Ynt: şarap severlere..tarihi... ŞARABIN SAKLANMASI
Şarap en iyi şekilde karanlık, serin bir yerde 8-12 derecelerde, mümkünse değişmeyen sıcaklıklarda saklanmalıdır. Depolandıkları yerlerin içinde veya yakınında keskin kokulu gıda maddeleri veya başka bir eşya bulunmamalıdır. Şarap mantarı vasıtasıyla nefes alır ve şarap dolu şişeler daima yatık olarak saklanmalıdır. Böylece mantar ıslak ve lastik kalır, şarabı sağlıklı tutar.
Şarabın ömrü sonsuz değildir. Ancak buna kesin bir süre de verilemez. Bir sofra şarabı kısa sürede olgunlaşır ve içime hazır hale gelebilir. Ancak 1-2 yıl sonra ömrünü tamamlayabilir. Genel olarak ekstrakt maddeleri, meyve asitleri ve alkol miktarı yüksek olan şaraplar uzun ömürlü olurlar. Kırmızı şaraplar beyaz şaraplara oranla daha uzun ömürlüdürler.
Kırmızı şaraplar eskime sırasında farklı değişikliklere uğrarlar. Bunlardan birincisi renginin değişmesidir. Kırmızı renk giderek parlaklığını ve canlılığını yitirir. Önce donuk kırmızıya, daha sonra tuğla kırmızısına döner. Beyaz şaraplar gençken açık sarı veya yeşil altın rengindedirler. Eskidikçe renkleri koyulaşır, önce koyu altın, sonra saman sarısına döner. En sonunda kahverengileşir. Beyaz şarabın rengi kahverengiye dönüştüğünde şarap bozulma aşamasına gelmiştir.
Bütün şaraplar aynı zaman süreçlerinde gelişme göstermezler. Bazı şaraplar erken eskir, bazıları da geç. Eskime sırasında şaraplara; saklandıkları depolardaki (şarap dilinde buna KAV denir) oksijenin, ısının, nem oranının, kavların dış etkilere karşı korunmasının, şişelerin dizilmesinin, havalandırmanın yapılması gibi etkenler büyük ölçüde etki ederler.
ŞARABIN SUNUMU VE SERVİS ŞEKLİ
Şarap içimini güzelleştirecek olan olaylardan biri de servis şeklidir. Şarap servisinde esas olan şarabın uygun ısısı ve o şarapla ilgili kullanılacak bardaklardır. Çoğu kere restoranlarda ve evlerde yanlış ısıda bulunan şaraplar ondan alacağımız zevki oldukça düşürür ve hakkındaki olan fikirlerimizi olumsuz etkiler. Gereğinden fazla soğutulmuş beyaz şaraplar kadar, fazla ısıda sunulan kırmızı şaraplar da, olduğundan daha kötü bir izlenim bırakır.
Genelde kırmızı şaraplar 16-18 derecede ve beyaz şaraplar 6-8 derecelerde servise sunulursa tatları daha güzel algılanmaktadır.
Çok tatlı şarapların sahip olduğu zengin aromaları dengelemek açısından, her ne kadar bazı tatların alınmasını engellese de, soğuk içilmesi daha uygundur.
Şampanya (Champagne) veya doğal köpüklü şaraplar içerdikleri karbondioksit gazından dolayı soğuk, nemli ve ışıksız bir ortamda saklanmalıdır. Kav ısısı 10-12 derece olmalıdır. Soğutucularda saklanan şampanyaların servis sıcaklığı 6.5-8 derecedir. Ancak suni köpüklü şaraplar dışarıdan karbondioksit ilaveli olduğundan ısıya ve ışığı daha hassastır. Bu yüzden bunların 4.5-7 derecelerde servis edilmesi daha uygun düşmektedir. Şampanyaların servis öncesi yarım saat kadar yarı su yarı buz dolu bir buz kovasında tutulması daha iyi olmaktadır. |