Karaciğerde yağlanma (Sorularınızın yanıtları) Sırtımdaki ağrı nedeniyle doktora gittim. Tahlil sonuçları karaciğerde iltihaplı yağlanma olduğu söylendi. Ne yapmamı önerirsiniz?
Sizin karaciğerinizde steatohepatit denilen bir durum olduğu söylenmiş. Ancak bu tanı ancak karaciğer biyopsisi ile konabilir. Karaciğerinde görüntüleme tetkikleri ile yağlanma saptanan hastada eldeki tetkiklere bakılarak bunun basit bir yağlanma mı yoksa steatohepatit mi olduğunu söyleyebilmek mümkün değildir. Üstelik steatohepatit deyiminin karşılığı iltihaplı yağlanma da değildir. Size söylenenlerin sağlıklı bir temeli olmadığı görülüyor. Bu konuda aklınız da karışmış olabilir. Karaciğer yağlanmasında hücre içinde biriken yağ damlacıkları söz konusudur. Özellikle kilolu, diyabetik, trigliseridleri yüksek olan kadınlarda görülürse de bu risk faktörlerinin olmadığı erkeklerde de görülebilir. Yapılacak tetkiklerden sonra yağlanmaya neden olacak etkenlerin ortadan kaldırılması gerekir. Bugüne kadar saptanmış olan en etkili tedavi, kilolu hastalarda zayıflamadır. Bunun dışında etkinliği kanıtlanmış ve klasik kitaplara girmiş bir ilaç bulunmamaktadır. Sağlıklı bilgi edinebilmek için mutlaka güvenilir bir Gastroenterohepatoloji Uzmanına başvurmalısınız. Merhaba, endeskopi sonucuma göre kısa segment Barrett ve sliding hiatal herni teşhisi kondu (5 cm)ve ameliyat olmam önerildi. Sizce ameliyat olduğumda bundan kaynaklanan problemlerin geçer mi ve de ameliyat sonrasında bana ne gibi dezavantaj yaratır? Cevaplarsanız sevinirim, inan ki çok çaresizim ağrılar çok rahatsız ediyor beni, teşekkürler.
Mide asidinin yukarı çıkması ile yemek borusunun altındaki mukoza değişime uğrar ve buna Barrett özofagusu denir. Bu durumda önemli olan kanser gelişme riskinin artmış olmasıdır. Bu risk uzun segment Barrett'te daha fazla iken kısa segment Barrett'de daha azdır. Buradaki dokular yıllar içerisinde metaplazi, hafif orta ve ağır displazi basamaklarından geçekerek kansere dönüşebilirler. Bu grup hastaların endoskopik olarak izlenmesi gerekir. Endoskopi sırasında alınan parçaların yapılan patolojik incelenmesinde displazi yok ise 2 yıl sonra yeniden endoskopi tekrarlanmalı ve yine displazi yok ise 3 yıllık aralarla endoskopik takibe devam edilmelidir. Reflüyü engellemek amacı ile yapılan ameliyatların da uzun dönemde kanser gelişme riskini azaltmadığı bildirilmiştir. Üstelik ameliyat sonrasında hastaların yarısına yakını yine ilaç kullanmak zorunda kalabilir. Barrettt açısından takibinizin ciddiyetle bu işin uzmanları tarafından yapılmalıdır. Yurdumuzda bu konuda eğitim alanlar yalnızca Gastroenteroloji Uzmanlarıdır. Yeterli ve etkili biçimde tedavi olmalı ve düzenli olarak takip edilmelisiniz. Yapılacak takibe göre ameliyat kararını yine bir Gastroenteroloğu vermesi gerektiğini unutmayın. Reflü ve cerrahi
Reflü nasıl yok edilir ve neden oluşur? Teşekkürler…
Yemek borusunun altındaki kapakçığın açık kalması sonunda mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasına reflü diyoruz. Aslında reflü fizyolojik bir olay yani tüm insanlarda var. Önemli olan ise bunun süresinin ve sıklığının artması. Her reflüsü olan kişiyi yoğun olarak tedavi etmiyoruz. Yani 3-5 ayda bir midesinde yanma olan ve bu yanması boğazına yayılan ve yapılan endoskopik tetkiklerinde bir patoloji bulunmayanlara geçici tedaviler veriyoruz. Burada önemli olan reflüye bağlı olarak yemek borusunun tahriş olması, yaralar açılması. Böyle durumlarda mide içindeki asidin yoğunluğunu azaltan ilaçlar kullanıyoruz. Böylece reflünün sürmesine karşın yemek borusuna kaçan sıvının asiditesi az olacağından sorunlar gideriliyor ya da en aza indiriliyor. Reflüde operasyon EN SON düşünülecek bir tedavi yöntemi. İlaç tedavisine cevap vermeyen ÇOK AZ sayıda hastaya ameliyat gerekebiliyor. Üstelik ameliyat olan hastaların YARISI ameliyat sonrasında yine ilaç kullanmak zorunda kalıyorlar yani eski hallerine dönüyorlar. Ameliyat sonrası gaz çıkaramama, geğirememe, kusamama gibi yan etkiler de ortaya çıkabiliyor. Aşırı reflü sonucu yemek borusunda yaraların açılması ve bunların sürekli tekrarlaması ile kanser riski artıyor. Ne yazık ki cerrahi bu riski de değiştirmiyor.
Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiyi güvendiğiniz bir Gastroenteroloji Uzmanından da alabilirsiniz. Sağlıklı günler diliyorum. Çok fazla sakız çiğniyor ve yutuyorum. Zararlı mı? Teşekkür ederim.
Halen piyasada 3 çeşit sakız bulunmakta. Bunlar; şekersiz, şekerli ve tatlandırıcılı olanlar. Hangi çeşit olursa olsun sakız çiğnemenin ve yutmanın bir zararı yoktur. Karnım şişiyor
Merhaba doktor bey, benim midemde birkaç senedir şişlik var ve bu beni çok rahatsız ediyor. Çok çirkin bir görüntü oluyor. Bir de aşırı derecede gazım var. Bana bir doktora görünün demeyin lütfen. Sizce bunun sebepleri ne olabilir? Teşekkürler.
Karında şişkinlik ve gaz var ve bu durum birkaç yıldır sürüyor, rahatsız ediyor ve çok çirkin görünüyor. Anlaşıldığı kadarıyla bağırsaklarda bir sorun var. Bağırsaklarda İBS (eski deyimle spastik kolon) denilen bir durum söz konusu. İBS düşünüldüğünde yapılacak ilk iş tüm sistemin gözden geçirilmesi ve elde edilecek verilerle tedaviye başlanmasıdır. Doktora görünmek istememenizin nedeni belki de daha önce birçok defa hekime başvurmanız ve bir sonuç alamamanız olabilir. İBS yaşamı tehdit etmese bile yaşam kalitesini bozması açısından oldukça rahatsız edici bir durumdur. Bu durumdan kurtulabilmek ya da en azından yakınmaları biraz olsun hafifletebilmek için güvendiğiniz bir Gastroenterohepatoloji Uzmanı ile kontakt kurmanızın yararlı olacağını düşünüyorum. Mide kanseri
Yaklaşık 4 ay önce Ege Üniversitesi Gastroentoloji bölümüne gittim. Sabahları kalktığımda mide bulantısı ve gece sol yanıma doğru yatamama, yemekten sonra şişkinlik gibi şikayetlerim vardı. H. pylori testi yapıldı, sonuç negatif çıktı. Mide filmleri çekildi ve sonucu doktora götürdüğümüzde duodenumda ülser çıktı. Yalnız bu ülser belirli zamanlarda kapanıp belirli zamanlarda açılıyormuş, böyle bir ifade kullandı doktor bey ve pariet 20mg ilaç yazdı ve iki kür onu düzenli şekilde kullanmama rağmen şikayetlerimde bir değişiklik olmadı. Hala sabahları midem az da olsa bulanıyor ve gece midemin üzerine yatamama devam ediyor. Şu an için ne yapmam gerekiyor? Annemde mide kanseri vardı, benim de endişelerim var. Yardımcı olursanız sevineceğim. Teşekkür ederim.
Annesinde mide kanseri olan birinin midesinde H. Pylori var ise risk artmıştır. Ancak sizde bu mikroorganizma olmadığına göre çevrenizdeki insanlar kadar bir mide kanseri riski taşıyorsunuz. Bu nedenle tedbiri elden bırakmadan, herkesin yapması gerektiği gibi düzenli sağlık kontrolleri olursanız endişe etmenize gerek yoktur. Duodenumda ülser oluştuğunda tedavi ile 4-8 haftada iyileşir ve birlikte H. Pylori yok ise tekrarlama olasılığı %10'dan azdır. Bunun dışında yakınmalarınız geçmiyor ise mide ile birlikte safra kesesi ve pankreası da içerecek biçimde tetkik edilmeniz gerekir diye düşünüyorum. Yapılan tetkiklerde önemli bir hastalık saptanmaz ise o zaman fonksiyonel durumlar gözden geçirilecektir. Gastroenteroloji Kliniği'ne yeniden başvurmanız en doğru yoldur. Geçmiş olsun. Midemde yanma var ve ağrı yapıyor. Niçindir merak ediyorum. Beni bilgilendirirseniz sevinirim. Hayırlı günler…
Midede yanma ve ağrı ülser veya benzeri hastalıklardan kaynaklanabilir. Kesin tanı endoskopi ile konulur. Bu nedenle bu alanda eğitim almış bir Gastroenteroloğa başvurmanız yararlı olacaktır. Boğazda takılma hissi
Midemde yemek yediğimde ağrı oluşuyor ve çok fazla ağrı olduğunda sanki boğazımda çok katı bir şey yersiniz boğazınızda kalır ya, öyle bir şey oluşuyor. Her zaman olmuyor, zaman zaman oluyor. 1 yıldır bu sorunlarım var. Yiyeceklerime dikkat etmem gerekiyor belki ama zaman zaman bunu bozuyorum. O zaman da tekrar sorunlar başlıyor, ne yapmam gerek? Beni çok rahatsız ediyor, teşekkürler…
Yutulan lokmalar yemek borusu aracılığıyla mideye ulaşır. Yemek borusu kasılma yeteneğine sahip bir organdır. Bu organın kasılma fonksiyonunda bir bozukluk olursa yutma sırasında takılma hissi ve ağrı ortaya çıkabilir. Ayrıca yemek borusunu daraltan (halka ve bant gibi) oluşumların varlığı da boğazda takılma hissinin ortaya çıkmasına neden olur. Bu nedenle sorununuzun olduğunu düşündüğüm yemek borusu ile ilgili tetkiklerinizi yaptırmakta (özofagus grafisi, endoskopi, gerekirse manometri vs...) yarar olacaktır. Gastroenteroloji Kliniklerine başvurmalısınız. Geçmiş olsun. Hocam merhaba… Özellikle sabahları çok gazım geliyor, bununla ilgili rennin ve talcid kullandım ama kısa çözüm oldu. Devamlılığı için ne yapmam gerekir? İyi çalışmalar…
Sabahları olan gaz nedeni ile tetkik yaptırdınız mı bilemiyorum. Bazı ilaçlar kullandığınıza göre en azından bir hekime başvurmuş olmalısınız. Ancak kullanılan ilaçlar geçici olarak yarar sağlarlar. Bu nedenle kalıcı tedavi açısından yeniden tetkik edilmeniz gereklidir. Midemde yemekten on on beş dakika sonra şişkinlik oluyor. Endoskopi yaptırdım 4 ay önce. Herhangi önemli bir şey olmadığını söyledi doktor. Ben yurtdışındayım, ilaç tedavisi uyguladım, bir sure geçti şimdi tekrar başladı. Şişkinlik sebebi ne olabilir? Bana yardımcı olursanız sevinirim. Bir ilaç öneriniz olabilir mi? Teşekkür ederim.
Yapılan endoskopide bir hastalık bulunmadıysa midenin boşalması ile ilgili bir sorun düşünülebilir. Ancak bu veya diğer hastalıkların ayırt edilebilmesi için araştırılmanız gereklidir. Kabızlık
Sayın Uzm.Dr Nevzat Aksoy Bey benim midemde sürekli kabızlık problemi var. Defalarca ilaç kullandım ama yine tekrar ediyor, ne yapmalıyım? Teşekkürler…
Midede kabızlık olmaz. Kabızlık, kalınbağırsağın çalışmasının aksamasıyla ortaya çıkan büyük aptes sorununa verilen isimdir. Kabızlık için kullanılan ilaçlar kullanıldığı sırada etkilidir. Bırakıldığında yakınmaların da tekrar başlaması beklenir. Bu nedenle size iyi gelen ve mümkünse bağımlılık yapmayan ilaçlarla tedavinizin sürdürülmesi önerilir. Merhaba, yaşım 28. Özellikle salçalı yemekleri yediğimde bazen de bilmedim sebeplerden dolayı çok sıkı göğüs yanması ve gaz oluyor bende .Ne tavsiye edersiniz? Teşekkürler…
Mideniz rahatsız ve huzursuz. Ayrıca safra kesesi de sorunlu olabilir. Bu nedenle bir hekime başvurur iseniz gerekli tetkikler yapılacaktır. Midemde şişkinlik var. Yediklerimi en az 3 gün taşıyorum. Kabızlık sorunum var. Gaz sıkışması oluyor ve dolayısıyla gaz sancılarım oluyor. Yediklerim genelde sebze ve meyve ekmek olara da yulaflı ekmek yiyorum. Bu problemlerimden dolayı da kilo aldım fazlasıyla. Önerilerinizi bekliyorum. Yaşım 30.
Kabızlık ve gaz yakınması ,için mutlaka bir hekimin yardımını almalısınız. Yapılacak tetkiklerden sonra verilecek ilaçlar ve diyet önerileri ile daha sağlıklı günler geçirmeniz umulur. Karnım acıktığı zaman ağzımda bir koku oluşuyor. Midemde herhangi bir yanma ya da ekşime yok; ama bunu sık sık hissediyorum. Bir de kefir bu sorunumu giderir mi? 22 yaşındayım.
Ağız kokusu, mide, akciğer, diş ve kulak burun boğaz hastalıklarında olabilir. Bu nedenle sayılan organ ve sistemlerin gözden geçirilmesi yararlı olacaktır. Reflü ve sintigrafi
Merhaba; 2,5 yaşında olan oğlum yaklaşık 1,5 yıldır Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde astım tedavisi görmektedir ve şu an durumu iyi. Aynı zamanda astımı tetikleyen faktör de araştırılmaktadır. Bu amaçla istenilen Gastroözofageal Reflü sintigragisini çektirdik. Rapor aynen şöyle: 300 mikroCi Tc-99m DTPA\'nın sıvı içerisinde oral olarak verilmesinden sonra 30 dakika süre ile abdomen bölgesinden alınan dinamik görüntülerde: Özefagus distaline uyan alanda 11. dakikada tek bir görüntüde gastroözefageal reflü ile uyumlu olabilecek aktivite geçişi saptanmıştır. Sonuç: Gastroözofageal Reflü bulgusu içeren sintigrafik çalışma. Bu durumda 2,5 yaşında ki oğlum reflü hastası denilebilir mi? pH metre tatbik edilmeli mi?
Normalde her insanda (fizyolojik düzeyde) reflü olur. Bunun sayı ve süresinin fazla olması ile patolojik reflüden söz edilir. 30 dakika süre içinde olan tek reflü aktivasyonu ile kesin bir hüküm vermek kolay değildir. Oğlunuza reflü hastası demek bu sonuçla mümkün değildir. Astım açısından (Çocuk Gastroenteroloji Uzmanları gerekli görürlerse) kesin tanı amacıyla PH metre yapılabilir. Kararı Çocuk Gastroenterologlarının vermesi gereklidir. Merhaba, ben 27 yaşındayım ve 5 yıllık evliyim. Henüz doğum yapmadım. Son 1 aydır karnımda çok belirgin şekilde şişlik var. Yalnız bu şişlik kilo değil, garip tuhaf sanki 4-5 aylık hamile karnı gibi (bu arada hamile değilim). Giydiğim her bluzda aşırı belli oluyor ve bundan çok rahatsızım. Ayrıca kötü bir şey olabilir mi diye de çok korkuyorum. Başka herhangi bir şikayetim yok, hazımsızlık kabızlık vs. gibi... Sizce ne yapmalıyım? Doktora gitmem gerekiyorsa hangi bölümü tercih etmeliyim? Bu şikayetimin neden olabileceği konusunda beni aydınlatırsanız sevinirim... İlginize teşekkürler…
Karında şişkinlik önemli hastalıkların bir belirtisi olabilir. Bu nedenle araştırılması gerekir. Eğer bu araştırmalar sırasında bir hastalığa rastlanmaz ise fonksiyonel denilen bir grup durum düşünülmelidir. Bağırsaklarda oluşan şişkinlik kişinin sosyal yaşantısını etkileyen bir durum. Bu nedenle bir Gastroenteroloji (yoksa İç Hastalıkları) Uzmanına başvurmanız gerekiyor. Yapılacak muayene ve tetkiklerden sonra yakınmalarınıza yönelik olarak tedaviye başlanacaktır. Göğsüm ağrıyor
27 yaşımdayım ve devlet memuruyum. Kolay kolay hasta olmam. Turp gibiyim. Yalnız son bir haftadır (şu an tatildeyim çalışmıyorum) göğüs kafesimin önünde ve arkasında şiddeti değişken olmak üzere sürekli hiç aralıksız denecek şekilde geceli gündüzlü yemek sonrasında ve geceleri saat 3 gibi şiddeti artan bir ağrı var. Geçen gün sağlık ocağına doktora gittim, idrar ve kan şekeri testi yaptı, "sağlam" raporu verdi. Oysa benim idrarımda yanma gibi şikayetim yok. Normal hayatımı sürdürmeme engel olan ve yıllık iznimi bana zehir eden bu ağrıdan kurtulmak istiyorum. Öneriniz nedir?
Göğüste ortaya çıkan ağrılarda başta kalp olmak üzere akciğer, mide ve yemek borusu hastalıkları araştırılmalıdır. Ayrıca göğüs duvarının kendisine ait patolojilerde de ağrılar ortaya çıkabilir. Yine de anlattıklarınız mide veya yemek borusu hastalıklarını ön planda düşündürüyor. Verdiğiniz kısıtlı bilgi ile daha ileri yorum yapmak doğru değil. İç Hastalıkları Uzmanları size yardımcı olacaklardır. Merhaba, yaklaşık 6 aydır eşimin sırtının sol tarafında sürekli olmayan bir ağrı var. Genelde omzunu öne doğru eğdiğinde oluyor ve bir de çok derin nefes aldığında. Üşütmektendir deyip önemsemiyor ama ben endişeleniyorum. Lütfen görüşünüzü alabilir miyim?
Omuzu öne eğmekle ve nefes almakla olan ağrılar eğer çok uzun süredir var ve başka yakınma yok ise büyük olasılıkla mekanik kusurları düşündürür. Eklemlerle ilgili ya da akciğeri çevreleyen zarla ilgili sorunlar başta olmak üzere araştırılmakta yarar olacaktır. Mutlu günler. Dr. Nevzat Aksoy
İç Hastalıkları Uzmanı
Gastroenterohepatolog
Net Endoskopi
0 212 210 48 48
Kaynak: Ekolay Buraya ilk defa geliyorsanız ismim Atakan Sönmez ve burası hayatimdegisti.com.Boğaziçi üniversitesi mezunuyum ve Türkiyede ilk Subliminal Telkin Uzmanıyım.tıklayın Bir site olsa onu bulanların uykuda dinledikleri mp3 ler ile hayatları değişse… Bir site olsa onu bulanlar hipnoz olmadan sadece subliminal mp3 leri yükleyip ve uykuda dinleyerek hayatlarını değiştirseler. Bu fikir 1995 yılında yani 25 yıl önce çıkmıştı. 15 yıl önce ise bu mp3 lerin kişiye engel olan çekirdek inançlara göre hazırlanması yani cekirdekinanc.com fikri oluştu Hipnoz gibi bir şey mi subliminal mp3 nedir? Tam olarak değil. Öncelikle size engel olan 0-11 yaş arası oluşan bilinçaltı kayıtlarınız yani çekirdek inançlarınız bulunur. Sonra bu çekirdek inançlarınızın pozitif halleri olumlamalar isminize özel olarak mp3 lerin ve müziğin içine gizlenir. Siz de uykuda ya da uyanıkken bu mp3 leri dinleyerek sonuç alırsınız. Çocukluğunuzda size söylenenlerin tam tersini dinlediğiniz kayıtlarla binlerce kez bilinçaltınıza yerleştirmiş oluruz. Çekirdek inançların hayatımda engellere neden olduğunu nasıl anlarım? Hayatınızda hep aynı şeyler tekrar ediyorsa. İlişkilerde hep aynı şeyleri yaşıyorsanız... Aşırı fedakar bir yapınız varsa ve bu sanki göreviniz haline geldiyse. Birilerini kurtarmaya çalışıyorsanız. Paranızın bereketi yoksa sürekli gereksiz harcamalar çıkıyorsa birikim yapamıyorsanız. Hayır demekte zorlanıyorsanız. Odaklanmakta bir şeyleri devam ettirmekte sorun yaşıyorsanız. İlişkilerde mıknatıs gibi sorunlu kişileri çekiyorsanız. İş hayatında iniş çıkışlar sürekli oluyorsa. Ertelemeleriniz fazla ise. Aşırı kontrolcü ve garantici bir yapınız varsa kaygı düzeyiniz yüksekse hep en kötü ihtimali düşünüyorsanız ve şanssızlıkları sorunlu olayları ve sorunlu kişileri hayatınıza çekiyorsanız çocuk yaşta oluşan çekirdek inançlar hayatınızı yönetiyor olabilir.
25. yıla özel şimdi arayanlara 5 dakikalık çekirdek inanç ön tespit ve bir günlük deneme telkin mp3 ücretsizdir. Ön tespitte size engel olan birkaç çekirdek inanç örneği verilir. Atakan Sönmez tarafından yapılır ve bilgi amaçlıdır. +90 5424475050 Türkiye dışındakiler whatsapp tan arayabilir cekirdekinanc.com inceleyiniz. |