Yüzbaşı
Üyelik tarihi: Sep 2007
Mesajlar: 514
Tesekkür: 197
445 Mesajinıza toplam 3,041 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| Cevap: Asana nedir ? Düzenli Asana uygulamalarının yararları:
Omurganın esnekliği artar.
Eklemler hareketlenir ve esner.
Kaslar kuvvetlenir, gevşer, canlanır ve bol bol kan alır.
İç organların ve bezlerin fonksiyonları düzene girer.
Lemfatik sistem ve metabolizma canlılık kazanır.
Bağışıklık sistemi güçlenir.
Dolaşım ve kan basıncı normal ve dengeli hale gelir.
Sinir sistemi sakinleşir ve kuvvetlenir.
Dokular taze ve canlı bir görünüm alır.
Sindirim sistemi sağlıklı kılınır.
Boşaltım sistemi canlanır.
Üreme sistemi dengeye girer.
Solunum sistemi güçlenir.
Tüm beden canlanır ve güç kazanır.
Tüm organlar uyumlu bir şekilde çalışır.
Asana'lar bedeni ve zihni temizlemekte olup; tedavi ve önleme etkilerine sahiptirler. Bunlar bedenin kas, sindirim, dolaşım, bez, sinir ve diğer sistemlerinin çeşitli gereksinimlerini sağlamaktadır. Duruşlar fizikselden spiritüele dek tüm düzeyleri olumlu bir şekilde geliştirmektedir. Duruşların uygulanması beden, zihin ve ruh arasındaki hassas dengeyi tutturarak bedeni sağlıklı kılmaktadır. Neticede fiziksel yetersizlik ve zihinsel rahatsızlıklar aşılmakta, ruhu özgürlüğe getiren kapılar açılmaktadır.
Asana’lar sağlık, güzellik, güç, dayanıklılık, hafiflik, aydınlık, sinirsel dinginlik ve mutluluk vermektedir. Asana’ların uygulanması mango ağacının büyümesine benzemektedir; ağaç sağlam ve sağlıklı büyümüşse, özü meyvesindedir. Asana uygulamasının meyvesi de spiritüel uyanış, bilinçlenme ve tüm ikiliklerden özgürlüktür.
Asana nasıl yapılmalıdır?
Sağlam bir temel olmaksızın binanın ayakta kalamayacağı aşikardır. Yama ve Niyama basamaklarının uygulanması da (Bakınız: Yoga Nedir, Ne Değildir?, Akif Manaf, İnkilap Yayınevi, 2007) Asana’ların yapılması için sağlam bir temel oluşturmaktadır. Bu basamaklar uygulanmaksızın icra edilen Asana’lar basit bir cambazlıktan ibarettir. Duruşlar sabır, metanet, disiplin içinde ve düzenli olarak yapılmalıdır. Asana’lar uygulandığında yüz kasları, kulak ve gözler gerilmemeli, nefes alış-verişleri ise dengelenmelidir. Bütün duruşlarda nefes ağızla değil burunla alınıp verilmelidir. Asana yapıldığı zaman ve pozisyonda kalırken nefes hiç bir zaman tutulmamalıdır. Duruş yapılırken önce beden doğru pozisyonu almalı sonra gözler kapanmalı ve zihin vücudun belli bölgelerine odaklanmalıdır. Asana uygulamaları esnasında beden aktif zihin ise pasif olmalıdır ki herhangi bir yanlışlık yapıldığında tespit edilip düzeltilebilsin. Duruşlar tamamlandıktan sonra sırtüstü yatıp ve en az 10-15 dakika tam derin gevşeme uygulanmalıdır.
Günümüzde pek çok kişi Asana’ları jimnastik şeklinde yaptırarak insanları kandırmaktadır. Böyle çalışmalar Yoga adı altında sunulmakta olsalar da Orijinal Yoga Sistemi’nin etkilerine sahip değildirler. Asana uygulamaları jimnastik egzersizleri değildir. Bunlar birer tekniktir ki bedene uygulanarak insanda farkındalığı, derin gevşemeyi, yoğunlaşma kapasitesini ve konsantrasyonu geliştirir. Ayrıca, bu teknikler kasları güçlendirmek, esnetmek, masaj etkisi yaratmak ve iç organları aktifleştirmek suretiyle bedeni çok sağlıklı kılmaktadır. Asana’lar bezleri ve iç organları etkileyerek tedavi etmektedir ve sinir sistemindeki elektrokimyasal aktiviteleri düzene sokmaktadır.
İki tür spor egzersizi mevcuttur:
İzotonik
İzometrik
1. İzotonik tipli egzersizlerde kaslar kısalmakta, ancak kaslardaki gerginlik derecesi aynı kalmaktadır. Örneğin, yürüyüş, çevirmek, yüzmek, koşu, yavaş koşu, zıplama vb. Bu egzersizler kardiovasküler sistemin çalışmasını artırmakta, düzenli ve uygun miktarda yapılmaları halinde fiziksel sağlığı geliştirmektedir.
2. İzometrik tipli egzersizlerde kasların uzunluğu değişmemekte, fakat kaslardaki gerginlik derecesi artmaktadır. Örneğin, ağırlık kaldırma. Bu egzersizler kas kütlesini artırmakta, kas yapmak için kullanılmakta, bununla birlikte direnci ve fiziksel dayanıklılığı geliştirmemektedir. İzometrik tipli egzersizler kardiovasküler sisteme şiddetli gerginlik yüklemektedir. Hatta küçük el kaslarının izometrik kasılması kalp atışlarını çok yüksek derecede hızlandırabilir ve bu yüzden izometrik tipli egzersizler özellikle kalp rahatsızlıkları olan kişiler için tehlikelidir ve fiziksel antrenman için önerilmemektedir.
Yoga duruşları egzersizlerden farklı olarak kardiovasküler sistemde gerginlik yaratmamakta, fiziksel sağlık ve dayanıklılığı geliştirmektedir. Dolayısıyla, gerek sağlıklı gerekse rahatsızlığı olan kişiler için yararlıdırlar. Asana’lar hem beden hem de zihin için faydalı olup, bedenin ve zihnin günümüzde yaygın olan günlük gerginlik ve strese karşı tepkisini olumlu bir şekilde değiştirmektedirler. Asana uygulaması zihinsel fonksiyonları dengeye sokmaktadır, böylece zihin strese dayanıklı bir hal almakta, strese kapılmamakta, stres altında ezilmemekte ve stresin olumsuz etkilerinden kurtulmaktadır. Duruşta kalma sırasında zihin bedenin belli bölgelerine odaklanmaktadır, böylece zihinsel konsantrasyon ve fiziksel canlılık artmaktadır.
20 dakika Yoga çalışması sağlık açısından bir saat jimnastik antrenmanından daha etkileyicidir. Bir Asana’nın uygulanması 10 jimnastik egzersizinden daha etkileyicidir. Asana’ların jimnastik egzersizlerinden daha etkileyici olmasının sırrı hareketlerin yavaş ve bilinçli yapılması, nefesin hareketle senkronize edilmesi ve duruşta bir süre kalınmasıdır. Yavaş, bilinçli hareket ve duruşta kalma sayesinde kaslar, kirişler ve bağlar uzamakta, güçlenmekte, sıkılaşmakta ve sağlam kılınmakta, eklemler esnetmekte, bedenin enerjisi dengelenmekte ve konsantrasyon artmaktadır. Jimnastik egzersizleri kalbi gerip yıpratmakta ve enerjiyi tüketmekte iken duruşlar gerginliği attırmakta ve enerjiyi artırmaktadır. Bunun dışında yavaş hareket ve duruşta kalma iç organları ve bezleri canlandırmakta ve onların fonksiyonlarını düzene sokmaktadır.
Birçok spor türü vardır ki kasları zorlayarak sıkıştırıyor ve şişiriyor. Zaman içinde böyle şişirilmiş kaslarda ağrılar meydana çıkıyor ve spor bırakıldığında hızla yağlanma başlıyor. Yoga çalışmaları ise kasları esnetiyor, uyumlu şekilde geliştiriyor ve normal boyutlarına ulaştırıyor. Spor yaparken çabuk çalışan kas hareketin hızıyla sürüklenmekte ve sertleşmektedir, oysa Asana yaparken yavaş çalışan kas kendi gücünü kullanmakta ve esnemektedir. Sporda yapılan sert hareketler, kaslarda oksijen yetersizliği yaratıyor ve bu yüzden solunum sıklaşıyor. Akciğerler zorlanıyor ve kalp yorularak yıpranıyor. Oysa sağlıklı olmak için yalnız kaslar değil tüm iç organlar ve salgı bezleri dengeli bir şekilde çalışmalıdır. Yoga çalışmaları bedende artı bir enerji üreterek denge sağlamakta ve bu enerji ve dengeyi korumaktadır.
Asana’lar ve jimnastik egzersizleri bir arada yapılmamalıdır çünkü bu iki çalışma birbirini tamamlayıcı değildir. Asana’larda hareketler yavaş yavaş odaklanarak ve bilinçli halde uygulanmakta, oysa jimnastik egzersizleri hızlı, sert ve bilinçsiz bir şekilde yapılmaktadır. Jimnastik egzersizlerinde aynı hareket defalarca tekrar edilmektedir, oysa duruşlar uygulanırken çok az hareket yapılmakta ve duruşta bir süre hareketsiz kalınmaktadır. Duruşlar esnasında her bir hareketin yapılışında fiziksel ve zihinsel işlemlerin bilinçli bir şekilde gözlemlenmesi beden ve zihin arasında uyum sağlamaktadır. Duruşlar uygulanırken enerji depolanmaktayken jimnastik egzersizleri yapıldığında enerji tüketilmektedir. Bu nedenle Asana uygulamaları sonrasında birey kendini tazelenmiş ve enerjik hissetmektedir. Oysa ki jimnastik egzersizleri yaptıktan sonra birey kendini yorgun ve bitkin hissetmektedir. Duruşta kalırken enerji korunmakta ve enerji akımları güçlenmektedir, böylece birey kendini dinlenmiş, canlı ve neşeli olarak duyumsamaktadır. Duruşlar uygulanırken iç organlar masaj etkisi alarak canlanmaktadır, jimnastik egzersizleri uygulamasında ise iç organlar gerilmekte ve yıpranmaktadır. Asana’lar uygulanırken kaslar şekillenmekte, oysa jimnastik egzersizleri yapıldığında kaslar şişmektedir. Asana’lar ile beden esneklik kazanmaktayken jimnastik egzersizlerinde beden sertleşmektedir. Yoga duruşları yalnız bedeni değil zihni de etkilemektedir; insan kendini huzurlu ve sağlam hissetmektedir. Jimnastik egzersizleri ise yalnızca bedeni etkilemektedir. Asana’ları uygulayan insan her zaman sağlam, güçlü, kararlı ve genç görünmektedir.
Kalp rahatsızlıkları olan kişiler için jimnastik egzersizleri sakıncalı olarak görülürken bu kişilere pek çok duruşun yapılması önerilmektedir. Yoga duruşları dakikada sadece 0.8 - 2.5 Kaloriyi gerektirirken jimnastik egzersizleri için gerekli kalori ihtiyacı dakikada 3 - 20 kaloriye kadar çıkmaktadır. Bundan da açıkça anlaşılabileceği üzere zayıf, halsiz, rahatsız ve yaşlı insanlar dahi duruşları başarıyla uygulayabilir. Diğer yandan, duruşlar yapılırken az kalori harcanmasına rağmen sinir sistemi düzene girmekte ve kilo-boy dengesi geliştirilmektedir. Duruşlar kasların kütlesini artırmasa bile kasları uyumlu bir şekilde geliştirmekte ve iç organların fonksiyonlarını düzene sokmaktadır. Asana’ların uygulanması birçok hastalıkları önlemekte ve tedavi etmektedir. Duruşların yapılması daha yararlı ve avantajlı olduğu için jimnastik egzersizlerinin yerini alabilir. Jimnastik egzersizlerinin yapılması için özel yer ve aletler gerekmektedir, oysa Yoga çalışmaları için bunlara ihtiyaç yoktur. Asana çalışmalarında uygulanan statik esneme jimnastik egzersizlerinde uygulanan dinamik esneme işlevinden daha güvenlidir, çünkü duruşlar yapılırken kaslara ve dokulara ani, sert bir gerilme uygulanmamaktadır. Çoğu zaman dinamik esneme şiddetli kas ağrılarına yol açmaktadır, oysa statik esneme acı vermez, tam tersi bedende bulunan ağrıları giderir. Yoga gerçekten bedeni sağlıklı ve zihni canlı tutmak için çok yönlü bir sistemdir.
Duruşlar birbirinden farklı olsa bile hepsi organizmada tüm sinir kas sisteminin gereken canlılığını sağlamakta ve doğru gerginlik derecesi oluşturmaktadır. Bu nedenle duruşlar yapılırken iki prensibe dikkat edilmelidir:
1. Prensip: Duruşlar yapılırken hareketler yavaş, dengeli ve sağlam bir şekilde icra edilmeli ve her türlü ani hareketlerden kaçınılmalıdır.
2. Prensip: Duruşta kalırken kaslardaki lüzumsuz gerginlik atılmalıdır, duruşta rahat ve gevşek bir şekilde kalınmalıdır.
Duruşlar bu iki prensibe uyarak yapıldığında sinir sistemi ve kas sistemi arasında etkili bir koordinasyon gerçekleşmektedir. Böylece tonik refleks sistemi düzene girmektedir. Tonik refleks sistemi tüm kas gruplarını kontrol etmekte ve hareketlendirmektedir. Refleks kaslara belli bir canlılık kazandırmaktadır. Bu sistem kaslarda ve tüm bedende belli bir gerginlik derecesi oluşturmakta, fiziksel ve zihinsel davranışları etkilemektedir. Kaslardaki gerginlik derecesi doğru olduğu takdirde beden hep canlı ve sağlıklı kalır. Asana'lar tonik refleks sisteminin dengeli bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır.
Günümüz kent insanı doğadan koptuğu, bedenini yeterince çalıştırmadığı ve düzensiz beslendiği için sağlığını her gün biraz daha kaybetmekte olduğundan çeşitli hastalıklara yenilmeye mahkumdur. Az da olsa her gün yapılan sabit duruşlar, yavaş ve nefesle senkronize edilen hareketlere dayanarak hastalıkları uzak tutmaktadırlar. Duruşlar yapılırken hareketler bilinçli, yavaş ve huzur içinde uygulanmalıdır. Yavaş hareketlerle çalıştırılan kas kendi güç ve esnekliğini kullanmakta ve dengeli bir şekilde gelişmektedir. Esneklik kazanmayan kas etkili olamaz. Asana uygulanırken bilinçte gerçekleşen yapıcı çalışma ve zihinsel tutum yavaş hareketler sayesinde kasların, eklemlerin, iç organ ve salgı bezlerinin olumlu etkilenmesinin sırrıdır.
Asana’lar statik ve dinamik şekilde yapılmaktadır. Statik şekilde yapılan duruşlar enerjetik ve zihinsel bedeni daha ince ve güçlü yönde etkilemektedir. Statik uygulanan duruş tekniğinde beden bir duruşta birden beş dakikaya kadar hareketsiz kalmaktadır. Bu Asana’lar iç organlara, bezlere ve adalelere masaj yapmaktadır ve sinir sistemini gevşetmektedir. Statik duruşlar beyinsel ve zihinsel aktiviteleri dengeler, bireyin konsantrasyon kapasitesini artırır ve meditasyona hazır kılar, hislerin kontrolünü artırır ve bireyi Pranayama ve Pratyahara basamaklarına hazırlar. Asana uygulamalarında nefes her zaman burundan alınıp verilmeli ve duruşun yapılmasıyla uyumda olmalıdır. |