10-04-2010, 02:24 AM
|
#1 (permalink)
|
Albay
Üyelik tarihi: Dec 2008
Mesajlar: 145,988
Tesekkür: 45
92 Mesajinıza toplam 143 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| Erken Teşhisle Prostatı Yenin!
Erken Teşhisle Prostatı Yenin!Prostat kanseri günümüzde erkek toplumunu etkileyen önemli sağlık problemlerinden biridir. Bu hastalık erkeklerde görülen ve kansere bağlı ölümlerin yaklaşık yüzde 9 nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır.
Amerika Birleşik Devletlerinde erkeklerde görülen en sık kanser prostat kanseridir. Yaklaşık olarak her 10 erkekten biri yaşamının herhangi bir döneminde bu hastalığa yakalanmaktadır.
Bu konuda sevindirici olan ise prostat kanserinin tanısı erken dönemde konulabildiği takdirde, hastalığın tamamen tedavisinin mümkün olabilmesidir. Unutulmamalıdır ki bu hastalık erken tanı konulamadığı ve uygun tedavi yapılamadığı takdirde öldürücü olabilmektedir.
Prostat Kanseri Erken Dönemde Saptanabilir
Maalesef birçok hastada prostat kanseri genellikle hastalık ileri bir dönemde yakalanmaktadır. Zira erken dönem prostat kanseri hiçbir belirti vermeyebilmekte ve ancak tanısı rutin kontroller sırasında yapılan tetkiklerle konulabilmektedir. Ancak, insanların birçoğu herhangi bir yakınması olmadığı için kontrol amacıyla doktora başvurmamaktadır. Oysa, günümüzde parmakla rektal muayene ile serum prostat spesifik antijeni (PSA) nin birlikte kullanımı ile birçok kişide prostat kanseri erken dönemde saptanabilir.
Bu nedenle sağlıklı, 10 yıldan fazla yaşam beklentisi olan her erkek 50 yaşından itibaren yılda bir kez prostat muayenesi ve serum PSA düzeyi kontrolü yaptırmalıdır.
Belirtileri Neler?
Prostat kanseri, daha önce de belirtildiği gibi, erken dönemde (kanserin küçük, tedavi edilebilir olduğu dönem) sıklıkla herhangi bir belirti vermemektedir. Zamanla kanserli dokunun büyümesi ve prostat içerisinden geçen üretraya (idrar kanalı) bası oluşturması sonucu idrar yapma ile ilgili problemlere yol açabilmektedir.
Genel olarak bu geç dönemde ortaya çıkan şikayetler aşağıda yer almaktadır;
· İdrar sıklığında artış (özellikle geceleri olan)
· İdrar akımında zayıflama
· İdrar yapamama hali
· Kesik kesik idrar yapma
· İdrar yaparken ağrı ve/veya yanma hissi
· İdrarda kan görülmesi
Hastalığın prostat dışında kemiklere de yayılmış olması durumunda, kemik ağrıları, özellikle de sırt bölgesinde, kalça, bacaklar ve kaburgalarda ortaya çıkabilmektedir.
Kimler Risk Altında?
Ailesinde prostat kanseri tanısı almış yakını olan 45 yaş üstü ve ailede prostat kanseri olmayan 50 yaş üstü erkekler yaşamlarının herhangi bir döneminde prostat kanserine yakalanma riskine sahip olduklarını bilmelidir.
Daha erken yaşlarda da görülebilmekle birlikte ilerleyen yaş ile paralel olarak kanser riski de artmaktadır. Ayrıca kişinin babası veya erkek kardeşi gibi birinci dereceden akrabalarında prostat kanserinin varlığı o kişide kanser görülme riskini arttırmaktadır. Bunların yanı sıra bazı çalışmalar da yağdan zengin diyetin de prostat kanseri riskini arttırdığını göstermektedir.
Erken Teşhis İçin…
10 yıldan fazla yaşam beklentisi olan her erkek 50 yaşından itibaren yılda bir kez prostat muayenesi ve serum PSA düzeyi kontrolü yaptırmalıdır.
Tanı Nasıl Konuluyor?
Tanı bir dizi aşamadan sonra koyulabilmektedir. Doktorunuz öncelikli olarak geçmiş dönem sağlığınız, ailenizde kanser olan kişiler ve herhangi bir yakınmanız olup olmadığı ile ilgili sorular soracaktır.
Takiben genel fizik inceleme yapılacaktır. Prostat bulunduğu bölge itibarıyla bakarak görülebilen bir organ olmadığından ve hemen rektumun önünde yer aldığından, doktorunuz prostatınızı ancak parmakla rektal muayenede hissedebilecektir. Bu muayene ile doktorunuz prostatınızın genel büyüklüğü, herhangi bir bölgesinde düzensizlik ve/veya sertlik olup olmadığı hakkında bilgi sahibi olacaktır. Bu muayene sırasında pozisyondan dolayı bir miktar rahatsızlık duyabilirsiniz, ancak herhangi bir hasara veya ciddi ağrıya yol açmayacaktır.
Prostat kanserinin tanısında yardımcı bir diğer test de serum PSA düzeyinin ölçülmesidir. PSA hem normal prostat dokusu, hem de kanserli doku tarafından üretilen bir maddedir. Kan seviyesi kanserli dokunun büyümesi ile birlikte yükselirken, bazı kişilerde BPH, prostatın iltihabi durumlarında da seviyesinde artış gözlenebilmektedir.
Günümüzde parmakla rektal muayene ve serum PSA düzeyinin kontrolü ile prostat kanserinin erken dönemde tanısı mümkün olabilmektedir.
Amerikan Üroloji Derneği bünyesindeki Amerikan Kanser Topluluğu ailesinde prostat kanseri öyküsü olan erkeklerde 45 yaşından, diğer erkeklerde de 50 yaşından itibaren yılda bir defa parmakla rektal muayene ve serum PSA düzeyinin kontrolünü önermektedir.
Bu incelemeler sonucunda kanser şüphesi varlığında prostat dokusunun ultrasonografi eşliğinde yapılacak biyopsi ile incelenmesi bir sonraki basamak olarak önerilecektir. Biyopsi işlemi, mikroskop altında kanser varlığının araştırılması amacıyla prostattan doku parçacıklarının alınmasıdır. Sonuçta kanser tanısı konulursa doktorunuz kanserin
yayılım derecesini anlamak amacıyla ek tetkikler isteyebilir.
Nasıl Tedavi Ediliyor?
Erken dönemde tanı konulan ve uygun tedavi yapılan hastalarda yaşam süresi normal, kansersiz hastalardan farksızdır.
Cerrahi tedavi erken dönemde tanı konulan bir çok hastada birincil seçenektir. Radikal prostatektomi olarak adlandırılan cerrahi yöntemde prostat bezi meni keseleri ile birlikte bir bütün olarak çıkarılmaktadır
Radyoterapi (Işın tedavisi) de kanser prostat içinde sınırlı iken kullanılabilen bir tedavi yöntemidir. Ayrıca prostat kanserinin bölgesel yayılımı durumunda da kullanılabilmektedir.
Radyoterapi vücut dışından kanserli bölgenin hedeflenerek ışınlanması şeklinde olabileceği gibi, direkt kanserli bölge içerisine radyo aktif çekirdekçiklerin yerleştirilmesi (Brakiterapi) veya bazı kişilerde her iki yöntemin birlikte kullanımı şeklinde uygulanmaktadır.
Hem cerrahi, hem de ışın tedavisi ile organa sınırlı prostat kanseri tedavisinde çok başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Doktorunuz sizin için en uygun tedavi seçeneğinin hangisi olduğu konusunda size detaylı bilgi verecektir.
Hormonal tedavi vücut içerisinde başka bölgelerin tutulmuş olduğu hastalarda kullanılmaktadır. Temelde iki şekilde uygulanmaktadır:
1. İlaç kullanımı
2. Cerrahi olarak ilaçlarla oluşturulan etkinin sağlanması
İleri dönemde, hastalık hormonal tedaviye cevapsız hale geldiği durumlarda kemoterapi tedavi amacıyla kullanılmaktadır. Son zamanlarda hastalığın nüksü açısından yüksek risk taşıyan ve özellikle genç yaştaki hastalarda daha erken dönemlerde de kemoterapinin tedavinin bir parçası olarak kullanılması söz konusu olmaktadır.
Unutulmaması gereken önemli noktalardan biri uygun tedaviniz başladıktan sonra da doktorunuz ile irtibatınızı kesmemelisiniz. Takiplerinizde doktorunuz muayene ve serum PSA kontrolü yapacak ve sonuçlar doğrultusunda genel olarak hastalığınızın seyri hakkında sizi bilgilendirecek ve dönem dönem tedavinizde değişiklikler önerecektir.
Korunmak İçin Ne Yapmalı?
Korunma için yapılacak belirli birşey yoktur. Yalnızca fazla yağlı beslenen kişilerde daha sık görülmesi nedeniyle yağsız bir diyetle beslenme korunma yöntemi olabilir.
Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Bölümü Koordinatörü Prof.Dr. Haluk Onat Buraya ilk defa geliyorsanız ismim Atakan Sönmez ve burası hayatimdegisti.com.Boğaziçi üniversitesi mezunuyum ve Türkiyede ilk Subliminal Telkin Uzmanıyım.tıklayın Bir site olsa onu bulanların uykuda dinledikleri mp3 ler ile hayatları değişse… Bir site olsa onu bulanlar hipnoz olmadan sadece subliminal mp3 leri yükleyip ve uykuda dinleyerek hayatlarını değiştirseler. Bu fikir 1995 yılında yani 25 yıl önce çıkmıştı. 15 yıl önce ise bu mp3 lerin kişiye engel olan çekirdek inançlara göre hazırlanması yani cekirdekinanc.com fikri oluştu Hipnoz gibi bir şey mi subliminal mp3 nedir? Tam olarak değil. Öncelikle size engel olan 0-11 yaş arası oluşan bilinçaltı kayıtlarınız yani çekirdek inançlarınız bulunur. Sonra bu çekirdek inançlarınızın pozitif halleri olumlamalar isminize özel olarak mp3 lerin ve müziğin içine gizlenir. Siz de uykuda ya da uyanıkken bu mp3 leri dinleyerek sonuç alırsınız. Çocukluğunuzda size söylenenlerin tam tersini dinlediğiniz kayıtlarla binlerce kez bilinçaltınıza yerleştirmiş oluruz. Çekirdek inançların hayatımda engellere neden olduğunu nasıl anlarım? Hayatınızda hep aynı şeyler tekrar ediyorsa. İlişkilerde hep aynı şeyleri yaşıyorsanız... Aşırı fedakar bir yapınız varsa ve bu sanki göreviniz haline geldiyse. Birilerini kurtarmaya çalışıyorsanız. Paranızın bereketi yoksa sürekli gereksiz harcamalar çıkıyorsa birikim yapamıyorsanız. Hayır demekte zorlanıyorsanız. Odaklanmakta bir şeyleri devam ettirmekte sorun yaşıyorsanız. İlişkilerde mıknatıs gibi sorunlu kişileri çekiyorsanız. İş hayatında iniş çıkışlar sürekli oluyorsa. Ertelemeleriniz fazla ise. Aşırı kontrolcü ve garantici bir yapınız varsa kaygı düzeyiniz yüksekse hep en kötü ihtimali düşünüyorsanız ve şanssızlıkları sorunlu olayları ve sorunlu kişileri hayatınıza çekiyorsanız çocuk yaşta oluşan çekirdek inançlar hayatınızı yönetiyor olabilir.
25. yıla özel şimdi arayanlara 5 dakikalık çekirdek inanç ön tespit ve bir günlük deneme telkin mp3 ücretsizdir. Ön tespitte size engel olan birkaç çekirdek inanç örneği verilir. Atakan Sönmez tarafından yapılır ve bilgi amaçlıdır. +90 5424475050 Türkiye dışındakiler whatsapp tan arayabilir cekirdekinanc.com inceleyiniz. |
Offline
| |