Ynt: Çizim Yeteneği Olan Çocuğunuz Varsa Ne Yapmalısınız Sevgili jaunty teşekkür ederim bende burda aynı ortamı paylaşmaktan çok mutluyum.
Öncelikle şunu söylemeliyim bütün resim öğretmnleri(ki artık görsel sanatlar oldu) aynı şekilde düşünmüyor. Bu işi sırf para kazanma aracı olarak görenler olduğu gibi öğrencilerin talepleri doğrultusunda dersi bomboş geçirenlerde var .Benden önceki resim öğretmenini buna örnek gösterebilirim;Çünkü öğrencilerin bir kısmı önceleri çok şikayet ettiler .-Önceki öğretmenimiz hiçbişey yaptırmıyordu,Ne güzel dersimiz boş geçiyordu ,gibi tepkiler almıştım.Şimdi alıştılar tabi:)
Ne yazık ki bu konuda durum böyle.
Söylediğin şeye sonuna kadar katılıyorum Resim dersi seçmeli olsaydı yada müzik dersi bütün öğrenciler ilgi alanları doğrultusunda ders alacakalr hem öğretmenler daha verimli olacakalr hemde öğrenciler daha çok keyif alacaklardı.Ne yazık ki henüz böyle bir uygulama yok.Hoş böyle bir uygulama olduğundada karşımıza başka türlü sorunlar çıkıcaktı.Mesala bir okulda bir sınıfta ki 30 kişiden bir kaçı resim dersini istedi ,kalanıda beden eğitimi dersini istedi diyelim.İdari açıdan böyle bir uygulama kabul görmeyeceğinen listeleri 10 ar 10 ar böleceklerdi.Yani buda çözüm diil aslında.
Görsel sanatlar dersi resim yeteneği olan öğrencileri keşfedip bu doğrultuda yönlendirebilir.Ama sadece bu kadar diil.Asıl amaç onlara farklı açılardan bakabilmeyi göstermek.Hayal kurmalarını sağlamak,kurduğu hayali görselleştirmesini sağlamak.Yani diğer dersler nasıl çocuğun kişisel gelişmini destekliyorsa ,resim derside aynen öyle.Hem bence çokta önemli çocukların iç dünyalarının en yakın şahidi biziiz.Nasıl mı? Bazı çocuklar bir aile resminde annesini yada babasını büyük çizer aslında kendini yakın hissettiği kişidir.Zaten onun hemen yanına kendini çizer.Genelde kardeşler uzakta bir yerde küçücük çizilir.Bu kardeş kısknçlığının göstergesi olabilir.Yada bazıları en çok siyah ve kırmızı rengi kullanır bu onun hipraktifliliğnin yada içindeki şiddet duygusunun bir göstergesi olabilir.Kağıda doldurmayacak kadar küçük çizimler onun kendine ne kadar az güvendiğini göstrebilir bizlere.Yada el ele tutuşan yada birbirinden ayrı yerlerde resmedilen ebebeynler hepsi birer ipuçu veriyor .Ama bu dersin önemini bilen kişi sayısı o kadar az ki.Bu beni çok üzüyor.
Mimari yada başka çizim gerektiren herhangi bir alana yönelecekse ,izim yapabilmeli yine yetenekli olması gerekmiyor bir iki sene çizim kursu aldığı zaman sorun kalmaz diye düşünüyorum. |