Zamane Çocukları
Merhaba ailesi.
Son birkaç aydır un bana ayırdığı bu köşeden yazılarımı yazmaya ve sizlere çeşitli çocuk organizasyonları hakkında bilgiler vermeye çalışıyorum.Aynı zamanda yazılarımı takip edenlerin de bildiği gibi 4.5 aylık hamileyim ve bebeğimi beklerken yaşadıklarımı da sizlerle paylaşmak beni çok mutlu ediyor ama beni çok mutlu eden bir diğer olay ise yazılarımın okuyucuları tarafından okunuyor olmasını bilmek, çünkü pek çok okuyucu bebek sahibi olacağımı duyunca bana mail veya telefon yoluyla ulaşıp tebrik etti, sağlıklı bir hamilelik geçirmemi diledi.Aynı zamanda organizasyonlarla da ilgili olarak soru yönelten telefonlar ve mailler almaktayım.Hepinizin ilgisine ve tabii bana size ulaşma imkanını sağlayan ailesine çok çok teşekkür ederim.
Bu haftaki konumuz zamane çocukları….Bundan 3 yıl önce doğum günü organizasyonlarına parti evi işletmeciliği ile başlarken 2.5 yaşında bir kızım olmasına rağmen yetişmekte olan nesil hakkında hiçbir bilgim olmadığını gördüm.Annelerin çocuklarını ne kadar rahat ve ne kadar çok bir özgüvenle yetiştirmekte olduğunun farkında değildim.Ama tabii aşırı rahat olmanın çocukların yetişmesindeki rolünden ve tabii zamanımızın bizim çocukluğumuza göre bir hayli değişmesinin yarattığı etkilere de değinmeden edemeyeceğim.
Her hafta sonu doğum günü organizasyonları öncesi parti evimizi bol bol balonlarla ve happy birthday bannerlarıyla süslerdik.Belki bazılarınız bilir, gün içerisinde bir parti evinde birden fazla doğum günü gerçekleşir.Dolayısıyla biz hazırladığımız bu harika dekorun gün içerisinde gerçekleşecek olan 2 veya 3 doğum günü süresince duracağını düşünerek parti evimizi en güzel şekilde süslüyorduk.
Çocukluk dönemi benim gibi 75-80 li yıllara denk gelenler bilirler, bizim için o yıllarda balonlar inanılmaz kıymetliydiler.Öyle şimdiki gibi büyük çocuk marketleri ve onların içerisinde satılan rengarenk çeşit çeşit balonlar yoktu.Sokak satıcılarından bir adet balon alınır evde onunla oynanır veya yine uçan balon alınır ise uçup gitmemesi için bileğimize bağlanırdı.Şimdi ise çeşitli organizasyonlarda hatta çok özel doğum günlerinde binlercesi, yüzlercesi gökyüzüne bırakılıyor.Yani uzun lafın kısası benim çocukluğumda balonlar zevk için veya bir oyun olarak patlatılmazdı.Oysa şimdiki çocukların en sevdikleri oyun arasında “balon patlatmaca†var.İşte ben, o çocukluğumun balon sevgisiyle parti evimize gelen çocukların daha ilk dakikada tüm dekoru sökmesine ve balonların tamamını patlatmasını şaşkınlıkla izliyordum.
Aslında bu durum karşısında çocukları suçlamıyorum çünkü onları tam birer tüketici olarak yetiştiriyoruz.Her şey o kadar bol ve her şeyi o kadar kolay elde ediyorlar ki onlar için hiçbir şeyin değeri ve anlamı olmuyor.
Yine bizim çocukluğumuzda
öyle kolayca alınabilen bir şey değildi.Oysa şimdi cebimizde o an bulunan hatta “bozukluk†sayılabilecek paralarla çocuklarımıza
alabiliyoruz.Bu gelişmelere elbette sevinmek gerek , çocuklarımız en azından bütçeler el verdiğince pek çok ürüne rahatça sahip olabiliyorlar.Ama unutmamamız gereken bence en önemli şey onlara bu sahip olduklarının kıymetini anlatabilmek.Onları doyumsuz ve mutsuz bir nesil olarak yetiştirmek istemiyorsak sahip olduklarını çok kolay elde ediyor izlenimi vermemeliyiz ve ellerindekinin kıymetini bilmelerini sağlamaya çalışmalıyız.
Tekrar buluşuncaya kadar;
En güzel, en eğlenceli, en sevgi dolu günler sizlerle olsun.
Gaye Özbal
Uğur Böceği Organizasyon
My Day Davet Organizasyon
Kaynak: Bebek