13-09-2008, 03:25 PM
|
#3 (permalink)
|
Binbaşı
Üyelik tarihi: Apr 2008
Mesajlar: 1,129
Tesekkür: 1,532
469 Mesajinıza toplam 3,122 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| Ynt: Renklerle Tedavi(Chromatherapy) Nedir?
Renk Şifacılığının Tarihçesi
Günümüzde Irak devletinin sınırları içerisinde yer alan UR tapınagı ve kentinde yapılan kazılarda yapım yılının MO.230 yılına dayanan bir kule ortaya çıkarılmıstır.
Leonard Woolery tarafından 1920′li yıllarda gün ısıgına çıkarılan bu kuleye Tanrının Dagı adı verilmistir. Dünyanın en eski yapılarından biri olarak degerlendirilen bu binanın dört duvarı kıpkırmızı ve siyah renkli görüntüler verirken kubbesi mavidir ve altın sarısı renkleri yansıtmaktadır. Eski Cin in baskenti Pekin’de tüm duvarlar iyi ve kötü ruhları sembolize etmek amacıyla maviye, çatılar ise sarıya boyanmıstır.Eski Mısırlılar ise tapınaklarının tavanlarını cenneti hatırlatması için maviye, zeminini de Nil nehrinin bereketini simgelercesine yesil renge boyamıslardır.Ote yandan Yunanlılar binaların sekillerini ve görünüslerini kuvvetlendirmek için renklerden faydalanmıslardır.Ornegin İyon baskentlerinin kireç beyazı evleri mavinin bin bir tonu ile süslenmistir.Knossos’un büyük yükleri tasımakla görevli sütunları ise hakkettikleri kırmızı renkle donatılmıslardır.Mısır günes tanrısı Ra altın sarısı kırmızı ve sarı renklerle simgelenirken Yunanlıların Athenası ise altından örülmüs fistan giydigi için sarı renkle anılmıstır.Kırmızı renkli gelincik tarlası çiçegi ekin tanrıçası Ceres’e armagan edilmistir.Ulysses ise heyecan dolu deniz macerasını (Odyssey) hatırlatması için koyu mor renkli giysiler kullanır olarak tasvirlenmistir.Grek ve Rus ortadoks papazları ile Roma katolik ve İngiliz kiliselerindeki papazların giysileri ile uyum saglaması için sunakların ve kilise rahlelerinin dösemelerinde mor renk kullanılmıstır.Ayrıca mor kralların ve hükümdarların rengi olarak bilinir hale gelmistir. Bir hindu dini olan Brahmanizm kutsal olarak kabul edilen altın sarısı ve sarıyla simgelenir.Buddha, ruhsal bilgeligi yüceltici konusmalar yaparken sarı insan oglunun, degisken kaderini düsünürken, kırmızı kıyafetler giymektedir.
Konfüçyüs’de sarı rengi sıkça kullanmıs,mor rengi kırmızıyı hatırlattıgı için sevmedigini her fırsatta belirtmektende geri durmamıstır.
Tarihe baktıgımızda eski Mısırlıların renklere ve renklerle yapılan sifaya çok önem verdigini görebiliriz. Bu sebepten Karnak ve Teb gibi tapınaklarda renk kullanmıslar ve renk sifacılıgını pekistirmek için, renk salonları insa etmislerdir. Aynı seyi kadim Hind ve ÿin uygarlıklarında da görebiliyoruz. Oradaki sifacı din adamları da insanın yedi katlı dogası ile günes tayfının yedi rengi arasındaki baglantıyı temel alarak, bir renk bilim sistemi kurmuslardır. Renklerle tedavi samanizimden baslayarak Cin, Mısır, Yunanistan ve islam medeniyetlerince uygulanmaya devam etmistir. Bu arastırmalar sırasında parlak renklerin tedavi sürecini kısalttıgı,kirli ve donuk renklerin ise hastalıga yol açtıgı bulunmustur.İnsanlar hastalıklarının kategorisine göre ona fayda saglayacak renkteki odalarda tedavi edilmislerdir. İbni Sina "Tıbbın Esrarı"adlı eserinde de renklerin etkisinden bahsetmis ve açıklamıstır. Ornegin; mavinin teskin edici etkisinden dolayı kan dolasımını yavaslattıgını belirtmistir.
1670 yılında İngiliz fizikçi Ishaac Newton, karanlık bir odada günes ısıgının önce bir delikten odaya girmesini saglamıs, sonra bu ısıgın önüne bir prizma koyarak parçalanıs halini bir beyaz perdeye aksettirerek, yedi rengi elde etmistir. Newton, beyaz perde üzerindeki renklerin bir sıra ile dizilisine Spektrum Solares (Günes tayfı) adını vermistir. Daha sonra günes ısıgını meydana getiren renk tayfı üzerinde arastırmalarına devam ederek, renk bilimini, bir bilim dalı olarak ortaya koymustur. Newton’dan sonra Chevreul, Helmhotz, Young gibi fizikçiler ve de kimyagerler, bu proje üzerine egilerek çalısmaları hızlandırmıslardır.
Renklerin psikolojik ve fizyolojik etkileri dalında renkler ve kisilik gelisimi dallarında arastırmalar yapan Living Colour (canlı renkler) organizasyonunu kuran (1984) Howard Sun, çalısmalarını Theophilus Helidor Gimbel’le yogunlastırmıs,1983 yılında renk terapisti unvanını almıstır.
İnsanların ruhsal ve insani psikolojileri konusunda tam bir deneyim kazanmıs,İnsanların kisisel, fiziksel ve ruhsal dünyaları konusunda uzun ve yorucu arastırmalar yapmıstır.Grup terapileri ile sistemin dogrulugunu insanlara aktaran Howard Sun,renk analiz uzmanlıgını esi Dorothy Sun ile fevkalade gelistirerek 1984 yılında esi ile birlikte İngiltere’nin ilk resmi terapi merkezini açmıstır.Bu çalısma İngiltere’de büyük ilgi görmüs,İnsanlar modern dönemde renkler ile kisilik ve iç dünyalarının kesfine tekrar dönüs yapmıslardır.Günümüzde fizik ve metafizik alanlarda yapılan arastırmalar, renklerin bir terapi aracı olarak kullanılabilecegini ortaya koymus, bugün dünyada birçok psikolog ve psikiyatr renkleri bir terapi aracı olarak kullanmaya baslamıstır. |
Offline
| |