Cevap: bende sürekli birşeyleri düşünme tiryakiliği var...yardım istiyorum :( Düşünme süreci zihin tarafından sürekli devam eden bir eylemdir. İnsanın hayatta kalması için zihnin sürekli tetikte olması ve bir şeyleri düşünmesi gerekir adeta. Zihin bir nevi bizim egomuzun yani bedensel ve kimliksel varoluşumuzun bekçisidir.
Düşünme işleminin durması, zihnin ve dolayısıyla bedensel varoluşun sonu olarak algılanacak ve zihin buna şiddetle karşı çıkacaktır. Düşünmeniz gereken hiçbirşey olmasa dahi zihin olası tehditler yada ihtimaller üzerine düşünmeye devam eder, gelecekle ilgili bir konu olmasa bile geçmişe ait pişmanlıkları yada sorgulamaları sürdürür, çünkü bu sorgulamalar bile gelecekte tehdit altında kalmadan güvenli yaşamaya yöneliktir....
Peki zihni nasıl susturabiliriz?
Düşünme sürecini kontrol altında tutmak ve hatta durdurmak mümkünmüdür?
Normal şartlarda, yaşamını sürdürmeye niyetli hiç bir insan için bu mümkün görünmüyor. Ancak bunu kontrol altına almak ve zihinsel sessizliğe ulaşmak mümkün. Bunun ilk adımı ise düşüncelerin ve aklımızdan geçenlerin sürekli olarak farkında olmaya başlamak.. Zihinle savaşmak ve düşüncelerden kurtulmayı istemek yerine onlarla işbirliği içinde olmak daha pratik ve yaşamı kolaylaştıran etkilere sahiptir.
Düşüncelerimizin farkına varmaya başlayıp, onları kategorize etmeye başlayınca, bize gerekli olanlar üzerinde çalışabilir yada gereksiz endişe ve olumsuzluk yüklü olanların geçip gitmesine izin verebiliriz.
Zihnin çok meşgul olması ve düşünce sürecinin farkında olmayış çok yorucu ve sezgilerimizle olan bağı koparan etkileri olan bir durumdur...
İLK adım; Düşüncelerinizin mümkün olduğunca farkına varın!
Bu düşünce, aklımdan geçen şey gereklimi?, buna ihtiyacım varmı?
Ve bırakın gökyüzündeki bulutlar gibi geçip gitsinler....
Eğer onlara anlam ve duygu katmaz ve geçip gitmelerine izin verirseniz sakince geçip giderler, aksi durumda bulutlardan yağmurmu, karmı, dolumu düşeceğini kestiremezsiniz...
Farkedin, izin verin !
Sevgiler Mert . |