Sinema dünyasını yakından takip edenler, vizyona girecek olan filmi aylar öncesinden beklemeye başlar; kimileri başrollerdeki oyuncuların hayranıdır, kimileri adından etkilenir, kimileri de yönetmeniyle, senaristiyle veya film bir kitap uyarlaması ise yazarı ile. Ancak göz ardı edilen büyük bir ayrıntı vardır, oda filmin yapımcılığını üstlenen şirkettir.
Oysa onlar filmlerden hemen önce sinemaseverin ilgisini çekmeye çalışır veya çoğu zaman logolarıyla yaptıkları ufak şovun hemen ardından filme bağlamıştır izleyiciyi. İşte örneklerden sadece birkaçı ;
Universal firmasının, Geleceğe Dönüş 2 filminden hemen önce ilk logosundan başlamak üzere son şekline gelene kadar uğradığı evreleri arka arkaya göstermiş, Hızlı ve Öfkeli serisinde logosunu ufak bir efektle arabanın jant kapağı yaparak sinemaseverleri filme bağlamıştır.
Düş Kapanı (Dreamcatcher) filminden hemen önce Warner Bros’un filmle ilgili bir ipucu sürprizi vardır, filmin bol kar yağışı olan bir mekanda çekileceÄŸini filmin ilk saniyelerinde logosuna yaÄŸdırdığı kar ve iÅŸi daha da abartıp alt kuruluÅŸu olan Village Roadshow Pictures’in ambleminde sarkıtlar oluÅŸturmasıyla ipucunu ve ÅŸovunu sonlandırmıştır.
Amerikan Rüyası filminden önce de Paramount firması dağın etrafına yıldızlar yerleştirdikten sonra yakın plan yaparak dağın arkasına geçmiş ve filmin çekildiği mekanla gerçek görüntüye geçip mekanın hemen arkasında dağ olduğu izlenimini film boyu sürdürmeyi başarmıştır.
Animasyon sektöründe lider olan Pixar stüdyoları bu açıdan ÅŸovunu ilk kısa filmi olan “Luxo Jr.” un çok sevilmesi ile birlikte Oyuncak Hikayesi 2 (Toy Story 2) animasyonundan önce sesli ve yazılı olarak ta Pixar kelimesinin içindeki “I” harfinin bir masa lambası tarafından neden ezildiÄŸi sorusunun cevabını açıklayarak bir ilke imza atmıştır.
20 Th. Century Fox firmasının ise görsel şovundan daha çok müziği benimsenmiştir ki günümüzde müziğini değişik cep telefonu melodisi versiyonlarıyla duyuran sektörde tek firmadır.
Ses konusunda bir örnekte Metro Goldwyn Mayer (MGM) firmasının aslanıdır. 80li yıllarda ülkemizde tv devri henüz ilk çağlarındayken bu aslanın görülmesi ve sesinin duyulması, filmin kaliteli olduğu düşüncesinin altına atılan imza şeklini almaktaydı. Tabiî ki yılların geçmesi ile birlikte MGM firması da logosunu güzel bir şova alet edip filmin başrol oyuncusunu aslanın yerine seyircinin karşısına çıkartıp, şaşırtarak gerçekleştirdi.
Peki ama izleyici beğendiği filmin yapımcı şirketini hatırlıyor mu? Veya izlemeyi düşündüğü bir filmin yapımcısını öğrenme gereği? Hatta son 15 yılın En İyi Film dalında Oscar kazanmış filmlerin yapımcı şirketlerini hiç merak edeniniz var mı? 3. soruya aşağıdaki verilerle cevap verip bir ve ikinci soruya dikkat çekmek istiyorum.
65.Oscar Ödülleri (1993)
Affedilmeyen – Warner Bros
66.Oscar Ödülleri (1994)
Schindler in Listesi – Universal
67.Oscar Ödülleri (1995) Forrest Gump – Paramount
68.Oscar Ödülleri (1996)
Cesur Yürek – Paramount & 20 Th.
69.Oscar Ödülleri (1997) Ä°ngiliz Hasta – Miramax
70.Oscar Ödülleri (1998) Titanic – Paramount & 20 Th.
71.Oscar Ödülleri (1999)
Aşık Shakespeare – Universal & Miramax
72.Oscar Ödülleri (2000)
Amerikan Güzeli – Dreamworks
73.Oscar Ödülleri (2001)
Gladyatör – Universal & Dreamworks
74.Oscar Ödülleri (2002) Akıl Oyunları – Universal & Dreamworks
75.Oscar Ödülleri (2003) Chicago – Miramax
76.Oscar Ödülleri (2004)
Yüzüklerin Efendisi(KD) – New Line
77.Oscar Ödülleri (2005)
Milyonluk Bebek – Warner Bros
78.Oscar Ödülleri (2006) Çarpışma – 6 Åžirket Konsorsiyum
79.Oscar Ödülleri (2007)
Köstebek – Warner Bros
Oscar seçmelerinde, verilerin çok güçlü desteklediği bir ayrıntı da bir önceki senenin sonbahar aylarında vizyona giren filmlerin genellikle Oscar ödülüne layık görülmesi. Bu açıdan bakılırsa şirketlerin kendilerini buna göre hazırladıkları teoriler arasında, Miramax firmasının pek ortalarda görülmemesine rağmen yukarıdaki listede 3 imzası olması ilginç bir detay teori için.
Åžirketlerin ve stratejilerinin hakkında gelen bazı duyumlara göre; Miramax firmasının Akademi üyeleriyle çok yakın iliÅŸkiler içinde olduÄŸu, Warner Bros’un Oscar ödülüne çok önem vermesinin aksine, Universal firmasının baÅŸarıyı giÅŸede araması ve Dreamworks’un sahiplerinin A.B.D. nde saygın ve ünlü kiÅŸiler olduÄŸu için Akademi üyelerinin üzerinde bir baskı oluÅŸması yönünde.
Bu veriler ışığında yapılması gereken 2007 yılı sonbaharında gösterime girmeye hazırlanan filmlerin yapımcı şirketlerinin web sitesinden araştırıp şimdiden fikir sahibi olmak, ilginç bir ayrıntı A.B.D. nde Eylül-Ekim-Kasım ve Aralık aylarında gösterime girecek olan filmlerin kalitesi ile ilgili, yukarıda adı geçen film şirketlerinin 2008 Oscar ödülleri için çok sıkı bir hazırlık döneminden geçtikleri vizyon tarihleri ile filmlerin oyuncu ve senaryo kalitesinin karşılaştırılmasıyla ortaya çıkıyor ve anlaşılan o ki onlar bu olayı çok profesyonelce yapıyor.
Her ne kadar en son planda gözüküyor olsalar da, stüdyoları, riskli yatırımları, görsel şovları, gişe rekorları ile farklı bir dünyaya açılan kapı olan ve bu yazıda ismi geçen geçmeyen film şirketleri olmadan Hollywood basit bir şehirden ibaret olacaktı. Bu su götürmez bir gerçek ve biz tüm sinemaseverlerin onlara bir teşekkür borcu var.
DesteÄŸi için Serkan Murat KIRIKÇI ’ ya TeÅŸekkürler. Devami...