Cevap: Özgüvensizlik birazda sosyal fobi. ben de bir de sosyal fobi dışında agorafobi var .. bu sosyal fobi den de beter . bir kaç sene öncesine kadar evden dışarı çıkma benim için işkence görmek gibi bir şeydi .. karanlğı çok severim hala daha seviyorum .. gündüz vakti evde perdeleri kapatıp karanlıkta oturduğum günlerde oldu .. hala daha oluyor .. dışarı çıkınca kendimi kötü hissediyorum yağmurlu havaları geceleri çok seviyorum . keşke hep gece olsa diyorum .. gün ışığından nefret ediyorum .. insan içine çıkmayı hem istiyorum hem istemiyorum çıkınca da insanlarla konuşamıyorum konuşmak istemiyorum çok zor durumda kalmadıkça kimseyle konuşmuyorum .. fobinin her türlüsü var bende .. geçeceğe de benzemiyor .. yaşayabileceğim kadar yaşayacağım artık ...
Agorafobi nedir?
Agora en çok görülen fobiler arasında bulunmaktadır. Psikolojik rahatsızlaklardan biridir
Agora kelime anlamı olarak Yunan klasik döneminde, sitenin yönetim, politika, ticaret işlerini konuşmak için halkın toplandığı alan, forum, çarşı anlamına gelmektedir. Fobi ise bir nesneden durumdan ya da olaydan aşırı korku anlamına gelir.
Yalnız başına kalmaktan, yalnız sokağa çıkmaktan, kalabalık yerlere girmekten duyulan korkular Agorafobi hastalığını anlatmaktadır.
Genellikle panik bozukluğa bağlı olarak ortaya çıkar. Nadir olarak da panik bozukluğa bağlı olmayabilir. Çoğu agorafobinin temelinde panik nöbetleri bulunmaktadır. Yani hasta panik atak geçireceği korkusu nedeniyle, yalnız başına sokağa çıkmamakta,kalabalığa girememektedir.
Agorafobi nedenleri nelerdir?
1- Biyolojik etkenler,
2- Genetik etkenler,
3- Psikososyal etkenler.
Agorafobi'nin belirtileri nelerdir?
1- Evin bilinen atmosferinden uzaklaşma korkusu,
2- Güçlü bir panik atak sonrası endişe semptomları ve evden uzak olunca kendini çaresiz hissetme duygusu oluşur,
3- Kalabalık ve kapalı yerde, tünelde ya da yardım almanın sınırlı olabileceği herhangi bir yerde olma korkusu vardır.
Agorafobi ne kadar sürer?
Agorafobi ve onun şiddetini arttıran hastalıklar tedavi edilmediğinde yıllarca sürebilir. Bazende ömür boyu.
********************************* |