"Katı trendlerin rağbet bulmadığı, herkesin gönlünce değişik markalardan satın aldığı ürünleri kendi zevkine göre vücudunda birleştirdiği bu akımla birlikte 'vintage' olgusu da moda dünyasına girmiş oldu. 'Yeniden gözden geçirilmiş eski giysi' anlamında kullanılan vintage modası aslında bitpazarlarında satılan eski giysilere koleksiyonculardan ayrı olarak tüketici kitlelerinin ilgi duymasıyla başladı. İngilizceden gelen ve belirli bir döneme ait şarap için kullanılan bu kelime 1980'li yıllarda moda dünyasınca benimsendi.
Filozof ve sosyolog Gilles Lipovetsky', 'Les Temps Hypermodernes' (Hipermodern Zamanlar) adlı kitabında vintage kavramına ilginç bir yorum getiriyor. 'Vintage' olgusunun, günümüz insanının geleceğe olan tereddütlerini eskiye dönüşle ifade ettiğini belirten Lipovetsky, nostaljiyi güncelleştirmenin bir satış malzemesi haline getirildiğini ve önemli bir pazarlama silahına dönüştürüldüğünü belirtiyor. Birçok ürünün tanıtımında kullanılan bu nostalji eğilimi, reklam dünyasına da yansıyor.
Son yıllarda 'vintage' akımından etkilenen tasarımcı sayısı da küçümsenecek gibi değil. Eski kumaşlardan yeni giysiler tasarlayarak bu akıma öncülük eden Fransız tasarımcı Martin Margiela ve E2 markası altında ürünler sunan Michele ve Olivier Chatenet çifti çok rağbet görüyor şu günlerde.
Dünyanın çeşitli şehirlerindeki bitpazarlarından ve açık artırmalardan topladıkları giysileri yenileyip güncelleştirerek satışa sunan bu tasarımcı çiftin numaralayarak sattıkları giysiler basın tarafından da ilgiyle izleniyor.
Paris'in daha çok, genç kitleye hitap eden Diesel, Energie, PauliJoe, Miss Sixties gibi butik ve spor mağazalarının bulunduğu Etienne Marcel caddesindeki Killiwatch ise otantik vintage giysiler satıyor. 50, 60, 70 ve 80'li yıllara ait giysiler şık bir bitpazarı haline getirilen 'concept butik'te genç moda meraklılarınca kapışılıyor. İstanbul'da da bu tip butiklerin açıldığını görüyorum.
Modada eski yıllarda çıkış yapmış trendlerden esinlenmek sıkça başvurulan bir yöntem. Prada yıllar önce, 1950'leri tekrar gündeme getirerek büyük çıkışını yapmıştı. Ünlü Amerikalı tasarımcı Marc Jacobs ise gerek Louis Vuitton için gerek kendi koleksiyonları için 60'lı yıllardan esinlenmesiyle tanınıyor.
Moda dünyasında esen 'vintage' akımı, "Eskiye rağbet olsa bitpazarına nur yağardı" atasözümüzü de rafa kaldırıyor!"
ALEX AKİMOĞLU
Alıntı
URL=http://imageshack.us]
[/URL]
Evet Vintage kültürü uzun zamandır dünyada vuku bulan bir olay...Bizdede Tuğba Ünsal bu akımın öne çıkan isimlerindendir...
Ece Sükan'da bir Vintage butik açarak ve yaptığı moda programlarıyla dikkati çekmiştir...
Türkiyede maalesef bu tarz butikler çok azınlıkta...Yurt dışında baya bir kültrü oluşmuş ve kolleksiyonerleri çok olan,kendi tarzını yaratmayı başaran insanlar tarafından bir benimsenmiş kültür neredeyse...
Anneannelerinizin elbiseleri,gözlükleri,çantalarına bi kere daha bakmanızı sağlar:)
Ben en çok Türk filmlerini izlemeyi bu yüzden severim,elbiselere kıyafetlere fln bayılırım...
Vintage-Retro akımları sadece modada değil ev dekorasyonunda,arabalardada kendini gösterir...
Vintage kıyafetleri kendi tarzınızla birleştirebilirsiniz...Bunun için kendinize bir dönem seçmek yararlı olur...
Mesela 60'ların çiçekli elbiseleri kowboy botlarla kombin etmek...
Yanlız Bir kıyafetin Vintage sayılabilmesi için 25 yıldan az zamanı olmaması gerekir...Peki her 25 yıllık kıyafet Vintage'midir?
Tabiki hayır!Ait olduğu dönemin izlerini taşımalı ve kumaşı ve detaylarıyla kimliği olmalı...
En popüler vintage giysi ve aksesuarları
70’lerin büyük güneş gözlükleri: Ted Lapidus, Nina Ricci, Louis Vuitton gibi markaların pastel renklarde ve bambu desenli olanlarına bakın.
70’lerin Gucci çantaları: Kırmızı ve yeşil çizgilileri unutun. Büyük G logolu deri ya da süet olanlarına yönelin.
80’lerin disko çantaları: Yılan, kertenkele ve timsah derili, uzun saplı olanları hala unutmamışsınızdır.
80’lerin Chanel küpeleri: Bu dev sarı renkli altın ya da metal küpelerden veya taklitlerinden herkeste vardı herhalde.
70’lerin çiçek baskılı elbiseleri: Lüks marka versiyonlarını bulduğunuz zaman kaçırmayın.
60’ların örgü şapkaları: Renk renk, hepsi el örgüsü bu şapkalar sizi farklılaştıracaktır.
60’ların dev boyuttaki incileri ve boncukları: Audrey Hepburn’ü hatırlayın. Ya da o dönemin filmlerini...
70’lerin etnik desenli atkı, şal ve saç bantları
50’li yılların baskılı ve uçuşan etekleri: Önümüzdeki sezon 40’lar ve 50’ler akımlarının güçleneceğini hatırlatalım ki o döneme ait bir şey görürseniz kaçırmayın.
70’ler ve öncesinin tüm şapkaları: Bir davete ya da nikaha katıldığınızda farklılık yaratmanın anahtarı.
HANGİ DÖNEMİ GİYDİĞİNİZİ BİLİN
Kıyafetler, onlara baktığınızda size hikayesini anlatır. Kumaşından düğmesine, yakasından modeline kadar dikildiği dönemin özelliklerini yansıtır. Bir bakışta onları anlamak için işte birkaç ipucu:
1910-1919 Pamuklu ve danteller en çok kullanılan kumaşlardı. Yüksek boğazlı, uzun kollu ve omuzları fırfırlı elbiseler giyilirdi.
1920-1929 Çarliston diye tabir ettiğimiz elbiselerin modaya giriş yıllarıydı. Jarse kumaşlar, bej ve koyu lacivertler çok yaygındı.
1930-1939 Kıyafetler feminen ve giyilmesi pratikti. İyi giyimli kadınlar, şapka, eldiven, çanta ve yüksek topuklu ayakkabı gibi aksesuarları ihmal etmezdi.
1940-1949 Savaş yılları... Hükümetler giysilerde kullanılacak kumaşları karneye bağladığı için sadelik ön plana çıktı. Kısa düz etekler, kalın topuklu, ayakkabılar modaydı.
1950-1959 Savaş sonrası moda endüstrisinde patlama oldu. Seri üretimler sayesinde, kadınlar dönemin Hollywood yıldızlarının kıyafetlerini giyebilmeye başladı. Tüvid ceketler, etek-ceket takımlar çok modaydı.
1960-1969 Polyesterin altın yılları. Boho ve hippi dönemi diye de adlandırılan 60’larda, mini etek modanın odak noktasıydı. Kolsuz, yüksek yakalı ve kısa elbiseler dolgu topuklarla tamamlanıyordu.
1970-1979 Deri ve süet taklidi kumaşlardan pantolonlar, büyük desenli şifon elbiseler, abartılı İspanyol paçalar, gömleklerde geniş manşet ve uzun yakalar öne çıkıyordu.
Eski pikaplar,plak kolleksiyonu yapanlar(ben mesela:),eski görünümlü buzdolapları(ki bunlar çok şirin ve güzel oluyor),eski radyolar,telefonlar fln çok değişik aksesuarlar oluyor...Zaten bir süre sonra moda eski tarzlardan etkilendiği için rahatlıkla kullanılır hale geliyor bu eşyalar...
Türkiyede nerden edinirim derseniz bit pazarları:),az sayıda olan güzel vintage butikler işinizi görür...Ama yok bulamadığım parçalar var diyorsanız e-bay'ın yolları taştan deyip,ebay' başvurabilirsiniz...