Albay
Tesekkür: 45
92 Mesajinıza toplam 143 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| Semra Hanım İyi Kaynana mı? KötKaynana mı?
"2000 yılında herkes 15 dakika kadar meşhur olacak" cümlesini ilk duyduğumda 1970lerdeydik ve bu ifadeyi kafamda çok canlandıramamıştım doğrusu.
Ama bugün 15 dakikalık değilse bile "4-5 aylık bir süre"için parlayan ve sonraunutulan meşhurlarla karşılaşmaya başladık. İşte Bayhan, 10-15 hafta kafalarımızı meşgul eden, bazılarımıza "hakikaten bir şeyler var bu çocukta" dedirten amabazılarımıza da "Allah Allah, herkes bir şeylergörüyor bu çocuktaama ben neden anlayamıyorum? Bende bir şey mi eksik" diye düşündürtecek kadar oy ve alkış alan, taraftar toplayan Bayhanın Bostancı Gösteri Merkezindeki ilk konseri bir fiyasko ile sonuçlanınca, paragrafın başındaki cümlenin doğruluğu da ortaya bir daha çıkıyor…
15 dakikalık meşhurlardan başlayıp, Bayhan'a bağladık.Çünkanlatacağımız konu farklı. Yazının başlığına bakıp, size "Semra Hanım iyi kaynana mı? Kötkaynana mı?"yı anlatacağımı sanmayın. Aslında beni pek de ilgilendirmiyor.
Ayrıca ortaokul mezunu Semra Hanımın, çoğunluğu ortaokul da olsa, üniversite mezunu gelin ve kaynana adaylarının bile bulunduğu bir ortamda nasıl yıldızlaştığını da anlatmayacağım.
Önce "ben seyretmiyorum" deyip, sonra ortaya atılancümlelere, anında yorum yapanlara bakarak, aslında çoğu kişi tarafından seyredildiğini ya da en azından farkında olunduğunu ise hiç anlatmayacağım, bunu duymaktan benim gibi sıkılmışsınızdır sanırım.
Benim dikkatlerinizi çekip, düşündürtmek istediğim konu farklı..
Türk toplumu bir anlamda kapalı toplum olarak bilinir. "Kan iç ama kızılcık şurubu içtim de" özdeyişi bir anlamda bunu vurgular. Yani her ne zorluk çekerseniz çekin, bunu anlatmaz, aksine ne kadar rahat olduğunuzu vurgulamalısınız diye öğretirdi büyükler. Bu özellikle de annelerin kızlarına öğrettikleri bir özdeyiştir. Ev içinde olan, evin dışına çıkmaz.
Aslında Türk toplumu sadece kötüyü, zoru, üzücolan değil, başarılı olanı, iyi olanı da açıklamaz. Gerek nazar kavramı, gerekse alçakgönüllülüğün erdem olduğunun öğretilmesi sonucu, Türk toplumunda "bunu ben yaptım", "bunu ben başardım", yerine başkalarının ağzından "filanca bunu başardı" ya da "evliliği çok iyi gidiyor" ifadeleri tercih edilir.
İşte tam da dikkatinizi çekmek istediğim konu bu.. Peki, böylesine kapalı bir topluma ne oldu da.. birden her şey ortalığa döküldü.
Biri bizi gözetliyor ile başlayan akım aslında internette kendisini seyrettirmek üzere, odasına kamera koyanlarla başladı. Önce şaşkınlık yaratan bu akım, öylesine ilgi buldu ki, TVlar da anında bu trendin içine daldılar.
Türkiyeye de olay önce şaşkınlık yaratan gazete haberleri ile geldi. "Almanyada bir kız gece gündüz kendisini seyrettiriyormuş" gibi haberlerin ve tartışmaların sonunda bir gün baktık ki, bizim de böyle bir programımız olmuş.
Ancak program başladığı gibi kalmadı. Dallandı budaklandı. 2.bahar adıyla, 40+ grubu, gelinin damadı seçtiği, damadın gelini seçtiği program filan derken en sonunda bir de baktık ki, kaynanalar da işin içine girivermiş.
Ne oluyor bu programlarda? Gayet basit.. Hayat kameraların önünde yaşanıyor. Anladığım kadarıyla gizli saklı da yok. Zaman zaman arkadan konuşulanlar da, dedikodu ileten kameralar tarafından anında yetiştiriliyor. Bu da programa daha bir heyecan katıyor. "İşte bak şimdi ne yapacak?", "Şimdi ne diyecek?", "Ne demiş?"
Ve.. ben bu programları destekliyorum. Yazımın özde bu.. Niye mi diyeceksiniz?
Şimdi tersine yani neden küçümsendiğine bakalım. Bu programlara neden dudak bükülüyor? Neden herkes seyretmediğini söylüyor?
Çünk
Program aslında başkalarının hayatını röntgenlemek anlamına geliyor.
Kameraların varlığına rağmen, bu kadar uzun süre ve değişik bileşenlerin varlığı (belki programın yapımcılarının da katkılarıyla) insanlarhareket tarzını çok da değiştirmiyor. İçlerinde hesaplı, planlısı vardır ama dediğimiz gibi olayın çok bileşeni var. Bu bileşenler karıştığı zaman, ortaya farklı sonuçlar çıkabiliyor. Özetle olacaklar önceden belli değil.
Katılımcıların eğitim ve görgdüzeyi düşük. Ya da birilerinin kendisini böylesine açması, seyrettirmesi, Türk Toplumuna alçaltıcı geliyor
Yukarıda da belirttik. Türk Toplumu yapısı kapalılığa alışık. Bu nedenle ortaya her şeyini dökenlere iyi gözle bakılmaz. Galiba bu nedenle "düşük düzeyli insanları seyretmem"mesajı verilmek isteniyor..
Konular boş..
Biliyorsunuz "ben discovery channel seyrediyorum" modası var. Yani insanlar TVda "dolu dolu konular seyrediyorlar"larmışşşşş.. mı?
Neyse.. biz yorumumuzu şöyle yapalım; Evet konular "banyodan çıkınca el öpmedi", "Kuaförün verdiği tokayı aldı" gibi olunca, boş gözüküyor. Ama filmler, diziler daha mı dolu acaba?
Ama benimdestekleme nedenim bunların tersine inanmışlığım filandeğil
Benim bu programları desteklememin tek nedeni bu programların Türk toplumuna "Psikologluk" yapıyor olması. Evet, şu anda toplu bir terapideyiz. Toplu olarak, ülkemizi ve çoğunluğu oluşturan --genellikle dar gelir gurubundan-- güruhu izliyoruz.
Kameralar sayesinde hep birlikte onları dinliyoruz. Ve çeşitli programlarda birilerinin bu olanlara yaptıkları yorumları dinliyoruz.
Bu yorumlar aslında, bir özeleştiri, iç dökme, bir denetleme.. Aslında Türk toplumu bir anlamda "Semra hanım"ı tartışarak "bir kaynana nasıl olmalı, nereye kadar karışmalı? nasıl konuşmalı"yı tartışıyor..
Belki yüzyıllardır kapalı olan bir toplum kendisini ifade etmeye başladı. Bunu yapanlar da "sesi çıkmayan" kesim. Gelinler, kaynanalar, geçmişte kaynanası tarafından ezilenler, gelin adayları, kaynana adayları hep birden kendilerini bu kadar ilgilendiren bir konuyu bu sefer dizi değil, gerçek yaşamlardan kesitler olarak karşılarında buluverdiler. Üstelik söz söyleme hakkı ile birlikte..
BenBBG programlarını anlamlı buluyorum. Kadın-erkek, anne-çocuk, gelin-kaynana, kayınpeder ilişkilerine getirdiği tartışma ortamı, toplumun bir özeleştirisi ya da eğitimcisi gibi görüyorum.
Bu konuda sizin düşüncelerinizi de öğrenmek isterim. info@kadinvizyon.com adresine "Semra Hanım" konulu atacağınız maillerle gelin bu konuyu değerlendirelim ve tartışalım.
Notu : Bu yazıya daha sonra gelen okuyucu yorumlarından 2 tanesini Semra Hanım Konusuna Okuyucu Yorumları başlığı altında okuyabilirsiniz.
Kaynak:Kadınvizyon Buraya ilk defa geliyorsanız ismim Atakan Sönmez ve burası hayatimdegisti.com.Boğaziçi üniversitesi mezunuyum ve Türkiyede ilk Subliminal Telkin Uzmanıyım.tıklayın Bir site olsa onu bulanların uykuda dinledikleri mp3 ler ile hayatları değişse… Bir site olsa onu bulanlar hipnoz olmadan sadece subliminal mp3 leri yükleyip ve uykuda dinleyerek hayatlarını değiştirseler. Bu fikir 1995 yılında yani 25 yıl önce çıkmıştı. 15 yıl önce ise bu mp3 lerin kişiye engel olan çekirdek inançlara göre hazırlanması yani cekirdekinanc.com fikri oluştu Hipnoz gibi bir şey mi subliminal mp3 nedir? Tam olarak değil. Öncelikle size engel olan 0-11 yaş arası oluşan bilinçaltı kayıtlarınız yani çekirdek inançlarınız bulunur. Sonra bu çekirdek inançlarınızın pozitif halleri olumlamalar isminize özel olarak mp3 lerin ve müziğin içine gizlenir. Siz de uykuda ya da uyanıkken bu mp3 leri dinleyerek sonuç alırsınız. Çocukluğunuzda size söylenenlerin tam tersini dinlediğiniz kayıtlarla binlerce kez bilinçaltınıza yerleştirmiş oluruz. Çekirdek inançların hayatımda engellere neden olduğunu nasıl anlarım? Hayatınızda hep aynı şeyler tekrar ediyorsa. İlişkilerde hep aynı şeyleri yaşıyorsanız... Aşırı fedakar bir yapınız varsa ve bu sanki göreviniz haline geldiyse. Birilerini kurtarmaya çalışıyorsanız. Paranızın bereketi yoksa sürekli gereksiz harcamalar çıkıyorsa birikim yapamıyorsanız. Hayır demekte zorlanıyorsanız. Odaklanmakta bir şeyleri devam ettirmekte sorun yaşıyorsanız. İlişkilerde mıknatıs gibi sorunlu kişileri çekiyorsanız. İş hayatında iniş çıkışlar sürekli oluyorsa. Ertelemeleriniz fazla ise. Aşırı kontrolcü ve garantici bir yapınız varsa kaygı düzeyiniz yüksekse hep en kötü ihtimali düşünüyorsanız ve şanssızlıkları sorunlu olayları ve sorunlu kişileri hayatınıza çekiyorsanız çocuk yaşta oluşan çekirdek inançlar hayatınızı yönetiyor olabilir.
25. yıla özel şimdi arayanlara 5 dakikalık çekirdek inanç ön tespit ve bir günlük deneme telkin mp3 ücretsizdir. Ön tespitte size engel olan birkaç çekirdek inanç örneği verilir. Atakan Sönmez tarafından yapılır ve bilgi amaçlıdır. +90 5424475050 Türkiye dışındakiler whatsapp tan arayabilir cekirdekinanc.com inceleyiniz. |