Merhaba arkadaşlar...
Esperanto Dünya'da ki tek yapay dildir...2 tane bilim adamının bulduğu,hiç bir kültüre mensup olmayan,öğrenmesi çok kolay bir dildir...Bu dilde yayın yapan kanalların ve dergilerin olduğunu duymuştum...Herkezin aklından mutlaka geçmiştir keşke tüm dünya aynı dili konuşsaydı diye bence tüm ülkeler yabancı dil olarak esperanto yu öğretseler bütün dünya aynı dili konuşmuş olur...Tabii daha geliştirilmesi gerekiyor bu dilin eksikleri var...Avustralya bölgesinde bu dili konuşanlar varmış diye duymuştum aşağıda yapmış olduğum bir kaç araştırmayı sizinle paylaşmak istiyorum...
ücretsiz olarak bu dili öğrenmek için programlar varmış arkadaşlar http://www.cursodeesperanto.org/bazo/index.php?tr
ayrıca dili öğrenmek için;
Ulusal Esperanto Dernekleri sürekli kurslar düzenlemektedir. Ayrıca Esperanto kendi başına çalışarak öğretebilecek kitaplar da vardır. Daha çok bilgi için herhangi bir TEJO bürosuyla, yerel Esperanto Gruplarıyla ya da Rotterdam'daki TEJO Dünya Bürosu ile ilişkiye geçilebilir.
Esperanto ("Ümit eden" anlamında), anadilleri farklı olan insanlar arasında anlaşmayı kolaylaştırmayı amaçlayan bir yapay dildir.
1887'de Polonyalı Musevi asıllı göz doktoru Ludwik Lejzer Zamenhof tarafından icat edilmiştir.
Dr. Zamenhof'un bulunduğu bölgedeki insanlar Lehçe, Rusça, Yidiş gibi farklı diller konuşuyorlardı. Zamenhof bu insanların birbirleriyle anlaşmalarını kolaylaştırmak için hiç değişmeyen ve istisnası olmayan 16 ana kurala dayalı ve kelimelerinin köklerini genellikle bu Avrupa dillerinden alan Esperanto dilini icat etti.
Esperanto, Hint-Avrupa dilleri (Ari diller) arasında sayılabilir. Ancak, morfolojisi Macarca, Türkçe gibi bitişken dillere benzer. 1,6 milyon kişinin bu dili konuşabildiği öne sürülmektedir.
Sözcük dağarcığı daha çok Hint-Avrupa dillerinden gelmektedir.
Esperanto alfabesi
A B C Ĉ D E F
G Ĝ H Ĥ I J Ĵ
K L M N O P R
S Ŝ T U Ŭ V Z
(Büyük hârfler)
a b c ĉ d e f
g ĝ h ĥ i j ĵ
k l m n o p r
s ŝ t u ŭ v z
(küçük harfler)
Genel Esperanto
İsimler: -o,
zarflar: -e,
Sıfatlar: -a,
Fiiller: -i ile biter.
Bu dilde istisna yoktur.
Bonan tagon!=İyi günler.
Bonan matenon!=Günaydın.
Bonan nokton!=İyi geceler.
Bonan vesperon!=İyi akşamlar.
Saluton!=Merhaba.
Dankon=Teşekkürler.
Kio estas via nomo?=İsminiz nedir?
Mia nomo estas ....=İsmim, .... dır.
Kiel vi fartas?=Nasıl gidiyor?
Bone, dankon. Kaj vi?=İyi, ya sen?
Sufiĉe bone=Oldukça iyi.
Ne tre bone=Çok iyi değil.
Dankon.=Sağol.
Zamirler: Mi=Ben
Vi=sen
Li=O(Eril)
Ŝi=O(dişil)
Ĝi=O(Nötr, cansız, hayvan)
Ni=Biz
Vi=Siz
Ili=Onlar
İyelikler(yukarıdaki zamir sırasına göre)
Mia
Via
Lia
Ŝia
Ĝia
Nia
Via
Ilia
Çoğul eki, -j dir.
Günler: Lundo=Pazartesi
Mardo=Salı
Merkredo=Çarşamba