Çağın Hastalığı kansere yol açan faktörler.. Aklımzın bir köşesinde bulunmaya değer.Buyrun..
Kanserden korunmak için kansere yol açan faktörlerden uzak durulması gerekiyor. Bunun için yediğiniz besinler büyük önem kazanıyor.
Peki nelerden uzak durmalı neleri yapmalı? Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gamze Çan’ı dinliyoruz:
Aşırı kırmızı et ve yağlı yiyecek tüketimi kalın bağırsak kanseri, aşırı tuz tüketimi mide kanserine neden oluyor
Sigara ve alkolden uzak durmalı, güneş ışığının dik geldiği saatlerde özellikle küçük çocukları güneşten korunmalı
İlk bir sene bebeklere verilen yemeklere tuz koyulmamalı. Bebeklere kesinlikle beyaz şeker verilmemeli
Bunun yerine yiyeceklerine bir kaşık bal ya da pekmez katılmalı
Çocuklar beyaz şeker yerine diğer şekerlere alıştırılmalı
Salamura, turşu ve tuzlu yiyeceklerden uzak durulmalı
Sucuk, salam gibi işlenmiş et ürünlerinde kimyasal dolayısıyla kanserojen maddeler nedeniyle uzak durulmalı
Yiyeceklerdeki katkı maddelerine dikkat edilmeli. Tatlandırıcılar, soslar, konservelerde katkı maddeleri bulunuyor. Aman dikkat
Yiyecekler kömür ızgarasında pişirilmeli
Yiyecekler tekrar tekrar kaynatılmamalı
Yiyecekler yüksek ısı yerine düşük ısıda, besinin C ve E vitamini gibi antioksidan özelliğinin bozmadan pişirilmeli
Vitaminler vitamin hapları yerine sebze ve meyvelerden alınmalı
Çocuklar ve gençlerin haftada en az 5 gün 1’er saat, yetişkinlerin ise yarım saat düzenli egzersiz yapmalı
Özellikle C, E ve A vitamini içeren meyve ve sebzeler bol tüketilmelidir
İşlenmemiş tahılları, lifli yiyecekleri, zeytinyağı kullanılmalı
Tatlılardaki şekerler yerine meyvelerdeki şekeri, rafine şeker yerine ise bal ve pekmez tercih edilmeli
Sağlıcakla...