26-01-2012, 03:12 PM
|
#15 (permalink)
|
Administrator
Üyelik tarihi: Apr 2009
Mesajlar: 4,053
Tesekkür: 19,481
3,779 Mesajinıza toplam 10,280 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| Cevap: Bir Garip Yolcu Kendini geliştirmek isteyen birinin ölçüsü başkaları değil kendi olmalıdır. Hangi konuda olursa olsun dünkü ben ile bugünkü beni kıyaslayıp. Yarın olmak istediğim hedefe yürümeyi seçiyorum. Benen daha iyiler olabilir daha kötüleri de. Önemli olan ben kendimi aşmak için ilerliyormuyum yoksa yerimde mi sayıyorum. Kendi potansiyelinin farkında olup en iyi seviyeye ulaşmak için çabalamak gerekli diye düşünüyorum. Hem kendini hem de başkalarını kabul etmek de diğer bir önemli nokta. Bunları yazarken aklıma "kendini gerçekleştirme" kavramı geldi belki duydunuz ya da duymadınız bunu bilmeyenler için kısaca bu konuda bir alıntı yapmak istiyorum: Alıntı: “Kendini gerçekleştirme” kavramı ilk kez Maslow tarafından kullanılmıştır. Maslow, insanın değerli, kendine özgü ve iyiye yönelik bir özbene sahip olduğuna inanmaktadır. Maslow’a göre fizyolojik, güvenlik, sevme sevilme, bir gruba ait olma, statü kazanma gibi temel gereksinimleri karşılanan insan sonunda kendisi olabilecektir, yani kendini gerçekleştirebilecektir.
Kendini gerçekleştirmekle ilgili olarak pek çok araştırma yapmış olan Maslow, kendini gerçekleştirmiş ve kendini tanıyan kişilerde 16 ortak özellik gözlemlemiştir. Bunlar: 1- Gerçeğin bilinebilecek yönlerini, doğru olarak algılar.
2- Bilenemeyecek olanların bilinemeyeceğini, doğru olarak algılar.
3- Gerçeği olduğu gibi kabul eder.
4- Kendisini olduğu gibi kabul eder.
5- Başkalarını olduğu gibi kabul eder.
6- Yaşamın getirdiği olayları tam anlamıyla yaşayarak tadını çıkarma eğilimindedir.
7- Kendiliğinden hareket eder.
8- Yaratıcı bir biçimde davranabilir.
9- Kendine ve yaşama gülebilir.
10- İnsanlığa değer verir ve onun sorunlarını ciddiye alır.
11- Son derece yakın ve derin birkaç dostu vardır.
12- Yaşamı bir çocuğun gözü ve kalbiyle görüp yaşayabilir.
13- Gerektiğinde çok çalışır ve sorumluluğunun farkındadır.
14- Dürüsttür.
15- Çevresinin farkındadır, sürekli çevresini araştırır ve yeni şeyler dener.
16- Savunucu değildir.
-alıntı- |
Kendini gerçekleştirme ihtiyaçlar hiyerarşisinde en üst basamakta yer almasına karşın ulaşılması imkansız bir yer değildir. Ve buraya varmanın yolu bana göre de öncelikle insanın kendini tanımasından geçer. İhtiyaçlar hiyerarşisi demişken şu piramittir yukarıda bahsi geçen kendini gerçekleştirme ve ondan önceki gereksinimleri içerir. Bu konudan bahsetmemin bir diğer nedeni bu konuyu okuduğum ilk günden beri hedefimi en üst seviye olan "kendini gerçekleştirme" olmasıdır. Bu insanların özellikleri insanın ulaşamayacağı şeyler değildir. Maslow insancıl(hümanistik) düşünceyi savunan bir bilim insanıdır. İnsancıl düşünce de insana yapamayacağı potansiyelinin dışında olan şeyleri dayatmaz.
Aklınıza takılan konuda size ışık tutacak bir pencere açmış olabilme diliyorum sevgiler. |
Offline
| |