hocam öncelikle böyle bir şeyi gerçekleştirdiğiniz için teşekkür ederim.ismim yavuz 30 yaşındayım yaklaşık 5 yıl önce kronik hepatit b tanısı konuldu ve yaklaşık 4 yıldır da tedavi almaktayım.bir yıl lamivudine tedavisi aldım sonra direnç geliştiği için 2005 yılı ocak ayında hepsera başlı ve o tarihten itibaren bu ilacı kullanmaktayım.durumum hakkında net bir bilgi alamamaktayım hocalarımdan. alt ,ast genellikle 40-80 aralığında değişiyor ama sürekli değişiyor.senede bir defa da çok yükselebiliyor(100-150).hbv dna da hiç negatif olmadı son üç hbv dna sonucu 1,1310üzeri3 civarında(testcobas taqman 48 sisteni ile çalışılmış)en son yapıla biopsi sonucu ise (J Hepatol 1995 ,22:696-699)Hai:3/18;fibrosis evresi:1/6 olarak değerlendirildi.(ocak 2006)2004 deki biopside ise hai:12 portal fibrosis :3,portal inflamasyon:3kprüleşme nekrozu:5 olarak değerlendirildi.Hocam şimdi ben tedavi konusunda ne yapmalıyım? 4 senedir tedavi alıyorum ama hbv dna hiç negatif olmadı ve ben hepsereyı daha ne kadar kullanmak zorundayım? tedavi değişikliği düşünülebilir mi? ben 25 yaşına kadar bu hastalığı bilmeden gayet rahat yaşadım ama tesadüfen öğrendikten sonrahayatım çok değişti, bu tedavilerin hiç birini kullanmazsam ne olur? hocam şimdiden teşekkür ediyorum yaşamınızda başarılar ve kolaylıklar...
Yard.Doç.Dr. Nese Demirtürk
08.05. 15:36:00
Yavuz Bey merhaba,
Geçmiş olsun dileklerimle başlayayım. KHB tedavisinde antiviral kullanım süresi konusunda net bir bilgi yok. Ömür boyu bile kullanabilirsiniz.Bugünkü bilgilerimizde LAM direnci gelişen hastalara LAM ve adefoviri birlikte veriyoruz. Anladığım kadarı ile siz LAM�ı kesip ADV�e geçmişsiniz ancak 4 yıl önce böyle uygulamalar da vardı. Bu tedaviler çok sık güncelleniyor. ADV LAM�a göre daha az potent bir ilaç; yani direnç daha az gelişiyor ancak HBV DNA üzerine etkisi LAM�dan çok yavaş. Yine de 4 yılda HBV DNA�yı negatifleştirmesi gerekirdi. Bu nedenle ADV için de direnç gelişip gelişmediğinin araştırılması gerekir.Eğer varsa ve HBV DNA değeriniz 10 000-100 000 kopya/ml (HBeAg-anti-HBe durumunuza göre değişir) arasında ise yeni bir antiviral kullanılabilir; ancak tek seçeneğiniz var: Yüksek doz entekavir. Önceden LAM aldığınız için buna da direnç hızlı gelişebilir.
Aldığınız tedavilerden yarar görmüşsünüz; biyopside HAI ve fibrozisde gerileme var.
Ancak KHB tedavisinde her hekimin kendine göre ve hastasının izlem parametrelerine göre (benim bir iki veri ile sizi bir andatam değerlendirmem çok güç; 4-5 yıldır verilerinizin nasıl değiştiğini bilemem)çizdiği bir yol vardır, çünkü bu konuda doğru tek değil. Bu nedenle kendinize güvenebileceğiniz ve konu ile gerçekten ilgilenen bir hekim seçin ve onun önerileri ile izleminize devam edin.
Saygılar
Dr Neşe DEMİRTÜRK
Yazının Orjinali için Lütfen
www.saglikdanis.com adresini ziyaret ediniz.