Bölüm 14 - Değersizlik İnancını Yoketme Teknikleri
İnanç soyut bir kavramdır. Fiziksel gerçekliği yoktur. Ama inancın fiziksel gücü vardır. Bu gücü besleyen, bu inancı yerleştiren duygulardır. O halde inancı ortadan kaldırmak için bu inancı destekleyen savunma mekanizmalarını ve bu savunma mekanizmalarının duygularını ortadan kaldırmamız gerekir.
Sorun bilinçaltındadır. Sorunu ancak bilinçaltı iyileşme tekniklerini kullanarak ortadan kaldırabiliriz. Günümüzde en yaygın ve etkin kullanılan bilinçaltı iyileşme teknikleri hipnoz, EFT ve NLP dir.
Hipnoz uygulamalrı duygu boşaltmaya odaklı olmalıdır. Duygu boşaltmaya odaklı hipnoz teknikleri regresyon hipnoterapisi ve duygu boşaltan otohipnoz teknikleridir.
R
EFT son derece etkin, kişinin kendi kendine uygulayabileceği bir tekniktir. Bu nedenle ben de bu kitapta özellikle EFT üzerinde duracağım ve sizlere EFT nin etkin kullanımını örneklerle öğretmeye çalışacağım
İyileşme çalışmalarını savunma mekanizmaları üzerine kuruyoruz. Çünkü savunma mekanizmaları yıkıldıktan sonra zaten inancı besleyen bir güç kalmaz. Bu amaçla mevcut tüm savunma mekanizmalarını sistematik olarak yıkacak düzenli bir EFT çalışmasını nasıl uygulayacağınızı bu bölümde size anlatacağım.
5 li EFT kalıbımızı öğrenelim.
Bu kalıbın amamcı bilinçaltında yerleşik bir inancı adım adım ortadan kaldırmaya yöneliktir.
EFT ÇALIŞMASI
ÖRNEK KONU: İLGİ GÖRMEK
Set-up cümlesi
İlgiye ihtiyacım olduğuna inanıyorsam da yinede kendimi olduğum gibi kabul ediyorum ve seviyorum.
EFT noktalarına turlamak;
(Her bir tur demek; EFT noktalarının her birine teker teker vurmak demektir.)
1. tur; İlgiye ihtiyacım var
2. tur; neden ilgiye ihtiyacım var
3.tur; ilgi görmesem ne olur ki?
4. tur; gerçekten ilgiye ihtiyacım var mı ya?
5. tur; ilgi ihtiyacım yok..
Önce savunma mekanizmalarını takrar anımsayalım
1. Değerli kabul edilecek özelliklere sahip olma çabaları
Bu amaçla bilinçaltı başkalarının saygınlığını, beğenisini, sevgisini, onayını, anlayışını almaya çalışır. Bunlara sahip olmak için hatasız ve güçlü görünmeye çalışır.
2.Başkalarını değersiz kılma çabaları;
Eleştirmek, küçük görmek, küçük düşürmeye çalışmak, onu suçlu hissettirmeye çalışmak
Bilerek kırmaya ve üzmeye çalışmak (Burada bilmmek bilinçaltı düzeyde bilmek olarak okunmalıdır.)
Kendini o kişiden üstün göstermeye çalışmak.
Onu kendisine bağımlı hissettirmeye çalışmak
Onu çaresiz hissettirmeye çalışmak
3. Fark edilmeme çabası
Mümkün olduğunca sessiz olmak. Fark edilmemeye çalışmak. İyi bilinmeye çabalamak. Herkesin huyuna suyuna göre davranmak. Kimseye kendini ifade etmemek. Duygularını gizlemek.
Değerli kabul edilme çabalarını azaltmak ve ortadan kaldırmak için gerekli bilinçli bakış açıları ve buna bağlı EFT cümleleri,
Bu savunma içinde olan bir kişinin bilinçaltında bu savunmaları destekleyen inançlar şunlardır.
- Sevgiye ihtiyacım var.
- İnsanların takdirine ihtiyacım var.
- İnsanların onayına, kabulüne ihtiyacım var.
- İnsanların anlayışına ihtiyacım var. / İnsanlara kendimi anlatmam gerekir.
- İnsanlara güçlü görünmem gerekir.
- Hatasız olmam gerekir. / hatalarımı gizlemem gerekir.
- İnsanların bana saygı duyması gerekir.
- Toplumun kurallarına uymam gerekir.
- İnsanların beni kabul ettiği gibi yaşamam gerekir.
- Başkalarının beklentilerin
i karşılamam gerekir.
kaynak: bülent uran