BALIK
İsa’nın gelişinden yüzyıllar öne balık Büyük Tanrıça’nın üreme organı ve cinselliği temsil ederdi. Pekçok kişinin Cuma günleri balık yemesinin nedeni Cuma’nın adını Tötonların aşk tanrıçasının adından almasıdır. Adına tanrıça Venüs’ten VENERDİ olarak aldığı İtalya’da da Cuma günleri balık yenir.
Balık tılsımları aynı zamanda kısırlığa karşı koruma olarak kullanılmaktadır. Verimlilikten doğurganlığa, yaşamın yenilenmesine ve genel olarak refaha kadar balık pekçok kültürde yeralmaktadır. Kuzey Afrika’da, Tunus’ta dükkanların önlerinde iri balık tılsımları asılıdır; şans getirmeleri ve cinleri dükkanda uzak tutmaları beklenir.
Batı’da arabaların arkasına asılan balık figürleri, onları şeytandan koruyamasa da, cinsel zevkten yoksun kalmayacaklarını ifade etmektedir.
Doğurganlığı çağırması nedeniyle balık aynı zamanda bereketi de çağırmaktadır.
TAVŞAN AYAĞI
Tavşanlar çok hızlı üremeleri nedeniyle, bereketi temsil ederler. Burada da üreme ve doğurganlık temsili nedeniyle bereket çağıran bir tılsım özelliği kazandığını görmekteyiz. Onlardan bir parça taşıyan daha verimli, yaratıcı ve varlıklı olur. Bazı ülkelerde hamile kalmak isteyen kadınlar üzerlerinde bir yere –özellikle iç çamaşırlarının içine- bir tavşan ayağı gizlerler.
ÇAĞIRAN KEDİ
Ön ayaklarından biri, sanki sallarmış gibi havaya kalkık dimdik oturmaktadır. Genelde çiniden imal edilir ve geleneksel renklere boyanır. En eski örnekleri tahtadan yapılmıştır.
Çağıran Kedi’nin iki özelliği vardır. Birincisi sahibine şans getirir, ikincisi ise, kötü talihi uzak tutar. Çağıran Kedi alındığında genelde yanında bir kağıt verilir. Bu kağıtta ise, şunlar yazılıdır.
“Şans kedimizi aldığınız için teşekkür ederiz. Sağa veya sol patisini kaldırıp, Japon sitilince yüzü ileri dönük olan talihli kedi hakkında çok eskiden beri anlatılan hikayeler vardır. Kedi sol patisini kaldırıyorsa, bir iş yerine müşterileri; sağ patisini kaldırıyorsa, eve refahı çağırmaktadır. Beyaz kedi mutluluğu, sarı renklisi ise zenginliği çağırır. Kara kedi sağlık çağrısında bulunur. Gününüzü neşelendirmek için talihli kediyi evlerin girişlerine ve dükkanların vitrinlerine koymalısınız.”
Çağıran Kedi’nin efsanesi ise, oldukça ilginçtir. Gotoku-ji pek yoksul bir tapınakmış, ancak keşişler aç olsalar da yiyeceklerini kediler ile paylaşırlarmış. Kedi birgün tapınağın önünde otururken, bir grup zengin samuray oradan geçmekteymiş. Kedi patisi ile onlara işaret etmiş ve samuraylar tapınağa girmişler. Samuraylar içeri girer girmez müthiş bir fırtına kopmu; gök gürlemeye ve yıldırımlar düşmeye başlamış. Bir yıldırım samurayların kedini çağrısına uyup, tapınağa girmeden önce durdukları yere düşmüş. Böylece kedi hayatlarını kurtarmış. Yağış epey uzun sürünce samuraylar içerde uzun saaatler boyu kalmışlar ve bu arda Budist felsefesi ile tanışmışlar. Daha sonra içlerinden biri dini daha iyi öğrenmek için tapınağa dönmüş ve tapınağa büyük topraklar bağışlamış. Samuray ve ailesi oraya gömülmüşler ve mezarlarının yakınlarına Çağıran Kedi anısına küçük bir kedi tapınağı inşa edilmiş. Söz konusu tapınak bugün hâlâ ayaktaysa da, Tokyo’nun Batı varoşları arasında kaybolup gitmiştir. Ancak kedileri için dua edenlerin uğrak yeridir. Japon Kısakuyruğu olarak bilinen efsanevi Çağıran Kedi’nin soyundan olduğuna ve bunlardan birini evde beslemenin de talih getireceğine inanılır.
Çağıran Kedi ile ilgili olarak bir başka efsane daha vardır. Bir kadın tehlikeli bir yılanın saldırısına uğramak üzereymiş bunu gören kedisi patisini kaldırarak, sahibini uyarmak istemiş ama yılan tarafından öldürülmüş. Kadın bu cesur davranışı hatırlatması için, kedini tahtadan bir heykelini yaptırmış ve daha sonra bunun kopyaları uğurlara dönüşmüş.
Kedilerden sol patisini kaldıran müşteri çağıran kedi özellikle bolluğu davet eden bir tılsım ifadesi oluşturmaktadır. Dükkan kapıların önlerine konan Çağıran Kedi tılsımı içeriye müşteri çekmeyi amaçlamaktadır.
Ayrıca koruyucu bir tılsım olarak da kullanılmaktadır.
BEREKETLE İLGİLİ TAŞLAR
YEŞİM TAŞI
Takanı çok zengin yaptığı düşünülen Yeşim Taşı bu özelliğiyle bir bolluk sembolüdür. Çin’de düğünlerde sonsuz sevgi sembolü olarak yeşim taşından yapılmış kelebekler armağan edilir.
Bir efsaneye göre büyük Çin Ejderi’nin yeryüzüne boşalttığı tohumlarının donmuş biçimidir. Bu efsane de Yeşim Taşına bir bolluk sembolü olma özelliği daha kazandırır. Günümüzde bile bazı Çinli iş adamları ellerinden yeşim taşından yapılmış bir obje tutmadan önemli anlaşmalar imza atmaz ve önemli alış verişler yapmazlar. Çin ekonomisi göz önüne alındığında belki de denemekte fayda vardır...
TOPAZ (SARI YAKUT)
Topaz yaygın deyimiyle “Bereket Taşı” olarak bilinir. Etkisi ile manevi anlamda bolluğu yani bereketi çağıracağına inanılır. Pekçok rengi olan topazın sağlıksızlıktan, korkaklıktan ve namussuzluktan koruduğu da söylenir.
Ortaçağ’da nazardan korunmak için altın bileziğe takılmış olarak sol kolda taşınırdı.
“Aşk Taşı” da denilen topazın, takanı iki âşık arasına girebilecek bir soğukluktan koruduğuna inanılır.
Roma İmparatoru Hadrian’ın en sevdiği taş buydu. Parmağındaki tılsımlı yüzükte üstünde Tanrı’nın doğaya galebe çalacağı yazılı bir topaz vardı. Romalılar yolculukta kendilerini tehlikelerden ve kötülüklerden koruyacağına inandıklarında topaza “Güç Taşı” adını vermişlerdir.
AKİK TAŞI
Geleneğe göre Akik Taşı toprağın korunmasında ve verimliliğinde özellikle önemlidir. Bu inanca göre eğer bir çiftçi elinde akik taşı bulundurursa, tarlası daha verimli olacaktır. Bir çiftçi tarım araçlarına bir akik taşı taktığı taktirde ise, daha çok ürün alacaktır. Ortadoğu’da toprakların bol verim alma kavramı, Akik Taşı’nın gücünün gömüleri bulmaya yaradığını söyleyecek kadar abartılmış ve yaygınlaşmasına neden olmuştur. Türkiye’de de oldukça yaygın olarak kullanılan bir taştır. Aynı zamanda ruhsal korunmayı sağladığı düşünülür.
Akik Taşı İslam Ülkeleri’nde üzerine Kurân-ı Kerim’den Ayetler yazmak için seçilen taşların başında gelir.
resimleri koymayı beceremedim..akşam oğlum geldiğinde öğrenip koyarım veya şaman gelince öğretir yaparım..şaman yokken ben neyapıyordum acaba? dusun
yeşim taşı örnekleri..
kelebek modeli..
işlenmiş yeşim taşı
doğal yeşim taşı..
topaz (sarı yakut ) örnekleri...
akik taşı örnekleri..
çağıran kedi..