Bir uyku hastalığı veya uyumama sorunu olarak nitelendirilen insomnia, kişinin yaşam kalitesini düşüren, ciddi rahatsızlıklara yol açabilen bir durumdur. Genellikle kısa süreli yaşanan uykusuzluk hastalığı uzun döneme yayıldığı takdirde hemen bir hekime başvurulmalıdır. İnsomnia bazı insanlarda çok hafif görülürken, bazılarında insanın psikolojisini bozacak kadar şiddetli görülmektedir.
Uyku her insan için en önemli ihtiyaçlardan biridir. Sağlıklı bir yaşam sürmek için önemli olan bu ihtiyaç yeteri kadar karşılanamadığı zaman yaşam kalitesi ciddi boyutta olumsuz etkilenir.
Uyku hastalığı olarak adlandırılan insomnia, uykuya dalmada zorluk yaşama ve uyunsa bile yorgun uyanma gibi bir rahatsızlıktır. Uykusuzluk sorunu yaşayan kişilerin uzun soluklu uyumaları pek mümkün değildir. Kaliteli bir uyku geçirilmemiş gecenin sabahında da, sürekli yorgunluk hali ve halsizlik gibi belirtiler yaşanması kaçınılmazdır.
İnsomnia durumu bazı kişilerde
çok şiddetli görülebilirken bazılarında daha
hafif seyreder. Ayrıca bazen gelip geçici bir rahatsızlık olarak bulunurken, bazen de kronik bir boyut kazanarak, yaşam boyu uykusuzluk sorunu ile kişi yaşamak zorunda kalabilir.
İnsomnianın iki çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan ilki birincil insomniadır. Bu uykusuzluk türünde, rahatsızlığın sebebi başka bir faktöre bağlı olmadan gelişir. Diğer ise ikincil insomniadır.
İnsomnia (Uykusuzluk) Nedir?
Uykusuzluk hastalığı insomnianın
iki çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan
birincil insomnia, başka bir faktöre bağlı kalmadan gelişen uykusuzluk türüdür.
İkincil insomnia ise,
baş ağrısı, kafein ve
alkol gibi nedenlere bağlı gelişen uykusuzluk problemidir. İlk uykusuzluk çeşidinde, uykusuzluğa neden olan unsurlar ortadan kalksa dahi, insomnia devam eder. Ancak ikincil uykusuzlukta, bu duruma neden olan unsurlar ortadan kalktığında, kişi düzenli ve rahat bir uyku uyumu alışkanlığı edinebilir. Uykusuzluk hastalığına neden olabilecek birçok sebep vardır. Bu durum kişinin olaylara yaklaşımı ve hassasiyeti ile de ilgilidir.
İnsomnianın Nedenleri Nelerdir?
Genelde insan
stresli ve kaygılı olduğu günlerde gece uyumakta güçlük çeker. Ancak bu durumun sürekliliği kişinin uyku düzeni ve kalitesinin bozulmasına neden olarak uzun vadede uykusuzluk problemi ile karşılaşmasına neden olabilir. Buna göre insomnia hastalığına neden olan bazı sebepler arasında stres ilk sırayı alıyor. Sonrasında daha önce geçirilmiş olan
kanser, depresyon ve travma gibi ciddi rahatsızlıklar da uykusuzluk sorununu tetiklemektedir. Madde bağımlılığı ve düzenli kullanılmak durumunda olan ilaçlar da yan etki olarak insomniaya neden olmaktadır. Ayrıca yatılan
yatağın rahat olmaması ve vücudun herhangi bir yerinde oluşan ağrı da uykuya geçişte zorlanmalara neden olmaktadır.
İnsomnianın Belirtileri Nelerdir?
İnsomnia rahatsızlığını ilk olarak akla getirebilecek belirti,
uykuya geçiş süresinin oldukça uzun olmasıdır. Bunun yanında zar zor uyunan uykudan çok kısa sürede uyanmak da uykusuzluk sorununa işaret etmektedir. Buna bağlı olarak uykusunu tam alamamış kişiler, gün boyunca kendilerini gergin ve sinirli hissederler. Ayrıca beyni ve bedeni yeterince uykusunu alarak dinlenememiş kişiler olaylara ve konulara odaklanamama sorunu yaşarlar. Bu sebeple işte ya da okulda sürekli hata yapmaya meyillidirler. İnsomnianın diğer fiziksel belirtileri arasında ise, mide ve baş ağrıları gelmektedir. Diğer yandan bu durumun farkında olmak da yaşam kalitesini ve kişinin ruh halini ciddi ölçüde olumsuz etkilemektedir.
İnsomniadan Korunma Yolları Nelerdir?
Uyku hastalığına yakalanmamak için uzmanların en önemli tavsiyelerinden biri, uyku konusunda kişilerin kendilerine belirli bir düzen oluşturması gerektiğidir. Bu doğrultuda
yatma ve kalkma saatlerinin her gün aynı saatlere denk gelmesi genel olarak bedenin uykuya kolay geçmesini sağlayacaktır. Ayrıca kitap okumak ve televizyon izlemek gibi alışkanlıkların yatağa taşınması da uykusuzluğa neden olabilir. Bu sebeple olumlu uyku alışkanlıkları edinmeye özen göstermek bu noktada oldukça önemlidir.
İnsomnianın Tedavisi Nedir?
İnsomnia rahatsızlığı önemli ölçüde çaresi olan bir rahatsızlıktır. Bu sorunu kısa süreli yaşayan kişilerin tedaviye ihtiyaçları yoktur. Uykusuzluğa neden olan etkenler ortadan kaldırıldığında kaliteli bir uyku geçirmek olasıdır. Ancak bu durumu şiddetli yaşayanların mutlaka
ilaç tedavisine ve gerektiğinde uyku hastalıkları uzmanı tarafından yakın takibe alınması gerekmektedir.
Kaynak:http://bilgihanem.com/insomnia-uykusuzluk-nedir/