İletişimde Özgüven ve Motivasyon
İletişim kurma yeteneğimiz ve iletişim becerimizi geliştirmede öncelikle kendimizle iletişimi,öz kişisel iletişimi gerçekleştirmeliyiz. Kendimizle olan iletişimde; özgüvenimiz ve motivasyonumuz temeldir.
Kendimize güven duymalı,inanmalı ve önemli hissetmeliyiz,olumsuz düşüncelerden uzaklaşmalı,çevremizi,iletişim içinde olduğumuz kişiyi – kişileri izlemeli ve dinlemeliyiz.
Kendi güçümüze,yeteneklerimize,sorumluluklarımıza sahip çıkarak kendimizle kuracağımız barışık bir iletişim,başkaları ile iletişimizde etkili olacaktır. İşsel Motivasyonun ön koşulu kendimize inanmak ve güvenmektir. İletişimizde ilk aşama zihinsel olup,nereye gideceğimizi aklımızda oluşturmaktır. İkinci aşama ise gideceğimiz yere varmak için harekete geçmektir. İşsel Motivasyon düşünce ve eylemde başarının temelidir. Başarılı bir işsel motivasyon için enerjiye ihtiyaç vardır. Kişinin harcaması gereken enerji vücudunun ve aklının ne durumda olduğu ile ilgilidir. Burada bahis ettiğimiz enerji kişilik özelliklerimizle ilgilidir. Kişiliğimiz kısa zamanda insanlara çok şey söyler.
Kişiliğimizin en sağlam kelerinden biri özgüvendir. Özgüven ise Motivasyonun temellerindendir. Özgüven,kendimizi irdelememiz ve yeteneklerimizi,arzularımızı gerçekleştirebileceğimiz konusunda kendimize güvenmemizdir.
Kendimizi nasıl gördüğümüz,kendimize inancımız ve inancımızı başkalarına aktarabilme becerimiz oluşan fırsatlarımızı nasıl değerlendirmemize bağlıdır.
Kendimizle olan iletişimde;
-Kendimizi haklı çıkartma çabasında olmamalıyız. Olabildiğince tarafsız ve objektif olmalıyız.
-Kendimizde değişme yaratacağımıza inanmalıyız.
-Kendimizle barışık,kendi güç ve sınırlıklarımızı tanımayı amaçlamalıyız.
Kendimizle olan iletişimde,yukarıda belirtilen ilkeleri gerçekleştirdiğimizde kendimizi tanıyan birey olarak kuracağımız iletişimde oluşturduğumuz özgüven ve motivasyonla başarılı bir iletişim kurma becerisiniz başarmış olacağız.
Öz kişisel iletişimde dengeli olmak son derece önemlidir. Kendimize karşı adil ve dengeli olmalıyız. İletişim süreçlerinde kendimizi tanıyan bir birey olarak objektif değerlendirmeler yapmamızı sağlayacaktır.
Kendimize duyduğumuz güveni,yenilikçi ve yaratıcı bir hayat ve düşünme tarzını oluşturmamız,bu anlamda iletişim davranışlarımız motivasyonumuzu artıracaktır. Hayata ve kendine dair güdülenmiş bir kişinin iletişim davranışlarında belirli bir güç ve başarıyı ortaya çıkaracaktır.
Başarısızlıklardan yılmamalı,başarısızlıklara nerede gelişmemiz gerektiğini öğrenmeye çalışmalıyız. Bu düşünce bireylerin içinde en iyiyi ortaya çıkarmayı sağlar. En iyiyi ortaya çıkarma konusunda umudu ve olumlu düşünceyi kendimizde korumalıyız. Bu durum,kişiliğimizin bir özelliği olarak çoğu zaman diğer insanlarla iletişim kurma tarzımızı belirler. Bu nedenle iletişim ve motivasyon konusunda düşünsel özelliklerimiz son derece önemli bir yeri vardır.
alıntıdır akadaşlar