Çocuğunuzun Psikolojik Gelişimiyle İlgili Merak Ettikleriniz Çocuğunuzun Psikolojik Gelişimiyle İlgili Merak Ettikleriniz
0-6 yaş döneminde anne ve babalar çocukların ruhsal gelişimi ile ilgili bir çok farklı sorunla karşılaşıyor. Tanı Eğitim,İletişim ve Danışmanlık Hizmetleri Psikolog Dr. Işın Akı bu dönemde, annelerden en çok gelen şikayetlerden oluşan 7 soruluk bir soru â€" cevap bölümünü sizler için hazırladı. 1) "Kızım 2 yaşında ; iştahsız, hiç yemiyor, kusuyor. Birçok kez doktora gitmeme karşın, doktorum bir şeyinin olmadığını söyledi. Sebebi ne olabilir?"
Bu durumda kendi tutumunuzu gözden geçirin.Çocuğu yeterince sevmiyor,kızgınsanız veya yemek sırasında telaşta, gerilim içinde iseniz, çok duyarlı olan çocuğunuz tepkide gecikmez.Yemek seçer, nazlanır, kusar.Onun için, belli saatlerde yemeğini koyun ve yumuşak, rahat olun.Yemeğini bitirmesi için direnmeyin.Biraz aç kalmaktan hiçbir çocuk zarar görmez. 2) "Kızım 3,5 yaşında duvardaki boya kalıntılarını yiyor.Engelleyemiyorum? Ne yapmalıyım?"
Yeterli gözetim ve uyarı almayan oyun çocuklarının, uygun olmayan maddeleri yeme riski yüksektir.Beslenme / yeme bozuklukları listesi içinde olan ilk yer pikadır. Pika, en az bir ay süreyle yiyecek olmayan maddeleri gelişimsel düzeye ve kültürel pratiğe uymayan biçimde yeme olarak tanımlanır.Bazen sıkıntı depresyon veya bazen de demir eksikliği, kalsiyumun az olması piko ya sebep olabilir.Onun için bir beslenme uzmanıyla birlikte bir psikoloğun görmesinde fayda vardır. 3) "Oğlum 4 yaşında her gece güçlükle yatağına yatırıyorum.Uyuduktan sonra hep uyanıp ağlıyor;beni yanında istiyor.Gece odadan odaya gidemiyor."
Küçük çocuklar sevildiklerinden kuşkulu iseler, ana â€" baba arasında sürekli çekişme varsa, çocuk uslu olsun diye sürekli korkutuluyorsa bu şikayetler baş gösterebilir.Bu durumda çocuğa sevgi ve sabırla davranmak, gece yatırırken ninni söylemek şarkı söylemek yararlıdır.Bunlara rağmen gece ağlamaları devam ediyorsa, hatta bilinçsizce el kol işaretleri ve konuşmalar varsa, buna gece korkusu denir.Bir çocuk psikoloğuna ve ruh hekimine danışmamızda yarar vardır. 4) "Çocuğum 3 yaşında hala konuşamıyor. Normal mi?"
Bir çocuk 3 â€" 3,5 yaşına geldiği halde bir iki sözcük kullanıyor, konuşamıyor ise onun önce K.B.B. HEKİMLERİNCE İNCELEMESİ GEREKMEKTEDİR.Acaba kulakları duyuyor mu? Dil, damak gelişimi nasıl ? bütün bunların sonucu iyi ise, o zaman bir çocuk psikoloğunun görmesi gerekebilir. 5) "Kızım 2,5 yaşında konuşurken bazen kekeliyor, yüzü kızarıyor, zorlanıyor.Kalacak diye korkuyorum.Ne yapmalıyım?"
Bir kekeleme evresinden geçerler.Çocuğunuz kekelemeye başladığında hiç ilgilenmemenizi, konuşmasını tekrar ettirmemenizi ve en önemlisi, bu durumda iken, yüzünde sıkıntılı, endişeli bir ifade ile çocuğunuza bakmamanızı öneririm.Bırakın küçük çocuğunuz çekinmeden dilediği gibi konuşsun kekemelik bu yaşlarda genellikle geçicidir. 6) "Bebeğim 5 aylık ; onu kreşe vermek zorundayım.Bırakacak kimsem yok. Çok üzülüyor.kahroluyorum. Bir bebeği bu yaşta kreşe vermek normal midir?"
Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, çalışan annelerin daha birkaç haftalıktan bile bütün gün annelerinden ayrı kalmaları onların gelişiminde olumsuz bir etki yaratmaktadır.Aksine, Toplumdan uzak kalmış ve hoşnutsuz annelerin çocukları tam gelişmemektedir. Bebeklikten başlayan bir dönüşümlü bakım (bakıcı â€" anne ) veya iki yaşından sonra, çocuklar için daha az problemli olmaktadır. 7) "Kızım şuan 5 yaşında üç yaşından beri (ben erkeğim!)diyor.Ona kesinlikle elbise giydiremiyorum.Pantolon giymekte devam ediyor.Ayrıca çok hırçın ve saldırgan"
Cinsel kimlik bozukluğu tanısı, kimlik bulgulara göre konur.Ancak bu tanıyı kondurucu herhangi bir test söz konusu değildir.Küçük çocuklarda bu şikayetlerin 2 â€" 4 yaş arası başladığı bilinmektedir.Böyle çocukların ebeveynleri genellikle soğuk mesafeli bir kişiliğe sahiptir.O yüzdende çocuğun karşı cinse yakınlaşıp, onunla özdeşim kurmaya çalıştığı varsayılmaktadır.Gecikmeden bir çocuk psikoloğuna (klinik psikolog) görülmekte fayda vardır.
Kaynak: Bebek Buraya ilk defa geliyorsanız ismim Atakan Sönmez ve burası hayatimdegisti.com.Boğaziçi üniversitesi mezunuyum ve Türkiyede ilk Subliminal Telkin Uzmanıyım.tıklayın Bir site olsa onu bulanların uykuda dinledikleri mp3 ler ile hayatları değişse… Bir site olsa onu bulanlar hipnoz olmadan sadece subliminal mp3 leri yükleyip ve uykuda dinleyerek hayatlarını değiştirseler. Bu fikir 1995 yılında yani 25 yıl önce çıkmıştı. 15 yıl önce ise bu mp3 lerin kişiye engel olan çekirdek inançlara göre hazırlanması yani cekirdekinanc.com fikri oluştu Hipnoz gibi bir şey mi subliminal mp3 nedir? Tam olarak değil. Öncelikle size engel olan 0-11 yaş arası oluşan bilinçaltı kayıtlarınız yani çekirdek inançlarınız bulunur. Sonra bu çekirdek inançlarınızın pozitif halleri olumlamalar isminize özel olarak mp3 lerin ve müziğin içine gizlenir. Siz de uykuda ya da uyanıkken bu mp3 leri dinleyerek sonuç alırsınız. Çocukluğunuzda size söylenenlerin tam tersini dinlediğiniz kayıtlarla binlerce kez bilinçaltınıza yerleştirmiş oluruz. Çekirdek inançların hayatımda engellere neden olduğunu nasıl anlarım? Hayatınızda hep aynı şeyler tekrar ediyorsa. İlişkilerde hep aynı şeyleri yaşıyorsanız... Aşırı fedakar bir yapınız varsa ve bu sanki göreviniz haline geldiyse. Birilerini kurtarmaya çalışıyorsanız. Paranızın bereketi yoksa sürekli gereksiz harcamalar çıkıyorsa birikim yapamıyorsanız. Hayır demekte zorlanıyorsanız. Odaklanmakta bir şeyleri devam ettirmekte sorun yaşıyorsanız. İlişkilerde mıknatıs gibi sorunlu kişileri çekiyorsanız. İş hayatında iniş çıkışlar sürekli oluyorsa. Ertelemeleriniz fazla ise. Aşırı kontrolcü ve garantici bir yapınız varsa kaygı düzeyiniz yüksekse hep en kötü ihtimali düşünüyorsanız ve şanssızlıkları sorunlu olayları ve sorunlu kişileri hayatınıza çekiyorsanız çocuk yaşta oluşan çekirdek inançlar hayatınızı yönetiyor olabilir.
25. yıla özel şimdi arayanlara 5 dakikalık çekirdek inanç ön tespit ve bir günlük deneme telkin mp3 ücretsizdir. Ön tespitte size engel olan birkaç çekirdek inanç örneği verilir. Atakan Sönmez tarafından yapılır ve bilgi amaçlıdır. +90 5424475050 Türkiye dışındakiler whatsapp tan arayabilir cekirdekinanc.com inceleyiniz. |