[color=teal][i][b]mmmmmm harika görüntüler var... bu akşam menüsünde turşulu sofra hazırlamam lazım şimdi...
pek bi canı çekiyo insanın..
turşu deyince benim aklıma neşeli günler türk filmi geliyo....
sayısını hatırlamıyorum artık kaç kere seyrettim...
bir turşucu ailenin limon ve sirke tartışması yüzünden ayrılmasını yıllar sonra da tekrar bir araya gelmesinin tatlı hikayesi...
büyüdüğümde öğrendiğim ise turşu kurarken içerisine sirke ve tuz konulduğu limonun aromatik tat vermesi için eklendiği idi...
olsun film yine de çok güzell
turşu yapmanın yapılacak sebze meyveye göre sezonunun iyi takip edilmesi olgunlaşma sürecinin iyi bilinmesi gerekir...
benim favorim acılı beyaz lahana... minik salatalık ve evlendikten sonra tanışıp vazgeçemediğim fasulye turşusu ama körpe fasulyeden olacak ve kavrulacak...
ben küçükken annanem küpte kurardı turşuyu.. ye ye doyamazdık...
cam mam hikaye bence sağlıklı olan o tabi günün koşullarında... ama küpte yapılan turşu da enfes olur...
karışık turşu
malzemeler
1.5 kg yeşil sivri biber
2.5 kg körpe salatalık
3 kg yeşil domates
3-4 baş sarmısak
1 adet orta boy lahana
1 adet ayva
2-3 adet havuç
yeterince rafine kaya tuzu ve içme suyu
hazırlanışı
kullanacağınız bütün sebzeleri iyice yıkayın.
temiz bir turşu kabının dibine dörde kesilmiş lahanayı koyun.
üzerine bir sıra biber, domates ve salatalık olarak dizin.
sebzeleri dizerken aralarına sarmısak dişlerini, ayva ve havuç dilimlerini yerleştirin.
salamura suyunu ; 1 litre suyun içine 6 çorba kaşığı kaya tuzu koyup hazırlayın.
tuz iyice erdikten sonra sebzelerin üzerine boşaltın.
bir gece turşu kabının ağzını kapatmadan bekletin.
zaman zaman turşu kabını sallayarak içindeki havanın tamamen çıkmasını sağlayın.
ertesi sabah turşu kabının içindeki sebze ve su azalmışsa, turşu kabının ağzından dört parmak aşağıya gelecek şekilde sebze ve tuzlu su ekleyin.
turşu kabının ağzını iyice kapatarak, güneş almayan bir yerde zaman zaman alt üst ederek 2-3 ay bekletin.
bu müddet zarfında turşunuz olmuş demektir.
aynı yöntemle küçük ve orta boy cam kavanozlarda da uzun zaman saklayabileceğiniz bu turşuyu kurabilirsiniz.
içi dolu biber turşusu
malzemeler
1 kilo dolmalık biber
1 küçük lahana
1 bağ yaprak kereviz
1 baş sarımsak
6 adet kırmızı dolmalık biber
1 kilo sirke
biraz tuz
yapılışı
dolmalık biberlerin üstü kesilir. içi boşaltılır. lahananın
damarsız yaprakları, kereviz, sarımsak ve kırmızı biberler çok ince ve küçük parçalara doğranır.
tıka basa biberlere doldurulur. dolu biberler emaye bir kaseye veya kavanoza konur.
üzerine ılık tuzlu sirke dökülür. biberin rengi sararınca yenir.
bu turşu sirkenin içinde beklediği için kolay bozulmaz ve uzun zaman dayanır.
__________________
kırmızı biber turşusu malzemeler
2 kg. kırmızı dolmalık biber
15 baş sarımsak
4 orta boy domates
1 demet maydanoz
tuz
1 baş lahana
yapılışı
lahanayı akşamdan bolca yıkayıp, doğrayın.tuzla karıştırıp, üstünü kapatın.ertesi gün,
yumuşayan lahanaya sarımsak, küçük doğranmış domates ile küçük doğranmış maydanozu ekleyin.
içi oyulmuş kırmızı biberlerin içine doldurun, kavanozlarına yerleştirin.2 bardak suya 1 kaşık tuz hesabı ile tuzlu suyu hazırlayıp kavanozları bir parmak kalıncaya kadar doldurun.kapaklarını sıkıca kapatıp serin yerde saklayın.2 hafta sonra turşunuz hazırdır.
bu tarifleri netten buldum... kulağa gözel geliyor...