Ynt: işinizi dostunuzu ailenizi kırmadan hayır diyebilmek. istekleri kişisel yada mesleki ilişkilerinize zarar vermeden nasıl geri çevirebiliriz?
işte size dört adım.
1)''bu konuda düşümek için biraz zamana ihtiyacım var'' demek.
eğer baskı altında olduğununuzu hissettiğinizde evet deyip sonra ''nereden bu işe karıştım?'' diye pişman olmak gibi bir huyunuz varsa,zaman tüketici ek sorumluklarıanında kabul etmeyeceğiniz konusunda kendinize söz verin.
hangi ihtiyaçları karşılamayı tercih edeceginize,kendinizle başbaşa kaldığınızda duru bir kafayla karar verin.
burada geri durmak önerilmiyor.vurgulmaya çalışılan şey gerçek yaşamda insanın kısa zamanda kesin kararlı hale gelmesinin kolay olmadığıdır.
bu ilk adım kendinizi çökertmekte önce iki kez düşünmenize olanak verir.
2) hayır ve evet demek
sözkonusu istemi geri cevirip, işinize daha cok gelen alternatif önermek.
yada salı günü alışverişe gitmek teklif edildi.siz yogun gününüz ve oraya gitmek istemiyorsunuz.. çarşamba günü başka bir yere alılverişe gidelim hem orada cafeler de var cıkısta oturur cay içeli diye teklif edersiniz.
yada size bir dernekte byönetici olmak teklif edildi,yoğun ve yorucu bulduğunuz bir iş,bunun yerine derneğin aylık dergisinde makale yazip katkıda bulunmayı önerirsiniz.evinizde oturup rahatca makalenizi yazarsınız.
3)hayır demek ve sorunu başka araçlarla çözmek.
kendiizin söz konusu olamayacağını belirtin ve yerinize iyi iş çıkarabilecek bir başkasını önerirsiniz.siz olayın bizzat içinde bulunmasanız bile,destek olup arzu edilen sonuçların üretilmesine yardımcı olabilirsiniz.
4) kibarca nazik bir şekilde suçluluk duygusuna kapılmadan hayır demek
eğer hep veriyor hiç almıyorsanız,hiç düşümeden hayır deme hakkına sahipssinizdir.
örneği;''önerin beni çok mutlu etti ve (ama değil) ben akşamları ve hafta sonlarımı aileme ayırmaya söz vermiş bulunuyorum dersiniz''
ısrar edilirsekonuşmayı yapıcı şekilde sürdürürsünüz.
''.... ya ihtiyacınız olduğunu biliyorum ve ben aileme verdiğim söze bağlı kalmak istiyorum dersiniz.''
bu hem oları duygularına saygı gösterdiğinizi hemde sizi ihtiyaçlarınızı ortaya koyar.
unutulucak sözler kullanarak'' özür dilerim ama bunu yapmam mümkü değil'' yada ''e kadar cok meşgulum bunu zaten görüyorsunuzdur'' sözleriyle insanları geri çevirmek yabancılaşma yaratır.
alıntı sözlü davranış sanatı tongue fu
sevgiler |