Borderline kişilik bozukluğuna sahip pek çok insan duygularını bastırmak için çok fazla zaman ve enerji harcadıklarını söylüyorlar. Sizin de hiç uğraşmak istemediğiniz yoğun duygu veya düşünceleriniz oldu mu? Eğer kafanızda kalmalarına izin verirseniz sizi ele geçirecekler gibi hissettiniz mi? Sadece onları uzaklaştırmak ya da haklarında hiç düşünmemek istediniz mi? Bu davranışlar
duygusal bastırma olarak adlandırılır, ve bir çok araştırma göstermiştir ki duyguları ya da düşünceleri yok etmek mümkün değildir, hatta durumu daha da kötüleştirebilir.
Duyguları Bastırmak- Bir tanım
«Duyguları bastırmak» tam olarak ne demek? Duyguları bastırmak aslında duygu düzenleme taktiklerinden birisidir.Bu taktikler bizim uygunsuz düşünce ve duyguları daha düzenlenebilir hale getirmeye çalıştığımızda kullanılır. Pek çok farklı duygu düzenleme taktikleri vardır ve bazıları diğerlerinden daha fazla yardımcıdır. Örneğin, olumsuz duygulardan kurtulmak isteyen bazı insanlar alkole ve uyuşturuculara yönelir. Bu durum duygu düzenleme taktiği olarak kısa süre geçerli olsa da , uzun dönemde kesinlikle olumsuz sonuçlar doğurur.
Duyguları bastırmak, ya da duygusal düşünce ve hisleri akıldan uzaklaştırmaya çalışmak pek çok insanın kullandığı bir duygu düzenleme taktiğidir. Bunlar zaman zaman kullanıldığında alkol ve uyuşturucu kadar olumsuz sonuçları yoktur. Fakat duygularınızı her zaman atmaya çalışırsanız duygusal bastırmanın olumsuz sonuçlar doğurabileceğine inanmamız için nedenler vardır.
Duyuları Bastırmanın Sonuçları
Araştırmacılar duygularınızı ve düşüncelerinizi uzun süreler uzaklaştımaya çalıştığında ne olduğunu araştırıyorlar. Bu konudaki ünlü bir araştırma Daniel Wagner ve meslektaşları tarafından yapılmıştır. Wagner bir grup insandan beyaz ayı hakkında düşünmemelerini istemiştir, diğer grubun ise her konu hakkında düşünmelerine izin verilmiştir (beyaz ayı dahil) Beyaz ayı düşüncesini bastırması istenen gurubun, her konu hakkında düşünmesine izin verilen gruptan daha fazla beyaz ayı hakkında düşündükleri ortaya çıkmıştır.
Wagner bunu
«düşünce bastırmasında tepki etkisi» olarak adlandırdı. Esasen, bir konu hakkında düşünmeyi engellemeye çalıştıkça, o konu hakkında daha fazla düşünürsünüz. Bu araştırmayı takip eden pek çok araştıma bunuı doğrulamıştır ve bu araştırmalar üzerinde geliştirilen bulgular göstermiştir ki ne zaman duygularınızı ya da düşüncelerinizi engellemeye çalışsanız aynı tepki oluşmaktadır.
Duyguları Bastırmada Tepki Etkisi- Sizin için Ne anlama geliyor
Sonuç olarak bu araştırma sizin için ne anlama geliyor? Vallaha, aslında bir düşünceyi ne kadar bastırmaya ve engellemeye çalışırsanız , kendinizi daha kötü hissedeceksiniz demektir. Doğrusu, bunun bir kısır döngüye dönüşmesi de mümkündür. Acı veren bir duyguya sahipsinizdir. Onu uzaklaştımaya çalışırsınız. Bu da tekrardan bastırmaya çalıştığınız daha üzücü bir duyguya sebep olur.
Bazı araştırmacılar duygusal bastırmanın BPd, Travma Sonrası Stress bozukluğu, Takıntılı zorlanmalı bozukluk gibi hastalıkalarda, duygularını engellemeye çalışan insanların hastalıklarınının bir ölçüde sebebi olabileceğini düşünmektedirler.
Duygusal Bastırmayı Azaltmak- Duygu Düzenlemesi için Yeni Taktikler Denemek
Duygusal bastırma sorunununçözümü duygu düzenlemesi için yeni ve sağlıklı bir yol öğrenmektir. Eğer duygularınızı düzenlemek için pek çok püf noktası bulmuşsanız, muhtemelen her zaman duyguları bastırmaya çalışmıyorsunuzdur.
Örneğin, bulunduğunuz durumdan başka bir aktivite ile ilgilenerek kendinizi duygularınızdan uzaklaştırmak duygularınızı düzenlemede daha etkilidir. Eğer buna benzer pek çok taktik ekleyebilirseniz, duygusal bastırmayı daha fazla kullanmay gerek kalmaz.
Duygularınız düzenlemek için yeni ve daha sağlıklı bir yol mu arıyorsunuz? Aşağıdaki makale bu konu hakkında yeni taktikler sunabilir.
Not: Bu akşam yaptığım ikinci çeviri.Konuyla ilgili taktikleri de çevirmeyi düşünüyorum bir aksilik olmazsa.
Kaynak: Suppressing Emotions - Why Suppressing Emotions Does Not Work