Albay
Üyelik tarihi: Dec 2008
Mesajlar: 145,988
Tesekkür: 45
92 Mesajinıza toplam 143 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| Endoskopi kimlere yapılmalı (Sorularınızın yanıtları) Endokskopi kimlere niçin yapılır?
Endoskopi (yani fiberoptik elastik bir cihaz ile iç organların görüntülenmesi) hastalıkların tanı ve (bazı durumlarda) tedavisinde kullanılır. Gastroenterolojide endoskopik işlemlerle en sık olarak a) yemek borusu, mide ve onikiparmakbağırsağı ile b) kalınbağırsak ile incebağırsağın son kısmına yönelik olarak yapılır. Bundan başka karın içine ve incebağırsağa da endoskopik olarak bakılabilirse de bu işlemler oldukça seyrek olarak yapılır.
Kimlere endoskopi yapılmalıdır sorusunun yanıtı kesin kurallara bağlı olmasa da üst sistem için:
1) Tedavi ile geçmeyen üst karın bölgesi ağrıları,
2) Yutma güçlüğü,
3) Nedeni bilinmeyen bulantı ve kusmalar,
4) Kanamalı hastalıklar,
5) Reflüye bağlı yakınmalar,
6) Birinci derece yakını mide kanseri olanlar,
7) Kansızlıklarının nedeni araştırılanlar,
8) Yabancı isim yutanlar,
9) Toksik madde içenler
10) İshali olanlar (Çölyak hastalığı, ZE sendromu gibi),
11) Yayılmış kanseri olanlarda ana odağın bulunması amacıyla
Ve daha birçok nedenle endoskopi yapılabilir.
Alt sistem için
1) Bağırsak grafisinde kuşkulu görüntüsü bulunanlar,
2) Kanamalar,
3) Uzun süren ishaller,
4) Yabancı cisimlerin varlığı,
5) Ailesinde kalınbağırsak kanseri bulunanlar,
6) Kansızlıklar vb...
Yurdumuzda endoskopi eğitimi, Gastroenterohepatoloji Üst İhtisası yapan İç Hastalıkları Uzmanlarına belli bir sistem içerisinde verilmektedir. Üç yıllık uzun bir eğitim sürecinden sonra Gastroenterolog unvanını alan hekimler endoskopi yapabilirler. Bunun dışında başka branşlardan bazı hekimler de endoskopi yapmaktadırlar. Ancak bu konuda Gastroenterologlar gibi yeterli eğitim alma olanakları bulunmayan (ve bazı endoskopi ünitelerinde 1-2 ay gibi kısa süreli gözlemde bulunan) bu hekimlerin bildirdikleri sonuçların zaman zaman hastalıklarla uyuşmadığını günlük pratiğimde sıklıkla görmekteyim. Bu konu ile ilgili standartların oluşturulması gereği hastaların sağlığı açısından çok önemli olup hasta hakları açısından da gereklidir. Sağlıklı günler diliyorum. Doktor bey, şeker hastalığında alt ve üst sınır değerleri nedir?
Bir kişide şeker hastalığının olduğunu söyleyebilmek için sabah aç karına bakılan şeker düzeyinin 126 mg/dl'den yüksek bulunması gerekir. 70 mg/dl'nin altındaki değerlerde ise düşük şeker düzeyinden söz edilir. Şiddetli karın ağrım var ve karnım şişkin ve sert. Doktora gittim, tahlil yapıldı, ultrason çekildi. Kalın bağırsağımın tembel (düzgün çalışmadığı) olduğu ve karaciğerde de yağlanmanın olduğu söylendi. Ayrıca kolonoskopi ve gastroskopi verildi ama yaptırmadım. İlaç kullanıyorum ve şikayetlerim devam ediyor. Ne yapmam gerekir? Ayrıca kolonoskopi ya da gastroskopi yaptırmam gerekir mi? Teşekkür ederim...
Uzun süredir olan karın ağrısı, şişkinlik ve kabızlık yakınması olanlarda kolonoskopi yerine kalınbağırsak grafisi öneriyoruz. Kişisel kanaat olarak uzun süre yakınmaları olan ve (kanama, zayıflama, dışkı kalibresinin incelmesi, yeni yakınmaların ortaya çıkması ya da yakınmaların karakter değiştirmesi gibi) alarm semptomlarının varlığında kolonoskopi yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bir Gastroenterologa başvurmanızı öneririm. Merhaba. Benim rahatsızlığım Akdeniz Ateşi. Colchicum dispert kullanıyorum, 6 yıldır bu rahatsızlığım var. Benim sormak istediğim hamile kalma durumunda ne olacağı ve ilaca devam ettiğim sürece ilacın hamileliği nasıl etkileyeceği? İlacı bırakırsam rahatsızlığımı ne yönde etkiler? Şimdiden teşekkürler…
Bu hastalığın gebeliğe bir engeli yoktur. Ancak gebelik döneminde ilaç kullanmayacak olu iseniz yakınmalarınız artabilir. Bu ilacın gebelikteki kullanımına gelince:
Halen tıpta kullanılan ilaçlar gebelerde kullanılmaları ile ilgili olarak 4 kategoriye ayrılırlar.
A – Gebelerde yeterince çalışma yapılmış olup yan etki görülmemiştir.
B - Hayvan çalışmalarında fetüse etki görülmemiştir; ancak insanlarda yeterli çalışma yapılmamıştır.
C- Hayvan çalışmalarında fetüse kötü etki görülmüştür; ancak insanlarda yeterli çalışma yapılmamıştır. Potansiyel riskine karşın gebelerde yararlı olabilir.
D - İnsan fetüsüne kötü etkisi konusunda kanıtlar vardır; ancak potansiyel riske rağmen gebelerde olası yararları nedeni ile kullanılabilir.
Colchicine etken maddeli Colchicum dispert "D" kategorisine girer ve fetüse yan etki yapabilir. Riskler göz önüne alınarak, hekiminizin önerisi ile kullanıp kullanılmamaya karar vermelisiniz. Roaccutane
Benim yüzümde sivilce var ama bunlar kırmızı leke gibi yani ne yaptıysam geçmedi. Aknılox azelderm salisilik asit neutricina sabun kullandım. Roaccutane kullanmayı düşünüyorum ama çok zararlıymış. Ne yapmalıyım? Ömrüm boyunca sivilceyle yaşamaya mahkum muyum?
Roaccutane kullanmayı düşünüyorum derken neyi kastettiğiniz anlaşılmıyor. Yani daha önce bir hekime başvurdunuz da bu ilacı mı önerdi ve siz de kullanmayı mı düşünüyorsunuz yoksa sağdan soldan duyduklarınıza göre mi bu ilacı kullanmaya karar verdiniz? Sonuçta kararı hekiminiz verecektir. Bir Deri Hastalıkları Uzmanına başvurarak sağlıklı bilgi edinmenizi öneririm. Son 1 senedir sıkıldığım ve üzüldüğüm zaman karnımda ve midemde aynı anda gözle görülür nitelikte ani şişmeler meydana geliyor. Hani sanki bir balonu yavaş yavaş şişirirsiniz ya aynı onun gibi. Benim de karnım ve midem aynı orantıda şişmeye başlıyor. Bu da bana çok büyük bir rahatsızlık veriyor. 2 kere doktora gittim, bana kilo ver dediler. Boyum 1,60 kilom 65 ama bu karın şişmelerimin kilomla hiçbir alakası yok. Eskiden sinirlendiğim zaman olurdu. 6 aydır ise hemen hemen her gün oluyor. Sizce sebebi ne olabilir? Hangi doktora gitmeliyim?
Burada tipik bir hekim hasta diyaloguna şahit oluyoruz. Hasta bir yakınmasını bildiriyor, hekim ise bu konu ile ilgili olmayan bir öneride bulunuyor. Sonuçta hasta tatmin olmuyor ve yeni çareler aramaya başlıyor. Karındaki şişkinliğinizin kilo ile bir ilgisi yok. Sıkıntı ve stresten mide – bağırsak sistemimiz çok kolay etkilenir. Üstelik bir süre sonra hiç sinirlenmeden ya da sıkıntılı dönem olmadan da yakınmalar sürer. Sizde olduğu gibi. Anlattıklarınız İBS'ye (eski deyimle spastik kolon) uyuyor. Gereksiz tetkik ve tedavilerden sakınabilmek için mutlaka bir Gastroenterohepatoloji uzmanına başvurmalısınız. (Lütfen ilgili başlıklar bölümünde yazmış olduğum Doktor bey, bende kolit var başlıklı yazımı okuyunuz). Sağlıklı olun, mutlu kalın. Tat alamıyorum
Merhaba, biraz karışık olacak ama son dört aydır yediğim çikolata, salatalık, bütün meyveler, kolalı içecekler, pastalar ve bunlar gibi pek çok yiyeceğin tadını aynı algılıyorum. Yaklaşık olarak çamur gibi kokuyorlar ve soluduğum zaman genzimde yanmaya yol açıyorlar. Ayni şekilde bu aralar çoklukla gaz sancısından, metal kokulardan da rahatsızlık duyuyorum. Sizce hangi uzmana başvurmam gerekiyor?
Tat duyusu dil ve burun ile birlikte kafa çiftleri denilen sinirler ve beyin aracılığıyla şekillenir. Eğer tat duyusunda bir bozukluk var ise gebelik, demir eksikliğine bağlı kansızlık, kullanılan bazı ilaç ve maddeler, bazı vitamin eksiklikleri ve burun ile beyin hastalıkları akla gelir. Ayrıca burun yolu ile kullanılan bazı madde ve ilaçlar da buradaki mukozanın harabiyeti sonucu bu yakınmaya yol açabilirler. Sonuç olarak bir İç Hastalıkları Uzmanına başvuracak olursanız tetkik edilirsiniz ve gerekirse ilgili branşlara yönlendirilirsiniz. Sağ kulak arkasında genelde soğuk ve rüzgarlı havalarda oluşan bazen orta şiddette bazen de hafif ağrıların sebebi nedir?
İç, orta ve dış kulan hava değişimine duyarlıdır. Rüzgarlı (ve soğuk) havalarda bir hastalık olmasa bile kulaklarda ağrı ortaya çıkabilir. Taşıtlarda açık pencereler ile de benzer yakınmalar ortaya çıkabilir. Genellikle geçici olup bir sorun yaratmaz. Yine de ilgili branş hekimlerinin görüşünü almakta yarar vardır. Hepatit B
Hepatit B taşıyıcısıyım ama bu rahatsızlığımdan kurtulmak istiyorum. Neler yapmalıyım? Şansım var mı?
Hepatit B virüsü taşıyıcılığı durumunda karaciğerde bir rahatsızlık yoktur ve bu kişiler normal yaşamlarını sürdürebilirler. Taşıyıcı olan kişilerin %90'ı yaşam boyu bu durumda kalırlar. Geri kalan %5 kişide de bağışıklık gelişir (yani kurtulma şansınız). Diğer %5'lik bölüme giren hastalarda ise karaciğer bozulmaya başlar ve tedavi gerekir. Özellikle bu virüsü bebeklik ya da erken çocukluk döneminde almış olanların büyük bölümünün hasta olacağı bilinmektedir. Taşıyıcı durumunda olan kişilerdeki (HbeAg durumuna göre 6-12 aylık aralarla) takibinin amacı da karaciğer bozulmaya başladığında bunun erkenden yakalanmasıdır. Hepatit B taşıyıcılığından kurtulabilmek için yapacağınız bir şey bulunmamaktadır. Rutin olarak yapılacak tetkikler AST, ALT, HbsAg, AntiHBs, HbeAg, AntiHBe, Alfa feto protein ve Üst Batın Ultrasonografisi'dir. Taşıyıcılık durumunda özel bir diyet olmadığı gibi aşırı kilo alma, alkol ve sigara dışında da bir kısıtlama yoktur. Evli iseniz eş ve çocuklarınıza da Hepatit markırları açısından bakılmalı ve gerekirse aşılanmalıdırlar. Gereksiz tedavi ve uygulamalardan sakınmak için takipleriniz Gastroenterohepatololoji uzmanları tarafından yapılmalıdır. Geçmiş olsun. Hepatıt B taşıyıcısı ve bulaştırıcısıyım. HBSAG 132.6 SN HBEAG 156.2 S-CO pozitif. Bu hastalık yüzünden KKTC'den sınır dışı ediliyorum. Evlenmek için başvurdum, bulaştırıcı olduğum için kabul edilmedi. Bana bu hastalıkla ilgili bilgi verir misiniz? Nasıl bulaşır ki? Sınır dışı ediliyorum, teşekkür ederim.
KKTC'nin Hepatit B ve C'li kişilere çalışma izni vermediğini ve sınır dışı ettiğini biliyorum. Burada merak ettiğim bir nokta var. KKTC'li kişilerin hiçbirinde Hepatit B ya da C yok mu? Var ise onları da sınır dışı mı ediyorlar?. Yapılan uygulama insan hakları ihlalidir. Kişilerin sağlık sorunları nedeniyle onlara farklı muamele edilmesinin bir yaptırımı herhalde İnsan Hakları Mahkemesinde vardır. HbsAg (+) taşıyıcı kişiler bu virüsü kan yoluyla bulaştırabilirler. Aynı bardağı, aynı havluyu kullanmakla, tokalaşmakla, aynı ortamda çalışmakla bulaşma olmaz. KKTC'nin bu garip uygulamasının daha mantıklı bir çerçeveye oturtulması gerekir. Yasa yapıcıların bu yasaları yaparken ilgili birimlerden bilgi almaları ve bunu geniş platformlarda tartışmaları gerekmez mi? Gelişmiş bir demokraside böylesi bir durumun görülmeyeceğini söylemeye gerek bile yok sanırım. Son bir not;i bu yasayı yapanlar veya bu yasayı onaylayanlar günün birinde örneğin yurdumuzda oturmak isteseler ve onlara hepatit virüsü taşıdıkları için sınır dışı edilecekleri tebliğ edilse ne düşünürler çok merak ediyorum. Gelişmiş ülke olmak ve o unvanı hak etmek kolay değil. Değil mi? Merhaba, annem bundan bir sene önce safra kesesinden ameliyat olmuş ve safra kesesi içindeki taşlarla çıkartılmıştı. Bir sene geçmesine rağmen şikayetleri geçmedi. Karnı şişiyordu, sırtı şişiyordu… Tekrar doktora gitti ve özofagogastroduodenoskopi yapıldı. Raporundaki tanı: Kardiyoözofagealsfinkte gevşekliği, eroziv gastrit (pangestrit), duodenogastrik safra reflüsü… Ayrıca biyopsi sonucu mide iltihaplanması kronik gastrit... Bunların tam olarak ne olduğu anlatabilir misiniz? Ayrıca tedavisi için bundan sonra neler yapmalıyız? Bizi aydınlatırsanız seviniriz. Teşekkürler…
Annenizin midesinde safra var ve bu safra mideyi tahriş ediyor (safra reflüsü) ayrıca midede yer yer küçük sıyrıklar da mevcutmuş ki (erozif gastrit) buna yönelik olarak safranın ve asidin etkisini azaltıcı ilaçlar kullanılmalıdır. Bunun dışında yemek borusu ile mide arasındaki kapakçık gevşek bulunmuş ancak yemek borusunda bir patoloji olmaması nedeniyle sorun yaratmadığı görülüyor. Tedavi ve takibinizin doğru ve eksiksiz yapılabilmesi için Gastroenterologlara başvurmanız önerilir. Sayın Aksoy 2005 şubatta gaz şikayetlerim nedeniyle kolonoskopi yaptırdım, temiz çıktı fakat bağırsakta gaz ve karın ağrılarım devam ediyor. Bu bende halsizlik, yorgunluk ve baş dönmesi yapıyor. ABD'de yaşıyorum. Buradaki doktor IBS olabileceğimi söyledi. Dışkıma sürekli bakıyorum, kanamaya hiç rastlamadım. Sizce bir de endoskopi yaptırayım mı?
Bağırsakta şişkinlik ve gaz yakınmaları nedeni ile öncelikle kolon grafisi çektirilmelidir. Kolonoskopik işlem, grafi sonucuna göre tercih edilebilir. Kolonoskopinizden bir şey çıkmayacağı belli ki zaten sonucu da normal çıkmış. İBS (eski deyimle spastik kolon) olma olasılığınız çok yüksek. Bu açıdan tedavi olmalısınız. Sorunuzun sonunda yazmış olduğunuz bir de endoskopi yaptırayım mı? ifadesi anlaşılmıyor. Kolonoskopi ile zaten endoskopik işleminiz yapılmış. Sorunuzu bir kez daha düzelterek sorabilirsiniz. Mutlu günler. Dr. Nevzat Aksoy
İç Hastalıkları Uzmanı
Gastroenterohepatolog
Net Endoskopi
0 212 210 48 48
Kaynak: Ekolay Buraya ilk defa geliyorsanız ismim Atakan Sönmez ve burası hayatimdegisti.com.Boğaziçi üniversitesi mezunuyum ve Türkiyede ilk Subliminal Telkin Uzmanıyım.tıklayın Bir site olsa onu bulanların uykuda dinledikleri mp3 ler ile hayatları değişse… Bir site olsa onu bulanlar hipnoz olmadan sadece subliminal mp3 leri yükleyip ve uykuda dinleyerek hayatlarını değiştirseler. Bu fikir 1995 yılında yani 25 yıl önce çıkmıştı. 15 yıl önce ise bu mp3 lerin kişiye engel olan çekirdek inançlara göre hazırlanması yani cekirdekinanc.com fikri oluştu Hipnoz gibi bir şey mi subliminal mp3 nedir? Tam olarak değil. Öncelikle size engel olan 0-11 yaş arası oluşan bilinçaltı kayıtlarınız yani çekirdek inançlarınız bulunur. Sonra bu çekirdek inançlarınızın pozitif halleri olumlamalar isminize özel olarak mp3 lerin ve müziğin içine gizlenir. Siz de uykuda ya da uyanıkken bu mp3 leri dinleyerek sonuç alırsınız. Çocukluğunuzda size söylenenlerin tam tersini dinlediğiniz kayıtlarla binlerce kez bilinçaltınıza yerleştirmiş oluruz. Çekirdek inançların hayatımda engellere neden olduğunu nasıl anlarım? Hayatınızda hep aynı şeyler tekrar ediyorsa. İlişkilerde hep aynı şeyleri yaşıyorsanız... Aşırı fedakar bir yapınız varsa ve bu sanki göreviniz haline geldiyse. Birilerini kurtarmaya çalışıyorsanız. Paranızın bereketi yoksa sürekli gereksiz harcamalar çıkıyorsa birikim yapamıyorsanız. Hayır demekte zorlanıyorsanız. Odaklanmakta bir şeyleri devam ettirmekte sorun yaşıyorsanız. İlişkilerde mıknatıs gibi sorunlu kişileri çekiyorsanız. İş hayatında iniş çıkışlar sürekli oluyorsa. Ertelemeleriniz fazla ise. Aşırı kontrolcü ve garantici bir yapınız varsa kaygı düzeyiniz yüksekse hep en kötü ihtimali düşünüyorsanız ve şanssızlıkları sorunlu olayları ve sorunlu kişileri hayatınıza çekiyorsanız çocuk yaşta oluşan çekirdek inançlar hayatınızı yönetiyor olabilir.
25. yıla özel şimdi arayanlara 5 dakikalık çekirdek inanç ön tespit ve bir günlük deneme telkin mp3 ücretsizdir. Ön tespitte size engel olan birkaç çekirdek inanç örneği verilir. Atakan Sönmez tarafından yapılır ve bilgi amaçlıdır. +90 5424475050 Türkiye dışındakiler whatsapp tan arayabilir cekirdekinanc.com inceleyiniz. |