Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17-05-2008, 01:50 PM   #4 (permalink)
GMA
Üsteğmen
 
Üyelik tarihi: May 2008
Mesajlar: 179
Tesekkür: 0
64 Mesajinıza toplam 207 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
GMA is an unknown quantity at this point
Standart Ynt: Kan grupları ve beslenme ilişkileri

PROTEİN ESASLI GIDALAR

Et Grubu

Beslenme sürecinden optimum fayda sağlamak için A kan grubu insanları olabildiğince kırmızı et bazlı gıdalardan uzak durmalıdırlar. Eğer bunlara alışkınlık yapmışlarsa bunları yavaş yavaş beyaz etlerle değiştirmeliler ve haftada iki üç defa balık yeme suretiyle de gıda gereksinmelerini tam olarak karşılamayı denemeliler. Her halükarda, özellikle jambon, sosis ve benzeri işlenmiş ve füme gıdalardan uzak durmalılar. Bu tip gıdalar, genellikle mide asidi düşük olan bu kan grubu kişilerinde yüksek nitrat içermeleri nedeniyle ülser ve hatta kanser oluşumuna uygun bir ortam yaratabilir.

Zararlı olabilecek olanlar

Domuz eti ve mamulleri, sığır, dana, koyun, kuzu, keçi, manda, ördek/kaz, organ etlerinden kalp ve karaciğer, fezan, bıldırcın, tavşan.

Nötr olanlar

Hindi, tavuk ve devekuşu.

Faydalı olanlar

Belirtilmemiş.

Balıklar ve diğer deniz mahsulleri

Genellikle A kan grubu kişilerinin balık tüketimini de dengeli bir biçimde yapmaları ve bunların tüketimini haftada iki-üç defayı geçirmemeleri önerilir. İçinde sindirim sistemini rahatsız eden lektin bulunması nedeniyle de dil balığı ve dere pisisi gibi kum ve çamurda yaşayan balıkları yememeleri önerilir. Bunun aksine örneğin salyangoz, içindeki lektinin hasta hücreleri yok edecek karakterde olması nedeniyle, özellikle göğüs kanserine eğilimi olan kadınlar için faydalı addedilmektedir.

Zararlı olanlar

Hamsi tuzlama (ançüez), hamsi, havyar, her çeşit dil balığı, istiridye, ıstakoz, kurbağa, pisi balığı, kalamar ve mürekkep balığı, karides, midye ve diğer kabuklular, ringa balığı, yengeç ve yılan balığı.

Nötr olanlar

Alabalık, deniz levreği, kalkan balığı, somon, kılıç balığı, mersin balığı, ton balığı.

Faydalı olanlar

Deniz alabalığı, morina balığı, sardalye, salyangoz, sazan balığı, tatlı su levreği, turna tipi tatlı su balığı, uskumru.

Süt ürünleri

A grubu, genellikle süt ve süt mamullerini, özellikle tam yağlı sütten yapılmış olanlarını, az tolere eder. Fermente olmuş süt mamullerine olan toleransı nispeten daha fazladır. En uygun seçenekleri kefir, yağsız ‘sour cream' (bir nevi ekşitilmiş yoğurt kreması), yoğurt ve kültürlenmiş süt ürünleri arasından olacaktır.

Zararlı olanlar

Hemen hemen bütün süt ve peynirler, tereyağı, sütten yapılan dondurma ve diğer süt mamulleri.

Nötr olanlar

Ev ve çiftlik mamulü taze tüketilecek peynirler, keçi sütü ve peyniri, beyaz (feta tipi) peynir, lor (ricotta), mozarella, ‘sour cream', kefir, yoğurt.

Faydalı olanlar

Belirtilmemiştir.

Yumurta

Tavuk, kaz/ördek, bıldırcın yumurtaları nötr addedilmektedir. Ancak yumurtanın ara sıra yenmesine, örneğin haftada iki-üçü geçmemesine, organik olarak üretilen cinsten olmasına ve tazeliğine dikkat edilmesi önerilmektedir.

Bakliyat grubu

A kan grubu sindirim sistemi bitki bazlı proteinlerin sindirilmesine yatkındır. Mamafih bütün baklagiller uygun olmayabilir ve bir ayrım yapılması gerekir. Bu konuda kişisel araştırma önem kazanır. Aşağıdaki bilgileri böyle bir araştırma için bir öncü olarak kabul etmelidir.

Zararlı olabilecek olanlar

Barbunya fasulyesi, nohut.

Nötr olanlar

Yeşil bezelye, yeşil Çin fasulyesi, kuru fasulye.

Faydalı olanlar

Küçük Çin tipi fasulye, siyah fasulye, bakla fasulyesi, yeşil fasulye, mercimek, soya fasulyesi ve bütün rafine olmayan soya mamulleri.

Kuru yemişler-fındıkgiller

A kan grubu için bu tip besinler önemli bir protein kaynağıdır. Örneğin yer fıstığı, özellikle, cidarlarıyla birlikte yenirse vücudu kansere karşı koruyacak uygun bir lektin sağlamaktadır.

Zararlı olanlar

Brezilya bademi, cashew (Güney Amerika'da yetişen bir nevi fıstık) ve Şam fıstığı.

Nötr olanlar

Ayçiçeği çekirdeği ve ezmesi; badem ve badem ezmesi, badem peyniri, badem sütü; çam fıstığı; fındık ve mamulleri; kestane ve mamulleri; pekan (bir nevi fındık); susam ve ezmesi (tahin); haşhaş tohumu ve mamulleri.

Faydalı olanlar

Keten tohumu, yer fıstığı, yer fıstığı ezmesi, kabak çekirdeği ve ceviz.
GMA isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla