Saygıdeğer hocam, 29 yaşında, bekar bir bayanım. 2 yıl önce belimin sağ tarafında sağ bacağımda ve kalça kemiğinde ağrı ve rahatsızlıktan dolayı doktora göründüm. Lomber Spinal MR çektirdim.Raporda; "L3-4, L4-5, L5-S1 disklerinde dural keseyi anteriordan minimal indente eden diffüz anüler taşmalar, anterior epidural yağ mesafelerinde daralmalar, vertebra korpus köşelerinde osteodejeneratif değişiklikler izlenmektedir." yazıyor.
2 yıl geçti üzerinden, hiçbir tedavi yaptırmadım, gereken önemi gösteremedim. Şikayetlerim geçmediği gibi şu bir kaç haftadır ağrı dayanılmaz bir hal aldı sancı ve sızlamalar oluyor. Raporu yorumlayarak, teşhisi ve tedavi yöntemlerini yazar mısınız? Bir de fizik tedavi gerekli ise ne kadar süre uygulanması gerekir?
Saygılarımla..
Prof.Dr. Vural KAVUNCU
01.04. 00:34:37
MRI raporunuzda belirtilen hususlara göre belinizde ve disklerde yapısal ciddi bir hasar yok. Bu düzeyde sinirlerde bir bası olmasını beklemeyiz. Sağ kalça ve bacakağrınızın başka bir sebebi olabilir. Ağrınız şiddetlendiği ve uzun süreli devam ettiği için tekrar doktora görünmenizde yarar var.
MRI raporuna göre tanı koyma ve tedavi önerme talebinize gelince; Bu vesile ile sık yapılan bir yanlışa deyinelim. MRI veya herhangi bir tetkik hastalık tanısında yardımcı yöntemlerdir. Nasılki bir yağlıboya tablonun sadece bir kısmı görünür halde bırakılsa tablonun tamamı hakkında bilgi edinemez iseniz bir film ile hastalık tanısı koymak (belinizde belirgin fıtık çıksa bile ) doğru değildir. Çevrenizde belinde hiç bir sorun çekmeyen ama tesadüfen çekilen filmlerinde fıtık görülen pek çok kişl vardır. Bunları o zaman zorla hasta mı yapacağız? Yani hastaya reçete vermek doğrudur, filmlere değil. Hastayı ameliyat etmek doğrudur, filmleri değil!
Ne demek istediğimi herhalde anlıyorsunuz.
Prof. Dr. Vural Kavuncu
Yazının Orjinali için Lütfen
www.saglikdanis.com adresini ziyaret ediniz.