Pek çok insan zaman zaman uyuma ile ilgili sorunlar yaşayabilir.
Ancak bazıları bu sorunu daha sık yaşar. Bu kişiler uykuya dalmakta çok zorlanırlar. Derin uyuyamazlar, erken saatlerde uyanırlar ve tekrar uyuyamazlar. Eğer siz de bu tür güçlükler yaşıyorsanız uykusuzluk çekiyorsunuz demektir.
-Uykuya dalmada güçlük,
-Gece boyu sık sık uyanıp tekrar uyumada güçlük,
-Sabah çok erken saatte ve Dinlenmeden uyanma
  sonucunda yaşanan durumdur
Uykusuzluk sadece, uykuda olma süresi ya da uykuya dalma süresinin uzunluğu ile tanımlanamaz. Uykusuzluk gün boyunca yorgunluk, enerji yokluğu, konsantrasyonda zorluk ve huzursuzluk gibi problemlere neden olan bir durumdur.
Uykusuzluk şöyle sınıflandırılabilir:
Kısa süreli uykusuzluk (transient): Bir geceden birkaç haftaya kadar uzayan uykusuzluk durumu.
Zaman zaman yaşanan uykusuzluk (intermitten): Kısa süreli uykusuzluk periyodlarının zaman zaman tekrarlanması durumu.
Kronik uykusuzluk: Çoğu geceler yaşanan ve aylar süren uykusuzluk durumu.
UYKUSUZLUĞUN NEDENLERİ
En yaygın nedeni günlük hayattaki büyük değişikliklerdir. Örneğin seyahat, yeni bir iş-okul, hastanede yatarak tedavi görme, yeni bir eve taşınma, sınavlar, kız-erkek arkadaşlıklarında yaşanan sıkıntılar ya da aşık olma gibi şeyler uykusuzluğa yol açabilir. Ancak bu tür uykusuzluğun birkaç günden fazla sürmemesi beklenir.
Bunun dışında, 60 yaş ve üzeri olmak, kadın olmak, olumsuz ve travmatik olaylar yaşamak da uykusuzluğa yol açan faktörler arasında sayılabilir.
Eğer uykusuzluk birkaç günden fazla devam ediyorsa, altında daha ciddi sorunlar yatıyor olabilir. Kronik uykusuzluk bir hastalık sonucu ortaya çıkabilir. Özellikle depresyon ve kaygı kronik uykusuzluğa yol açabilir. Kronik uykusuzluk zihinsel açıdan oldukça karmaşık bir yapıya sahiptir. Artritler, kalp sorunları, astma, narkolepsi, parkinson hastalığı ve hipertiroid gibi fiziksel hastalıklar da uykusuzluğun nedeni olabilirler.
Bunlara ek olarak, yatmadan önce uyuyamama beklentisi içinde olma, fazla miktarda alınan kafein, alkol, sigara, öğleden sonra ya da akşam üzeri uyuma, yatma ve kalkma saatlerinin düzensiz olması da uykusuzluğa yol açabilir.
Eğer birkaç günden fazla süren bir uykusuzluğunuz varsa bir DOKTORA danışmalısınız.
UYKUSUZLUK KENDİLİĞİNDEN DÜZELİR Mİ?
Bazen yaşamdaki uykusuzluk yaratan durumlar devam etse bile bu problem ortadan kalkabilir. Fakat kronik uykusuzluk depresyon ya da kaygı gibi başka bir hastalığın işareti de olabilir ve özel bir tedaviyi gerektirebilir. Bu tür hastalıkların tedavisi uykusuzluğun da ortadan kalkmasını sağlar.
Uykusuzluğun hala kesin bir sebebi bulunamamasına rağmen, tedavi bu konuda size yardımcı olacaktır. Tedavi, uyku alışkanlığınızı geliştirmede ve daha iyi uyumanızda size yardımcı olacak şeyleri ya da doktor tarafından verilecek ilaçları içerecektir.
Bunların yanı sıra, zaman zaman herkesin yaşadığı "uykusuzluk" sorununu günlük yaşam düzeninde yapılacak küçük değişikliklerle yenmek de mümkündür. İnsan vücudu belli bir düzende yaşamaya programlanmıştır; biyoritm denilen bu düzen içinde rahat eder ve sağlıklı kalır. İyi bir uyku, vücudumuzun dinlenmesi ve sağlıklı kalmayı sürdürebilmesi için oldukça önem taşımaktadır.
uykusuzluktan kurtulmak ve daha iyi uyuyabilmek için yapabilecekleriniz:
her gün aynı saatte yatın.
her gün aynı saatte kalkın.
her gün düzenli olarak egzersiz yapın.
yatmadan hemen önce egzersiz yapmayın.
odanızın ısısını ayarlayın.
yatmadan önce odanızı havalandırın.
yatmadan önce uyarıcı bir aktivitede bulunmayın, örneğin, heyecanlı bir tvprogramı seyretmekten ya da bilgisayar oyunu oynamaktan kaçının.
kafeinden kaçının (çikolata, çay, kahve vb.)
uyurken odanızın sessiz bir ortam olmasını sağlayın.
odanızın yeterince karanlık olmasını sağlayın, gerekirse göz maskesi takın.
yatağınızı sadece uyumak için kullanın, kitap vb. okumayın, tv seyretmeyin.
yatağınızda gevşeme egzersizleri yapın.
doktor tavsiyesi haricinde asla ilaç kullanmayın.
bir saatten fazla uyanık bir şekilde yatakta kalmayın, bunun yerine kalkın, bazı hafif aktiviteler yapın, uykunuz geldiğinde yatağa geri dönün.
Sonuç elde edebilmek için bunları bir süre uygulayın. Genellikle 2-4 hafta en iyi sonucu elde etmeniz için yeterli olacaktır.
UYKU VERİCİ İLAÇLAR
Uyku ilaçları genel olarak günlük olaylar sonucu meydana gelen kısa süreli uyku problemlerinde, tedavi amaçlı olarak kullanılır. İlaçlar her zaman etkili değildir. Eğer doktor ilaç kullanmanıza karar verdiyse onun önerdiği dozun dışına çıkmayın.
Uyku ilacı kullanırken dikkat edilmesi gerekenler;
Uyku ilaçları uyuşukluğa ve dengesizliğe neden olur. Bu nedenle, ilaç aldıktan sonra araba kullanmak ya da dikkat gerektiren diğer aktivitelerde bulunmak tehlikeli olabilir. Uyku ilaçları ile alkol aynı anda alınmamalıdır.
Bu bilgiler uykusuzluk hakkındaki genel bilgilerdir ve herkes için doğru olmayabilir. Bu konuda daha detaylı bilgi için DRM ve/veya Vakıf Doktorluğuna başvurunuz.