Albay
Tesekkür: 45
92 Mesajinıza toplam 143 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| Toraks Derneği Yeni Tüzüğü Toraks Derneği Yeni Tüzüğü
(4 Temmuz 2004 tarihinde yapılan Toraks Derneği Genel Kurulunda kabul edilmiştir )
DERNEĞİN ADI VE MERKEZİ
Madde 1: Merkezi Ankara&da olmak ve birçok ilde faaliyet göstermek üzere Toraks Derneği adıyla bir dernek kurulmuştur.
DERNEĞİN AMACI VE ÇALIŞMA KONULARI
Madde 2: Toraks Derneği; Göğüs Hastalıkları Uzmanlarının, kar amacı gütmeyen, ulusal, mesleki ve bilimsel uzmanlık derneğidir. Derneğin amacı; eğitim, araştırma, hasta bakım standartları ve ulusal politikalar oluşturarak solunum hastalıklarında en etkin korumayı ve tedaviyi sağlamak ve ulusal akciğer sağlığını geliştirmektir. Dernek bu amaçla üyeleri arasında mesleki, bilimsel ve sosyal ilişkileri geliştirir, üyelerinin haklarını korur ve tüm etkinliklerinde en yüksek etik standartları dikkate alır.
Madde 3: Derneğin Çalışma Konu ve Biçimleri:
A.Eğitim :
a.Göğüs Hastalıkları uzmanlık eğitiminin düzeyinin yükseltilmesi ve standardize edilmesi için çaba göstermek, bu amaçla aktiviteler düzenlemek ve yeterlilik kurulu oluşturmak,
b.Solunum hastalıklarının tüm alanlarında en yüksek mesleki ve bilimsel standartları geliştirmek ve sürdürmek,
c.Solunum hastalıklarının tüm alanlarında mezuniyet öncesi eğitimin, uzmanlık eğitiminin ve mezuniyet sonrası sürekli tıp eğitimi ile sürekli mesleki gelişimin iyileştirilmesini ve geliştirilmesini teşvik etmek ve desteklemek,
d.Akciğer sağlığı ve hastalıkları ile ilgili bilimsel bilgileri toplamak, yorumlamak ve yaymak. Bu amaçla düzenli bilimsel toplantılar (kongre, kurs, seminer, sempozyum, panel vb ) ve hakemli bilimsel yayınlar (dergi, kitap, vb) yapmak,
e.Solunum hastalıklarının nedenleri, tanı, tedavi ve önlenimi konusunda sağlık çalışanlarının, yöneticilerin, kamuoyunun ve hastaların eğitimi ve bilinçlendirilmeleri konusunda her türlü çabayı göstermek, yayınlar yapmak,
f.Solunum hastalıkları alanında diğer kuruluşlara bilgi ve uzmanlık desteği sağlamak,
g.Solunum hastalıkları alanında insan gücü planlaması ve politikaları oluşturmak,
B.Araştırma :
a.Solunum hastalıklarının koruma, tanı ve tedavisi alanında yüksek kalitede klinik, epidemiyolojik ve diğer bilimsel çalışmaları teşvik etmek, yönlendirmek ve desteklemek,
b.Akciğer sağlığı ve hastalıkları ile ilgili temel ulusal verileri sağlamak ve üretilen
çalışmaların sonuçlarını yayınlamak,
c.Solunum hastalıkları alanındaki araştırmalara destek amacıyla kaynak bulmak, diğer kuruluşları teşvik etmek, onlarla işbirliği yapmak ve ortak çalışmaları koordine etmek ve yönetmek,
d. Üyeleri arasında bilimsel bilgi alışverişini ve üretimini sağlamak amacıyla çalışma grupları, komiteler ve görev grupları oluşturmak,
e. Solunum hastalıkları alanında çalışan araştırmacılara destek, ödül ve burs sağlamak
C.Hasta Bakımı :
a.Solunum sistemi hastalıklarının tüm alanlarında en yüksek düzeyde klinik bakım (tanı, tedavi ve koruma) hizmetlerinin sağlanmasını teşvik etmek, desteklemek ve bu amaçla araştırma ve çalışmalar yapmak ve standartlar oluşturmak,
b.Akciğer hastalıklarının en uygun tanı, tedavisi ve önlenimi için rehberler oluşturmak ve yaymak, bu rehberlerin uygulanımı için gerekli etkinliklerde bulunmak,
c.Solunum hastalıkları alanında her düzeyde verilen sağlık hizmetlerinin alt yapısı, niteliği maliyeti ve sağlık politikaları konusunda araştırma, izlem ve değerlendirmeler yapmak, öneriler geliştirmek,
d. Hasta bakım hizmetlerinde etik standartların uygulanmasını teşvik etmek ve geliştirmek
D.Halk Sağlığı :
a.Akciğer sağlığını korumak ve geliştirmek, akciğer hastalıklarının toplumsal yükünü azaltmak amacıyla araştırma ve çalışmalar yapmak, ulusal politikalar oluşturmak,
b.Akciğer sağlığını korumak ve geliştirmek amacıyla hükümet, hükümet dışı kuruluşlar, sağlık çalışanları ve kamuoyu düzeyinde girişimlerde bulunmak,
c.Akciğer hastalıkları ve korunma konusunda kamuoyu ve hastaları bilgilendirerek ulusal akciğer sağlığının korunması ve geliştirilmesini sağlamak,
d.Akciğer hastalıklarını önlemeye ve hasta bakımını iyileştirmeye yönelik tüm etkinliklere katılmak, benzer hedeflere sahip ulusal, bölgesel ve uluslararası düzeyde tüm kişi, kurum ve kuruluşlarla yakın işbirliği yapmak,
e.Dernek amaçlarını gerçekleştirmek için kurullar oluşturmak, ülkenin değişik kentlerinde şubeler açmak,
f.Üyeler arasındaki ilişkileri güçlendirmek amacıyla kültürel ve sosyal etkinliklerde ( geziler düzenlemek, sandıklar ve kamplar kurmak, kooperatif veya diğer kuruluşlarla üyeleri için sözleşmeler yapmak, lokal açmak vb. ) bulunmak,
g.Konu ve amaçlarına ulaşabilmek için gayrimenkul almak, gereğinde satmak, devir ve hibe etmek, sağlık kuruluşları açmak, işletme, şirket ve vakıflar kurmak,
ÜYELİKLER :
Madde 4 : Toraks Derneği&nde üç çeşit üyelik bulunmaktadır:
A.Asli Üyeler:
1.Göğüs Hastalıkları Uzmanları.
2.Eğitimdeki üyeler : Göğüs Hastalıkları Bilim Dalında uzmanlık eğitimini
almakta olan araştırma görevlileri/asistanlar
3. İlgili Dal Üyeleri : Solunum hastalıkları ile ilişkili alanlarda çalışan ve en az üniversite mezunu olan araştırmacılar, hekimler, sağlık çalışanları ve yöneticiler (Göğüs Cerrahisi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Yoğun Bakım, Patoloji, Mikrobiyoloji, Enfeksiyon Hastalıkları, İç Hastalıkları. Anesteziyoloji, Halk Sağlığı , Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Biyoistatistik, Radyoloji vb uzmanları ve bu dallardaki asistanlar ve uzmanlık öğrencileri ile Verem Savaş Dispanseri hekimleri, Fizyoterapistler, Yüksek Hemşireler vb.)
Asli üyeler şubelerin ve genel merkezin yönetim, denetim, onur kurullarına ve bilimsel kurullarına seçilebilirler ve bu kurullar için yapılan seçimlerde oy hakkına sahiptirler Üyelikleri için yıllık aidat öderler.
B. Fahri Üyeler :
Göğüs Hastalıkları Bilim Dalının ve akciğer sağlığının gelişmesi için maddi ve manevi katkıda bulunan kişiler, yurt dışında Göğüs Hastalıkları alanında çalışan hekim ve araştırmacılarla, dernek çalışmalarına ilgi duyan fakat asli üyelik özelliklerinden hiç birini taşımayan üyelerdir. En az iki asil üyenin ve Şube veya Genel Merkez Yönetim Kurulunun önerisi ve Genel Merkez Yönetim Kurulunun aldığı kararla seçilirler. Fahri üyeler dernek organlarına seçilemezler ve bu kurullar için oy kullanamazlar. Aidat ödemek zorunda değildirler. Türk vatandaşı olmayan fahri üyelerde ikamet şartı aranmaz.
C. Onursal Üyeler :
Çalışmalarıyla solunum hastalıkları alanında yüksek başarılar sağlamış kişiler, Göğüs Hastalıkları bilim dalının gelişmesine katkıda bulunmuş kişiler ve uzun yıllar mesleğe hizmet etmiş üyelerdir. Genel Merkez veya Şube Yönetim Kurulunun önerisi üzerine Genel Merkez Yönetim Kurulunca seçilirler. Onursal üyelerin oy hakkı yoktur ve aidat ödemek zorunda değildirler. Türk vatandaşı olmayan onursal üyelerde ikamet şartı aranmaz.
Madde 5: Madde 4A/1-2.maddede belirtilen Asli Üyelik özelliklerine sahip kişiler, Toraks Derneğine üye olabilmek için, yaşadıkları kentin bağlı olduğu Toraks Derneği Şubesine üyelik formunu doldurarak ve bu forma gerekli belgeleri ekleyerek başvurmaları gereklidir. Şube yönetim kurulları, asli üyelik isteğini en geç otuz gün içinde olumlu veya olumsuz olarak karara bağlamak ve adaya bildirmek zorundadır. Asli üyelik bu bildirim ve yıllık aidat ödenmesi ile kesinleşir. Madde 4A-3 de belirtilen asli üyelik özelliklerine sahip ilgili dal üyeleri ise (Göğüs Cerrahisi, Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalları ile Verem Savaş Dispanseri&de çalışan hekimler hariç) yukarıdaki belgelere ek olarak solunum hastalıkları alanında çalıştıklarını gösteren belgeleri de başvurularına eklemelidirler. Bu üyelerin üyelikleri, Şube Yönetim Kurulu&nun teklifi ve Genel Merkez Yönetim Kurulunun onayıyla kesinleşir.
Madde 6 : Aşağıdaki hallerde dernek üyeliği hükümsüz kalır;
a-Şube yönetim kurullarına üyelikten ayrılma dilekçesi ulaşanlar, ölümler.
b-Yüz kızartıcı veya dernekler kanununun üyeliği yasaklayıcı suçlardan kesin hüküm giymiş olanlar, şube yönetim kurulu kararı ile üyelikten çıkarılırlar. Durum Genel Merkeze bildirilir. Üyelerin ihraç kararına karşı Genel Kurul&a itiraz hakları saklıdır.
c-Verem Savaş Dispanserlerinde çalışan pratisyen hekimlerin bu görevlerinden ayrılmaları durumunda ve Madde 4A/2-3de belirtilen asli üyelerin çalışma alanlarını değiştirmeleri durumunda
d-Üyelik, aidatın ödendiği yıl ile sınırlıdır. Aidatın ödendiği yılı izleyen yılın 3. ayı sonuna kadar aidatın ödenmemesi halinde üyelik şube yönetim kurulu kararı ile sona erer.
e-Derneğin etik ilkeleri ve çalışmaları ile bağdaşmayan davranışlarda bulunma, dernek amaçlarına aykırı hareketlerde bulunma veya dernek çalışmalarını engelleyici davranışlarda bulunma
f-Etik Kurulca üyelikten ihracı talep edilenler, Merkez Yönetim Kurulunca talebin kabulü durumunda, ilk Genel Merkez Genel Kurul toplantısına kadar geçici olarak üyelikten ihraç edilirler. Genel Merkez Genel Kurul kararı, yargı yolları açık olmak koşuluyla, kesindir. Bu karar üyelere duyurulur.
DERNEĞİN ORGANLARI
Madde 7: Derneğin organları aşağıda belirtilmiştir:
a. Genel Kurul
b. Genel Merkez Danışma Kurulu
c. Genel Merkez Yönetim kurulu
1. Çalışma Grupları
2. Görev grupları
3. Özel Komiteler
d. Genel Merkez Denetleme Kurulu
e. Genel Merkez Etik Kurulu
f. Şubeler
1.Şube Danışma Kurulu
2.Şube Yönetim Kurulu
Madde 8 : Genel Kurul:
Şube genel kurullarında her 20 üye için seçilen birer üyeden, Şube Yönetim Kurulu asil üyelerinden ve Genel Kurul yapıldığı tarihte görevde olan Genel Merkez Danışma Kurulu üyelerinden oluşur. Toplantısını iki yılda bir Haziran ayında dernek genel merkezinin bulunduğu yerde ve Merkez Yönetim Kurulu&nun uygun göreceği bir tarihte olağan olarak yapar. Genel Merkez Yönetim ve Denetleme Kurullarının veya delegelerin en az beşte birinin yazılı istemi durumunda Dernekler Kanununun 20. maddesi hükümleri uygulanır. Toplantı yeri, gün, saati ve gündemi en az 15 gün önce yerel bir gazete ile duyurulur. Bu çağrıda, çoğunluk sağlanamaması nedeniyle toplantı yapılamazsa en az bir hafta sonra yapılacak ikinci toplantının yer, gün ve saati belirtilir. Toplantının yapılacağı gün, saat ve yer ile toplantının gündemi, toplantıdan en az 15 gün önce mahallin en büyük mülki amirliğine yazı ile bildirilir ve bu yazıya toplantıya katılacak üyelerin listesi de eklenir.
Madde 9 : Genel kurul, tüzüğe göre katılma hakkı bulunan üyelerin yarısından bir fazlasının katılması ile toplanır. İlk toplantıda yeterli çoğunluk sağlanmazsa, ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Fakat, katılan üye sayısı yönetim ve denetleme kurul üye tam sayısının iki katından az olamaz. Başka nedenlerle toplantı yapılamaz ise, kanunda yazılı usülle en geç iki ay içinde zorunlu olarak toplanır. Genel kurula giriş, üye olan delegelerin listesinin imzalanması suretiyle yapılır. Toplantı, yönetim kurulu başkanı veya görevlendireceği başka bir yönetim kurulu üyesi tarafından açılır. Açık oyla bir başkan, bir başkan vekili ve iki divan sekreteri seçilir. Bu seçilen başkanlık divanı, Genel Kurulu yönetir. Toplantı sonunda düzenlenecek tutanak, divanca imzalanarak seçilen yönetim kuruluna verilir. Genel kurul, gündemindeki maddeleri ve hazır bulunan üyelerin en az onda birinin teklif ettiği konuların eklenmesi ile oluşan yeni gündemi görüşür. Her üye bir oy hakkına sahiptir. Üyeler oylarını bizzat kullanır. Genel Kurul sonuçları, yeni yönetim kurulunca kanunda gösterilen süre ve usule uygun olarak en büyük mülki amire sunulur.
Madde 10 : Genel kurulda kararlar, mevcudun yarısından fazlası ile kabul edilir. Ana tüzükteki değişiklik önerileri 2/3 çoğunlukla kabul edilir.
Madde 11: Genel kurulun görev ve yetkileri:
a-Dernek organlarının gizli oyla seçimi
b-Dernek tüzüğünün değiştirilmesi
c-Yönetim ve Denetleme kurullarının raporlarının görüşülmesi, yönetim ve denetim kurulunun aklanması
d-Yönetim kurulunca hazırlanan bütçe taslağının görüşülerek aynen veya değiştirilerek kabulü.
e-Derneğe gerekli taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması, sağlık kuruluşları açmak, şirket, işletme veya vakıflar kurmak konusunda Yönetim Kuruluna yetki verilmesi
f-Derneğin amacı ile ilgili federasyonlara katılması veya ayrılması
g-Derneğin feshedilmesi
h-Genel Merkez Yönetim Kurulunun şubelerle ilgili kararlarını tartışmak ve bu konuda üst organ görevini yapmak.
i-Dernek amaçları ve çalışma konuları ile ilgili kararlar almak.
j-Derneğin kamu yararına dernek sayılması için kanunda yazılı usule uygun girişim kararının alınması
k-Etik Kurul teklifi, Merkez Yönetim Kurulu kararı ile geçici olarak üyelikten ihraç edilenlerin durumunun karara bağlanması.
l-Üye yıllık aidatlarının saptanması.
m-Genel Merkez Yönetim Kurulunun veya şube genel kurullarının şubelerin feshi ile ilgili önerisini tartışmak ve karara bağlamak
Madde 12 : Genel Merkez Danışma Kurulu
Genel Merkez Yönetim Kurulu asli üyelerinden, Merkez Denetleme ve Etik Kurul asli üyelerinden, Şube Başkanlarından, Çalışma Grubu Başkanlarından, Toraks Derneği yayınlarının editörlerinden ve dernek eski başkanlarından oluşan bir danışma kuruludur. Merkez Yönetim Kurulu, gerekli gördüğü durumlarda görüşlerini almak üzere başka kişi veya kurum temsilcilerini de bu toplantıya davet edebilir. Genel Merkez Danışma Kurulu yılda en az iki kez toplanır ve Derneğin iç işleyişini, genel politikalarını ve yıllık programını tartışır.
Madde 13 : Genel Merkez Yönetim Kurulu
a. Yönetim Kurulu, derneğin yürütme organıdır. Dokuz asil, 9 yedek olmak üzere genel kurulca görev belirtilerek gizli oyla iki yıl için seçilir. Asil üyelerden boşalma olursa, boşalan görev için seçilen yedek üye göreve çağrılır. Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri: Başkan, Birinci Başkan Yardımcısı, İkinci Başkan Yardımcısı, Genel Sekreter, Mali Sekreter, İnternet ve Bülten Sorumlusu, Toraks Derneği Okulu Başkanı, Bilimsel Komite Başkanı ve Dış İlişkiler Sorumlusundan oluşur.
b. Genel Kurula sunulacak yönetim kurulu üye adayları, Aday Önerme Komitesince belirlenir. Aday Önerme Komitesi, Yönetim Kurulundaki herbir görev için en az iki aday belirler. İlgili Komite, yönetim kurulu üye adaylarıni, görev belirterek yönetim kuruluna aday olmak isteyen üyeler arasından ve/veya uygun bulduğu ve onaylarını aldığı dernek üyeleri arasından belirler. Aday Önerme Komitesi, Genel Kuruldan en az 4 ay önce boşalacak yönetim kurulu üyelikleri ve herbir görev için adaylarda aranan özellikleri tüm üyelere duyurur. Yönetim Kuruluna üye olmak isteyen üyeler, seçimlerden en az üç ay önce talip oldukları görevi de belirterek gerekli belgeler ile Aday Önerme Komitesi Başkanlığına başvururlar. Komite, Genel Merkez Danışma Kurulunca önerilen ilkeler doğrultusunda yönetim kurulundaki her bir görev için belirlediği en az iki adayı Genel Kuruldan en az iki ay önce tüm üyelere duyurur. Bu listede yer almayan, fakat yönetim kuruluna aday olmak isteyen üyeler, gerekli belgeler ve tüm dernek üyelerinin en az % 25&inin yazılı teklifi ve aday olmak istedigi görevi de belirterek Genel Kuruldan en az 30 gün önce Aday Önerme Komitesine başvururlar. İlgili Komite tarafından belirlenen adaylar ve tüm üyelerin en az % 25&inin önerdiği adayların listesi Komite tarafından seçimlerden en az 20 gün önce tüm üyelere duyurulur. Genel Kurul üyeleri, Aday Önerme Komitesi tarafından yönetim kurulundaki her bir görev için ilan edilen bu aday listesinden, herbir görev için bir adayı gizli oyla seçer. Her bir görev için ikinci sırada oy alan aday, o görevin yedek üyesi olur.
c. Yönetim Kurulu üye adaylarının belirlenmesinde, adayların mesleki/akademik başarıları, dernek çalışmalarına özverili katkıları, yönetim/liderlik kapasiteleri, derneğin amaç ve çalışmalarını benimseme ve geliştirme arzu ve kapasitesi ile ilgili görev için gerekli özelliklere sahip olmak gibi ölçütler temel alınır.Bir şehirden ikiden fazla, bir kurumdan ise birden fazla asli yönetim kurulu üyesi olamaz (Bilimsel Program Komite Başkanı ve Toraks Derneği Okulu Başkanı bu kuralın dışındadır).
Madde 14: Yönetim Kurulu Üyelerinin Görevleri: Yönetim Kurulu üyelerinin görevleri aşağıda belirtilmiştir. Diğer görevleri bir yönetmelikle belirlenir.
Genel Başkan: Derneğin tüzel kişiliğini yurtiçi ve yurtdışında temsil eder, yönetim kurulu toplantılarına ve Genel Merkez Danışma Kurulu toplantılarına başkanlık yapar, alınan kararları uygular ve uygulatır, tüm yazışmaları genel sekreterle birlikte imzalar. Başkan dernek çalışmalarının yürütülmesinden sorumludur ve bu amaçla yönetim kurulu üyelerini ve dernek üyelerini değişik görevler için görevlendirebilir. Başkan, tüzel kişilik temsilciliği ve tüm çalışmalardaki yetkilerinden bir kısmını Yönetim Kurulu üyelerinden birine devredebilir.
Birinci Başkan Yardımcısı: Dernek geleneğinin sürdürülmesini sağlamada yardımcı olur. Önceki başkanlar bu göreve önerilir.
İkinci Başkan Yardımcısı: Herhangi bir nedenle başkanın temsil yetkisini kullanmadığı durumlarda başkanlığı vekalet eder.
Genel Sekreter: İç ve dış yazışmaları hazırlar ve genel başkanla birlikte imzalar, yönetim kurulu gündemlerini hazırlar ve dağıtır, dernek defterlerinin uygun şekilde tutulmasını sağlar, genel başkanın verdiği diğer görevleri yürütür.
Mali Sekreter: Derneğin gelir-gider defteri, masraf dosyası, bütçe kesin hesap bilanço defteri ve demirbaş defterlerini tutar, yıllık bilanço hesaplarını tanzim eder, demirbaş ve ayniyat işlerini yürütür, harcamaların ve gelirlerin düzenli takip edilmelerini saglar, dernek harcamalarını başkan veya görevlendireceği bir yönetim kurulu üyesi ile birlikte yapar.
Bilimsel Komite Başkanı: Yıllık Kongrelerin bilimsel programlarının belirlenmesinden ve yürütülmesinden, derneğin, şubelerin ve çalışma gruplarının bilimsel-eğitim etkinliklerinin standardizasyonu, eş güdümü, planlanmasından ve yürütülmesinden sorumludur.
Bülten ve İnternet Sorumlusu: Toraks Bülteninin düzenli ve dernek hedeflerine uygun bir şekilde çıkarılmasından, dernek web sayfasının yönetiminden sorumludur
Dış İlişkiler Sorumlusu: Derneğin bölgesel ve uluslararası örgütlerle ilişkilerinin yürütülmesi ve geliştirilmesinden sorumludur.
Toraks Derneği Okulu Başkanı: Derneğin eğitimle ilgili tüm etkinliklerinin planlanması, geliştirilmesi ve yürütülmesinden sorumludur.
Madde 15 : Genel Merkez Yönetim Kurulu, başkanın çağrısıyla, başkan veya onun bulunmadığı durumlarda başkan yardımcısının başkanlığında toplanır. Özürünü toplantıdan önce bildirmeksizin üç defa yönetim kurulu toplantısına katılmayan üyeler istifa etmiş sayılırlar. Onların yerine, ilgili görevlerin yedekleri göreve çağrılır.
Madde 16 : Dernek Başkanı, Birinci Başkan Yardımcısı ve İkinci Başkan Yardımcısı sadece bir dönem için, diğer görevlerdeki yönetim kurulu üyeleri ise aynı görev için en fazla iki dönem seçilirler. Bir kişi değişik görevlerde bulunmak suretiyle en fazla sekiz yıl süreyle Merkez Yönetim Kurulunda görev yapabilir.
Madde 17 : Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:
a- Derneği temsil etmek veya bu konuda gerekli sayıda üyesine yetki vermek
b- Genel kurul tarafından verilen kararları uygulamak, Genel Merkez Danışma Kurulunun önerilerini tartışmak
c- Derneğin tüzükte belirtilen amaç ve çalışma konularını gerçekleştirmek amacıyla girişimlerde bulunmak, bu amaçla çalışma grupları, görev grupları ve komiteler oluşturmak,
d- Yönetim kuruluna bağlı kurulların çalışma yönergelerini hazırlamak,
e- Üyeleri arasında bağları güçlendirici ve üyelerini yetiştirici sosyal ve bilimsel toplantılar yapmak, kongreler, sempozyumlar ve kurslar düzenlemek, yayın yapmak
f- Yapılacak mesleki ve bilimsel etkinliklerin yıllık veya daha uzun süreli programlarını yapmak ve bu etkinlikler için gerekiyorsa dernek üyelerine veya şube yönetim kurullarına yetki vermek, bilimsel toplantıların konularını belirlemek.
g- Yıllık çalışma programı ve bütçeyi hazırlamak, uygulamak
h- Genel kurula sunulacak önerileri hazırlamak
ı- Derneğin gelir ve gider hesaplarını yapmak ve gelecek döneme ait bütçe hazırlayarak genel kurula sunmak
i- Dernek tüzüğünün ve mevzuatın kendine verdiği diğer işleri yapmak ve yetkileri kullanmak
j- Uygun göreceği yerlerde derneğin şubelerini açmak, açılan şubeleri denetlemek, gereğinde şube yönetim kurulunu görevden almak ve şubelerin feshi için genel merkez genel kuruluna öneride bulunmak.
k- Masrafları kabul ve onaylamak, denetleme kurulunca genel işlemler ve bütçe durumu hakkında sunulan raporu incelemek
l- Yayınlanacak eserleri, mali bakımdan desteklenecek araştırmaları düzenlemek, yurt içi ve dışı bilimsel etkinlikler için dernek üyelerini görevlendirmek
m- Derneğin amaçları doğrultusunda, resmi ve özel kuruluş ve kurumlarla gerçek ve tüzel kişilerle ilişkiler kurmak ve sürdürmek
n- Bütçenin fasılları arasında zorunlu nedenlerle değişiklikler yapmak, tahminden fazla gelir olursa bunu gerekli fasıllara eklemek
o- Derneğin amaçları doğrultusunda koruyucu, tedavi edici ve eğitici tesisler kurmak ve işletmek
p- Genel Kurulu toplantıya çağırmak
r- Genel merkez işlerini yürütmek için gerekirse bina satın almak, kiralamak, ücretli personel tutmak
s- Fahri ve onursal üyeleri belirlemek.
t- Şubelerce önerilen ilgili dal üyeliklerine ilişkin başvurular konusunda karar almak,
u- Dernek amaçları için her türlü kararı almak
Madde 18 : Denetleme Kurulu
Aday Önerme Komitesi tarafından, Yönetim Kurulu Üye adaylarını belirlemede kullanılan yöntemle belirlenen en az 6 aday içinden Genel Kurul tarafından kapalı oyla iki yıl için seçilen 3 asil 3 yedek üyeden oluşur. İlk toplantısını,seçimi takip eden ilk hafta içinde yaparak bir başkan seçer. Denetleme kurulu genel kurula bağlı olarak çalışır. En çok 6 ay ara ile gereken zamanlarda ve durumlarda denetleme görevini yaparak raporun bir suretini yönetim kuruluna verir. Denetleme kurulu, Genel Merkez Yönetim Kurulunun her türlü tasarrufunu denetler fakat müdahele edemez. Genel Merkez Genel Kurulundan en geç on gün önce denetleme raporunu Genel Merkez Yönetim Kuruluna verir ve bu rapor Genel Merkez Genel Kuruluna sunulur. Denetleme sırasında kanun ve tüzüğe aykırı işlemleri tespit ettiğinde genel kurulu toplantıya çağırır.
Madde 19 : Etik Kurul
Aday Önerme Komitesi tarafından, Yönetim Kurulu Üye adaylarını belirlemede kullanılan yöntemle belirlenen en az 7 aday içinden Genel Kurul tarafından kapalı oyla iki yıl için seçilen 5 asli üyeden oluşur. Bir şehirden iki ve bir kurumdan birden fazla üye etik kurul üyesi olamaz. Bu üyeler, kendi aralarında oylama yaparak bir başkan ve bir sekreter seçerler. Etik kurula seçilebilmek için, tüzükte asli üyelik için gerekli koşullardan başka, halen hekimlik görevlerini yapıyor olmak veya meslekle ilgili idari bir görevde bulunmak, solunum hastalıkları alanında en az 15 yıllık meslek deneyimi bulunmak gereklidir. Etik kurulu meslek onurunun korunması için her türlü tedbiri alır, gelen şikayetleri dernek tüzüğü, yönetmelik, etik yönerge, düzenleme ve kanunlar çerçevesinde değerlendirir ve gerekirse üyenin ihracı için Genel Merkez Yönetim Kuruluna öneri vermek ve Genel Kuruldan karar almak yetkisindedir. Dernek Başkanı bu toplantılara katılabilir, bilgi verebilir fakat oy kullanamaz.
Madde 20 : Çalışma Grupları
Tüzükte belirtilen amaçları gerçekleştirmek amacıyla, Genel Merkez Yönetim Kurulu kararıyla solunum hastalıklarının değişik konularında çalışma grupları oluştulur. Çalışma Grupları, Genel Merkez Yönetim Kuruluna bağlı olarak çalışan, solunum hastalıklarının belirli alanlarına ilgi duyan üyeleri biraraya getiren, bu üyeler arasındaki iletişimi geliştiren, alanları ile ilgili bilimsel bilgiyi toplama, yorumlama ve yaymayı sağlayan, eğitim, araştırma, uygun hasta bakımı ve ulusal politikalar oluşturmada bilimsel danışman işlevi gören gruplardır. Çalışma Gruplarının oluşumu, işlevleri ve çalışma biçimleri bir yönerge ile belirlenir.
Madde 21 : Görev Grupları
Tüzükte belirtilen amaçları gerçekleştirmek ve dernek çalışmalarının yürütülmesi amacıyla Genel Merkez Yönetim Kurulu tarafından belirli bir konu ve sınırlı bir süre için oluşturulan ve kendilerine verilen sürede görevlerini tamamlayınca varlıkları sona eren, en az 3 üyeden oluşan kurullardır.
Madde 22 : Özel Komiteler
Dernek çalışmalarının yürütülmesi amacıyla, değişik görevler için sürekli komiteler ve sınırlı süreler için görev yapan komiteler oluşturulur. Aşağıda belirtilen sürekli komitelere ek olarak Merkez Yönetim Kurulunca değişik görevlere sahip komiteler kurulabilir. Merkez Yönetim Kurulu tarafından oluşturulan bu komitelerin görevleri, bileşimleri ve yapılanmaları bir yönetmelikle belirlenir:
a.Yayın Komitesi : Dernek tarafından yayınlanan periodik bilimsel dergi(ler) ve diğer yayınların hedeflerini belirler, planlamasını yapar,yönetsel ve finansal sorunlarına çözümler geliştirir. Komite başkanı yılda en az bir kez Merkez Yönetim kuruluna rapor verir.
b.Kongre Komitesi: Genel Merkez Danışma Kurulunca önerilen yer, tarih ve ana politikaları dikkate alarak her yıl Toraks Derneği Yıllık Kongrelerini düzenler. Kongrenin pratik organizasyonu, kaynak bulumu ve kongrenin başarılı bir şekilde organize edilmesinden Genel Merkez Yönetim Kuruluna karşı sorumludur.
c.Bilimsel Komite : Toraks Derneği yıllık kongrelerinin bilimsel programının oluşturulmasından ve yürütülmesinden, Toraks Derneği adına yapılan tüm bilimsel ve sürekli tıp eğitimi etkinliklerinin planlama, standardizasyonu ve eşgüdümünden sorumludur.
d. Toraks Derneği Okulu: Yıllık Kongrelerde ve yılın diger dönemlerinde kurslar, seminerler ve kış okulları düzenlemekten ve dernek adına yapılan eğitici aktivitelerin düzenlenmesi ve yönetiminden sorumludur. Solunum hastalıkları alanında lisans ve lisansüstü eğitimin planlanlanması, standardizasyonu, stratejilerin belirlenmesi, egitim materyallerinin üretimi ve eğitim gereksinimlerinin belirlenmesinden, hasta ve kamuoyu eğitiminden sorumludur.
e.Üyelik ve İletişim Komitesi: Dernek ile üyeleri arasındaki ilişkileri geliştirmek, güçlendirmek, üyelik sisteminin iyileştirilmesi ve yönetimini sağlamak amacıyla kurulur.
f.Aday Önerme Komitesi: Dernek yönetim/denetim ve etik kurulu üye adaylarını belirlemek ve genel kurula sunmaktan sorumludur. Buna ek olarak, Merkez Yönetim Kurulunun istemi durumunda değişik görevler ve kurullar için aday önerebilir. Komite; Toraks Derneği&nin Birinci Başkan Yardımcısı ve ondan önceki iki başkanı ile Genel Merkez Danışma Kurulunca seçilen dört üyeden oluşur. Birinci Başkan Yardımcısı bu toplantıya başkanlık yapar. Aday Önerme Komitesinin görev süresi iki yıldır. Bu komite üyeleri, aday önerdikleri görev veya kurullar için aday olamazlar.
g.Planlama Komitesi: Dernek çalışmalarının (yapısı, tüm etkinlikleri ve uzun vadeli hedefleri) gözden geçirilmesi ve geliştirilmesinden, yeni öncelikler ve hedefleri belirlemekten sorumludur.
DERNEK ŞUBELERİ
Madde 23 : Genel Merkez Yönetim Kurulunca gerekli görülen yerlerde, Genel Merkez Yönetim Kurulunun yetkili kıldığı ve bulundukları yerlerde en az 6 aydır oturan, asli üye olabilecek nitelikteki üç kişinin, kanunda yazılı olduğu usülle en büyük mülki amire başvurması ile şubeler kurulur. Bu başvuruya, yetki belgesinin ve Genel Merkez Tüzüğünün yeterli sayıda eklenmesi gereklidir. Şubeler genel merkez tüzüğünü aynen kabul etmek zorundadır. Sadece şubenin yeri ve adresi yazılı olan maddelerde değişiklik usulune uygun olarak yapılabilir.
Madde 24 : Açılacak şubeler bu tüzükle veya sonradan çıkarılacak tüzük ve içtüzüklerle Genel Merkez Yönetim Kurulu&na bağlı olarak çalışırlar. Genel Merkezin bu şubeler üzerinde her zaman ve her şekilde kontrol yetkisi vardır. . Genel Merkez Yönetim Kurulu, gerektiğinde salt çoğunlukla karar alarak, şubelerin yönetim kurullarını geçici veya kesin olarak işten el çektirebilir.
Madde 25 : Şubelerin adı Toraks Derneği ...... Şubesi şeklinde belirtilir.
Madde 26 : Şube organları; Genel Kurul, Şube Danışma Kurulu, Şube Yönetim Kurulu ve Denetleme Kuruludur.
Madde 27 : Şubeler kendi kaynakları ile ve bu tüzük hükümlerine göre idare olunurlar, ancak tüzük amaçlarının gerçekleşmesine ait çalışmalarına Genel Merkezce maddi manevi yardım yapılabilir. Şubeler, merkezce girişilen çalışmaları, Genel Merkezin önerisi üzerine her türlü olanakları ve açacakları kampanyalarla maddi ve manevi olarak desteklerler. Şubeler kendi mali tasarruflarından ötürü genel yasalar karşısında bizzat sorumludurlar. Şubenin kendi tasarrufundan Genel Merkez sorumlu tutulamaz.
Madde 28 : Üyeler ancak bir şubeye kayıt olabilirler. Bölge değiştirmelerde, üye kayıt fişi, aidatı ve durumu, üyenin yeni bölgesindeki şube yönetim kuruluna bildirilir.
Madde 29 : Şube Genel Kurulu:
Şubeye kayıtlı üyelerden meydana gelir. Toplantıya çağırma, toplantı ve diğer işlemler Genel Merkez Genel Kurulu gibi yapılır. Genel Kurul toplantıları iki yılda bir Mart ayında yapılır. Her türlü zorunlu erteleme halinde genel kurul, Genel Merkez Genel Kurulundan bir ay önce tamamlanmış olmalıdır. Genel Kurul sonuçları en geç 7 gün içinde Genel Merkeze iletilir.
Madde 30 : Şube Genel Kurullarının görevleri
a- Yönetim ve denetleme kurullarınca hazırlanan raporların tetkiki ve yönetim kurulunun ibra edilmesi
b- Tasarı bütçenin tasdiki
c- Şube yönetim ve denetleme kurullarının seçilmesi
d- Genel Merkez Genel Kurulu için, kayıtlı her yirmi üye için bir tane olmak üzere delegelerin seçimi
e- Tüzükteki amaçların gerçekleşmesi için her türlü kararı almak
f- Şubenin feshi kararını almak, bu karar Genel Merkez Genel Kurulunda onaylanmadıkça uygulanmaz
g- Şubenin feshi kararı alınıp Genel Merkez Genel Kurulunda onaylandığında, Genel Merkez Yönetim Kurulu 23. madde uyarınca uyarınca yeni bir şube yönetim kurulu kurarak görevlendirir.
Madde 31: Şube Danışma Kurulu Şube Yönetim ve Denetleme Kurulu Üyelerinden oluşan bir danışman kuruldur. Şube Yönetim Kurulu gerektiğinde tartışacağı konuyla ilişkili kişi veya kurum temsilcilerini toplantıya davet edebilir. Şubenin bulunduğu ilde oturan Genel Merkez Yönetim/Denetim/Etik Kurul üyeleri bu toplantılara davet edilirler. Bu üyeler, toplantıda bilgi verebilirler, görüş belirtebilirler, fakat oy kullanamazlar. Şube Danışma Kurulu toplantıları yılda en az iki kez yapılır ve bu toplantılarda şube çalışmaları ile şubenin yıllık programı gözden geçirilir
Madde 32 : Şube yönetim kurulu ve görevleri:
a- Şube Yönetim Kurulu, şube genel kurulunda kapalı oyla seçilir. Şube Yönetim Kurulu için, 100 den fazla üyesi bulunan şubelerde 7 asil 7 yedek üye, 100 den az üyesi bulunan şubelerde 5 asil 5 yedek üye seçilir. Yüzden fazla üyesi bulunan şubelerde, Şube Yönetim kurullarına ayni kurumdan ikiden fazla kişi seçilemez. 25&den az üyesi bulunan bölgelerde şube açılamaz. Seçilen şube yönetim kurulu, kendi içinde başkan, sekreter ve mali sekreterini seçer.
b- Şube Yönetim Kurulu iki yıl süreyle görev yapar. Şube Başkanı en fazla iki dönem için seçilir. Şube Yönetim Kurulu Üyeleri en fazla sekiz yıl görev yapabilirler.
c- Şubeyi ve yönetim kurulunu şube başkan temsil eder.
d- Şube yönetim kurulunun görev ve yetkileri merkez yönetim kurulu ile aynidir. Yazışmalar, başkan veya başkan ile birlikte şube sekreteri aracılığı ile yürütülür.
e- Şube yönetim kurulu, kendi genel kurulu ve genel merkez yönetim kuruluna karşı sorumlu olup, genel merkez yönetim kurulunca verilen görevleri yerine getirir.
f- İlgili dal üyeliğine başvuran kişilerin uygunluğunun değerlendirilmesi ve uygun bulunan kişilerin üyeliklerinin onaylanması için ve fahri/onursal üyeler için Genel Merkez Yönetim Kuruluna teklifte bulunmak
g- Şube yönetim kurulları, üyeleri arasındaki sosyal ilişkileri geliştirmek ve bunun için değişik etkinliklerde bulunmakla yükümlüdürler.
Madde 33: Şube Denetleme Kurulu ve görevleri
Şube Denetleme Kurulu, genel kurulda üç asil ve üç yedek üye olarak kapalı oyla seçilir. Derhal toplanarak kendi içlerinde bir başkan seçerler..
Şube denetleme kurulunun görev ve yetkileri Genel Merkez denetleme kurulunun aynısıdır. Şube denetleme kurulunun denetleme usulü de Genel Merkezdeki gibidir.
Madde 34 : Şubeler Etik kurulu ile ilgili işler için Genel Merkez Etik Kuruluna başvururlar.
ŞUBELERİN VE GENEL MERKEZİN GELİR KAYNAKLARI
Madde 35 : Genel Merkezin Gelir Kaynakları :
a- Üye yıllık aidatlarının ve şubelerin diğer gelirlerinin % 25 i,
b- Toplantı, balo, eğlence, gezi gibi sosyal faaliyetlerin giderleri çıkarıldıktan sonra kalan gelirin tümü,
c- Bilimsel yayınlar ve etkinliklerden (kongre, kurs, seminer vb) elde edilen gelirler
d- Bağış ve yardımlar
e- Derneğin malvarlığından elde ettiği gelirler
f- Diğer gelirler
Madde 36 : Şubelerin Gelir Kaynakları:
a- Üye yıllık aidatı : Yıllık üyelik aidatı her iki yılda bir yapılacak Genel Merkez Genel Kurulunda belirlenir. Yıllık üyelik aidatı 25.000.000.-TL. dır.
b- Balo, eğlence, gezi, toplantı, kurs vb sosyal ve bilimsel etkinliklerden elde edilen gelirler
c-Bağış ve yardımlar
GENEL MERKEZ VE ŞUBELERİN DEFTER VE KAYITLARI
Madde 37 : Merkez ve şubelerde Üye Kayıt Defteri, Karar Defteri, Gelen Giden Evrak Defteri ve Dosyası, Demirbaş Defteri, Masraf Dosyası, Gelir ve Gider Defteri, Bütçe Kesin Hesap Bilanço Defteri ve Alındı Belgesi Kayıt Defteri bulunur. Bu defterlerin noter tasdikli olması gerekir. Genel Merkez Üye Kayıt Defterinde, şubelerden altı ayda bir gönderilen üye kayıtları listesi bulundurulur. Ayrıca fahri üyeler ve onursal üyeler kaydedilir. Tüm gelirler ve giderler cari usule uygun makbuz ve faturalarla yapılır. Gelir makbuzlarında, mühür ve yetkili imzaları usulüne uygun olarak bulunmalıdır.
Madde 38 : Şube ve genel merkez paraları, muteber bir banka hesabında yönetim kurulundan iki üyenin imza yetkisi ile bulundurulur. Genel merkez ve şubelerin kasalarında bulundurabilecekleri azami nakit miktarı tasarı bütçede gösterilir.Yönetim Kurulu, bankalardan para çekmek ve ödemeleri yapmak üzere üyelerinden birini veya birkaçını görevlendirebilir.
Madde 39 : Şubeler, üyelerinin isim ve adreslerini değişiklik olmasa bile altı ayda bir Genel Merkeze bildirmekle yükümlüdürler. Tahakkuk ettirilen Genel Merkez payı, her yılın Mart ayı sonuna kadar genel merkez yönetim kurulunun banka hesabına gönderilir. Genel Merkez paylarını iki yıllık dönem içinde her iki yılın Nisan ayı sonuna kadar göndermeyen şubelerin üyeleri genel kurula katılamazlar.
TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ
Madde 40 : Tüzük değişikliği : Bu ana tüzük, ancak, Genel Merkez Genel Kurulunun 2/3 çoğunluk kararı ile değiştirilebilir. Şubeler, tüzüklerindeki ikamet adreslerini değiştirebilirler.
DERNEĞİN FESHİ
Madde 41: Dernek feshi: Dernekler kanununda belirtilen fesih hallerinin dışında, fesih kararı Genel Merkez Genel Kurulunun 2/3 üye ile yapacağı toplantıda, 2/3 çoğunluk ile alınabilir. İlk toplantıda çoğunluk sağlanamadığı takdirde ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz, karar alınması için katılanların 2/3 olumlu oyu gereklidir. Dernek feshedildiği takdirde, feshe karar veren genel kurul, dernek mallarını, parasını, alacaklarını amacına uygun bir başka meslek kuruluşuna devreder, devir ve tasfiyeyi kimlerin yapacağını kararlaştırır.
Madde 42 : Herhangi bir nedenle kapanan şubenin defterleri, kayıtları, taşınır taşınmaz malları ile parası genel merkeze teslim edilir. Teslim işlemi, şubenin son yönetim kurulunca yapılır. Aynı yerde yeni bir şube kurulursa, bu mallar yeni şubeye devredilir.
Madde 43 : Bu tüzükte bulunmayan durumlarda ilgili Dernekler Kanunu ile çıkmış ve çıkacak yönetmelikler hükümleri uygulanır.
Madde 44 : Derneğin tüm şube ve kurullarında Genel Merkez Yönetim Kurulunca belirlenen dernek amblemi, logosu, başlıklı kağıt örnekleri kullanılır ve belirlenen yazışma standartlarına uyulur. Derneğin tüm etkinliklerinde uyulması gereken standartlar bir yönetmelikle belirlenir.
KURUCULAR
Madde 45 : Derneğin kurucuları aşağıdaki kişilerden oluşur :
Sıra
Adı ve Soyadı
Uyruğu
Mesleği
İkamet Adresi
1
Nezihe Enacar
TC
Dr
Bülbüldere Cad. 108/5 Çankaya-Ankara
2
Y. İzzettin Barış
TC
Dr
Nergiz Sok. 8/17 Çankaya-Ankara
3
Tuğrul Çavdar
TC
Dr
Mahur Sok. 18/8 Kadıköy-İstanbul
4
Şinasi Yavuzer
TC
Dr
Ziya Gökalp Cad. 42/3 Kızılay-Ankara
5
Ülkü Bayındır
TC
Dr
156. Sok. 23/9 Bornova-İzmir
6
Ali Kocabaş
TC
Dr
Cemalpaşa Mah.Cevad Yurdakul Cad. 20/10 Adana
7
Haluk Türktaş
TC
Dr
Bülten Sok. 42/5 Kavaklıdere-Ankara
8
Atilla Akkoçlu
TC
Dr
235. Sok 112/4 Hatay-İzmir
9
Kemal Sözer
TC
Dr
Ataköy 5.Kısım,E-2/2 Bl Dai:15 İstanbul
10
Güven Çetin
TC
Dr
Ergin Sok. 31/12 Tandoğan-Ankara
11
Mustafa Özesmi
TC
Dr
Üniversite Lojmanları No:42 Kayseri
12
Numan Ekim
TC
Dr
Hoşdere Cad. 210/12 Çankaya-Ankara
13
Mecit Süerdem
TC
Dr
Mahmuriye Mah.Feritpaşa Cad.203/3 Konya
Kaynak: toraks.org.tr Buraya ilk defa geliyorsanız ismim Atakan Sönmez ve burası hayatimdegisti.com.Boğaziçi üniversitesi mezunuyum ve Türkiyede ilk Subliminal Telkin Uzmanıyım.tıklayın Bir site olsa onu bulanların uykuda dinledikleri mp3 ler ile hayatları değişse… Bir site olsa onu bulanlar hipnoz olmadan sadece subliminal mp3 leri yükleyip ve uykuda dinleyerek hayatlarını değiştirseler. Bu fikir 1995 yılında yani 25 yıl önce çıkmıştı. 15 yıl önce ise bu mp3 lerin kişiye engel olan çekirdek inançlara göre hazırlanması yani cekirdekinanc.com fikri oluştu Hipnoz gibi bir şey mi subliminal mp3 nedir? Tam olarak değil. Öncelikle size engel olan 0-11 yaş arası oluşan bilinçaltı kayıtlarınız yani çekirdek inançlarınız bulunur. Sonra bu çekirdek inançlarınızın pozitif halleri olumlamalar isminize özel olarak mp3 lerin ve müziğin içine gizlenir. Siz de uykuda ya da uyanıkken bu mp3 leri dinleyerek sonuç alırsınız. Çocukluğunuzda size söylenenlerin tam tersini dinlediğiniz kayıtlarla binlerce kez bilinçaltınıza yerleştirmiş oluruz. Çekirdek inançların hayatımda engellere neden olduğunu nasıl anlarım? Hayatınızda hep aynı şeyler tekrar ediyorsa. İlişkilerde hep aynı şeyleri yaşıyorsanız... Aşırı fedakar bir yapınız varsa ve bu sanki göreviniz haline geldiyse. Birilerini kurtarmaya çalışıyorsanız. Paranızın bereketi yoksa sürekli gereksiz harcamalar çıkıyorsa birikim yapamıyorsanız. Hayır demekte zorlanıyorsanız. Odaklanmakta bir şeyleri devam ettirmekte sorun yaşıyorsanız. İlişkilerde mıknatıs gibi sorunlu kişileri çekiyorsanız. İş hayatında iniş çıkışlar sürekli oluyorsa. Ertelemeleriniz fazla ise. Aşırı kontrolcü ve garantici bir yapınız varsa kaygı düzeyiniz yüksekse hep en kötü ihtimali düşünüyorsanız ve şanssızlıkları sorunlu olayları ve sorunlu kişileri hayatınıza çekiyorsanız çocuk yaşta oluşan çekirdek inançlar hayatınızı yönetiyor olabilir.
25. yıla özel şimdi arayanlara 5 dakikalık çekirdek inanç ön tespit ve bir günlük deneme telkin mp3 ücretsizdir. Ön tespitte size engel olan birkaç çekirdek inanç örneği verilir. Atakan Sönmez tarafından yapılır ve bilgi amaçlıdır. +90 5424475050 Türkiye dışındakiler whatsapp tan arayabilir cekirdekinanc.com inceleyiniz. |