Geri git   Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri > Kişisel Gelişim Klubü > Alternatif Kişisel Gelişim > Yoga

Uyarılar

Yoga hatha yoga, iyengar yoga, ashtanga yoga, flow yoga, vinyasa yoga, yoga meditation, yoga instructor, yoga teacher, yoga retreat, lotus yoga, yoga classes, yoga pilates, yoga mats, yoga mat, yoga centre, yoga, prenatal yoga, yoga asana, yoga postures, yoga poses, yoga asanas, yoga positions,

Asana nedir ?

Alternatif Kişisel Gelişim ve Yoga Asana nedir ? Konusunu hayatimdegisti.com Konuğumuz olarak inceliyorsunuz hayatimdegisti.com sitemizde yaşamınızı hemen degistirecek bir cok telkinli hipnoz mp3 vardir tesaduf eseri de buradaysanız mutlaka inceleyiniz üst link TelkinCD tıklayınız ASANA Yoga’nın üçüncü basamağı Asana olarak adlandırılmaktadır. Sanskritçe Asana kelimesi “duruş” veya “pozisyon” manasında kullanılmakta olup, genel terimlerle ifade edilecek olursa, uzun süre rahat ve gevşek tarzda uygulanan özel pozisyon anlamına gelmektedir. Asana eski metinlerde “sağlam ve hoşa giden” diye ...

ayrıca bu konularda arama yapan konuklarımız var Yoga telkin cd indir izle İstanbul Yoga nerededir kimdir Yoga çekirdek inanç temizliği İzmir bursa Yoga hipnoz Yoga olumlama seminerleri eğitimi çaresi tedavisi Yoga hakkında bilgi bilinçaltı telkin cd telkin mp3 Yoga kuantum düşünce kitap haberi

Asana nedir ?

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03-04-2013, 04:46 PM   #1 (permalink)
Yüzbaşı
 
Üyelik tarihi: Sep 2007
Mesajlar: 514
Tesekkür: 197
445 Mesajinıza toplam 3,041 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
TR-ance has a spectacular aura aboutTR-ance has a spectacular aura aboutTR-ance has a spectacular aura about
Standart Asana nedir ?



ASANA

Yoga’nın üçüncü basamağı Asana olarak adlandırılmaktadır. Sanskritçe Asana kelimesi “duruş” veya “pozisyon” manasında kullanılmakta olup, genel terimlerle ifade edilecek olursa, uzun süre rahat ve gevşek tarzda uygulanan özel pozisyon anlamına gelmektedir. Asana eski metinlerde “sağlam ve hoşa giden” diye anlatılmaktadır. Asana, aynı zamanda bireyin bedensel ve zihinsel açıdan metin, sakin, sessiz ve rahat kalabilmesi için gerekli yaşam hali demektir. Asana uygulamaları, bir yandan bireyin belli bir pozisyonda uzun süre rahat oturma yeteneğini geliştirmektedir ki, bunlar daha ileri aşamada meditasyon çalışmalarında kullanılacaktır, diğer yandan içerdiği spesifik beden pozisyonları sayesinde bedendeki enerji kanal ve merkezlerini aktifleştirip çalıştırmaktadır. Asana’lar gerek farkındalığı artırma gerekse beden, zihin ve ruhun keşfedilmesi hususlarında kişiye sarsılmaz bir temel hazırlamaktadırlar. Ayrıca, Asana uygulamaları bedensel kontrolün yanı sıra zihinsel ve enerjetik kontrol de kazandırmaktadır.

Asana’lar kemik, kas, eklem, bez, kardiyovasküler, sinir, sindirim, dolaşım, lemfatik ve boşaltım sistemleri için olduğu kadar enerji akımları, zihin ve ruh için de yararlıdır. Duruşlar tüm sinir sistemini kuvvetlendiren ve dengeleyen, zihni uyumlu ve huzurlu hale getiren psikosomatik çalışmalardır. Hoşnutluk, zihinsel berraklık, gevşeklik, içsel özgürlük ve huzur hissi bu çalışmaların etkilerinden sadece birkaçıdır.

Evin insanı güneşin sıcaklığından koruyor olması misali Asana’ların uygulanması da bireyi hastalıkların ateşinden korumaktadır. Duruşlar sağlığın temelini oluşturmaktadır, bununla birlikte Orijinal Yoga Sistemi’nde bireylerin kendileri dahil diğer kişilere zarar vermemeleri gözetildiğinden Asana tekniklerinin önemli detayları gizli tutulmaktadır. Asana uygulamaları düzgün duruş, sağlık ve beden hafifliği sağlamalarının yanı sıra bedendeki İda ve Pingala adlı enerji akımlarının dengelenmesinde de önemli rol oynamaktadırlar. Sözü edilen enerji akımlarının dengede olması insanın sağlıklı olmasına, dengesizliği ise hastalığa yol açmaktadır. Duruşların uygulanması fiziksel dayanıklılık kazandırmakta ve enerjiyi bedenin her noktasına yönlendirmektedir. Bedendeki toksinler atılarak organizma canlılığa kavuşmakta ve sinir sistemi gelişmektedir. Birey, kendisini daha enerjik ve aynı zamanda rahatlamış hissetmekte, içsel gerginlikten kurtularak modern yaşamın artan dışsal gerginlikleriyle daha kolay başa çıkmaktadır.

Asana’lar, tam fiziksel ve zihinsel rahatlamaya ulaşmak için bedeni ve zihni uyumlu bir şekilde harmanlamaktadır. Yoga duruşlarının düzenli uygulanması tüm fizyolojik sistemi gençleştirmektedir. Duruşlar, organizmanın hastalıklara karşı dayanıklılığını geliştirerek sağlığı korumada insana yardımcı olmaktadır. Asana’ların başlıca etkilediği sistemler endokrin ve sinir sistemidir. Organizmadaki tüm sistemler birbirleri ile bağlantıda olduklarından bu iki sistemin etkilenmesi halinde, olumlu tesirler diğer sistemlere de yansımaktadır.

Genel olarak Asana’lara özgü beş işlevden bahsedilebilir:
1. Bedensel;
2. İdrak ediş;
3. Zihinsel;
4. Zekasal;
5. Spiritüel.

Bedensel çalışma eylem organlarının gönüllü şekilde antrenman yapmasıdır. Asana’lar fiziksel dengeleri geliştirmek için Yoga Sistemi’nde kullanılmakta olan ana araçlardır. Farklı fiziki duruşlar sayesinde birey gerginliğini atar, esneklik kazanır ve enerji akımlarını güçlendirir. Asana uygulamasının amaçlarından biri bedende olumlu enerji akımı yaratmaktır. Bu da içsel konsantrasyonu artırır, böylece zihin Parokşya Jnana yani “amaçlı eylemin etkilerini” algılar ki bu idrak etme işlevidir.

Yukarıda değinilen ilk iki işlev birleştiği takdirde zihnin ince farkları görebilme yeteneği duruşların daha doğru bir şekilde yapılması için vücudu yöneltir. Sonuçta ritmik enerji akımı ve farkındalık zihni Ananda olarak tanımlanan “saf neşe” haline getirir. Böylece duruşlar zihin-beden kompleksini ve enerji akımlarını etkiler. En sonunda, Asana’ların doğru yapılması zekanın bir objeye tam konsantrasyonunu (Dharana) sağlar. Bu da ruh üzerinde kesintisiz konsantrasyona yani meditasyona (Dhyana) ve izleyerek de kişiyi “Samadhi” olarak tanımlanan bireysel ruhun Evrensel Ruh ile birleşmesi haline ulaştırır.

Yoga Asana’larında vücudun gayret sarfetmeksizin hareketsiz kalması bir prensiptir. Asana uygulaması güç, metanet, sağlık, hafiflik ve çeviklik kazandırmaktadır. Güçlü ve düzgün duruş sayesinde birey zihinsel denge ve güç elde etmekte, dolayısıyla da zihnin dağınık, rahatsız, kararsız, huzursuz ve endişeli olması durumu sona ermektedir. Asana’lar basit birer jimnastik egzersizi değildir, bunlar Yoga duruşlarıdır. Asana’ların jimnastik şeklinde yapılması, onların özel tedavi etkilerini ortadan kaldırmaktadır. Asana tekniklerinin uygulanması için geniş bir alan ve pahalı spor aletleri gerekli değildir. Duruşları uygulayan insan çeviklik, denge, dayanıklılık ve canlılık kazanır. Asana’ların uygulanması bedendeki her kası, siniri ve bezi çalıştırır. Bu çalışma fiziğin düzgün, şekilli, güçlü, esnek ve elastiki olmasını sağlar, yorgunluğu önler ve sinirleri sakinleştirir. En önemli özellikleri ise Asana’ların zihni kontrollü ve disiplinli hale getirmeleridir.
Yoga duruşları zihinden gelen emirler ve düzene göre uygulanmaktadır. Duruşta kalma zihni olumlu bir şekilde etkilemektedir. Asana teknikleri yalnızca fiziksel değil, aynı zamanda zihinsel bir çalışmadır da. Çalışmanın başarısı zihnin beden üzerindeki etkisine bağlıdır. Duruşlar yapılırken zihin beden hareketlerini kontrol etmeli, hareket ile nefesi senkronize etmeli, yapılanları izlemeli, farkına varmalı ve hissetmelidir. Duruşlar bedeni zorlamadan yapılırsa, genellikle hiç de zor değildir. Ancak en basit duruşun uygulanması dahi zihinle kontrol edilmeli ve nefesle uyumlanmalıdır. Uygulama sırasında zihin bir yönetici, icracı ve seyirci rolünü oynamalıdır. Zihin, bir duruşun uygulanması kararı alındığında yönetici, duruşun uygulanma süresinde icracı ve duruşta kalma esnasında ise seyirci rolünü üstlenmektedir. Uygulama sırasında zihin yapılanları yönetmeli, hissetmeli, izlemeli ve denetlemelidir. Bu şekilde yapılan duruşların etkisi kat kat artmaktadır. Duruşlar zihinsel kontrol olmadan, bilinçsizce ve nefese dikkat edilmeksizin uygulanırsa, farklı bir deyişle basit bir jimnastik şeklinde yapılırsa Yoga’nın özel etkileri kaybolur. Duruşlar uygulanırken bedenle zihin arasında uyum sağlanmalıdır. Bu uyumu sağlayan unsur solunumdur. Bu nedenle, uygulama sırasında zihin, beden ve nefes alış verişleri birbiriyle bağdaştırılmalıdır. Asana uygulaması bu temel kurala uymalıdır.

Bir çok oyuncu, akrobat, atlet, dansçı ve sporcu üstün fiziğe sahip olmaları nedeniyle bedenlerini çok iyi kontrol edebiliyor olsalar da çoğu kez zihin, zeka ve ruhlarını tam bir şekilde kontrol edememektedirler. Çoğunlukla kendileriyle uyum içinde olmadıklarından, aralarında dengeli karaktere sahip olan birini bulmak çok zordur. Genelde bu kişiler vücutlarını her şeyden üstün tutarlar. Yogi ise, vücudunu küçümsemediği gibi amaçladığı salt bedeninin mükemmelliği de değildir. Yogi duygu, zihin, zeka ve bilincinin gelişimini de hedeflemektedir.

Yogi, Asana’lar aracılığıyla bedenini geliştirerek, onu ruhu için yararlı bir araç haline getirmektedir, çünkü Yogi ruhun yükselişi için bedenin önemli bir araç olduğunun farkındadır. Eğer beden güçsüz ve hasta ise, ruh uçma kapasitesini yitirmiş bir kuşa benzer. Yogi ölüm korkusundan özgürdür, zira zamanın bedeni nasıl çökerttiğinin farkındadır. O bedenin hayat boyu devamlı değiştiğini ve ölümün bedenin son bir değişimi olduğunu bilmektedir. Doğum ve ölüm doğal bir olaydır, bununla beraber ruh doğum ve ölüme tabi değildir. Beden ruhun kıyafetidir, dolayısıyla da insan eskimiş beden kıyafetinin yırtılıp gitmesine üzülmemelidir.

Yogi, bedenin yalnız haz almak için değil insanlara ve topluma hizmet için verildiğini kavrar. O, bedeninin kendi malı olduğunu düşünmediği gibi bedenin bir gün gideceğini de hiç bir zaman unutmaz. Asana’ları uygulayarak birey hayatta en önemli şeyi yani sağlığını kazanmaktadır. Sağlık öyle bir şeydir ki parayla satın alınamaz, o yalnız emek vererek kazanılabilir. Sağlık bedenin, zihnin ve ruhun tam bir uyum ve denge halidir. Sağlık bedensel ve zihinsel rahatsızlıkların unutulmasıdır. Asana’lar sayesinde Yogi, bedensel rahatsızlık ve zihinsel gerginliklerden kurtulmakta, eylemleri ve onların meyvelerini insanların gelişimine yöneltmektedir.

Yogi, hayatı ve eylemlerinin evrensel eylemin bir parçası olduğunu algılamaktadır. O, nabzının atışlarında ve nefesinin ritminde mevsimlerin akışını ve evrensel hayatın değişimlerini görür. Beden ruhun bulunduğu bir saraydır. Bedeni küçümsemek veya vücudun gereksinimlerini umursamamak, evrensel hayatı küçümsemek ve umursamamak demektir. Bedenin ihtiyaçları, aslen içinde bulunan ruhun ihtiyaçlarıdır. Birey, Evrensel Ruh’u anlayabilmek için bedende olan kişisel ruhu anlamalı, bunun için de bedensel ve zihinsel dengelerini korumalıdır.

Beden, zihin ve ruh birbiriyle sıkıca bağlantıda olup, Evrensel Bilinç’in farklı görünümleridir. Yogi, hiç bir zaman bedeni veya zihni ihmal edip küçük düşürmez, bilakis her ikisini de geliştirir. O, bedenin ruhi yükseliş için bir engel olmadığını aksine bu yükselişe yardım eden değerli bir araç olduğunu algılar. O, bedenini yıldırım gibi güçlü, sağlıklı ve hastalıklardan özgür hale getirir ki onu ruhi yükselişte kullanabilsin. Güçsüz, dikkatsiz ve gayesiz biri iç özünü hiç bir zaman algılayamaz. Fırınlanmamış çamur çömleğin suya girince erimesi misali beden de hızla çökmektedir. Bunun için insan bedenini Yoga ateşinde fırınlamalıdır ki onu güçlü ve dayanıklı kılsın.

Asana’ların uygulanması sinir sisteminin iki işlevini, yani sempatik ve parasempatik işlevlerini düzene sokmaktadır. Zihinsel ve fiziksel denge olmadığında bu sinirsel işlevler birbirine karşı çalışmakta, dolayısıyla gerilim, stres ve psikosomatik rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır. Bu da şeker hastalığı, ülser, kabızlık, nezle, sinir ve diğer hastalıklara yol açmaktadır. Duruşların düzenli yapılması vücuttaki dengeyi korumaktadır. Doğru şekilde yapılan duruşlar doğru nefes alış-verişlerle birleştirildiğinde psikosomatik hastalıkları önleyip iyileştirmektedir. Bu çalışmalar vücudu canlı ve dinç tutmakta, metabolizmayı düzenlemekte ve konsantrasyonu artırmaktadır. Baş aşağı duruşlar yapıldığında ise kanın pompalanması ve yer çekimi aracılığıyla dolaşım sistemi uyarılmaktadır. Duruşlar sayesinde sinir sistemi güçlenmekte, salgı bezlerinin işlevi düzenlenmekte, iç organların uyuşukluğu giderilmekte, sindirim ve salgı bezi kanallarındaki tortular atılmaktadır.

Duruşların doğru şekilde uygulanması endokrin faaliyetini uyararak duyguları düzenler ve dengeler, zira endokrin salgıları duyguları önemli bir şekilde etkilemektedir. Düzenli uygulama zihni, duyguları ve bilinci yükselterek insanı doğanın bütünüyle uyumlu hale getirmekte, organizmada bulunan potansiyel olağanüstü güçler uyanarak çevredeki olumsuzlukları yenmede kişiye yardımcı olmaktadır. Asana’lar gösterişli bir jimnastik, bir teşhir sanatı, işkence ya da fanatik dervişlik uygulamaları olmayıp, fiziksel, zihinsel ve duygusal işlevlerin dengelenmesi ve gelişmesini sağlayan hoş ve keyifli birer bilimsel araçtırlar.

Beden ve zihin birbirinden ayrı unsurlar olmamakla birlikte çoğu zaman insanlar birbirinden ayrı olduklarını düşünerek hareket etmektedirler. Gerçekte, beden zihnin somut, zihin ise bedenin soyut şeklidir. Asana’lar beden ile zihni birleştirerek uyumda tutarlar. Beden ve zihinde çoğunlukla gerilim ve düğümler bulunmaktadır. Her zihinsel düğüme bir bedensel düğüm denk geldiği gibi her bedensel düğümün karşılığında da bir zihinsel düğüm bulunmaktadır.

Asana çalışmalarının amacı bu düğümlerden kurtulmaktır. Duruşlar bedensel boyutta yapılarak zihinsel gerilimlerin atılmasını sağlar. Asana’lar bedenle uğraşarak zihni etkilemektedirler. Sözgelimi, duygusal gerginlik ve baskı akciğerler, diyafram ve solunum işleminin fonksiyonunu zorlaştırarak engelleyebilir, bu da astım gibi bir solunum hastalığına neden olabilir.

Adale düğümleri bedenin her yerinde olabilir: yüzde, boyunda, omuzlarda, belde vb. Bu gerilimler zamanla nevralji, boyun ve bel fıtığı gibi rahatsızlıklara yol açabilir. Doğru seçilmiş duruşlar, doğru teknik ve sıralamayla yapılırsa bu düğüm ve gerilimleri gerek bedensel gerekse zihinsel boyuttan kaldırabilirler. Bedensel ve zihinsel gerilimlerin ortadan kaldırılması sıkışmış enerjinin rahatça dolaşmasını sağlamakta, bu durum ise bedeni aktif ve güçlü, zihni de hafif, yaratıcı, neşeli ve dengeli kılmaktadır. Asana’ların sürekli uygulanması bedeni optimumda tutmakta, hatta sağlıksız bedeni sağlıklı hale ulaştırmaktadır. Duruşların yapılması bedenin potansiyel enerjilerini uyandırarak bireyin hayatının tüm alanlarında kendine güvenini artırmaktadır.

Yoga Sistemi’nde insan doğayla birleştiği için doğada bulunan her şeyin olumlu özelliklerini kendinde geliştirmektedir. Böylece birey dağların sebat ve sağlamlığını, nehirlerin akıcılık ve esnekliğini, ormanların canlılığını, göllerin sükunetini, yağmurların merhametini, rüzgarların hızını, karların temizliğini, ateşin sıcaklığını, yıldırımın gücünü, suyun hayat vericiliğini, havanın yumuşaklığını, ağaçların soyluluğunu, okyanusun büyüklüğünü, güneşin bağımsızlığı ve vericiliğini, ayın sakinliğini, gökyüzünün huzuru ve toprağın sabrını kendine aşılamaktadır.

Bilim adamları, Sanskrit dilinin beynin her iki loblarını olumlu bir şekilde etkilediğini ve sonuç olarak bedenle zihni uyuma soktuğunu saptamışlardır. Bu nedenle duruşların Sanskrit isimlerini ezberleyin ve uygulama esnasında tekrarlayın.
Asana'ların isimleri önemlidir ve evrim prensibini vurgulamaktadır. Bazı duruşlara Vrikşa (ağaç) ve Padma (nilüfer) gibi bitki isimleri verilmiştir; bazıları Şalabha (çekirge), Titali (kelebek) ve Vrişçika (akrep) gibi böceklerin isimlerini taşımaktadır; bazıları ise Matsya (balık), Manduka (kurbağa), Kurma (kaplumbağa), Bhucanga (kobra) ve Nakra (timsah) gibi suda yaşayan hayvanların ve sürüngenlerin isimlerini taşımaktadır. Krounça (balıkçıl), Kukkuta (horoz), Baka (turna), Mayura (tavus kuşu), Hamsa (kuğu) ve Kapota (güvercin) gibi kuş isimleri taşıyan duruşlar da mevcuttur. Bazı duruşlar ise Şvana (köpek), Mriga (geyik), Vatayana (at), Uştra (deve), Marcari (kedi), Vyaghra (kaplan), Simha (aslan) gibi dört ayaklı hayvanların isimlerini taşımaktadır. Hatta “insan cenini” anlamına gelen Garbha adlı duruş dahi vardır. Kimi duruşlar ise Bharadvaca, Kapila, Vasiştha ve Vişvamitra gibi bilgelerin isimlerini taşımaktadır.

Duruşların uygulanması ile bireyin bedeni birçok farklı mahluğa benzer formu almaktadır. Bununla bireyin zihninin öğrenmesi gereken ana unsur, yaratılmış hiçbir canlının küçümsenmemesidir. Küçücük böcekten mükemmel bilgeye kadar bütün canlılarda bulunan ruhlar Evrensel Ruhun parçacıklarıdır. Birey evrensellikte birlik bulmaktadır. Doğru yapılan duruşta evrensel enerji bireyin bedeninden çabasızca sürekli akar.

Asana’ların uygulanması farklı varlıkların olumlu özelliklerinin ve yönlerinin insanoğlunda gelişmesini sağlamaktadır. Birey aslanın korkusuzluğu, kobranın hızı, köpeğin atikliği, kaplumbağanın sabrı, kartalın keskinliği, ağacın dengeliliği, nilüferin temizliği, çekirgenin uyanıklığı, kuğunun zarifliği, devenin dayanıklılığı, kedinin esnekliği ve kaplanın gücüne sahip olur. Duruşu yaparken bedene verilen şekil enerjinin ilgili organlara akmasını sağlamakta, organizmaya canlılık vermekte ve şekli alınan varlığın özelliklerinin insanın bedeninde gelişmesine yardım etmektedir. Örneğin bir süre için dengeleyici Vrikşasana, yani ağaç duruşunu uyguladıktan sonra, kazanılan fiziksel denge, zihinsel ve duygusal olarak bireyin bakış açısına da yansımaktadır. Böylece birey karakterine olumlu özellikler eklemiş olmaktadır.
Orijinal Yoga metinlerinde 8.400.000 Asana’nın mevcut olduğu söylenmekte olup, bu rakam evrendeki toplam 8.400.000 yaşam formuna denk gelmektedir. Asana’lar evrendeki evrim işlemini simgelemektedir. Günümüzde tahminen 800 Asana bilinmektedir. Bunlardan yalnızca 94’ü piyasada bulunan sözde yoga kitaplarında anlatılmaktadır. Bazı kişiler Asana'ların zaman içinde geliştirildiğini iddia etmektedir. Bu tamamen yanlış bir görüştür. Asana’lar Yoga felsefesi ile birlikte maddi evrenin başlangıcında insanoğluna verilmiştir. Buna göre de Asana’ların orijinal şekilde yapılması bir mutlak şarttır. Aksi halde Asana’ların etkisi azalmakta ve hatta ters bir etki dahi doğabilmektedir. Asana’lara genel dengeyi bozmadan bir yenilik getirilebileceğini düşünmek bir saflıktır. Onun için uygulama sırasında her değişikliğin iç etkililik bakımından bazı aksaklıklar doğuracağı iyice anlaşılmalıdır.

Asana’ların önemli etkilerinden biri omurganın esneklik kazanmasını sağlamasıdır. Yoga öğretisine göre, omurga ne kadar esnekse insan o kadar gençtir. Sanskritçe yazılmış Yoga kitaplarında omurgadan “Hayat Ağacı” olarak bahsedilmektedir, çünkü sinirler omurga boyunca bedene dağılmaktadır. Bu tanım, omurga sağlığının korunmasının hayati önemini vurgulamaktadır.

Omurga doğru bir şekilde çalıştırılmazsa her bir vertebrayı koruyan diskler zamanla çöker ve omurganın ağırlığı kendi üzerine biner; bu yüzden birçok sinir ezilir ve bedende alışılmadık ağrılar ortaya çıkar. Bunun haricinde sürekli oturarak çalışmak ve hareketsizlik de omurga ve eklemlerinde kasılmalara neden olmaktadır. Bu kasılmalar sonucunda da baş ağrıları ortaya çıkmaktadır. Duruşların yapılması bütün bu sorunları önlemekte ve gidermektedir. Asana’lar omurgayı esnek tutmakta, güçlendirmekte ve omurgayı destekleyen kasları kuvvetlendirmektedir. Omurgayı destekleyen karın kaslarının gücü arttıkça omurganın da gücü artmaktadır. İnsan bir yük kaldırdığı zaman omurgası karın kaslarından destek almaktadır. Karın kasları zayıfsa, omurga zorlanmakta ve her türlü rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır. Duruşlar karın kaslarını güçlendirerek omurgayla ilgili sorunları gidermekte de etkindir.

Duruşlar uygulandığında omurga her yönde eğilir ve bükülür. Yoga duruşları omurgaya esneklik verir ve kişiyi genç kılar. Bedenin çeşitli kısımlarına dağılan önemli sinirler ve kan damarları omurganın arasındaki küçük gediklerden çıkmaktadırlar. Bu sinirlere ve damarlara yapılan baskı bedenin tüm bölümlerindeki canlılığın azalmasına, sağlığın bozulmasına ve genel bir güçsüzlüğe neden olmaktadır. Omurganın bükülmesi bu sinir ve damarlardaki baskıyı kaldırmakta ve omuriliğin çevresindeki kan dolaşımını çoğaltmaktadır.
Spor egzersizlerinin aksine Yoga yapabilmek için pek güçlü, sağlam ya da esnek vücutlu olmak gerekmemektedir. Yoga çalışmaları sayesinde kısa süre içinde vücut güçlü, sağlam ve esnek olabilecektir. Başlangıçta Asana’lar yavaş yavaş, bedeni zorlamadan yapılmalıdır.


 

 

Buraya ilk defa geliyorsanız ismim Atakan Sönmez ve burası hayatimdegisti.com.Boğaziçi üniversitesi mezunuyum ve Türkiyede ilk Subliminal Telkin Uzmanıyım.tıklayın

Bir site olsa onu bulanların uykuda dinledikleri mp3 ler ile hayatları değişse… Bir site olsa onu bulanlar hipnoz olmadan sadece subliminal mp3 leri yükleyip ve uykuda dinleyerek hayatlarını değiştirseler. Bu fikir 1995 yılında yani 25 yıl önce çıkmıştı. 15 yıl önce ise bu mp3 lerin kişiye engel olan çekirdek inançlara göre hazırlanması yani cekirdekinanc.com fikri oluştu

Hipnoz gibi bir şey mi subliminal mp3 nedir?

Tam olarak değil. Öncelikle size engel olan 0-11 yaş arası oluşan bilinçaltı kayıtlarınız yani çekirdek inançlarınız bulunur. Sonra bu çekirdek inançlarınızın pozitif halleri olumlamalar isminize özel olarak mp3 lerin ve müziğin içine gizlenir. Siz de uykuda ya da uyanıkken bu mp3 leri dinleyerek sonuç alırsınız. Çocukluğunuzda size söylenenlerin tam tersini dinlediğiniz kayıtlarla binlerce kez bilinçaltınıza yerleştirmiş oluruz.

Çekirdek inançların hayatımda engellere neden olduğunu nasıl anlarım?

Hayatınızda hep aynı şeyler tekrar ediyorsa. İlişkilerde hep aynı şeyleri yaşıyorsanız... Aşırı fedakar bir yapınız varsa ve bu sanki göreviniz haline geldiyse. Birilerini kurtarmaya çalışıyorsanız. Paranızın bereketi yoksa sürekli gereksiz harcamalar çıkıyorsa birikim yapamıyorsanız. Hayır demekte zorlanıyorsanız. Odaklanmakta bir şeyleri devam ettirmekte sorun yaşıyorsanız. İlişkilerde mıknatıs gibi sorunlu kişileri çekiyorsanız. İş hayatında iniş çıkışlar sürekli oluyorsa. Ertelemeleriniz fazla ise. Aşırı kontrolcü ve garantici bir yapınız varsa kaygı düzeyiniz yüksekse hep en kötü ihtimali düşünüyorsanız ve şanssızlıkları sorunlu olayları ve sorunlu kişileri hayatınıza çekiyorsanız çocuk yaşta oluşan çekirdek inançlar hayatınızı yönetiyor olabilir.

25. yıla özel şimdi arayanlara 5 dakikalık çekirdek inanç ön tespit ve bir günlük deneme telkin mp3 ücretsizdir. Ön tespitte size engel olan birkaç çekirdek inanç örneği verilir. Atakan Sönmez tarafından yapılır ve bilgi amaçlıdır. +90 5424475050 Türkiye dışındakiler whatsapp tan arayabilir cekirdekinanc.com inceleyiniz.

TR-ance isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla
Alt 03-04-2013, 04:48 PM   #2 (permalink)
Yüzbaşı
 
Üyelik tarihi: Sep 2007
Mesajlar: 514
Tesekkür: 197
445 Mesajinıza toplam 3,041 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
TR-ance has a spectacular aura aboutTR-ance has a spectacular aura aboutTR-ance has a spectacular aura about
Standart Cevap: Asana nedir ?

Düzenli Asana uygulamalarının yararları:

Omurganın esnekliği artar.
Eklemler hareketlenir ve esner.
Kaslar kuvvetlenir, gevşer, canlanır ve bol bol kan alır.
İç organların ve bezlerin fonksiyonları düzene girer.
Lemfatik sistem ve metabolizma canlılık kazanır.
Bağışıklık sistemi güçlenir.
Dolaşım ve kan basıncı normal ve dengeli hale gelir.
Sinir sistemi sakinleşir ve kuvvetlenir.
Dokular taze ve canlı bir görünüm alır.
Sindirim sistemi sağlıklı kılınır.
Boşaltım sistemi canlanır.
Üreme sistemi dengeye girer.
Solunum sistemi güçlenir.
Tüm beden canlanır ve güç kazanır.
Tüm organlar uyumlu bir şekilde çalışır.
Asana'lar bedeni ve zihni temizlemekte olup; tedavi ve önleme etkilerine sahiptirler. Bunlar bedenin kas, sindirim, dolaşım, bez, sinir ve diğer sistemlerinin çeşitli gereksinimlerini sağlamaktadır. Duruşlar fizikselden spiritüele dek tüm düzeyleri olumlu bir şekilde geliştirmektedir. Duruşların uygulanması beden, zihin ve ruh arasındaki hassas dengeyi tutturarak bedeni sağlıklı kılmaktadır. Neticede fiziksel yetersizlik ve zihinsel rahatsızlıklar aşılmakta, ruhu özgürlüğe getiren kapılar açılmaktadır.
Asana’lar sağlık, güzellik, güç, dayanıklılık, hafiflik, aydınlık, sinirsel dinginlik ve mutluluk vermektedir. Asana’ların uygulanması mango ağacının büyümesine benzemektedir; ağaç sağlam ve sağlıklı büyümüşse, özü meyvesindedir. Asana uygulamasının meyvesi de spiritüel uyanış, bilinçlenme ve tüm ikiliklerden özgürlüktür.
Asana nasıl yapılmalıdır?

Sağlam bir temel olmaksızın binanın ayakta kalamayacağı aşikardır. Yama ve Niyama basamaklarının uygulanması da (Bakınız: Yoga Nedir, Ne Değildir?, Akif Manaf, İnkilap Yayınevi, 2007) Asana’ların yapılması için sağlam bir temel oluşturmaktadır. Bu basamaklar uygulanmaksızın icra edilen Asana’lar basit bir cambazlıktan ibarettir. Duruşlar sabır, metanet, disiplin içinde ve düzenli olarak yapılmalıdır. Asana’lar uygulandığında yüz kasları, kulak ve gözler gerilmemeli, nefes alış-verişleri ise dengelenmelidir. Bütün duruşlarda nefes ağızla değil burunla alınıp verilmelidir. Asana yapıldığı zaman ve pozisyonda kalırken nefes hiç bir zaman tutulmamalıdır. Duruş yapılırken önce beden doğru pozisyonu almalı sonra gözler kapanmalı ve zihin vücudun belli bölgelerine odaklanmalıdır. Asana uygulamaları esnasında beden aktif zihin ise pasif olmalıdır ki herhangi bir yanlışlık yapıldığında tespit edilip düzeltilebilsin. Duruşlar tamamlandıktan sonra sırtüstü yatıp ve en az 10-15 dakika tam derin gevşeme uygulanmalıdır.
Günümüzde pek çok kişi Asana’ları jimnastik şeklinde yaptırarak insanları kandırmaktadır. Böyle çalışmalar Yoga adı altında sunulmakta olsalar da Orijinal Yoga Sistemi’nin etkilerine sahip değildirler. Asana uygulamaları jimnastik egzersizleri değildir. Bunlar birer tekniktir ki bedene uygulanarak insanda farkındalığı, derin gevşemeyi, yoğunlaşma kapasitesini ve konsantrasyonu geliştirir. Ayrıca, bu teknikler kasları güçlendirmek, esnetmek, masaj etkisi yaratmak ve iç organları aktifleştirmek suretiyle bedeni çok sağlıklı kılmaktadır. Asana’lar bezleri ve iç organları etkileyerek tedavi etmektedir ve sinir sistemindeki elektrokimyasal aktiviteleri düzene sokmaktadır.
İki tür spor egzersizi mevcuttur:

İzotonik
İzometrik
1. İzotonik tipli egzersizlerde kaslar kısalmakta, ancak kaslardaki gerginlik derecesi aynı kalmaktadır. Örneğin, yürüyüş, çevirmek, yüzmek, koşu, yavaş koşu, zıplama vb. Bu egzersizler kardiovasküler sistemin çalışmasını artırmakta, düzenli ve uygun miktarda yapılmaları halinde fiziksel sağlığı geliştirmektedir.

2. İzometrik tipli egzersizlerde kasların uzunluğu değişmemekte, fakat kaslardaki gerginlik derecesi artmaktadır. Örneğin, ağırlık kaldırma. Bu egzersizler kas kütlesini artırmakta, kas yapmak için kullanılmakta, bununla birlikte direnci ve fiziksel dayanıklılığı geliştirmemektedir. İzometrik tipli egzersizler kardiovasküler sisteme şiddetli gerginlik yüklemektedir. Hatta küçük el kaslarının izometrik kasılması kalp atışlarını çok yüksek derecede hızlandırabilir ve bu yüzden izometrik tipli egzersizler özellikle kalp rahatsızlıkları olan kişiler için tehlikelidir ve fiziksel antrenman için önerilmemektedir.

Yoga duruşları egzersizlerden farklı olarak kardiovasküler sistemde gerginlik yaratmamakta, fiziksel sağlık ve dayanıklılığı geliştirmektedir. Dolayısıyla, gerek sağlıklı gerekse rahatsızlığı olan kişiler için yararlıdırlar. Asana’lar hem beden hem de zihin için faydalı olup, bedenin ve zihnin günümüzde yaygın olan günlük gerginlik ve strese karşı tepkisini olumlu bir şekilde değiştirmektedirler. Asana uygulaması zihinsel fonksiyonları dengeye sokmaktadır, böylece zihin strese dayanıklı bir hal almakta, strese kapılmamakta, stres altında ezilmemekte ve stresin olumsuz etkilerinden kurtulmaktadır. Duruşta kalma sırasında zihin bedenin belli bölgelerine odaklanmaktadır, böylece zihinsel konsantrasyon ve fiziksel canlılık artmaktadır.

20 dakika Yoga çalışması sağlık açısından bir saat jimnastik antrenmanından daha etkileyicidir. Bir Asana’nın uygulanması 10 jimnastik egzersizinden daha etkileyicidir. Asana’ların jimnastik egzersizlerinden daha etkileyici olmasının sırrı hareketlerin yavaş ve bilinçli yapılması, nefesin hareketle senkronize edilmesi ve duruşta bir süre kalınmasıdır. Yavaş, bilinçli hareket ve duruşta kalma sayesinde kaslar, kirişler ve bağlar uzamakta, güçlenmekte, sıkılaşmakta ve sağlam kılınmakta, eklemler esnetmekte, bedenin enerjisi dengelenmekte ve konsantrasyon artmaktadır. Jimnastik egzersizleri kalbi gerip yıpratmakta ve enerjiyi tüketmekte iken duruşlar gerginliği attırmakta ve enerjiyi artırmaktadır. Bunun dışında yavaş hareket ve duruşta kalma iç organları ve bezleri canlandırmakta ve onların fonksiyonlarını düzene sokmaktadır.

Birçok spor türü vardır ki kasları zorlayarak sıkıştırıyor ve şişiriyor. Zaman içinde böyle şişirilmiş kaslarda ağrılar meydana çıkıyor ve spor bırakıldığında hızla yağlanma başlıyor. Yoga çalışmaları ise kasları esnetiyor, uyumlu şekilde geliştiriyor ve normal boyutlarına ulaştırıyor. Spor yaparken çabuk çalışan kas hareketin hızıyla sürüklenmekte ve sertleşmektedir, oysa Asana yaparken yavaş çalışan kas kendi gücünü kullanmakta ve esnemektedir. Sporda yapılan sert hareketler, kaslarda oksijen yetersizliği yaratıyor ve bu yüzden solunum sıklaşıyor. Akciğerler zorlanıyor ve kalp yorularak yıpranıyor. Oysa sağlıklı olmak için yalnız kaslar değil tüm iç organlar ve salgı bezleri dengeli bir şekilde çalışmalıdır. Yoga çalışmaları bedende artı bir enerji üreterek denge sağlamakta ve bu enerji ve dengeyi korumaktadır.
Asana’lar ve jimnastik egzersizleri bir arada yapılmamalıdır çünkü bu iki çalışma birbirini tamamlayıcı değildir. Asana’larda hareketler yavaş yavaş odaklanarak ve bilinçli halde uygulanmakta, oysa jimnastik egzersizleri hızlı, sert ve bilinçsiz bir şekilde yapılmaktadır. Jimnastik egzersizlerinde aynı hareket defalarca tekrar edilmektedir, oysa duruşlar uygulanırken çok az hareket yapılmakta ve duruşta bir süre hareketsiz kalınmaktadır. Duruşlar esnasında her bir hareketin yapılışında fiziksel ve zihinsel işlemlerin bilinçli bir şekilde gözlemlenmesi beden ve zihin arasında uyum sağlamaktadır. Duruşlar uygulanırken enerji depolanmaktayken jimnastik egzersizleri yapıldığında enerji tüketilmektedir. Bu nedenle Asana uygulamaları sonrasında birey kendini tazelenmiş ve enerjik hissetmektedir. Oysa ki jimnastik egzersizleri yaptıktan sonra birey kendini yorgun ve bitkin hissetmektedir. Duruşta kalırken enerji korunmakta ve enerji akımları güçlenmektedir, böylece birey kendini dinlenmiş, canlı ve neşeli olarak duyumsamaktadır. Duruşlar uygulanırken iç organlar masaj etkisi alarak canlanmaktadır, jimnastik egzersizleri uygulamasında ise iç organlar gerilmekte ve yıpranmaktadır. Asana’lar uygulanırken kaslar şekillenmekte, oysa jimnastik egzersizleri yapıldığında kaslar şişmektedir. Asana’lar ile beden esneklik kazanmaktayken jimnastik egzersizlerinde beden sertleşmektedir. Yoga duruşları yalnız bedeni değil zihni de etkilemektedir; insan kendini huzurlu ve sağlam hissetmektedir. Jimnastik egzersizleri ise yalnızca bedeni etkilemektedir. Asana’ları uygulayan insan her zaman sağlam, güçlü, kararlı ve genç görünmektedir.

Kalp rahatsızlıkları olan kişiler için jimnastik egzersizleri sakıncalı olarak görülürken bu kişilere pek çok duruşun yapılması önerilmektedir. Yoga duruşları dakikada sadece 0.8 - 2.5 Kaloriyi gerektirirken jimnastik egzersizleri için gerekli kalori ihtiyacı dakikada 3 - 20 kaloriye kadar çıkmaktadır. Bundan da açıkça anlaşılabileceği üzere zayıf, halsiz, rahatsız ve yaşlı insanlar dahi duruşları başarıyla uygulayabilir. Diğer yandan, duruşlar yapılırken az kalori harcanmasına rağmen sinir sistemi düzene girmekte ve kilo-boy dengesi geliştirilmektedir. Duruşlar kasların kütlesini artırmasa bile kasları uyumlu bir şekilde geliştirmekte ve iç organların fonksiyonlarını düzene sokmaktadır. Asana’ların uygulanması birçok hastalıkları önlemekte ve tedavi etmektedir. Duruşların yapılması daha yararlı ve avantajlı olduğu için jimnastik egzersizlerinin yerini alabilir. Jimnastik egzersizlerinin yapılması için özel yer ve aletler gerekmektedir, oysa Yoga çalışmaları için bunlara ihtiyaç yoktur. Asana çalışmalarında uygulanan statik esneme jimnastik egzersizlerinde uygulanan dinamik esneme işlevinden daha güvenlidir, çünkü duruşlar yapılırken kaslara ve dokulara ani, sert bir gerilme uygulanmamaktadır. Çoğu zaman dinamik esneme şiddetli kas ağrılarına yol açmaktadır, oysa statik esneme acı vermez, tam tersi bedende bulunan ağrıları giderir. Yoga gerçekten bedeni sağlıklı ve zihni canlı tutmak için çok yönlü bir sistemdir.

Duruşlar birbirinden farklı olsa bile hepsi organizmada tüm sinir kas sisteminin gereken canlılığını sağlamakta ve doğru gerginlik derecesi oluşturmaktadır. Bu nedenle duruşlar yapılırken iki prensibe dikkat edilmelidir:

1. Prensip: Duruşlar yapılırken hareketler yavaş, dengeli ve sağlam bir şekilde icra edilmeli ve her türlü ani hareketlerden kaçınılmalıdır.
2. Prensip: Duruşta kalırken kaslardaki lüzumsuz gerginlik atılmalıdır, duruşta rahat ve gevşek bir şekilde kalınmalıdır.

Duruşlar bu iki prensibe uyarak yapıldığında sinir sistemi ve kas sistemi arasında etkili bir koordinasyon gerçekleşmektedir. Böylece tonik refleks sistemi düzene girmektedir. Tonik refleks sistemi tüm kas gruplarını kontrol etmekte ve hareketlendirmektedir. Refleks kaslara belli bir canlılık kazandırmaktadır. Bu sistem kaslarda ve tüm bedende belli bir gerginlik derecesi oluşturmakta, fiziksel ve zihinsel davranışları etkilemektedir. Kaslardaki gerginlik derecesi doğru olduğu takdirde beden hep canlı ve sağlıklı kalır. Asana'lar tonik refleks sisteminin dengeli bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır.

Günümüz kent insanı doğadan koptuğu, bedenini yeterince çalıştırmadığı ve düzensiz beslendiği için sağlığını her gün biraz daha kaybetmekte olduğundan çeşitli hastalıklara yenilmeye mahkumdur. Az da olsa her gün yapılan sabit duruşlar, yavaş ve nefesle senkronize edilen hareketlere dayanarak hastalıkları uzak tutmaktadırlar. Duruşlar yapılırken hareketler bilinçli, yavaş ve huzur içinde uygulanmalıdır. Yavaş hareketlerle çalıştırılan kas kendi güç ve esnekliğini kullanmakta ve dengeli bir şekilde gelişmektedir. Esneklik kazanmayan kas etkili olamaz. Asana uygulanırken bilinçte gerçekleşen yapıcı çalışma ve zihinsel tutum yavaş hareketler sayesinde kasların, eklemlerin, iç organ ve salgı bezlerinin olumlu etkilenmesinin sırrıdır.

Asana’lar statik ve dinamik şekilde yapılmaktadır. Statik şekilde yapılan duruşlar enerjetik ve zihinsel bedeni daha ince ve güçlü yönde etkilemektedir. Statik uygulanan duruş tekniğinde beden bir duruşta birden beş dakikaya kadar hareketsiz kalmaktadır. Bu Asana’lar iç organlara, bezlere ve adalelere masaj yapmaktadır ve sinir sistemini gevşetmektedir. Statik duruşlar beyinsel ve zihinsel aktiviteleri dengeler, bireyin konsantrasyon kapasitesini artırır ve meditasyona hazır kılar, hislerin kontrolünü artırır ve bireyi Pranayama ve Pratyahara basamaklarına hazırlar. Asana uygulamalarında nefes her zaman burundan alınıp verilmeli ve duruşun yapılmasıyla uyumda olmalıdır.


TR-ance isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla
Alt 03-04-2013, 04:49 PM   #3 (permalink)
Yüzbaşı
 
Üyelik tarihi: Sep 2007
Mesajlar: 514
Tesekkür: 197
445 Mesajinıza toplam 3,041 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
TR-ance has a spectacular aura aboutTR-ance has a spectacular aura aboutTR-ance has a spectacular aura about
Standart Cevap: Asana nedir ?

Statik duruşlarda sağlanan yararlar bedenin duruşta sabit kalmasından kaynaklanmaktadır. Asana, yani sabit duruşun olumlu etkisini artırmak için:

Duruşta belli bir süre durulmalı;
Duruşta kıpırdamadan kalınmalı;
Solunum doğru olmalı;
Zihin belirli bölgelere odaklanmalı.
Duruşta kalırken zihinsel durum çok önemlidir. Zihin yapılanları huzur içinde izlemeli ve odaklanmalıdır. Sabit duruşlarda sinir sistemi, kan dolaşımı, sindirim sistemi, solunum, salgı bezleri, üreme sistemi, kaslar, kemikler, eklemler, iç organlar, boşaltım sistemi, duygusal ve psikolojik durum da olumlu bir şekilde etkilenmektedir. Sabit duruşta kalma süresi birey çalışmalarında ilerledikçe uzamaktadır.

Sabit bir duruşta kalırken gözler kapatılmalı ve zihin bedenin tepkilerini içten izlemelidir. Hata varsa tespit edilmeli ve düzeltilmelidir. Eğer kaslarda lüzumsuz kasılma varsa kaslar gevşetilmelidir. Sabit kalındığı sürede nefes hızlanmamalıdır, tam tersi sakin ve derin olmalıdır. Eğer nefes hızlanıyorsa duruştan çıkılmalıdır. Sabit duruşta hareketsiz kalmanın zorluğu yalnız bedenden değil zihinden de kaynaklanmaktadır. Rahatsız ve gergin zihin hep kıpırdamak ister. Hatta beden duruşta rahat etse bile zihin hareket etmek ister. Kontrolsüz zihin eğitilmemiş maymuna benzemektedir. Böyle bir zihin, maymun gibi hareketli ve kurnazdır ve bedeni harekete geçirmek için her türlü nedeni bulmaktadır. Bu tür durumlarda zeka devreye girmelidir ve zihni kontrol altına alarak zihnin bedeni rahat bırakmasını sağlamalıdır. Zihin zekanın araya girmesinden hoşlanmamaktadır ve duyguları kullanarak bir duygusal baskı yaratmaya çaba gösterecektir. Birey sıkılmaya başlayacaktır. Bu zaman bilinç araya girmelidir ve uygulamanın sağlığa ne kadar yararlı olduğunu zihne hatırlatarak duyguları sakinleştirmelidir. Zamanla, farkındalık artıp, zihin ve duygular kontrol altına girdikçe beden duruşta daha uzun süre kıpırdamadan sabit kalabilecektir. Zihinsel gerginliğin kaldırılması ve zihnin sakin ve huzurlu olması için hareketler nefes alış verişleriyle senkronize edilmelidir. Hareketler nefesle bağdaşmazsa zihinsel huzur sağlanamaz, gereken dikkat verilemez ve Asana beklenen olumlu sonucu vermez. Asana yapılırken yaşanmalı ve hissedilmelidir. Zeka, düşünce ve duyguları izleyerek analiz ederse, bedenle diyalog kurmak kolaylaşmaktadır.

Asana’lar doğru, bilinçli ve dikkatli bir şekilde yapıldığı takdirde bedeni tedavi eder ve sağlığı korur. Ancak odaklanmadan, mekanik olarak ve dikkatsizce veya bedeni zorlayarak yapılan duruşlar yarar yerine zarar verebilir, çünkü duruşlar yalnız kas ve eklemleri değil, iç organları ve salgı bezlerini de etkilemektedir. Mesela, duruşta kalırken nefes dengelenmezse, kan beyine hücum edebilir. Bu yüzden duruş yapılırken zihin bedenin tepkilerini izlemelidir. Bedenin tepkilerini dikkatle izleyerek, bedenin hangi duruşlardan hoşlanıp hoşlanmadığını tespit edebiliriz. Bedenin hoşlandığı duruşları günlük çalışmamızda uygulamalıyız. Birey bünyesine göre günlük kişisel çalışma programını hazırlamalıdır. Derslerde herkesin yapması gereken programı uyguluyoruz. Her gün evde yaptığınız çalışma bünyenize göre ayarlanmalıdır. Çoğu zaman başlangıçta bedenin hoşlanmadığı duruş bir süre sonra beden geliştikçe daha rahat ve keyifle yapılabilmektedir. Bu nedenle derslerde yapılan program mümkün olduğu kadar uygulanmalıdır.

Dikkatsizce ve bir robot gibi uygulanan duruşlar beklenen olumlu sonucu vermez. Yeterince zamanınız yoksa, acele ederek yedi duruş yapmak yerine acele etmeden, yavaş yavaş ve dikkatle üç duruşun yapılması daha olumlu sonuçlar verecektir. Kitapta verilen duruşlar kolay yapılabilinenlerden daha çok çaba gerektirenlere doğru sıralanmıştır. Kolay yapılan duruşlar bedeninizi geliştirerek daha çok çaba sarf edilmesi gereken duruşlara hazır kılacaktır. Duruşları sabırla ve acele etmeden uygularsanız çok çabuk ilerlersiniz.

Duruşlar dinamik şekilde yapıldığında kaslar, eklemler ve tüm vücut esnekleşir, kan dolaşımı ve metabolizma hızlanır, enerji tıkanıklıkları kalkar, oksijen alınması artar, beden ısınarak terler, adale ve cildin tonu artar, akciğerler güçlenir, sindirim ve boşaltım sistemleri aktifleşir. Dinamik şekilde yapılan duruşlar Surya Namaskara, Çandra Namaskara, dinamik Pasçimottanasana, dinamik Halasana, Pavanmuktasana duruşlar serisi vb. serilerdir.

Duruşların dinamik şekilde uygulanması Karana olarak adlandırılmaktadır. Karana uygulandığı zaman duruşta sessiz ve hareketsiz durmak yerine, nefesin ritmine göre bir duruştan diğer duruşa geçiş yapılmaktadır. Hareketler yavaş ve akıcıdır. İki tür Karana mevcuttur:

1. Aynı duruşun defalarca dinamik bir şekilde uygulanması. Nefesin ritmine göre temel duruştan çıkıp tekrar temel duruşa dönüş yapılmaktadır. Bu üç, beş, yedi ya da daha fazla yapılabilir. Beden tekrarlamalardan çok hoşlanmaktadır. Yavaş ve ritmik hareketler sinir sistemini sakinleştirmekte, yatıştırmakta ve dengelemektedir.

2. Bir duruştan başka duruşa akıcı, yavaş ve ritmik bir şekilde geçiş yapılmaktadır. Hareketler nefesle uyumlu ve senkronizedir. Önce duruşlar statik şekilde yapılmalı ve duruşlara alışkanlık kazanılmalıdır. Sonra nefes ve odaklanma yetisi geliştirilmelidir. Yalnız bundan sonra Karana şeklinde duruş dizimleri yapılabilir.

Duruşların uygulanması beş aşamada gerçekleşmektedir:

1. Duruşa hazırlık
2. Duruşa giriş
3. Duruşta kalma
4. Duruştan çıkış
5. Gevşeme ve inceleme.

1. Duruşa hazırlık. Asana seçilmekte ve önce zihinde yapılmaktadır. Asana zihinde yapılırken beden ve kaslar hareketlerin yapılmasına hazırlanmaktadır. Aynı anda birkaç derin nefes alıp vererek bedenin tüm kasları gevşetilmelidir. Derin nefes hem kasları gevşetmekte hem de bedende duruşun yapılması için gereken enerjiyi depolamaktadır.
2. Duruşa giriş. Nefes alış verişleri hareketlerle senkronize edilmelidir. Hareketler yavaş ve bilinçli olmalıdır. Yavaş ve bilinçli hareketler bedende sakinleştirici ve yenileyici bir etki yaratmaktadır. Hareketler yapılırken kaslar lüzumsuz kasılmamalıdır, çünkü kasılan kas zor esnemektedir. Uygulama esnasında kaslar gevşekse, beden kolaylıkla gereken şekli bulur. Eğer geçiş duruşun uygulanması zor geliyorsa o duruşta kalın ve bir süre sonra bedeniniz yeterince geliştiği ve geçiş duruşu rahat bir şekilde yapıldığı takdirde son pozisyona doğru ilerleyin. Acele etmeyin; geçiş duruşlarının doğru ve rahat yapılması son pozisyonunun doğru uygulanmasına yardım etmektedir.
3. Duruşta kalma. Bu aşama her ne kadar pasif görünürse görünsün, bedende önemli işlemler gerçekleşmekte ve kaslar esnemektedir. Esneyen kaslara odaklanarak nefes verirken kaslar gevşetilmelidir. Bu şekilde gevşetilen kaslar daha iyi esnemektedir. Böylece kaslar zorlanarak değil, düşünce, nefes ve gevşetme aracılığıyla esnetilmelidir. Duruşu uyguladığınızda bedeninizi gözlemleyin. Gereksiz tüm kas gerilimlerini ve gerginlikleri kaldırın. Burundan normal nefes alıp vererek kitapta gösterilen bölgelere odaklanın. Bu hareketsizlikte rahat kalabildiğiniz kadar kadar kalın. Simetrik şekilde yapılan duruşlarda, yani bir sağ birde sol taraftan yapılan uygulamalarda, her iki yöndeki duruşta da eşit süre ile kalınmalıdır. Bu şekilde, bedendeki eşitsizlikler dengelenmekte ve giderilmektedir. Duruşta kalma sırasında bir rahatsızlık ya da bir ağrı ortaya çıkarsa, derhal uygulamayı bırakın.
4. Duruştan çıkış. Duruşta yeterince kaldıktan sonra yavaş, bilinçli hareketlerle ve nefes alış verişlerini hareketlerle senkronize ederek duruştan çıkın. Çıkış, duruşun tüm etkisini korumak için girişte olduğu gibi tüm ayrıntılarıyla yerine getirilmelidir.
5. Gevşeme ve inceleme. Her duruş kitapta gösterilen dinlenme pozisyonu ile bitirilmelidir. Duruşun uygulanması kendimiz için özel bir yemek pişirip bu yiyecekleri yemek gibidir ve dinlenme pozisyonunda onu hazmediyoruz. Zamanınız ne kadar sınırlı olursa olsun, uygulamanızı dinlenme pozisyonu yapmadan bitirmeyin. Bu sürede solunum normale dönmelidir. Derin nefes alıp verin. Sabit duruş süresinde kasılan kaslardan kan dolaşımı sistemine döner. Gevşeme esnasında kan gevşetilen kaslara dolar ve kasları toksinlerden temizler. Derin solunum bu işlemlere yardım etmekte olup, bu işlemleri tamamlamak için akciğerlere kısa bir süre tanımak gerekir. Gevşeme sırasında vücudunuzu inceleyin ve organizmanızın nasıl etkilendiğinin farkına varın.

Asana uygulanmasında farkındalık çok önemlidir. Bu uygulamanın amacı yaşamın bütün boyutlarını yani fiziksel, bedensel, enerjetik, zihinsel, duygusal, sinirsel ve ruhsal boyutları etkilemek, birleştirmek, bağdaştırmak ve uyumda tutmaktır. İlk bakışta, bedenin farklı bölgelerinin hareketleriyle uğraştığı için Asana’ların yalnız bedensel boyutu etkilediği düşünülebilir. Gerçekte ise duruşlar farkındalıkla birleştirildiğinde yaşamın bütün boyutlarını çok derin bir şekilde etkilemektedir. Bu açıdan farkındalığın birçok boyutu vardır. Asana yapılırken birey beden hareketlerinin, duruşun, nefesin ayarlanmasının ve eşzamanlılığının, zihinsel konsantrasyonun, vücut izleniminin, enerji akımının, bedenin belli bölümlerine odaklanmanın, düşüncelerinin ve hissettiklerinin farkında olmalıdır. Bu durumda akla gelen düşünceleri birey sadece seyretmeli; onlara ne takılmalı ne de onlardan ürkmelidir. Düşünceler bir zihinsel enerjidir. Birey düşüncelerin farkında olmalı, pasif bir seyirci kalmalı, onların akışını izlemeli, onlara tutunmamalı ve akıp gitmesine izin vermelidir.

Herhangi bir duruş yapıldıktan sonra bu duruşa karşı olan veya mukabil bir duruş yapılmalıdır. Söz gelimi, omurgayı arkaya geren duruş sonrasında omurgayı öne geren duruş yapılmalıdır veya gövdenin sağa dönük olan duruşu sonrasında sola dönük duruş yapılmalıdır. Bu bedeni dengeli hale getirmek için çok önemli prensiptir. Genelde insan vücudunda sinirsel ve enerjetik dengeler bozulduğu için bedenin bir tarafı daha güçlü veya esnektir. Karşı veya mukabil duruşlar yaparak bedenin her iki tarafı aynı güç ve esnekliğe ulaşmaktadır.
Asana’lar günün içinde herhangi bir zamanda yemekten iki saat sonra yapılabilir. Ama en iyi zaman güneşin doğuşundan bir saat öncesidir. Günün bu zamanı Yoga’da Brahmamuhurta olarak adlandırılmaktadır. Brahmamuhurta saati Yoga çalışmaları için en etkin zamandır, çünkü bu süre zarfında atmosfer temiz ve sakindir, mide ve bağırsakların aktivitesi durmuştur, sinir sistemi gevşek, zihin günlük düşüncelerden arınıktır. Akşam, güneş batmadan bir saat önce de Yoga çalışmaları için çok iyi zamandır.

Sabah saatlerinde beden sert olduğundan duruşları yapmak o kadar da kolay değildir. Bununla birlikte zihin dinlenmiştir. Zaman ilerledikçe zihnin tetikliliği ve kararlılığı azalmaktadır. Duruşlar düzenli yapıldığı durumda vücudun sertliği geçmekte ve Asana’lar daha iyi bir şekilde uygulanabilmektedir. Akşamları vücut daha esnektir ve duruşlar daha kolaylıkla yapılabilir. Sabah pratiği insanın işinde başarısını artırmaktadır. Akşam pratiği ise günün yorgunluğu ve gerginliğini geçirerek insanı dinç, sakin ve huzurlu kılmaktadır. Böylece ayakta yapılan duruşlar sabah, oturarak ve yere yatarak yapılan duruşlar ise akşam uygulanmalıdır.

Asana uygulaması sırasında mevsime göre rahat giysiler kullanılmalıdır. Çalışmalar aynı yerde ve aynı saatlerde yapılırsa daha etkileyici olur, çünkü beden olumlu refleksler oluşturmaya başlar. Çalışmalardan hemen sonra çok sıcak veya çok soğuk duş alınmamalıdır, zira bu çalışma esnasında organizmada oluşmuş düzenli kan dolaşımını bozmaktadır. Asana uygulamalarının üzerinden yalnız 30-40 dakika sonra spor yapılabilir, çünkü hemen yapılan sert bir spor bedende oluşmuş olumlu sinirsel ve zihinsel etkileri yok edici etki yaratır. Her gün en az 15-20 dakikanızı Yoga çalışmalarına ayırın.

Duruşlar güneşin altında veya sıcak bir yerde yapılmamalıdır. Birey güneşlendikten yalnız iki saat sonra duruşları yapabilir. Asana’lar temiz, havadar ve sessiz bir yerde yapılmalıdır. Duruşlar yamuk veya çıplak bir yerde yapılmamalıdır. Düz yere battaniye veya minder serip üstünde duruşları yapabilirsiniz.
Eğer duruşlar ayna karşısında yapılırsa o zaman ayna yere dikey vaziyette olmalı ve zemine kadar inmelidir. Aksi takdirde aynanın açısı yüzünden duruşlar yana yatmış gözükür. Aynanın boyu zemine kadar uzanmıyorsa baş aşağı duruşlarda kafa ve omuzların pozisyonu gözükmeyecektir.
TR-ance isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla
Alt 03-04-2013, 04:50 PM   #4 (permalink)
Yüzbaşı
 
Üyelik tarihi: Sep 2007
Mesajlar: 514
Tesekkür: 197
445 Mesajinıza toplam 3,041 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
TR-ance has a spectacular aura aboutTR-ance has a spectacular aura aboutTR-ance has a spectacular aura about
Standart Cevap: Asana nedir ?

Asana uygulaması bir kaç safhada gerçekleşmektedir:

1. Birinci safhada birey duruşu doğru şekilde yapmayı öğrenmektedir. Bu safhada kaslar güçlenmekte ve esnekleşmektedir.

2. İkinci safhada uzun süre duruşta kalınmakta ve bedenin belirli bölgelerine odaklanılmaktadır. Bu safhada organlar güçlenmekte ve bedensel rahatsızlıklar yenilmektedir.

3. Üçüncü safhada birey pozisyonda kalarak bedendeki enerji akımlarına odaklanmakta ve onları düzene sokmaktadır. Bu safhada geride kalan rahatsızlıklar kaybolmaktadır.

4. Dördüncü safhada birey duruşta kalarak zihnini belli bir Çakra üzerine yoğunlaştırarak Çakra'nın enerji titreşimini düzene sokmaktadır. Bu safhada Çakra titreşimleri uyuma girmektedir.

5. Beşinci safhada birey duruşta kalarak Suşumna Nadi kanalını aktifleştirir. Bu safhada Suşumna Nadi kanalı tam olarak çalışmaya başlar.

6. Altıncı safhada birey belli bir duruşta kalarak Kundalini Şakti enerjisini aktifleştirmektedir. Bu safhada Kundalini Şakti enerjisi aktifleşir.

7. Yedinci safhada birey belli bir pozisyonda oturarak Dharana (konsantrasyon), Dhyana (meditasyon) ve Samadhi (trans) gerçekleştirmektedir.
Asana’lar uygulandıkça beden hiç bir zaman zorlanmamalıdır. Duruşları uygulamanın altın kuralı, her çalışmayı yavaşça, dikkatli, düşünerek ve farkında olarak yapmaktır. Zorlama ve güç uygulanması asla söz konusu olmamalıdır. Herkesin beden yapısı farklıdır. Duruşları yaparken bedeninizin fiziksel sınırlarını göz önünde bulundurmalısınız. Yoga’da ne kendinizle, ne de başkalarıyla yarış yoktur. Yoga’ya ilk başladığınızda adaleler sert olabilir, ancak 2-3 hafta sonra kasların esnekliği artmaktadır. Kaslar esneklik ve güç kazandıkça duruşların yapılması daha kolay ve keyifli hale gelmektedir. Yoga uygulamak için hiç bir yaş veya cinsiyet sınırı yoktur.

Duruşlar yanlış yapıldığında gerginlik ve rahatsızlık getirmektedir. Doğru uygulanan Asana’lar ise bedeni güçlü, hafif ve enerjetik yapmakta, zihni sakinleştirmekte ve sinir sistemini dengelemektedir. Birey bedenin, zihnin ve ruhun uyum içinde olduğunu hissetmektedir. Asana’ların devamlı suretle uygulanması bireyin hayata bakış tarzını değiştirmektedir. Birey beslenme, cinsellik, temizlik ve eylemlerinin kontrolü ile yeni bir insan olacaktır. Asana’lar doğru ve orijinal teknikleri kullanarak uygulandığında çok rahat, kolay ve zorlanmadan yapılmaktadır. Bedensel hareketler çok zarafet kazanmaktadır. Asana’lar uyguladığında vücut evrendeki pek çok canlının bedensel formunu almakta, böylelikle tüm canlılarla ve evrenle bütünleşmektedir. Birey duruşları yaparken bedenine yoğunlaştığı takdirde bedeninin mikrokozmos farklı bir deyişle küçük evren olduğunu ve makrokozmosun, büyük evrenin bir parçası olduğunu hissetmektedir. Böylece bireyin bedeni evrenle bütünleşerek doğayla uyum içinde yaşamaktadır. Bu da insana büyük bir doyum ve mutluluk hissi vermektedir.

Duruşlar aracılığıyla omurganın tüm disklerini, omur eklemlerini, bağ ve kaslarını harekete geçirmektedir. Duruşlar doğru ve orijinal şekilde yapılırsa, omurga rahatlamakta, güçlenmekte ve iyileşmektedir. Yanlış yapılan duruşlar kısa veya uzun süreli hasarlara sebep olabilir. Duruşu uygulamadan önce omurga sağlama alınmalıdır. Yani bir duruşa giriş yapmadan önce sırtınızı dikleştirin, kamburlaşmayın, göğsünüzü öne doğru itin, karnınızı içe çekin ve çenenizi hafifçe kendinize doğru çekerek boynunuzu uzun tutun. Böylece omurgalar arası diskler fazla sıkışmaz. Tabanlarınızın yere eşit şekilde temas etmesine dikkat edin. Ancak bu halde omurlarınız en uygun biçimde üst üste gelebilir.

Asana yapılırken birey vücudunu unutmalıdır, bununla zihinsel denge ve dinginlik kazanılmaktadır. Asana uygulanmasının amacı kemikleri güçlendirmek, kaslara güç ve esneklik kazandırmak, iç organları sağlam ve aktif tutmak, kan dolaşımını dengelemek, metobolizmayı hızlandırmak, kilo dengesini tutturmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek, sinir sistemini sakinleştirmek, sindirim sistemini aktifleştirmek, zihni güçlendirmek, beyni tam kapasitesinde çalıştırmak, vücudu kapsayan biyomanyetik alanı güçlendirmek ve bedenin biyoenerji akımlarını uyumlu bir şekilde çalıştırmaktır.

Asana’lar yapılırken duruşların sıralanması çok önemlidir. Doğru sıralama Asana’ların etkisini artırmaktadır. Yoga yedi yaşından itibaren uygulanabilir. Bu vücuttaki dengeleri korur ve insan hayatı boyunca sağlam ve dengeli olur. Yoga çalışmalarının yedi yaşında başlatılması en iyi durumdur, çünkü sekiz yaştan itibaren pineal bezi dejenerasyona uğramaktadır. Böylece pineal bezinin çöküşü ertelenmekte, sempatik ve parasempatik sinir sistemleri arasında denge korunmaktadır. Duruşlar çocuk bedeninin doğru ve dengeli büyümesine yardımcı olmaktadır. Çocukların bedenleri sağlam, güçlü ve dayanıklı olmaktadır. Duruşları çocukluğunda uygulamış olan insan bedeninin esnekliğini kaybetmemektedir. Yoga çocuklara okul hayatlarında da yardım etmektedir. Çocuklar daha kontrollü ve sakin olmakta, zihinsel dikkatlilik, berraklık ve konsantrasyon artmaktadır. Bu konuda ayrı bir kitap yayınlamayı planlıyoruz ( Yoga : Çocuklar için). 7-8 yaşında başlayanlar için Asana sıralaması standart programa göre hazırlanmaktadır. Daha ilerlemiş yaşlarda Yoga’ya başlayan kişiler için Asana sıralaması özel olabilir. Tecrübeli Yoga üstadı öğrencinin durumunu sezdiği için kişiye özel Asana sıralaması önermektedir.

Yoga yapan yaşlı insanlar çok kısa bir süre içinde kendilerini daha genç hisseder, çünkü insan ruhu hiçbir zaman yaşlanmaz ve insan Yoga uygulayarak enerjiyle dolduğunda yine kendini genç hisseder. Bu nedenle yaşlı insan sert, eğilmez ve gergin bedenini Yoga duruşları yardımıyla esnetip gevşettiğinde kendini daha genç, aktif ve enerjik hissetmekte ve hayattan daha fazla zevk almaktadır. Bedeninizin ne kadar sert ve bükülmez olduğu ya da duruşları ne kadar iyi yaptığınız değil, önemli olan çabanızdır. Bedeniniz esnek olmadığı için moralinizi bozmayın ve çalışmanızdan vazgeçmeyin. Bedeniniz sert olduğu için Yoga’dan yararlanamayacağınızı ya da duruşların uygulanmasının imkansız olduğunu düşünmeyin. Her zaman olumlu düşünün. Siz her şeyi yapabilirsiniz, yeter ki isteyin. Haberinizin dahi olmadığı inanılmaz potansiyalleriniz vardır, ancak yalnızca onları geliştirmek gerekir. Gençliğinizi geri alabilirsiniz bunun için sadece Yoga uygulamanız gerekiyor.

Duruşları yavaş yavaş yapabildiğiniz kadar yapın. Her geçen gün biraz daha iyi yaptığınızın, daha esnek olduğunuzun ve bedeninizi daha iyi bir şekilde kontrol ettiğinizin farkına varacaksınız. Kısa bir süre içinde olumlu sonuçlara şaşıracaksınız. Yoga ilerleme sistemidir. Bir kere uygulamaya başladığınızda her geçen gün daha da iyi olacaksınız. Gelişme hızınız tamamen düzenli uygulamanıza bağlıdır. Her geçen gün içinizde bulunan enerjinin müthiş gücünün farkına varacaksınız ve bu enerjinin bedeninizi nasıl yenilediğini ve olumlu bir şekilde geliştirdiğini göreceksiniz.

Duruşları yaparken her zaman olumlu düşünün. Beden ruhun sarayıdır. Bedenin dışsal görüntüsü ne olursa olsun içindeki ruh güzeldir. Siz güzelsiniz çünkü Evrensel Güzelliğin bir parçasısınız. Siz düşündüğünüzden daha güzelsiniz. Bunu bilseniz, düşünseniz ve buna göre hareket etseniz buna ulaşacaksınız. Fiziksel durumunuz ne olursa olsun, kendinizin ne denli bükülmez, gergin ya da eğilmez olduğu fikrini taşıyor olursanız olun, bu düşünceleri olumlu olan zarafet, özgüven, denge, güzellik ve uyum düşünceleriyle değiştirin. İçinizdeki güç ve enerji bu uyarıcı düşüncelere yanıt verecek ve bedeninizin bu olumlu nitelikleri kazandığını göreceksiniz. İnsanoğlu inanılmaz potansiyallere sahiptir ve istediği her şeyi yapabilir. Duruşları yaparken bedeninizin bükülmez oluşuna kızmayın ve moralinizi bozmayın. Yapabildiğiniz kadar yapın. Bedeninizi eğitin ve bedeninizin uşağı değil, bedeninizin efendisi olun ve bedeninize istediğinizi yaptırın. Bedeninizi tıpkı yaramaz bir çocuğu eğitiyormuşçasına eğitin. Bedene kibar ancak kararlı, kendinden emin ve etkili davranın ve bedeninizin üzerinde kontrolü kaybetmeyin.

Her zaman olumlu ve sağlıklı düşüncelere sahip olmanız gelişmeniz için çok önemlidir. Olumlu düşünceler, başarıya doğru atılan birer adımdır. Eğer bir sporcu yarıştan önce olumsuz düşüncelere ve kaybetme hissine kapılırsa, bu olumsuz düşünceler otomatik olarak kasların yetersiz çalışmasına neden olacak ve sporcunun başarısız olmasını sağlayacaktır. Halbuki, olumlu düşünceler kasların kendilerini başarıya göre hazırlamalarını sağlayacaktır. Başarı ve kendine güven duygusu el ele tutuşarak yürümektedir.
Yoga uygulayan kişilerin farklı amaç ve beklentileri olabilir. Kimi bedeninin daha formlu ve sıkı olmasını ister, kimi fazla kilolardan kurtulmak, kimi özgüven ve denge kazanmak, kimi doğru duruş şekli, güzellik ve parlaklık, kimi aydınlanma, kimi neşe, kimi güç ve canlılık, kimi sinirsel gerginlik ve yorgunluktan kurtulmak, kimi spiritüel gelişme, kimi olağanüstü güçlere sahip olmak ister. İsteğiniz ne olursa olsun Orijinal Yoga Sistemi bunu size verme kapasitesindedir ve çok geçmeden içinizdeki enerjinin canlanmasının size neler verebileceğini kendiniz göreceksiniz.

Asana’lar uygulandıkça vücut rahatlar ve zıt duygular azap vermez. Duruşlar bireyi Pranayama, Pratyahara, Dharana ve Dhyana (meditasyon) basamaklarına hazırlamaktadır. Beden rahat bir duruşta olmadıkça meditasyon yapmak olanaksızdır. Bu nedenle, Yoga’da Asana'ları uygulamadan meditasyon yapılması önerilmemektedir. Yoga Sistemi’nin önceki basamaklarda bulunan tekniklerini uygulamadan meditasyon yapmaya kalkışmak yanlıştır. Amatörce yapılan sözde meditasyon doğru uygulanan gerçek meditasyonun verdiği olumlu sonuçlara hiçbir zaman varamaz.

Asana’lar vücut çalışmaları olmalarına rağmen zihni de etkilemektedirler. Duruşların uygulanması sırasında zihin gittikçe rahatlayarak gerginlikten kurtulmakta ve dengelenmektedir. Asana'ların düzgün olarak yapılması hemen hemen her sorunu düzeltmeye ve önlemeye yardım etmektedir.

İnsanlar, genellikle bedenlerinin farkında olmadıkları gibi zamanla bedenlerine tamamen yabancılaşmaktadırlar da. Bu da günümüzdeki birçok hastalığın nedenini oluşturmaktadır. Asana’lar bedenin farkına varmayı ve bedenin üzerinde yoğunlaşmayı sağlamaktadır. Yoga duruşları sayesinde bedende olan duyarlılık, bedensel bilinçlilik artmakta, zihinsel fiziksel bütünsellik sağlanmakta, böylece bedensel, zihinsel, ruhsal uyum ve sağlık elde edilmektedir. Asana teknikleri insanı stres, gerginlik, sıkıntı ve depresyondan kurtarmaktadır. Bedende biriken gerginlik, sıkıntı ve olumsuz enerji atıldıkça zihin de daha berrak, daha sakin ve daha kıvrak olmaktadır. Vücut gevşeyince zihin de tazelenerek daha canlı ve dingin olmaktadır. Böylece insan öfkesini kolayca kontrol edebilmekte, daha hoşgörülü olmakta, kendine daha çok güvenmekte, ruhsal sorunları ile kolayca baş edebilmektedir.

Asana’ların uygulanması vücuttaki gerginlik ve sıkıntıları ortadan kaldırarak bedende sıkışıp kalan, gelişmemiş iç enerjinin daha rahat dolaşması suretiyle tam şekilde kullanımını sağlamaktadır. Yoga duruşları sayesinde beden derin bir biçimde dinlendirilmektedir. Vücudun derin dinlendirilmesi onu canlandırmakta, daha çevik ve enerjetik yapmaktadır. İnsanın uykusu daha düzenli olmakta, kan dolaşımı hızlanmakta, cildi güzelleşmektedir.

İşten eve yorgun, stresli ve gergin gelindiğinde dışsal ve içsel olarak rahatlamak için karın üzerinde yapılan duruşlar uygulanabilir. Kullanılmış ve vücutta sıkışmış olumsuz enerjileri dışarıya atmanın en iyi yolu karın üzerinde yapılan duruşlardır. Bu duruşlarda iç dengeyi sağlamakla görevli olan böbrek meridyeni uyarılmaktadır. Yavaşlatılmış nefes alış verişleri de, sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Duruş yapıldıktan sonra adeta sırttan bir yük kalkmışçasına bir hafiflik hissedilir. Bedendeki ağırlık ve aşırı yorgunluk hissi, organizmanın yanlış çalıştığı ve bedende bir rahatsızlığın olduğunun göstergesidir.

Yoga öğretisine göre, insanın yaşını yaşadığı yıllar değil, bedeninin esnekliği belirlemektedir. Asana’lar yapıldığında vücudun esnekliği ve çalışma kapasitesi artmaktadır. İnsan daha az enerji tüketerek daha çok iş yapabilmektedir. Vücudun esnekliği arttıkça kas ağrıları önlenmekte ve tansiyon düzene girmektedir. Asana’lar insanın duruşunu düzeltmekte ve iç dengesini güçlendirmektedir. İnsan bedenini ve her kasını çok iyi hissetmeye başlamaktadır. Birey bedeninin üzerine iyice yoğunlaşarak dağınıklık, dengesizlik, tedirginlik, telaş, eksiklik gibi duygulardan kurtulmaktadır.

Sabit duruş sırasında kaslar esneklik kazanmaktadır. Duruşta kalma süresi kasların esnemesi için verilen zamandır. Duruş yapılırken kaslar asla zorlanmamalıdır. Kas zorlandığında kendini korumak için kasılmaktadır. Kasların zorlanması olumlu bir sonuç getirmeyeceği gibi zedelenme durumu da oluşabilir. Kasları esnetmek için onları gevşetmelisiniz. Bunun için zihninizi ve nefesinizi kullanın. Duruşta kalırken gerinen kasa zihinsel olarak odaklanın ve her nefes verişte bu kası gevşetin. Bu kasları esnetmek için en kısa yoldur. Kaslar nefes verildiğinde daha kolay gevşer ve esner. Bu şekilde kazanılan esneklik kalıcıdır ve kas ağrılarına neden olmaz. Beden bir hamurdur ve dengeli bir biçimde yoğrulmalıdır.

Kasları doğru yolla esnetmenin ve onları zorlamanın arasındaki farkı iyice anlamalısınız. Sabit duruş yapılırken kaslarda duyumsanan hafif, tatlı bir ağrı hissi onların esnemekte olduğunu göstermektedir. Ancak bu ağrı tatsızlaştığı ve rahatsız etmeye başladığında kasların zorlandığı anlaşılmaktadır. Bu halde duruşta fazla kalmadan uygulamanızı bitirmelisiniz. Doğru esnetme ve zorlamanın arasındaki farkı algılamak için zihin yapılanları izlemeli ve bilinç uyanık olmalıdır. Yoga öğretisine göre, Asana kendiliğinden zorlamadan oluşmalıdır. Uygulama sırasında kaslar gevşetilip gereksiz kasılma yok edilirse beden kendiliğinden gereken formu bulur. Yeni başlayan kişiler çoğu zaman kasılarak çalışır ve hırs yaparak kendilerini zorlar. Bundan kaçınmak için kendinizi sürekli izleyin ve sabırlı olun.

Duruşların uygulanması diyaframı güçlendirmekte ve canlandırmaktadır. İnsan bedeninin gövdesini bir silindire, diyaframı ise silindirde yukarı ve aşağı hareket etmekte olan bir pistona benzetebiliriz. Diyaframın çalışması kalbe yardım etmekte ve kan dolaşımını olumlu yönde etkilemektedir. Gövdedeki kan dolaşımı baş ve organlardaki kan basıncını etkilemektedir. Solunum sırasında diyafram çalışmıyorsa baş ve organlardaki kan basıncı düşmektedir. Diyaframın çalıştırılması kanın damarlardan geçerek baş ve organlara yayılmasını ve kan basıncının yükselmesini sağlar. Diyaframın güçsüzleşerek görevini yerine getirememesi kan dolaşımı ve bağırsakların çalışmasına olumsuz tesir etmektedir. Asana’ların yapılması sayesinde tüm organlardaki kan dolaşımı düzene girmektedir. Sağlıklı insanın bedeninde kan saatte 50 km. hızla seyrederken sağlığını yitirmiş insanın bedeninde ise 30 km. hızla akmaktadır.

Genellikle Asana teknikleri yavaş hareketlerle icra edilmekte ve sabit bir duruşla sonuçlanmaktadır. Duruşta sabit kalma sırasında kaslar kasılmakta veya esnemektedir. Kaslarda meydana gelen kasılma, tıpkı sıkılan bir süngerin içinden suyunun akması gibi, kaslardaki kanı dışarı pompalar. Duruşun uygulanması bittiğinde, kaslar gevşeyerek normal boyutuna dönmekte ve dolaşımdan gelen oksijenli kanla yıkanmaktadır. Böylece kaslardaki kan dolaşımı yenilenmekte ve toksinler atılmaktadır.

Yoga duruşları orijinal şekilde doğru teknik ve sıralama kullanılarak uygulanmalıdır. Asana’lara doğru şekilde giriş ve çıkış yapılmalıdır. Duruşlarda nefes doğru şekilde alınıp verilmelidir. Doğru yapılan Asana’lar vücudun sağlığını korumakta, kan dolaşımını düzenlemekte, iç organlara masaj yapmakta, kasları, eklemleri ve tendonları sağlıklı hale getirmekte, metobolizmayı hızlandırmakta, bağışıklık sistemini güçlendirmekte, kilo-boy ve sıcaklık-soğukluk dengelerini korumakta, biyoenerji akımlarını düzenlemekte ve bedenin biyomanyetik alanını güçlendirmektedir. Asana’lar doğru ritimde zihinle uyum içinde yapılmalıdır. Bu da bedensel farkındalığı, duyarlılığı ve esnekliği artırmaktadır.

Yoga duruşları yapıldıktan sonra çalışmaların sonunda tam gevşeme tekniği uygulanmalıdır. Bunun için, sırt üstü minderin üstüne yatıp derin nefes alıp verilmelidir. Bacaklar ve kollar yanlara doğru açık, avuç içleri yukarıya doğru dönük olmalı, gözler kapatılmalı ve beden simetrik şekilde olmalıdır. Gevşeme öncesinde bütün kasları iyice kasmak gerekir. Bunu sağlamak için nefes alarak bacaklar, kollar ve omuzlar yerden biraz kaldırılmalı sonra nefesi tutarak eller yumruk yapılmalı ve bütün vücut kasılmalıdır. Ardından nefes ağızdan verilerek bacaklar, kollar ve omuzlar yere bırakılarak vücut tamamen gevşetilmelidir.

Akabinde, zihnin ayakların uçlarından başlayarak başın tepesine doğru teker teker tüm organlarda gezdirilmesi ile vücut tamamen gevşetilir. Zihin vücudun ayrı ayrı organlarına konsantre edilerek her nefes verişiyle ilgili organ gevşetilir. Böylelikle bedenin her kısmı yavaş yavaş gevşetilmektedir. Derin gevşemede bedene rahatlama dalgaları yayılır ve beden tamamen boşalarak sanki her tarafa yayılır. Böyle tam ve derin gevşeme Pratyahara basamağındaki astral tekniklerde kullanılmaktadır.

Bedenin tam gevşemesi zihne de yansımaktadır. Vücudun derin gevşemesi sırasında zihin rahatlar, sakinleşir, arınır ve dengelenir. Asana uygulamaları yapılırken aralarda kısa gevşemeler de yapılmalıdır. Duruşlar arasında bu gevşeme vücuttaki gerginliği atar ve vücuda bol oksijen alarak yeni duruşa hazırlar.

Fiziksel ve zihinsel gevşeme Yoga tekniklerinin doğru icrası için çok önemlidir, çünkü yalnız bu yolla Asana’ların özel yararları tümüyle ortaya çıkmaktadır. Gözleri kapatıp birkaç dakika dıştan ve içten tamamen gevşeme yeteneğini geliştirmek çok önemlidir. Bu yolla Yoga çalışması günün en güzel ve huzurlu zamanı olmaktadır. Böyle bir çalışmadan sonra kendinizi her anlamda daha iyi, canlı ve dinç hissedeceksiniz.

Nefes ve gevşeme teknikleri duruşları yaparken de uygulanmalıdır. Bu çok önemlidir. Duruşa girişte ve duruştan çıkışta doğru nefes kullanılmalıdır. Duruşta kalırken nefes ayarlanmalı ve vücuttaki lüzumsuz gerginlik ve gerilme atılmalı, kaslar lüzumsuz yere kasılmamalıdır. Uygulama esnasında tamamen normal nefes alınmaktadır. Nefes alış-verişleri duruşların ayrılmaz bir parçasıdır. Nefese önem vermeden yapılan duruşlar etkisini kaybetmektedir. Her duruşta doğru nefes ile bedene alınan enerji, organizmaya eşit şekilde dağılmakta ve beden sağlamlık kazanarak savunma mekanizması güçlenmektedir.

Nefes alış verişlerinin hareketlerle senkronize edilmesi fiziksel, sinirsel ve zihinsel uyum kazandırmaktadır. Nefes kendi kendine derinleşmekte, dolaşım sistemi ve metabolizma canlanmakta ve düzene girmektedir. Nefesi kullanarak beden gerginliği atılmaktadır. Duruşta kalırken bedenin gergin bölümlerine odaklanın ve her nefes verirken bu bölgeleri bilinçli olarak gevşetin. Böylece kaslar daha iyi bir şekilde esnemekte ve sertleşmeler giderilmektedir. Rahat nefes alıp vermek için duruşta kasılmış olmamalısınız. Duruşta kasılmış kalırsanız nefesiniz hızlanmaya başlar ve gevşeme başarısızlıkla sonuçlanır. Bu nedenle duruşu uygulama sırasında kaslarınızı lüzumsuz germeyin.




TR-ance isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla
Alt 03-04-2013, 04:51 PM   #5 (permalink)
Yüzbaşı
 
Üyelik tarihi: Sep 2007
Mesajlar: 514
Tesekkür: 197
445 Mesajinıza toplam 3,041 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
TR-ance has a spectacular aura aboutTR-ance has a spectacular aura aboutTR-ance has a spectacular aura about
Standart Cevap: Asana nedir ?

Her duruşta bedenin farklı bölüm ve organlarına konsantre olarak ilgili bölüm ve organlardaki gerginlik atılmalıdır. Birey daha ilerledikçe gereken organlara enerji göndererek bu organları güçlendirerek tedavi edebilir. Duruşlar insanın bir çeşit “ikinci hali” olan iç sessizlik ve gevşeklik içinde uygulandığında verimli olmaktadır. Eğer Asana çalışmasında orijinal teknikler kullanılmazsa bu “ikinci hale” ulaşılmaz. Orijinal Asana tekniği uygulandığında elde edilen rahatlama bu ikinci hali sağlar ve nefes vererek bedenin gevşetilmesi bireye iç durumu hakkında “haber verir”. Her duruştan sonra tam nefes alıp-vererek beden gevşetilmelidir ve gerginlik atılmalıdır. Bunu yapmadan başka bir duruşa geçmek işin temelini bozmak demektir. Onun için her duruştan sonra tam nefes uygulayarak bir rahatlama sağlanmalıdır. Bu dinlenme zamanı duruş için ayrılan zaman kadar önemlidir.

Bir duruşun uygulanması ne kadar eksiksiz olursa onu izleyen dinlenme de o kadar etkili olur. Duruşların doğru yönde yapılmasının göstergesi çalışmanın sonunda herhangi bir yorgunluğun meydana gelmemesidir. Her duruştan sonra bedene en az bir iki nefeslik dinlenme süresi tanınmalıdır. Duruşta kalırken kasılan kaslar kansız kalmaktadır. Kasların tekrar kana kavuşması için kısa bir süre gerekmektedir. Ancak bir iki derin nefesten sonra kaslar kana kavuşmaktadır. Yeterince kan almayan kaslar yorgunluk hissi yaratmaktadır. Böylece duruşların arasında bir iki nefeslik dinlenme rahatlık ve esenlik hissi vermektedir.

Yoga öğretisine göre, bu dinlenme sırasında duruşu yaparken adalelerde toplanan Prana (biyoenerji) bütün iç organlara yayılmaktadır. Duruş uygulanmasının bir amacı da bu Prana’yı toplamaktır, sonra biriktirilmiş Prana vejetatif ve sinir sistemlerini güçlendirmekte kullanılır. Her duruştan sonra yapılan gevşeme ve derin nefes sırasında fazla oksijen alınmaktadır. Bu süreçte adalelerde sarf edilen güçten ötürü toplanan laktik asit ve başka toksinler kan dolaşımı tarafından yıkanarak sürüklenip atılmaktadır.

Bedenin sertliği biyoenerji kanallarının tıkanması ve dolayısıyla oluşmuş toksinler yüzündendir. Pranayama uygulandığında Nadi’ler tıkanıklardan kurtulmakta, biyoenerji kolayca bedende dolaşmakta ve toksinler vücuttan atılarak bedenin sağlığı korunmaktadır. Duruşlar ancak bu takdirde yapıldıkça beden daha kolay esnekleşmekte, yapılması olanaksız gibi görülen duruşlar kolaylıkla yapılabilmekte ve duruşlardaki hareketler daha metin, daha zarif olmaktadır. Bu da Prana’nın bedene alınması ve kullanılmasını artırmaktadır. Bedendeki Prana akımı arttıkça Asana’ların yapılması çok kolay, doğal ve keyifli olmaktadır.

Yoga çalışmalarının bir amacı da bedendeki Kundalini Şakti enerjisini uyandırmaktır. Kundalini Şakti vücutta bulunan evrim enerjisidir. Asana’ların uygulanması bedendeki enerji merkezlerini, Çakra’ları aktifleştirmekte, enerji akımlarını düzene sokmakta ve vücudu Kundalini Şakti’nin uyanmasına hazır kılmaktadır. 50’den fazla Asana özellikle Çakra’ların aktifleşmesi için kullanılmaktadır. Diğer Asana’lar Nadi’leri temizleyip düzene sokarak Prana’nın bedende kolayca dolaşmasına imkan vermektedir. Böylece duruşların uygulanması bedensel, zihinsel ve enerjisel işlemlerin ve aktivitelerin birbiriyle denge ve uyumda çalışmasını sağlar. Bu elde edildiğinde Suşumna Nadi enerji kanalı aktifleşmeye başlar. Bu kanalı kullanarak Yogi daha ileri aşamalarda Kundalini Şakti’yi kafanın tepesinde yerleşen Çakra’ya kaldırarak insan bilincinin en yüksek merkezlerini canlandırıp ışıklandırmaktadır.

Özetle, Asana’lar yalnız bedeni güçlendirip sağlıklı kılmakta değil, bunun dışında Nadi ve Çakra’ları temizleyip aktifleştirmektedir. Bu da Yoga’nın daha ileri basamaklarında insan bilincinin evrimi için görevli olan yüksek merkezlerin uyandırılmasına yardım etmektedir. Bunlara ulaşmak için birey Asana’ları orijinal şekilde doğru teknikleri uygulayarak yapmalıdır. Asana’ların doğru yönde ve devamlı uygulanması bireyi Yoga’nın bir sonraki Pranayama basamağına hazırlamaktadır.
Asana uygulamasında önemli olan üç nokta vardır:

Duruşu almak
Duruşun ince ayarlarını yapmak
Duruşta kalırken odaklanmak.
Bedenin ve zihnin disiplini Yoga’nın esasıdır. Yoga bedeni, zihni ve duyguları disiplinli yapmaktadır. Fiziksel, zihinsel ve duygusal disiplin bütünüyle tatmin edici bir hayat için şarttır. Zihinsel ve duygusal kontrolsüzlük stres, korku ve endişe yaratmaktadır. Duruşların uygulanması zihinsel ve duygusal kontrolsüzlüğün yarattığı zorluk ve sıkıntıları aşmaya yardım etmektedir. Disiplin, irade ve çözüm üretme gücü kazandırmakta ve enerjiyi olumlu bir şekilde yönlendirmektedir. Ani dürtü ve kaprisli isteklerle hareket eden kontrolsüz zihin zalim bir efendiye dönüşmekte ve acı çektirmektedir. Disiplinli, eğitilmiş ve kontrollü zihin güvenilir bir uşak olmakta ve mutluluk vermektedir. Bütün bunlara rağmen disiplinde aşırıya kaçılmamalı ve bir fanatizm ya da işkence haline gelmemelidir.

Yoga’nın tesirleri olağanüstüdür ve bu tesirlerin sırrı düzenli ve devamlı uygulamadır. Bu iki faktör dengede olduğunda tesir en iyi durumdadır. Haftada en az bir kez uygulama yapın, ancak daha fazla yaparsanız daha hızlı gelişirsiniz. Bununla birlikte, kendinizi ne başarı zorunluluğuna itin ne de zaman baskısı altına sokun. Zaman ve isteğiniz olduğunda uygulayın. Her uygulama sonrasında kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Çok geçmeden, bu hissin birkaç saat ve hatta günlerce kendini koruduğunun farkına varacaksınız.

Asana’ların düzenli uygulanması birçok hastalıkları gidermekte ve fiziki sağlığı geliştirmektedir, eklemler esnemekte ve sertleşmeler giderilmektedir, bağışıklık artmakta, karaciğer, akciğer, böbrek, bağırsak, mide, dalak ve salgı bezleri fonksiyonları düzene girmektedir. Aşırı kilolar giderilmekte ve kan dolaşımı hızlanmaktadır. Koroner kan akımı ve oksijen özümsemesi artmaktadır. Enerji kanalları canlanmakta ve tüm bedendeki enerji akımı güçlenmektedir.

Çevre, insanlar ve geçmiş tecrübeleriniz sizi etkilese de Yoga çalışmalarınızın sonuçları sizin düzenli ve disiplinli uygulamanıza bağlıdır. Eğer Yoga zihinsel ve bedensel saflıkla uygulanırsa hayatınızı zenginleştirecektir. Acele etmemeli ve sabırlı olmalısınız ama tembelleşmemelisiniz de. Eğer çalışmalarınız düzenli ve dengeliyse Yoga uygulamanızdan çok keyif alacaksınız.

Yoga doğal gelişme sistemi olduğu için hiç bir zaman bedeninizi zorlamayın. Duruşları rahat ve dikkatli bir şekilde uygulayın. Duruşları düzenli uygularsanız ilerlemeniz devamlı ve kesin olacaktır. Gelişmenizi hızlandırmak isterseniz, beslenmenize dikkat etmelisiniz. Yoga yaptığınız günlerde kırmızı etten vazgeçerek sebze ve meyve ile beslenmeniz yarar sağlayacak, Yoga çalışmalarının etkisi şüphesiz ki artacaktır. Yoga uygulaması gerek fiziksel ve zihinsel gelişim gerekse sağlığınıza ayırdığınız en önemli zamandır. Bu yüzden, uygulama süresince ciddi ve dikkatli olun. Duruşları kitapta verildiği gibi aynen hiç bir şeyi değiştirmeden yapın. Yoga uygulaması sayesinde dilediğiniz her şeye ulaşabileceğinizden emin olun.



Paramahamsa Yogaçarya Maha Yogi Akif Manaf
TR-ance isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks


Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Asana nedir ?

Alternatif Kişisel Gelişim ve Yoga Asana nedir ? Konusunu hayatimdegisti.com Konuğumuz olarak inceliyorsunuz hayatimdegisti.com sitemizde yaşamınızı hemen degistirecek bir cok telkinli hipnoz mp3 vardir tesaduf eseri de buradaysanız mutlaka inceleyiniz üst link TelkinCD tıklayınız ASANA Yoga’nın üçüncü basamağı Asana olarak adlandırılmaktadır. Sanskritçe Asana kelimesi “duruş” veya “pozisyon” manasında kullanılmakta olup, genel terimlerle ifade edilecek olursa, uzun süre rahat ve gevşek tarzda uygulanan özel pozisyon anlamına gelmektedir. Asana eski metinlerde “sağlam ve hoşa giden” diye ...

ayrıca bu konularda arama yapan konuklarımız var Yoga telkin cd indir izle İstanbul Yoga nerededir kimdir Yoga çekirdek inanç temizliği İzmir bursa Yoga hipnoz Yoga olumlama seminerleri eğitimi çaresi tedavisi Yoga hakkında bilgi bilinçaltı telkin cd telkin mp3 Yoga kuantum düşünce kitap haberi


WEZ Format +3. Şuan Saat: 01:20 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.