Cevap: O andan değil ama O an ile yüzleşmekten korkuyorum.. Bu tür bir konuşmada çevredeki insanlar sizi dinler ve değerlendirir. Bu da çok kuvvetli bir sosyal uyarandır. Konuya olan hakimiyetiniz bu korkuyu hafifletir ama gidermez. Ya kendimi yanış ifade edersem? Espri yaparsam kimse gülmezse gibi sorular akıldadır. Sesim titrerse, dilim sürçerse gibi anksiyete belirtileri de ortaya çıkar. Yani olabilecek kötü senaryoları düşünüp, onlar olacakmış gibi hazırlık yapmaya çalışmak. Bu topluluk önünde konuşma yapma meselesi çok genel bir konu ama tek başına bir hastalık değil.
Bu tür durumlara performans anksiyetesi deniyor galiba. Yapamam korkusu ile gerçekten yapamamak. 1 ay sonraki konuşma için şimdiden korkmak sağlıklı mı? Ama ilaçları var bunun. Mesela beta blokerler yani sempatik sinir sistemi baskılayıcılar. Sempatik sistemi de korktuğumuzda, tehlikede olduğumuzda adrenalin salgılayan sistemdir. Eller titrer, kalp atışları hızlanır vs... Bu tür bloklayıcılar en azından bu zinciri durdururlar. 4-5 oturum anksiyolitik de kullanılabilir. benim olayım tam anlamıyla bu 1 ay sonrakı durum ıcın sımdıden korkuyrum..o an degıl sımdı korkuyorum o an aslında korkmuyorum..ama şimdiki korkum benı o durumdan kacmaya zorluyorr... |