Aşırı geğirme (Sorularınızın yanıtları) 3 sene önce iştahsızlık, halsizlik, kusma ve bulantı ile başlayan rahatsızlığım şimdi mide şişliği ve gaz çıkarma ile sürüyor. Birçok doktora gittim, ilaçlar verdi ama benim geğirmem geçmedi. Bana nasıl yardımcı olur musunuz?
Çok sayıda geğirmenin çözümü vardır. Ancak bunun öncesinde gastroenterolojik olarak yapılması gereken tetkikler bulunmaktadır. Bu yakınmalarınızın çözülebilmesi için öncelikle bulunduğunuz yerde bir Gastroenteroloji Ünitesine başvurmalı, muayene olmalı ve gerekli tetkiklerinizi yaptırmalısınız. Geçmiş olsun. GTN nedir? Kabızlık sebebiyle iki kez hemoroit ameliyatı oldum, sorunlarım bitmedi. Şimdi de anal çatlak teşhisi kondu. Sıcak su, oturma banyosu ve kabızlıktan korunmam gerektiği söylendi. Kolonoskopide bir şey çıkmadı. Osmolak diye bir şurup içiyorum, her sabah tuvalete çıkıyorum. Bu şurubu günde 3 kez kullanmam gerekiyormuş. 4-5 günde bir bitiyor. Şurubum 15 günde bir reçete ediliyor. Şurubu sadece yatarken kullansam faydası olur mu? Sizin önerebileceğiniz başka bir ilaç var mı?
Anüsteki çatlak (anal fiissür) gerçekten çok rahatsız edici bir durum. Kabız kalmamak da tedavinin en önemli basamağı. Kullandığınız ilaç az içilirse etki etmez, çok içilirse ishal yapar. Dolayısıyla dozunu günlük tuvalete çıkma sayınıza göre siz ayarlayacaksınız. Bunun başka bir yolu yok. Bunun dışında öncelikle posa bırakan besinleri (meyve, sebze) tüketmelisiniz. Kayısı, kuru erik, incir ve kabuklarıyla yenilen elma özellikle yararlıdır. Muz ve şeftali kabızlığı artırabilir. Bunun haricinde bol sıvı, yürüyüş, her zaman aynı saatte dışkılama ve dışkılama isteği geldiğinde ertelememek önemlidir. GTN (Gliseril trinitrat oinment) dediğiniz ilaç yurdumuzda yok. Yurtdışında Retrogesic adı altında bulunuyor ve anal fissür için etkili olduğu bildiriliyor. Midede fıtık Yaklaşık 3 yıldır reflu hastasıyım. 3 yıl önce ve 4 ay önce 2 kere gastroskopi yaptırdım. Bir de küçük bir mide fıtığı olduğu söylendi. Günde 1 kere 40 mg'lık Pantoprazolo içeren bir ilaç alıyorum, bir de çok rahatsızlık duyduğumda yemeklerden önce Sucralfato alıyorum. Ancak şikayetlerim diyetime dikkat etmeme rağmen artıyor. Son zamanlarda yemeklerden hemen sonra mide krampları oluşmaya başladı. Mide ağrılarımda artıyor. Ne yapmam gerekiyor?
Reflüye bağlı ağza acı su gelme, göğüste yanma gibi yakınmalar beklenir ki bunlar kullandığınız ilaçlarla büyük oranda kontrol altında olmalıdır. Ancak başka yakınmalar tarif ediyorsunuz ki midede ağrı ve krampların mide fıtığı ile (dolayısıyla reflü ile) bir ilgisi yok. Bu nedenle bu yakınmalarınız açısından da tetkik edilmelisiniz. Midenize endoskopi ile bakılmış ve mide fıtığı dışında bir sorun bulunmamış ise ağrılarınızın kaynağı başka organlar da olabilir. Bu nedenle yine Gastroenteroloji Ünitelerine başvurmalısınız. Geçmiş olsun. Mide kanserinden korkuyorum Cıvık dışkılama,katı dışkılama, karın ağrısı ve dışkılama ile ağrının tamamen geçmesi ve çok fazla gaz çıkartma yakınmalarım için doktor bende spastik kolon olduğunu söyledi. Fakat bir sorunum daha var. Midemin sağ ve sol tarafı yani göğüslerim hemen altında ayağa kalktığım zaman (özellikle yemeklerden sonra) karnımı ve midemi dışarı doğru çıkarttığımda yan taraflarda bir gerilme ve ağrı hissi oluyor. Otururken ya da elimle bastırdığımda hiçbir sıkıntım yok. Fakat ayaktayken nefesimi dışarı doğru verdiğim zaman değişik bir şekilde gerilme ve ağrı oluyor. Bu olay bundan 4 ay önce yine olmuştu ve kendiliğinden geçmişti. Geçen hafta tekrar oldu. Korkum mide kanseri olmak. Beni bilgilendirirseniz çok sevinirim.
Anlattıklarınızın mide kanseri ile bir ilgisi yok. Evet eski deyimle spastik kolon durumunuz var ve çok güzel tarif ediyorsunuz. Bunun dışında anlattığınız ağrı daha çok mekanik bir durumu düşündürüyor. Mantıken düşünecek olursak organlarda bir patoloji (yani organik bir durum) olsa yalnızca ayakta değil oturduğunuz sırada da yakınmalarınızın olmasını beklenir. Ayakta iken olan durumlarda başta diyafram kası olmak üzere değişik patolojilerin araştırılması gerekir. Bu nedenle korkuya kapılmadan ama temkini de elden bırakmadan bir Gastroenteroloji Ünitesine başvuracak olursanız sorunlarınız çözülecektir. Geçmiş olsun. Yaşlılarda reflü ameliyatı 86 yaşında babaannem var. Kendisi 10 yıldır Reflü hastası. Son dönemde de artık iyice yemek yiyemez oldu. İlaç tedavileri artık etkisini kaybetti ve sonuç alınmaz hale geldi. Yemek yedikten beli bir süre sonra yediklerini çıkarıyor. Reflü ameliyatlarında üst yaş sınırı nedir? Kendisinin ameliyat olma şansı var mıdır ya da alternatif bir tedavi yöntemi var mı?
Reflü denilen durum ağza acı suların gelmesine verilen genel bir isimdir. Babaannenizin kusmalarının neye bağlı olduğu ise anlattıklarınızdan belli olmuyor. Belki de ileri derecede hiatus hernisi vardır ve kusmaları ona bağlıdır. Bir kişi yemek yiyemiyor ve bu nedenle sağlığı tehlikeye giriyorsa ve hastanın yemek sorunu operasyon ile düzelecek ise ameliyat düşünülebilir. Akciğer ve kalp gibi sorun olmaması da ameliyat için avantajdır. Ancak hastanızdaki durumun saptanabilmesi için bir Gastroenteroloji Ünitesinde ayrıntılı olarak tetkik edilmesi ve gerekiyorsa ameliyat kararını o ünitenin vermesi uygun olur. Ellerde şişme Benim uzun zamandır yüzüm, ellerim ve ayaklarım şişiyor. Ayaklarım son zamanlarda moraramaya başladı. Kilo vermeme rağmen yüzüm şişiyor. Eskiden bu şişlik belli bir süre sonra geçiyordu ama şimdi geçmiyor.
El, ayak ve yüzde şişme sistemik bir hastalığın habercisidir. Araştırılmalıdır. Buradan bu şişlikler için bir fikir ileri sürmek anlamlı olmaz elbette. Bir İç Hastalıkları Ünitesine başvurmanız gereklidir. Hepatit C Ben 1.5 yıldır HCV hastasıyım. Enzimler 85 çıkıyor yani pozitif. Bu hastalığın tedavisi var mı? Bu hastalığın tedavisi yok demişlerdi. 20 sene önce akciğerden kist ameliyatı olmuştum. Acaba buradan mı bulaştı?
C virüsüne bağlı kronik hepatit gelişmiş. Bu durumun tedavisi var. Elimizde güçlü ilaçlar bulunuyor. Bu ilaçlarla hastaların yarısından fazlasında tümüyle tedavi mümkün oluyor. Canınızı sıkmadan, (gerekli tedavinizi olmak üzere) bu hastalıkla doğrudan ilgilenen tek branş olan Gastroenteroloji Ünitelerine başvurmalısınız. Karında ağrı Sol tarafımda yaklaşık iki aydan beri ağrı var. Ama özellikle sol tarafımla ilgili. Yaşım 36 ve 1 yıl önce sigarayı bıraktım. Bir de sol kolum bazen uyuşma yapıyor. Bu konu ile ilgili olarak hangi bölüme gitmeliyim? Bir de özür dileyerek belirtmeliyim ki çok fazla gaz çıkartıyorum.
Sol taraftan kastınız karnınızın sol tarafı olmalı her halde. Eğer karnınızı kastediyorsanız biliniz ki karın geniş bir alandır ve üst, orta ve alt kadrandaki ağrıların nedenleri o bölgedeki organlara bağlı olarak değişiktir. Ağrıların süresi, tipi, şiddeti gibi bilgiler de elimizde yok. (Hemen alttaki soruyu okuyacak olursanız yazdıklarım daha iyi anlaşılacaktır). Yine de bir İç hastalıkları uzmanına başvurmanız yararlı olacaktır gibime geliyor. Bu arada gaz yakınmanız d olduğuna göre aynı zamanda İç Hastalıkları Uzmanı da olan Gastroenteroloji Uzmanları size bu konularda yardımcı olabilirler. Sağlıklı günler diliyorum. Karında ağrı Sağ kaburganın altında çok acı verici ve şiddetli ağrı oluyor. Bazen dayanılmaz bir hal alıyor, nefes alıp vermemi bile zorlaştırıyor. Yemek yedikten sonra ağrı iki katı çıkıyor. Bu ağrılar yaklaşık altı aydır sürüyor. Bunun yanında son iki ayda ayaklarımda, dizin aşağı kalan kısmında kısa mesafeli bile yürüsem çok şiddetli ağrı saplanıyor ve sanki damarları şişiyor. Buna bağlı olarak ağrı yüzünden oturup dinlenmek zorunda kalıyorum. Ayrıca vücudumda çarpma sonucu bir yara oluşta ama bu yara küçük olmasına rağmen bir aydır düzelmiyor ve vücudumda büyük sivilceler çıkıyor.
Yemeklerle ilgili olan yakınmalarda mide ve safra kesesi hastalıkları ilk önce akla gelir. Ağrılarınızın şiddetli olmasına bakarak safra kesesi ve pankreas hastalıkları başta olmak üzere sindirim sisteminiz gözden geçirilmelidir. Ayaklarla ilgili sorunlarınızın damar hastalıkları ile ilgili olması ihtimali yüksek. Bedende yaraların çıkması ve kolay iyileşmemesi de başta şeker hastalığı olmak üzere sistemik hastalıkları düşündürüyor. Bu nedenle aynı zamanda İç Hastalıkları Uzmanı da olan Gastroenteroloji Uzmanlarına başvuracak olursanız tüm yakınmalarınız değerlendirilir ve ayrıca gerekirse ilgili gerekli yerlere yönlendirilirsiniz. Ağrım var Yaklaşık bir aydır sol ön kaburga altında içten bir ağrım var. Acaba oradaki organ nedir? Ara ara ağrı yapıyor, derin nefes alışlarımda daha şiddetli oluyor. Kan ve idrar tahlillerim ve röntgen çekimi temiz çıktı. Acaba neden ağrı yapıyor?
Tarif ettiğiniz yerde dalak, kalın bağırsak, akciğer ve böbrek gibi organlardan ve kemik – kas dokusundan kaynaklanan ağrılar ortaya çıkabilir. Nefes almakla arttığına göre organlara ait bir yapışıklık da söz konusu olabilir. Bir Göğüs Hastalıkları veya İç Hastalıkları Uzmanına başvurmalısınız. İshal 7 ay önce doğum yaptım. Doğum yapmama 1 hafta kala ishal başladı ve hala daha devam ediyor. Bir kere dışkımda kırmızı kan vardı ama o gün çok sık tuvalete gitmiştim. Sigaradan sonra hep tuvalete gitme ihtiyacı duyuyorum. Evimin her yeri sıcak değil, geceleri çok üşüyorum. Bu ishale neden olabilir mi?
Bulunduğunuz ortamın ısısı günlük dışkılama sayısını etkilemez. Yedi aydır süren ishal yakınmanızın mutlaka araştırılması gerekir. Sigara bağırsak hareketleri üzerine olumsuz etki yaptığından ishalinizi de artırıyordur. İshal açısından bir Gastroenteroloji Ünitesince araştırılmalısınız. Kısa süre önce doğum yapmış biri olarak ilerde çocuğunuza sigara içerek kötü örnek olacağınızı da hatırlatırım. Dışkıda kan Bende hemoroit vs bulunmadığı halde gaita daha sonra ise sürekli siyah kan geliyor. Karnım önce şişiyor, ağrı yapıyor sonra gaitasız kanamalar aşırı derecede oluyor. Daha önceki endoskopi de ise kalın bağırsak kanserinden şüphelenilmişti.
Gaitanın siyah gelmesi bağırsaklardan değil mideden gelen kanamaları düşündürür. Daha önceki endoskopide kalınbağırsak kanserinden şüphelenilmişti ifadesi pek muğlak bir ifade. Şüphelenildi, sonra ne oldu? Şüphe sürüyor ise ivedilikle kolonoskopinin tekrarı gerekir. Bu durumun ciddiyetle ele alınmalı ve mutlaka bir Gastroenteroloji Uzmanınca değerlendirilmelisiniz. Hepatomegali Lenf kanseriyim ve kemoterapi ile radyo terapi tedavileri gördüm. Şu an ilaç tedavisine devam ediyorum. 01.02.2007 tarihli Hepatomegali, Hepatosteatoz teşhisi koyuldu. İlaç kullandığım için herhangi bir tedaviye başlanmadı. Ne yapmalıyım?
Karaciğer yağlanması (hepatosteatoz) ve buna bağlı karaciğerde büyüme (hepatomegali) genel olarak verilecek tedavilerinize engel değildir ki nitekim sizin tedaviniz de sürüyormuş. Bunun tersine karaciğer yağlanması için zaten önerilecek bir tedavi yok. Yağlanma için henüz klasik kitaplara geçmiş belli bir tedavi bulunmamaktadır; ancak bu konuda bazı ilaçlarla iyi sonuçlar elde edildiğine dair literatürler yayınlanmaktadır. Günümüzde karaciğer yağlanmasında karaciğer enzimlerini normale getirmede en etkili yolun (kilolu hastalarda) kilonun %10 azaltılması olduğu bildirilmektedir. Yağlı yiyecekleri yememek, alkol içmemek, (varsa) şeker hastalığının ve yüksek yağ düzeylerinin tedavisi de önemlidir. Bunun dışında yağlanmaya zemin hazırlayan diğer bazı durumlarında gözden geçirilmesi gereklidir. Geçmiş olsun. Parazit Büyük aptesimde bazen sarılmış vaziyette bazen ayrı olarak salyamsı ve çok ince parazitler görüyorum. Çok kabızlık veya ishal gibi problemlerim yok. Yardımcı olursanız sevinirim.
Bağırsaklarda parazit olduğu düşünülüyorsa bir dışkı tetkiki yapılabilir. Ancak dışkı tetkiklerinin %100 doğru sonuç vermeyebileceği unutulmamalıdır. Bir hekime danışarak parazit ilacı kullanabilirsiniz. Mide ağrısı ve bayılma Her zaman midem acıyor ve o acıma esnasında arada bir bayılıyorum. Çok şiddetli bir baş ağrım oluyor. Her zaman midemin ağrısından bayılıyorum ya da 3 veya 5 saat kıvranıyorum.
Ağrılar ve bayılmalar açısından çok az bilgi vermişsiniz. Bu ağrılar ve bayılmalar için İç Hastalıkları ve Nöroloji Uzmanlarına danışmalısınız. Geçmiş olsun. Guatr Baş dönmesi, karaciğer yağlanması ve mide bulantı şikayetlerim var. Yemek yedikten sonra midem çok bulanıyor. Geceleri de ateşleniyorum, uyuyamıyorum. Doktora gittim, bana ilaç vermediler. Guatr olduğunu söylediler. Bu şikayetlerim bunun bir sonucu olabilir mi? Menopozun da etkisi olabilir mi?
Baş dönmesi ve midede bulantı şikayettir; ancak karaciğer yağlanması bir şikayet değil teşhistir. Ateşlenme, uyuyamama ve bulantı gibi birçok hastalığın belirtisi olabilecek genel yakınmalar için bir fikir ileri sürmek mümkün değil. Üstelik bu yakınmaların guatra bağlanmasını da anlamak mümkün değil. Olasılıkla eksik bilgi veriyorsunuz. Yakınmalarınız açısından bir İç Hastalıkları Uzmanına başvurmalısınız. Endoskopi hakkında bilgi almak istiyorum. Nerelerde ve nasıl kullanılır?
Endpskopi organların bir cihaz yardımı ile görülmesidir. Sorunuzun yanıtı çok geniş ve onu burada açıklamaya olanak yok. Sorunuzu daha dar kapsamlı sormalısınız. Dr. Nevzat Aksoy
İç Hastalıkları Uzmanı
Gastroenterohepatolog
Net Endoskopi
0 212 210 48 48 Buraya ilk defa geliyorsanız ismim Atakan Sönmez ve burası hayatimdegisti.com.Boğaziçi üniversitesi mezunuyum ve Türkiyede ilk Subliminal Telkin Uzmanıyım.tıklayın Bir site olsa onu bulanların uykuda dinledikleri mp3 ler ile hayatları değişse… Bir site olsa onu bulanlar hipnoz olmadan sadece subliminal mp3 leri yükleyip ve uykuda dinleyerek hayatlarını değiştirseler. Bu fikir 1995 yılında yani 25 yıl önce çıkmıştı. 15 yıl önce ise bu mp3 lerin kişiye engel olan çekirdek inançlara göre hazırlanması yani cekirdekinanc.com fikri oluştu Hipnoz gibi bir şey mi subliminal mp3 nedir? Tam olarak değil. Öncelikle size engel olan 0-11 yaş arası oluşan bilinçaltı kayıtlarınız yani çekirdek inançlarınız bulunur. Sonra bu çekirdek inançlarınızın pozitif halleri olumlamalar isminize özel olarak mp3 lerin ve müziğin içine gizlenir. Siz de uykuda ya da uyanıkken bu mp3 leri dinleyerek sonuç alırsınız. Çocukluğunuzda size söylenenlerin tam tersini dinlediğiniz kayıtlarla binlerce kez bilinçaltınıza yerleştirmiş oluruz. Çekirdek inançların hayatımda engellere neden olduğunu nasıl anlarım? Hayatınızda hep aynı şeyler tekrar ediyorsa. İlişkilerde hep aynı şeyleri yaşıyorsanız... Aşırı fedakar bir yapınız varsa ve bu sanki göreviniz haline geldiyse. Birilerini kurtarmaya çalışıyorsanız. Paranızın bereketi yoksa sürekli gereksiz harcamalar çıkıyorsa birikim yapamıyorsanız. Hayır demekte zorlanıyorsanız. Odaklanmakta bir şeyleri devam ettirmekte sorun yaşıyorsanız. İlişkilerde mıknatıs gibi sorunlu kişileri çekiyorsanız. İş hayatında iniş çıkışlar sürekli oluyorsa. Ertelemeleriniz fazla ise. Aşırı kontrolcü ve garantici bir yapınız varsa kaygı düzeyiniz yüksekse hep en kötü ihtimali düşünüyorsanız ve şanssızlıkları sorunlu olayları ve sorunlu kişileri hayatınıza çekiyorsanız çocuk yaşta oluşan çekirdek inançlar hayatınızı yönetiyor olabilir.
25. yıla özel şimdi arayanlara 5 dakikalık çekirdek inanç ön tespit ve bir günlük deneme telkin mp3 ücretsizdir. Ön tespitte size engel olan birkaç çekirdek inanç örneği verilir. Atakan Sönmez tarafından yapılır ve bilgi amaçlıdır. +90 5424475050 Türkiye dışındakiler whatsapp tan arayabilir cekirdekinanc.com inceleyiniz. |