Cevap: Asana nedir ? Her duruşta bedenin farklı bölüm ve organlarına konsantre olarak ilgili bölüm ve organlardaki gerginlik atılmalıdır. Birey daha ilerledikçe gereken organlara enerji göndererek bu organları güçlendirerek tedavi edebilir. Duruşlar insanın bir çeşit “ikinci hali” olan iç sessizlik ve gevşeklik içinde uygulandığında verimli olmaktadır. Eğer Asana çalışmasında orijinal teknikler kullanılmazsa bu “ikinci hale” ulaşılmaz. Orijinal Asana tekniği uygulandığında elde edilen rahatlama bu ikinci hali sağlar ve nefes vererek bedenin gevşetilmesi bireye iç durumu hakkında “haber verir”. Her duruştan sonra tam nefes alıp-vererek beden gevşetilmelidir ve gerginlik atılmalıdır. Bunu yapmadan başka bir duruşa geçmek işin temelini bozmak demektir. Onun için her duruştan sonra tam nefes uygulayarak bir rahatlama sağlanmalıdır. Bu dinlenme zamanı duruş için ayrılan zaman kadar önemlidir.
Bir duruşun uygulanması ne kadar eksiksiz olursa onu izleyen dinlenme de o kadar etkili olur. Duruşların doğru yönde yapılmasının göstergesi çalışmanın sonunda herhangi bir yorgunluğun meydana gelmemesidir. Her duruştan sonra bedene en az bir iki nefeslik dinlenme süresi tanınmalıdır. Duruşta kalırken kasılan kaslar kansız kalmaktadır. Kasların tekrar kana kavuşması için kısa bir süre gerekmektedir. Ancak bir iki derin nefesten sonra kaslar kana kavuşmaktadır. Yeterince kan almayan kaslar yorgunluk hissi yaratmaktadır. Böylece duruşların arasında bir iki nefeslik dinlenme rahatlık ve esenlik hissi vermektedir.
Yoga öğretisine göre, bu dinlenme sırasında duruşu yaparken adalelerde toplanan Prana (biyoenerji) bütün iç organlara yayılmaktadır. Duruş uygulanmasının bir amacı da bu Prana’yı toplamaktır, sonra biriktirilmiş Prana vejetatif ve sinir sistemlerini güçlendirmekte kullanılır. Her duruştan sonra yapılan gevşeme ve derin nefes sırasında fazla oksijen alınmaktadır. Bu süreçte adalelerde sarf edilen güçten ötürü toplanan laktik asit ve başka toksinler kan dolaşımı tarafından yıkanarak sürüklenip atılmaktadır.
Bedenin sertliği biyoenerji kanallarının tıkanması ve dolayısıyla oluşmuş toksinler yüzündendir. Pranayama uygulandığında Nadi’ler tıkanıklardan kurtulmakta, biyoenerji kolayca bedende dolaşmakta ve toksinler vücuttan atılarak bedenin sağlığı korunmaktadır. Duruşlar ancak bu takdirde yapıldıkça beden daha kolay esnekleşmekte, yapılması olanaksız gibi görülen duruşlar kolaylıkla yapılabilmekte ve duruşlardaki hareketler daha metin, daha zarif olmaktadır. Bu da Prana’nın bedene alınması ve kullanılmasını artırmaktadır. Bedendeki Prana akımı arttıkça Asana’ların yapılması çok kolay, doğal ve keyifli olmaktadır.
Yoga çalışmalarının bir amacı da bedendeki Kundalini Şakti enerjisini uyandırmaktır. Kundalini Şakti vücutta bulunan evrim enerjisidir. Asana’ların uygulanması bedendeki enerji merkezlerini, Çakra’ları aktifleştirmekte, enerji akımlarını düzene sokmakta ve vücudu Kundalini Şakti’nin uyanmasına hazır kılmaktadır. 50’den fazla Asana özellikle Çakra’ların aktifleşmesi için kullanılmaktadır. Diğer Asana’lar Nadi’leri temizleyip düzene sokarak Prana’nın bedende kolayca dolaşmasına imkan vermektedir. Böylece duruşların uygulanması bedensel, zihinsel ve enerjisel işlemlerin ve aktivitelerin birbiriyle denge ve uyumda çalışmasını sağlar. Bu elde edildiğinde Suşumna Nadi enerji kanalı aktifleşmeye başlar. Bu kanalı kullanarak Yogi daha ileri aşamalarda Kundalini Şakti’yi kafanın tepesinde yerleşen Çakra’ya kaldırarak insan bilincinin en yüksek merkezlerini canlandırıp ışıklandırmaktadır.
Özetle, Asana’lar yalnız bedeni güçlendirip sağlıklı kılmakta değil, bunun dışında Nadi ve Çakra’ları temizleyip aktifleştirmektedir. Bu da Yoga’nın daha ileri basamaklarında insan bilincinin evrimi için görevli olan yüksek merkezlerin uyandırılmasına yardım etmektedir. Bunlara ulaşmak için birey Asana’ları orijinal şekilde doğru teknikleri uygulayarak yapmalıdır. Asana’ların doğru yönde ve devamlı uygulanması bireyi Yoga’nın bir sonraki Pranayama basamağına hazırlamaktadır.
Asana uygulamasında önemli olan üç nokta vardır:
Duruşu almak
Duruşun ince ayarlarını yapmak
Duruşta kalırken odaklanmak.
Bedenin ve zihnin disiplini Yoga’nın esasıdır. Yoga bedeni, zihni ve duyguları disiplinli yapmaktadır. Fiziksel, zihinsel ve duygusal disiplin bütünüyle tatmin edici bir hayat için şarttır. Zihinsel ve duygusal kontrolsüzlük stres, korku ve endişe yaratmaktadır. Duruşların uygulanması zihinsel ve duygusal kontrolsüzlüğün yarattığı zorluk ve sıkıntıları aşmaya yardım etmektedir. Disiplin, irade ve çözüm üretme gücü kazandırmakta ve enerjiyi olumlu bir şekilde yönlendirmektedir. Ani dürtü ve kaprisli isteklerle hareket eden kontrolsüz zihin zalim bir efendiye dönüşmekte ve acı çektirmektedir. Disiplinli, eğitilmiş ve kontrollü zihin güvenilir bir uşak olmakta ve mutluluk vermektedir. Bütün bunlara rağmen disiplinde aşırıya kaçılmamalı ve bir fanatizm ya da işkence haline gelmemelidir.
Yoga’nın tesirleri olağanüstüdür ve bu tesirlerin sırrı düzenli ve devamlı uygulamadır. Bu iki faktör dengede olduğunda tesir en iyi durumdadır. Haftada en az bir kez uygulama yapın, ancak daha fazla yaparsanız daha hızlı gelişirsiniz. Bununla birlikte, kendinizi ne başarı zorunluluğuna itin ne de zaman baskısı altına sokun. Zaman ve isteğiniz olduğunda uygulayın. Her uygulama sonrasında kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Çok geçmeden, bu hissin birkaç saat ve hatta günlerce kendini koruduğunun farkına varacaksınız.
Asana’ların düzenli uygulanması birçok hastalıkları gidermekte ve fiziki sağlığı geliştirmektedir, eklemler esnemekte ve sertleşmeler giderilmektedir, bağışıklık artmakta, karaciğer, akciğer, böbrek, bağırsak, mide, dalak ve salgı bezleri fonksiyonları düzene girmektedir. Aşırı kilolar giderilmekte ve kan dolaşımı hızlanmaktadır. Koroner kan akımı ve oksijen özümsemesi artmaktadır. Enerji kanalları canlanmakta ve tüm bedendeki enerji akımı güçlenmektedir.
Çevre, insanlar ve geçmiş tecrübeleriniz sizi etkilese de Yoga çalışmalarınızın sonuçları sizin düzenli ve disiplinli uygulamanıza bağlıdır. Eğer Yoga zihinsel ve bedensel saflıkla uygulanırsa hayatınızı zenginleştirecektir. Acele etmemeli ve sabırlı olmalısınız ama tembelleşmemelisiniz de. Eğer çalışmalarınız düzenli ve dengeliyse Yoga uygulamanızdan çok keyif alacaksınız.
Yoga doğal gelişme sistemi olduğu için hiç bir zaman bedeninizi zorlamayın. Duruşları rahat ve dikkatli bir şekilde uygulayın. Duruşları düzenli uygularsanız ilerlemeniz devamlı ve kesin olacaktır. Gelişmenizi hızlandırmak isterseniz, beslenmenize dikkat etmelisiniz. Yoga yaptığınız günlerde kırmızı etten vazgeçerek sebze ve meyve ile beslenmeniz yarar sağlayacak, Yoga çalışmalarının etkisi şüphesiz ki artacaktır. Yoga uygulaması gerek fiziksel ve zihinsel gelişim gerekse sağlığınıza ayırdığınız en önemli zamandır. Bu yüzden, uygulama süresince ciddi ve dikkatli olun. Duruşları kitapta verildiği gibi aynen hiç bir şeyi değiştirmeden yapın. Yoga uygulaması sayesinde dilediğiniz her şeye ulaşabileceğinizden emin olun.
Paramahamsa Yogaçarya Maha Yogi Akif Manaf |