur. Hatta tam olarak Kynthos adlı bir dağda doğduğu söylenir. Bu nedenle kızkardeşi Artemis'in bir adı da İngilizce'ye Cynthia olarak geçmiş Kynthia'dır (Kynthos Dağı'ndan). (Cynthia da, hostes Cindy'nin tam adıdır.)
3 - Apollo'nun tanrılığı güneş, müzik, ilaç ve iyileştirme, ışık, gerçek, okçuluk ve ölüme neden olan veba konusundadır. Apollo aynı zamanda Delphi'deki kahin aracılığı ile konuşur. Hepsi de Lost'ta bulunan temalardır.
Müzik = Charlie ve müzisyenliği, son bölümde Looking Glass'taki şifreyi çözmelerini sağlar.
İlaç / İyileşme = Adanın iyileştirici özelliği Locke ve Rose başta olmak üzere dönem dönem hemen hepsinde kendini gösterir.
Gerçek = Dharma'nın kendisi de bir gerçeği arama yoludur ve karakterler kendi gerçekleri ile yüzleşirler.
Okçuluk = Arrow (Ok) diye bir istasyon bulunur.
Veba / Hastalık = İlk olarak Danielle tarafından bahsedilen, daha sonra da Desmond ve karantina ile iyice yerleşen hastalık kavramı gizemini korumaktadır.
Delphi Kahini = Psişik güçler (özellikle Walt ve Locke) ve Jacob'ın Ben aracılığı ile emirlerini Others'a iletmesi bu duruma benzer.
4 - Apollo'nun oğullarından birinin adı Linus'dır. Benjamin'in soyadının da Linus olduğu düşünülürse (ve yukarıdaki bağlantı ile) Jacob'ın bir şekilde Apollo ile özdeşleştirildiği farzedilirse, Benjamin Eski Ahit aracılığı ile Jacob'a, Yunan Mitolojisi aracılığı ile de (Linus soyadı ile) Apollo'ya baba-oğul ilişkisi ile bağlanır. Ama her iki durumda da en sevilen oğul değildir. Eski Ahit'te Jacob'ın en sevdiği oğlu Joseph (Yusuf), Yunan Mitolojisi'nde ise Apollo'nun en popüler oğlu Asklepios'tur (ilaç ve iyileşme yarı tanrısı); hatta Apollo, Zeus oğlunu yıldırımla çarpıp öldürünce Kyklopsları öldürerek intikam almaya kadar gider. Oysa Linus genç yaşta ölür. Dolayısıyla Benjamin hem ad hem de soyadı itibariyle ikinci planda kalmaya mahkumdur.
İstasyonların isimleri ve Apollo bağlantıları ise şöyledir :
The Arrow (OK)
Apollo'nun (ve onunla beraber kardeşi Artemis'in) en bilinen sembolleri ok ve yaydır.
The Staff (ASA / DEĞNEK)
Caduceus ile gösterilen The Staff istasyonu aynı zamanda tıbbi araştırmaların da yapıldığı yerdir. Caduceus, ilk olarak Apollo'ya ait olan ve bu nedenle iyileştirme, ilaç ve tıp ile özdeşleştirilmesine rağmen, aslında asıl bu özellikleri taşıyan asa, Apollo'nun oğlu Asklepios'a ait olan asadır.
Çünkü Apollo kendi asasını bir lir alabilmek için Hermes ile değiştokuş etmiştir. Bu nedenle asa artık Apollo'nun değil, Hermes'in, yani haberci tanrınındır. Hermes aynı zamanda ölülerin aşağı dünyada (UNDERWORLD) yolunu bulmasına yardım eder. Asa da artık ticaret asası gibi bir özellik kazanır.
Yine de geleneksel olarak kullanılan tıp logosu, Apollo'nun caduceus'undan yola çıkılarak oluşturulmuştur.
Â******
Leto Apollo ve Artemis'i doğururken, bunu Hera'dan gizlemek için bir kuğu sürüsü adanın etrafını kaplar. Bu nedenle kuğular da Apollo için kutsaldır.
The Flame (ALEV)
Apollo bir Güneş Tanrısı olması nedeniyle alevle de özdeşleştirilir.
The Hydra
Apollo bir kargayı su alması için gönderiri. Ancak yolda incir yemek için duran karga geciktiği için Apollo'nun kızacağını bilerek Hydra'yı yakalar ve gecikme için onu suçlar. Ama Apollo düzeni kolaylıkla farkeder.
Hydra aynı zamanda Herkül'ün 12 görevinden birinde de karşımıza çıkar.
Other stations, which also feature inverted DHARMA logos, seemed to be named according to a different scheme.
DİĞER İSTASYON İSİMLERİ
Yukarıdaki istasyonların dışında kalanlar için isimlerin farklı yerlerden alındığı düşünülebilir.
The Pearl (İNCİ)
İnci İstasyonu'nun merkezi konumu (Blast Door üzerinde merkezde yer alan ?nin altında yer alması ve aynı zamanda diğer istasyonlarda yürütülen çalışmaların izlendiği istasyon olması) nedeniyle, aynı bir deniz kabuğunun ortasındaki inciye benzediğinden bu ismi aldığı düşünülebilir.
Bu konuda yazılmış olan 9 İNCİ başlıklı teoriyi de okuyabilirsiniz. Bu teoride de Hint Vedaları'ndan yola çıkarak İnci ile ilgili bulunan bilgiler yer almaktadır.
Bu arada ilginç bir şekilde dizinin önemli mekanlarından biri olan Portland'da PEARL DISTRICT diye bir yer bulunur.
The Looking Glass (AYNA)
En açık referansa sahip bu istasyon, doğrudan Lewis Carroll'ın Alice Harikalar Diyarında adlı kitabının ikincisi olan Through the Looking-Glass, and What Alice Found Theree atıfta bulunur ve bu nedenle de logosu beyaz tavşan şeklindedir.
ORYANTASYON VİDEOLARI
DHARMA Girişimi, kendilerine katılan kişileri eğitmek amacıyla bazı oryantasyon videoları oluşturmuştur. Bu videolarda çoğunlukla Marvin Candle ya da Mark Wickmund adı ile tanınan bir DHARMA çalışanı bilgi verirken görülür.
SRİ LANKA VİDEOSU : 1975te oluşturulan ve DHARMA'nın kuruluşunu ve tarihini açıklayan bir videodur. İkinci kısmında ise DHARMA Girişimi'nin başarısızlığının nedenleri üzerine konuşan Thomas Werner Mittelwerk görülür. Videonun kaynağı yine The Lost Experience isimli oyundur.
TANITIM VİDEOSU : Adaya ulaşan kişilere gösterilen ve Marvin Candle'ın Girişim'in amacı ve Barakalar'ın güvenlik protokolleri hakkında bilgi verdiği videodur.
SWAN ORYANTASYON VİDEOSU : Kuğu (Swan) İstasyonu'nda uyulması gereken güvenlik protokollerini, DHARMA'nın kuruluşunu ve çalışma konularını, ayrıca niteliği bilinmeyen bir olayı (incident) anlatan ve bilgisayara giriş komutlarını veren videodur.
PEARL ORYANTASYON VİDEOSU : İnci (Pearl) İstasyonu'nda diğer istasyondaki kişilerin gözlemlenmesi üzerine bilgi veren videodur.
PSİKOLOJİ TESTİ ORYANTASYON VİDEOSU: LOST Experience'da geçer. 115 resimden oluşur. En önemli resimler şunlardır :
Resim 60 : Alvar Hanso'nun Swan videosunda da görülen resmi
Resim 81 : HAZMAT kıyafetli bir adamın resmi - Kelvin de Swan dışına çıktığında bu giysilerden giyer.
Resim 42 : Swan'da da duvarda yer alan resim.
Resim 50: Muhtemelen Flame'de yer alan çanak anten
Resim 67 : Helikopter (Naomi'nin helikopterine atıf olabilir)
Resim 90 : Uçak (Dharma'nın uçağının adaya gelişi olabilir)
Bazı resimler kutup ayıları (ör/ resim 44), kuğular (ör/ resim 6, 72, 108), patlamalar (ör/ resim 26, 30, 106), domuzlar, köpekbalıkları ve biyolojik deneyler ile ilgili görüntüler içerir.
DHARMA GİRİŞİMİNİN ÜYELERİ
Dizi esnasında karşımıza çıkan ya da ismi geçen DHARMA üyeleri şunlardır :
Â******ALVAR HANSO DHARMA'nın kurucularından, asıl finansör ve 1975 tarihli Sri Lanka Videosu'nun anlatıcısı
GERALD VE KAREN DEGROOT DHARMA fikrini ortaya atan kişiler
MARVIN CANDLE/MARK WICKMUND Tanıtım, Swan (Kuğu), Pearl (İnci) ve Flame (Alev)deki videoların anlatıcısı. Neden iki isim kullandığı bilinmiyor.
OLIVIA GOODSPEED DHARMA Girişimi öğretmeni. Ben'in sınıfına volkanlarla ilgili bilgi verirken görülür. Horace Goodspeed'in eşidir. Horace ile beraber Benjamin'in doğumunun ardından babasına yardım etmeye çalışır. Muhtemelen tasfiye sırasında ölür.
HORACE GOODSPEED Matematikçi. Olivia'nın eşidir. ARROW istasyonunun giysisini giyer. Roger ve Ben'i adaya getiren kişidir. Tasfiye sırasında ölür.
OPAL Hemşire. Ben ve Roger Linus adaya geldiklerinde Roger'a Work Man olarak çalışacağını belirten kişi. Tasfiye sırasındaki durumu belirsizdir.
CASEY Gemolojist (geobilim ve mineralojinin bir alt dalı olan ve değerli taş ve mineralleri incelemekle uğraşan bilimdalı). Adaya gelişlerinde yeni DHARMA elemanlarını karşılar. Tasfiye sırasındaki durumu belirsizdir.
JUNE Adaya gelişlerinde yeni DHARMA elemanlarını karşılayan teknisyenlerdendir. Tasfiye sırasındaki durumu belirsizdir.
MIKE Pearl İstasyonu'nun üniformasını giyen DHARMA teknisyeni. Tasfiye sırasındaki durumu belirsizdir.
ANNIE DHARMA Girişimi'nin adadaki okuluna devam eden, Ben'in kız arkadaşı. Ben adaya geldikten kısa bir süre sonra ona Apollo çikolatası ikram ederek onunla arkadaş olur. Ben'in doğumgününü hatırlayıp ona ikisini temsil eden bir çift tahtadan oyulmuş bebek hediye eder. Kız bebeği Ben'e verir, erkek bebeği kendisine alır ve artık hiç ayrı kalmayacağız diyerek ona olan bağlılığını dile getirir. Adada kiminle olduğu ya da tasfiye sırasındaki durumu bilinmemekle beraber, Ben'in ona olan sevgisi ve hala bebeğini saklayarak ona hatırlaması nedeniyle tasfiye sırasında olmasa bile öncesinde ya da sonrasında öldüğü düşünülebilir.
ROGER LINUS Ben'in babası. Swan üniforması giyer ve DHARMA kamyonetini kullanır. Tasfiyede Ben tarafından öldürülür.
BENJAMIN LINUS Babası ile geldiği adada DHARMA'nın okuluna gider, Annie ile arkadaş olur. Hostiles ile birlik olarak, babası gibi işçi olarak çalıştığı DHARMA'nın tasfiyesini içerideki adam olarak yürütür ve babasını öldürür.
KELVIN JOE INMAN Swan İstasyonu'ndaki ekipten biridir. Amerikan Ordusu'nda askeri haberalma subayı olarak görev yaptıktan sonra adaya gelir. Önce Radzinsky ile çalışır, sonra bir süre yalnız kalır. Ardından Desmond'ın gelişi ile kaçış çalışmalarına başlar ancak 2004 Eylül'ünde kaza sonucu Desmond tarafından öldürülür.
RADZINSKY Swan'da Kelvin ile beraber çalışan, fotografik hafızası sayesinde Blast Door üzerindeki haritayı yapmaya başlayan Radzinsky'nin tam adı bilinmemektedir. Sahte bir Lockdown prosedürü oluşturan ve Swan Oryantasyon videosundaki kesintiyi yapan kişinin de o olduğu söylenir. 2001den önce, Kelvin uyuduğu sırada ağzına dayadığı bir silahı ateşleyerek r eder. Kelvin Swan'ın tavanındaki kahverengi lekenin Radzinsky'den kaldığını söyler.
İSKELETLER (Kutup ayısının mağarası) PEARL (İnci) İstasyonu'nun üniformasını giyen iki kişinin iskeleti burada bulunur.
İSKELETLER (Toplu Mezar) Tasfiyeden sonra ölen tüm DHARMA çalışanları bu mezara atılır ve iskelet haline gelir.
TASFİYE VE DHARMA GİRİŞİMİ
TASFİYE (THE PURGE)
DHARMA Girişimi ve Hostiles olarak adlandırılan ve adanın yerli halkı olduğu söylenen grup arasındaki (nedeni pek de belli olmayan) çatışmanın son aşamasını belirleyen olay THE PURGE (Tasfiye) olarak adlandırılır. Uuzn bir süre DHARMA tarafından silahlı saldırı altında tutulan (ya da böyle biz izlenim verilen) Hostiles, (yılı bilinmemekle beraber) 22 Aralık saat 4te Barakalara, DHARMA'nın kendi ürünü/silahı olan ve solunması halinde güçlü spazm ve kanamayı takiben ölüme neden olan toksik gaz ile saldırırlar. DHARMA'dan kalanlar sadece bir toplu mezardaki cesetler olur ve DHARMA varlığı adadan silinir.
Tasfiyeyi anlatan iki açıklama Mikhail Bakunin ve Ben'den gelir :
Mikhail :
Tasfiyeden ilk bahseden Sayid ve Kate ile Flame'de yaptığı konuşma sırasında Mikhail olur.
Onlar (DHARMA) Hostiles'a karşı aptalca bir savaş başlattılar ve adına tasfiye dediler.
Buna göre göründüğü kadarıyla Swan'daki çalışanlar hariç tüm DHARMA çalışanları ölmüştür. Mikhail muhtemelen tasfiyeyi gören biri değildir, çünkü kendi ifadesine göre adaya denizaltı ile getirilerek Hostiles (Others) için çalışmaya başlamıştır. Denizaltının kontrolünün ancak tasfiyeden sonra Hostiles'ın eline geçtiği düşünülürse Mikhail'in gelişi de tasfiyeden sonradır (ki gelişinin 1993 civarı olduğu düşünülmektedir). (Enter 77″)
Ben Linus:
Bir tarafın gitmesinin zorunlu olduğu, bir tarafın tasfiye edilmesi gerektiği açıkça belli olduğunda, ben yapmam gerekeni yaptım.
Ben, DHARMA Girişimi'nin adaya uyum arayışı ile geldiğini ancak adanın yerlileri ile beraber yaşamayı bile başaramadığını söyleyerek DHARMA'dan nasıl Hostiles'ın tarafına geçtiğini anlatır. Tasfiye ile ölen tüm DHARMA çalışanlarının cesetleri kazılan toplu mezara atılmıştır.
Bu iki ifadeden anlaşıldığı kadarıyla, DHARMA Hostiles dediği yerli halkı tasfiye etmeye çalışırken kendisi tasfiyeye kurban gitmiştir.
Anlaşıldığı kadarıyla Swan istasyonunda hala DHARMA çalışanları bulunduğundan, 2004 yılına kadar DHARMA bir şekilde onlara ekipman ve gıda göndermeye devam etmiş, ama SWAN'a yeni çalışan gönderilmesi (muhtemelen Kelvin'in gelişinin ardından) durdurulmuştur. Yapılan resmi açıklamalar ile bu durum birbiri ile çelişir. Ayrıca Kelvin'in geldiği zamanlarda Others kontrolündeki bir adaya DHARMA'nın nasıl olup da hala çalışan gönderebildiği de açık değildir. Gönderilen ekipman ve gıda da bir şekilde OTHERS'ın eline geçmektedir (bu durum, Through The Looking Glass, Part 2″ bölümünde Ben'in günlüğüne yazdıklarından anlaşılır).
DHARMA'nın adada bilinen son çalışanı Kelvin Inman olarak bilinmektedir. 1992den sonraki bir tarihte adaya gelen Inman tasfiyeden habersiz bir şekilde Swan'da yıllarca görev yapmış, 2001de Desmond ile karşılaşarak onu yeni DHARMA çalışanı sanmış, 2004te de ölmüştür. Inman tasfiyeden de habersiz görünmektedir.
DHARMA'nın bir kısmının aynı Ben gibi Hostiles tarafına geçtiği düşünülmektedir.
TASFİYENİN ZAMANI
Tasfiyenin tam zamanı bilinmemekle beraber yaklaşık tarihin 1980lerin ortası-sonu, ya da 1990ların başı olduğu düşünülmektedir.
- Ben'in flashback sahnelerinde, tasfiye sırasında baktığı saatin kitle üretimine 1992de geçildiği bilinmektedir. Mikhail Bakunin'in de adaya gelişini 1993 olarak açıkladığı görülür (Enter 77″ de adaya geleli 11 yıl olduğunu söyler). Bu durumda Mikhail'in tasfiyenin hemen ardından gelmiş olması ya da aslında Dharma tarafından işe alınan kişilerden biri olmasına rağmen, çok kısa bir süre sonra Hostiles tarafına geçtiği ve tasfiye sırasında DHARMA ile alakasının bittiği düşünülebilir.
- Ancak bu durum, Danielle'in adaya gelişi ile ilgili söyledikleri ile çelişir. Danielle söylediğine göre 1988de (2004e göre 16 yıl önce) adaya geldiğinde adada kimse bulunmamaktadır ve Others'ı da sadece fısıltılar şeklinde tanımaktadır.
- Hanso Grubu'ndan Hugh McIntyre'ın yaptığı açıklamaya göre Hanso DHARMA'ya finansal desteğini 1987 itibari ile kesmiştir. Ancak adaya 2004te dahi DHARMA logolu ekipman ve gıda geliyor olması ve Kelvin Inman'ın 1992den sonra adaya gelmiş olmasının makul olması nedeniyle bu açıklama çok da gerçeği yansıtmamaktadır. Ancak :
a) DHARMA'nın içinde iki fraksiyon varsa ve bu (örtülü) fraksiyonlardan biri gizli olarak hala adaya yardım yapıyorsa (hatta Others ile işbirliği içinde ise ve Others herhangi ters bir şey olmaması için Swan'daki Dharma çalışanlarının varlığına göz yumuyorsa, ancak gönderilen gıda ve ekipmanların büyük bölümünün kendilerine alıyorsa)
b) Ya da DHARMA tamamen Hanso'nun kontrolü dışına çıktıysa ve bir nevi ad değiştirerek (örneğin Mittelos) hala adadaki varlığını Others şeklinde koruyorsa ama eski ve tasfiye edilen DHARMA ile amaçları ve yöntemleri farklılaşmışsa
bu durum yine de göz önüne alınabilir. Ancak bu durumda da sorulması gereken soru şudur : Peki Others'ın ve dışarıdaki kanalı Mittelos'un finansmanını kim sağlıyor ??
BASKIN (INCURSION - FLAME İSTASYONU)
Flame İstasyonu'ndaki videodan anlaşıldığı üzere, DHARMA çalışanları Flame'e Hostiles tarafından saldırı ya da baskın düzenlenmesini beklemektedir. Bu nedenle Flame'in stratejik önemi göz önünde bulundurularak istasyonun altı C4lerle kaplanmış, istasyon bilgisayarına da baskın haline 7-7ye basılması için direktif yerleştirilmiştir. Böylece Flame istasyonu ele geçmeden havaya uçurulabilecektir.
Â******
Ancak tasfiye öncesi muhtemelen burada çalışanları kendi taraflarına çekmeyi başaran ya da yine toksik gaz saldırısı ile onları da etkisiz hale getiren Hostiles, Flame'de herhangi bir patlamaya neden olmadan burayı ele geçirmeyi başarmıştır. İstasyonunun kontrolünün uzun süredir Bakunin'in elinde olduğu, Rus ordusunda iletişim subayı olarak çalışması nedeniyle buradaki tüm dış dünya iletişim sistemleri ile onun ilgilendiği, gelen kişilere karşı da silahlı şekilde beklediği ve hatta Ben'in bile gelirken önceden bağırarak haber vermek zorunda olduğu görülür.
Aslında DHARMA'nın genel olarak ABD ordu malı silah ve cephanelerle oldukça iyi silahlandığı, Swan ve Hydra'daki silah depoları ile Barakalar'da kaçışan DHARMA çalışanlarının elinde tuttukları tüfeklerden anlaşılır. DHARMA adaya oldukça hazırlıklı, belki de kendisini nelerin beklediğini bilerek gelmiştir.
Temmuz 2006 tarihli Sri Lanka Videosu'nda Thomas Mittelwerk'in DHARMA Girişimi'nin başarısızlığa uğradığından söz ettiği görülür. Ancak Mittelwerk HANSO adına çalışan biri olarak yaptığı açıklamalar ile ve DHARMA Girişimi videosu göstererek, projenin bir şekilde hala aktif ve geçerli olduğuna işaret ediyor gibi görünür. Sadece yeri değişmiş, adadan iki küçük kasabaya kaymış olabilir.
Ayrıca hala DHARMA markalı yiyecek ve malzemelerin Swan'a gönderiliyor olması ve Inman'ın her ihtimalde Körfez Savaşı'ndan, yani 1991den sonra DHARMA'ya dahil olması da Hugh McIntyre tarafından yapılan açıklamanın doğru olamayacağının bir göstergesi olabilir.
Ancak Lost Experience'da da vurgulandığı gibi, Hanso Group da iki başlı hale gelir; Alvar Hanso'nun 2002 Aralık ayında Madrid'de görülmesi, ancak sonra ortadan kaybolmasının ardından liderliği alan Mittelwerk'in aslında Hanso'yu kaçırdığı ve hapis tuttuğu, bu esnada gerçekleşen hiçbir şeyin Alvar Hanso'nun bilgisi dahilinde olmadığı sonradan anlaşılır. Bu durumda Mittelwerk'in Hanso Group içinde bir nevi tasfiyeye girişerek Hanso ve onun gibi düşünenleri elimine ettiği, kendi inanç ve düşüncelerine uygun bir sistem geliştirdiği düşünülebilir. Hatta bu sistem dahilinde Hanso Group, bilerek ya da bilmeyerek, Mittelwerk'in yönlendirmesi ile Others'a destek de olmuş olabilir. Mittelwerk'in isminin Mittelos ile benzerliği de bu şüpheleri arttıran bir sebep olarak görülebilir. Bu da elbette Lost Experience'ın dizi ile paralel olduğunu ve verilen bilgilerin de bu yönde doğru olduğu varsayılarak düşünülebilir.
Yapımcı Yorumu
Yapımcılar bu başarısızlığa uğrama ya da tasfiyeyi çöküş olarak nitelendiriyorlar. Bu çöküş sırasında da kutup ayıları kafeslerinden kaçıp başıboş kalıyor - ki bu da aslında Amerika'nın Bağdat'ı bombalaması sırasında Bağdat Hayvanat Bahçesi'nden kaçan aslanlara bir atıf olarak nitelendiriliyor.
ARAŞTIRMA KONULARI
Swan (Kuğu) Oryantasyon Videosu'nda da belirtildiği üzere, DHARMA pek çok değişik konuda araştırma yapan bir oluşum olarak görülür.
METEOROLOJİ
Blast Door üzerindeki bazı notlar DHARMA'nın meteorolojik araştırmaları ile ilgili fikir verir :
Mountainous terrain most likely used by D.I.H.G. for meteorological research due to (Dağlık arazi yüksek irtifa nedeniyle büyük ihtimalle D.I.H.G tarafından meteorolojik araştırma için kullanılıyordu)
Geological composition likely to cause magnetic interference with weather project (Jeolojik oluşumun hava durumu projesine manyetik müdahaleye sebep olması olası)
PSİKOLOJİ
İnsan zihin ve davranışlarının analizini çeren psikoloji de temel araştırma konularından biridir. Swan Oryantasyon Videosu'nda DeGroot'ların B.F.Skinner gibi vizyonerlerin yolunu takip ettiği söylenir.
B.F.SKINNER
Skinner, 1972de kaleme aldığı Beyond Freedom and Dignity adlı eserinde, insanları değiştirmenin tek yolunun çevreyi değiştirmek olduğunu iddia eder. DHARMA Girişimi de Valenzetti Denklemi'ni değiştirmek ve yönlendirmek, böylece insanlığın kaderini değiştirebilmek için Skinner'ın dediği şekilde çevreyi ve iklimi manipüle eder.
Skinner'ın kitabındaki ikinci temel nokta ise gerçek özgürlük ve özgür iradenin olmadığıdır. Skinner özgürlüğün, insanların kendileri ve davranışları üzerine uygulanan kontrolleri hissetmedikleri durumlar olduğunu belirterek, uyuşturucu kullanımı, kumar, vb günümüz sosyal problemlerinin nedeninin toplumdaki kuralların doğru şekilde yönetilememesi olduğunu söyler.
Bu görüşlerden hareketle oluşturulan DHARMA, Skinner'ın bilinen uygulamalarından Skinner Kutusunu da Hydra'daki kafesler aracılığı ile uygular. Sawyer'ın içine konulduğu kafeste daha önceden yer alan kutup ayıları, aynı Skinner'ın orjinal deneyinde güvercinler ve farelerle yaptığı gibi, belli bazı hareketleri için ödüllendirilirken, diğer hareketleri için de cezalandırılır. Aynı durum Sawyer için de uygulanır ve Sawyer en sonunda elektrik tarafından çarpılmadan balık kraker almayı başarır. Tom'un dediğine göre bu işlem kutup ayılarının sadece iki saatini almıştır.
SWAN İSTASYONU
DHARMA'nın psikolojik deneyleri için hangi istasyonu kullandığı kesin olarak bilinmemekle birlikte, ilk olarak Swan'ın bu iş için geliştirildiği Pearl'de ele geçirilen Oryantasyon Videosu ile ortaya çıkmıştır. Buna göre; Swan Oryantasyon Videosu'nda deneyde yer alacak kişilere her 108 dakikada bir 4, 8, 15, 16, 23 ve 42 sayılarını sırayla bilgisayara girmedikleri takdirde bir felaket yaşanacağı söylenir. Ancak onlar burada çok önemli bir görevi yerine getirdiklerini düşünürken, Pearl İstasyonu'ndaki diğer iki kişi tarafından izlenir ve DHARMA defterlerine her türlü hareketleri not olarak alınır. Ancak
2. sezonun sonunda bilgisayara sayıları girmemenin gerçekten de elektromanyetik bir patlamaya neden olduğu ortaya çıktığından, Swan'ın gerçekten de psikolojik araştırmalarda rolü olup olmadığı belli değildir.
PEARL İSTASYONU
Pearl'de görevli olan kişilere oryantasyon filmi aracılığı ile, süregelen bir denek kapsamında Swan'da yer alan kişileri gözlemlemeleri ve bulguılarını not etmeleri yönünde talimat verilir. Bu aşamada Swan'ın yeri ya da amacı hakkında hiçbir bilgi verilmez. Bulguların yazıldığı defterler bir mekanizma aracılığı ile yer üstüne gönderilir.
İki istasyonun da farklı şekillerde psikoloji deneyi için uygun olduğu söylenebilir.
HYDRA İSTASYONU
Skinner Kutusu benzeri uygulama, yukarıda da belirtildiği üzere, Hydra'daki kafeste gerçekleştirilir.
PARAPSİKOLOJİ
Parapsikoloji, bilinen fiziksel araçların yardımı olmaksızın objeleri/olayları zihinsel farkındalık ile anlama ya da yönetme olarak nitelendirilebilen, henüz bir bilim dalı olup olmadığı konusunda ciddi tartışmaların geçtiği, hatta sahte bilim (pseudoscience) suçlaması ile karşılaşan bir konudur.
Duyu-dışı algılama (ESP - extra sensory perception), telepati, psikokinestezi, ölüme yakın deneyimler, vb durumlar parapsikolojinin konularıdır.
DHARMA kapsamında yapılan araştırmalar çok da bilinmemekle beraber, adada ve kazazedelerin ada dışındaki hayatlarında pek çok parapsikolojik olay olduğu bir gerçektir.
Örneğin;
- WALT Shannon'ın da ormanda gördüğü gibi, aslında fiziken var olmasının mümkün olmadığı yerlerde görülür. Bu konuda Bea de Michael'a Hiç Walt olmaması gereken bir yerde aniden ortaya çıktı mı? diye sorarak Walt hakkındaki kuşkularını dile getirir.
- Monster muhtemelen bu araştırma için geliştirilmiş, kişilerin geçmiş yaşamlarını kaydeden ve yansıtan, ayrıca kişi için bilindik bir forma dönüşebilen (Eko = Yemi; Kate = Siyah At, vb) bir oluşumdur .
ZOOLOJİ
Hayvanbilim olarak da adlandırılabilecek olan Zooloji çalışmaları kapsamında DHARMA'nın kutup ayıları başta olmak üzere pek çok hayvan ile çalıştığı bilinmektedir.
Blast Door haritasında da kutup ayılarının tropik şartlar altında hayatta kalabilmesinin sağlanması için genetik mühendislik çalışmaları yapıldığından bahsedilir. Ayrıca Sawyer ve Michael'ın, adadan çıkış yolu bulmak için yapılan ancak Others tarafından havaya uçurulan salın parçaları üzerinde iken etraflarında gezinen köpekbalığının da bilinmeyen bir DHARMA logosu ile işaretlendiği görülür.
Zooloji, Hydra adası ve istasyonunun ana konularından biridir. Tom, Kate ve Sawyer'ın tutulduğu kafeslerde daha önce kutup ayılarının bulunduğunu söyler. Juliet de Jack'e tutulduğu akvaryum niteliğindeki yapının hem köpekbalıkları hem de yunuslar üzerinde araştırma yapılması için tasarlandığını anlatır.
Adada görülen diğer hayvanlar için tıklayınız.
ELEKTROMANYETİZM
Swan'daki görevin önemi, adadaki elektromanyetik akımının kontrolünün buradan sağlanmasından ötürüdür. Her 108 dakikada bir tuşa basmanın kilit nokta olduğu ve buranın ilk olarak adanın bu kısmından kaynaklanan benzersiz elektromanyetik dalgalanmaları araştırmak amacıyla bir laboratuar olarak kurulduğu da Swan Oryantasyon Videosu'nda belirtilir.
Â******
Elektromanyetik oluşumun adaya has coğrafi bir özellik olduğu, Kelvin Inman tarafından Live Together Die Alone adlı bölümde söylenir. Buna göre Swan'ın yakınında bir manyetik alanın desteklediği bir dolum/şarj süreci yaşanmaktadır. Swan'a kurulan mekanizma ile bu kitlesel manyetik enerji, periyodik olarak boşaltılır/deşarj edilir.
Bilgisayar girişinin yanısıra bir de acil durum mekanizması kurulmuştur ve ilk mekanizmada hata olduğu takdirde ikinci mekanizma, bir anahtar vasıtası ile çevrilerek devreye girer. Desmond bu güvenlik kilidini Live Together Die Alonenun sonunda çevirerek muhtemelen daha büyük bir felaketi önler.
Kısacası DHARMA bir şekilde bu özelliği kontrol altına almayı başarmış ve SWAN'ı kurarak yönlendirmeye başlamıştır.
Swan'daki elektromanyetizm, bilinen en az üç felakete yol açmıştır :
- Swan Oryantasyon Videosu'nda bahsi geçen Olay (The Incident)
- Desmond'ın sayıları girmekte gecikmesi nedeniyle uçağın düşüşü
- Locke'un sayıların girişini engellemesi ile patlama ve (elektromanyetik akım için) boşalma/serbest kalma
Manyetik Kuzey
Swan İstasyonu'nun yakın çevresi başta olmak üzere, adada genel olarak pusulalar gerçek manyetik kuzeyi göstermez ve bu durum da Hearts Minds adlı bölümde Sayid tarafından Jack'e açıklanır. Desmond'ın adadan çıkış yolunu bulamayarak tekrar adaya gelmesi, Oceanic uçuşunun düşüşten önce tam olarak yerini tespit edememesi ve Ben'in Michael'a adadan ayrılabilmek için 325 dereceyi izlemesi gerektiğini söylemesi de bu konuyu destekler.
Enter 77″de belirtildiği üzere Others adaya giriş-çıkışı denizaltıyı yönlendiren bir sonar verici sayesinde yapabilmektedir. Swan'ın patlamasının ardından tüm iletişim kanalları gibi sonar verici ile de bağlantının koptuğu düşünülür.
Coğrafi olarak bakıldığında, manyetik açısında ktif olan MAGNETITE gibi bazı mineraller, pusulaların çalışmasına etki edecek kadar kuvvetli saha anomalileri yayabilirler. DHARMA'nın gemologlarının çalışma alanlarından biri de bu olabilir.
Uçağın Düşüşü
Lost : The Answers da yapımcılar, Desmond'ın bilgisayara sayıları görmekte gecikmesinin Oceanic 815 uçağının düşmesine neden olduğunu doğrular. Hatta yaratılan elektromanyetik dalga uçağın elektronik sistemlerini devre dışı bırakmıştır. Gerçekte ise her ne kadar elektromanyetik dalga elektronik cihazların devre dışı kalmasına neden olabilecekse de, bir uçağın havada üç parçaya bölünmesine neden olabilecek bir konu gibi görülmemektedir.
Adanın Görünmezliği
Fizikçiler, adanın toptan görünmemesini sağlayacak bir elektromanyetik ve yerçekimsel alanın, dünaynın diğer yerlerinde yaşamayı imkansız kılacak kadar kuvvetli bir yapıda olması gerektiğini belirterek elektromanyetizm ile adanın görünmezliğe kavuşabileceği konusundaki görüşleri çürütmeye çalışırlar. (Ancak burada dizinin bir kurmaca olduğu ve gerçeğin ötesine gidebileceği de akıldan çıkarılmamalı). Yine de daha makul olan açıklama, adanın yerel manyetik alanı sayesinde herhangi bir izleme/gözleme aracı ile tespit edilememesidir.
Bu özellik de hem DHARMA için önemli bir araştırma konusu anlamına gelir, hem de DHARMA'nın gizli araştırmaları gerçekten de gizli ve gözden uzak şekilde yürütülebilir.
İyileşme
Adanın iyileştirme özelliği de manyetik etkilere bağlanabilir. Manyetik terapi ya da magnoterapi adı verilen yeni çağ alternatif tıp çözümleri, bazı hastalıkların manyetik alanlara maruz bırakılmak suretiyle iyileştirilebileceğini iddia eder.
Bernard'ın Rose'u götürdüğü Uluru'lu Isaac de, Rose'un hastalığına iyi gelecek gücün başka bir coğrafi noktada olduğunu belirtir. Muhtemelen Isaac'in kullandığı metod da (ki buna Life Force Energy adını verir) bulunduğu yerdeki manyetik güç ile ilgilidir.
DHARMA'nın buraya gelmesinin nedenlerinden biri de bu olabilir.
ÜTOPİK SOSYAL MÜHENDİSLİK
B. F. Skinner kendi ütopik (ideal) sosyal mühendislik harikası toplumunu 1948 tarihli Walden Two adlı romanında anlatır. Romanda Walden nehrinin kıyısında mutlu mesut yaşayan, kollektif hayatlarını genç yaşta evlenip çocuk sahibi olarak, ancak çocukları ile minimum bağ geliştirerek sağlayan, çocuklara üretken ve mutlu olabilmeleri için kendi kendini kontrol edebilmeye ve kıskançlık, sabırsızlık gibi özellikleri yenerek sorunlara pozitif yaklaşımlarla çözüm bulabilmeye dönük etik eğitim verilen bir toplumdan bahsedilir. Bu yapısı ile roman, genel Dharma öğretilerine ve Budizm/Hinduizm tabanlı yeni çağ akımlarının prensiplerine uygun bir görüntü arzeder.
Skinner, insanların özgür iradeye sahip olduğu fikrini reddederek, gerçek özgürlüğün ancak ve ancak kişinin kendi etrafındaki sosyal kontrol sistemlerinden haberdar olmadığı durumda mümkün olacağını belirtir. Bu nedenle gözetlenmediğini bilen bir kişi serbest şekilde davranarak gerçek yüzünü de gösterir. Bu da aslında Jeremy Bentham'ın Panopticon Tasarımının başka bir şekli olarak nitelendirilebilir.
DHARMA Girişimi'nin de adayı bir laboratuvar ya da pilot bölge olarak kabul ettiği ve burada Walden Two'daki gibi bir ütopik topluluk oluşturma ideali üzerine çalıştığı söylenebilir. Böylece yeni bir anlayış gelişecek, bu da iklimi ve çevreyi değiştirerek insanlığın kaderini de (aslında insanlığın kendisini değiştirerek) değiştirebilen bir oluşum olduklarını gösterecektir.
DHARMA'dan sonra bu doğrultuda eğitim almış olan Benjamin'in Others içine de aynı tip düşünceleri ve uygulamaları yerleştirdiği görülür. Adada içe kapalı ve adanmış bir hayat tarzı oluşturup, dışarıdan ihtiyacına uygun kişileri ihtiyaç duydukları şeyleri yapmak üzere getiren Ben, bir yandan da kişilerdeki olumsuz özelliklerin yenilmesine de önem verir(örneğin, Sawyer gibi bir dolandırıcıyı aldatır).
Kazazede ahalisinden de küçük bir ütopik toplum yaratacak gibidir (örneğin; Kate ve Sawyer'ın yakınlaşması). Ancak adada ters giden en önemli şey, muhtemelen adadaki kadınların doğum yapamadan hamileliklerinin altıncı ayından sonra ölmeleridir; bu nedenle nüfusları doğal yolla artmamaktadır. Bunun için de kaçırma yolu ile yeni kişileri kendi aralarına katarlar.
Cevaplanması Gereken Sorular
1 - DHARMA adının Sezgisel Yöntemler ve Maddesel Uygulamalar Üzerine Araştırma Bölümü olarak açıldığını düşünürsek, DHARMA hangi daha büyük organizasyonun bir bölümü olabilir?
2 - Doğrudan HANSO Grubu'na mı bağlıdır, yoksa DHARMA'nın Hanso'nun da içinde bulunduğu ve değişik nedenlerle bir araya gelmiş pek çok kişinin/kurumun oluşturduğu daha büyük bir oluşum tarafından yönlendiriliyor/yönetiliyor olması mümkün müdür ?
3 - Charles Widmore, Mr. Paik gibi kişilerin DHARMA ile The Lost Experience ya da Bad Twin'de belirtildiği gibi bir ilişkisi var mıdır?
4 - Uzunca bir süre devam etmesine ve gerek ABD gerekse dünyanın dört bir yanından araştırmacılar ve bilimadamları çekmesine rağmen, neden DHARMA Girişimi kimse tarafından bilinmeyen bir oluşum olarak kalır ? Onlar da çalışanların dışarı ile bağını kesmeye çalışırlar mı?
5 - Bu adaya neden geldiler ? Adanın özellikli durumunu nereden biliyorlardı? Bunu edindikleri bilgiye nasıl ulaşmışlardı?
6 - Hostiles adını verdikleri kişiler (adanın yerli halkı) orada bulunuyor ve kendilerine karşı saldırı düzenliyor durumda iken, adanın dört bir yanında bu kadar büyük inşaat faaliyetlerini nasıl yürüttüler ?
7 - Tasfiye öncesi ve sırasında DHARMA'dan Hostiles'a başka katılımlar da oldu mu?
8 - Neden Benjamin (ve varsa) diğerleri Hostiles ile birlik oldular ? Bunun nedeni DHARMA'nın hiç de etik olmayan bazı çalışmalar yaparak doğal dengeyi bozması ve adadaki yaşamı olumsuz etkilemesi miydi, yoksa arkasında başka bir neden mi var ?
9 - Neden tasfiye sırasında Swan'dakiler bırakıldı ?
10 - Neden (ve nasıl oldu da) DHARMA tasfiyeden sonra bile gıda ve diğer ihtiyaç malzemelerini göndermeye devam etti ?
11 - DHARMA gizli kapaklı da olsa devam ediyor mu? Eğer onları şu anda Hanso desteklemiyorsa kim destekliyor ?
Ayrıntılı bilgi için www.lostfan.net ziyaret ediniz Buraya ilk defa geliyorsanız ismim Atakan Sönmez ve burası hayatimdegisti.com.Boğaziçi üniversitesi mezunuyum ve Türkiyede ilk Subliminal Telkin Uzmanıyım.tıklayın Bir site olsa onu bulanların uykuda dinledikleri mp3 ler ile hayatları değişse… Bir site olsa onu bulanlar hipnoz olmadan sadece subliminal mp3 leri yükleyip ve uykuda dinleyerek hayatlarını değiştirseler. Bu fikir 1995 yılında yani 25 yıl önce çıkmıştı. 15 yıl önce ise bu mp3 lerin kişiye engel olan çekirdek inançlara göre hazırlanması yani cekirdekinanc.com fikri oluştu Hipnoz gibi bir şey mi subliminal mp3 nedir? Tam olarak değil. Öncelikle size engel olan 0-11 yaş arası oluşan bilinçaltı kayıtlarınız yani çekirdek inançlarınız bulunur. Sonra bu çekirdek inançlarınızın pozitif halleri olumlamalar isminize özel olarak mp3 lerin ve müziğin içine gizlenir. Siz de uykuda ya da uyanıkken bu mp3 leri dinleyerek sonuç alırsınız. Çocukluğunuzda size söylenenlerin tam tersini dinlediğiniz kayıtlarla binlerce kez bilinçaltınıza yerleştirmiş oluruz. Çekirdek inançların hayatımda engellere neden olduğunu nasıl anlarım? Hayatınızda hep aynı şeyler tekrar ediyorsa. İlişkilerde hep aynı şeyleri yaşıyorsanız... Aşırı fedakar bir yapınız varsa ve bu sanki göreviniz haline geldiyse. Birilerini kurtarmaya çalışıyorsanız. Paranızın bereketi yoksa sürekli gereksiz harcamalar çıkıyorsa birikim yapamıyorsanız. Hayır demekte zorlanıyorsanız. Odaklanmakta bir şeyleri devam ettirmekte sorun yaşıyorsanız. İlişkilerde mıknatıs gibi sorunlu kişileri çekiyorsanız. İş hayatında iniş çıkışlar sürekli oluyorsa. Ertelemeleriniz fazla ise. Aşırı kontrolcü ve garantici bir yapınız varsa kaygı düzeyiniz yüksekse hep en kötü ihtimali düşünüyorsanız ve şanssızlıkları sorunlu olayları ve sorunlu kişileri hayatınıza çekiyorsanız çocuk yaşta oluşan çekirdek inançlar hayatınızı yönetiyor olabilir.
25. yıla özel şimdi arayanlara 5 dakikalık çekirdek inanç ön tespit ve bir günlük deneme telkin mp3 ücretsizdir. Ön tespitte size engel olan birkaç çekirdek inanç örneği verilir. Atakan Sönmez tarafından yapılır ve bilgi amaçlıdır. +90 5424475050 Türkiye dışındakiler whatsapp tan arayabilir cekirdekinanc.com inceleyiniz. |