Geri git   Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri > Aile Çocuk ve Ev Hali Klubü > Ev Hali > Mutfak Sohbetleri

Uyarılar

hamsi

Ev Hali ve Mutfak Sohbetleri hamsi Konusunu hayatimdegisti.com Konuğumuz olarak inceliyorsunuz hayatimdegisti.com sitemizde yaşamınızı hemen degistirecek bir cok telkinli hipnoz mp3 vardir tesaduf eseri de buradaysanız mutlaka inceleyiniz üst link TelkinCD tıklayınız hamsi zekayı geliştiriyor trabzon numune eğitim ve araştırma hastanesi başhekimi beslenme uzmanı doç.dr. ekrem algün, 'hamsi bir protein deposu. yağı da omega 3 asitleri açısından çok faydalı. kalp ve damar hastalıklarından koruyor. bir takım yağlar damar kireçlenmesi ve kalp hastalıklarına ...

ayrıca bu konularda arama yapan konuklarımız var Mutfak Sohbetleri telkin cd indir izle İstanbul Mutfak Sohbetleri nerededir kimdir Mutfak Sohbetleri çekirdek inanç temizliği İzmir bursa Mutfak Sohbetleri hipnoz Mutfak Sohbetleri olumlama seminerleri eğitimi çaresi tedavisi Mutfak Sohbetleri hakkında bilgi bilinçaltı telkin cd telkin mp3 Mutfak Sohbetleri kuantum düşünce kitap haberi

hamsi

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07-12-2007, 08:21 PM   #1 (permalink)
Administrators
♥Ozlem Şahin ♥
 
shamanic - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Feb 2007
Bulunduğu yer: istanbul
Mesajlar: 5,030
Tesekkür: 13,842
2,276 Mesajinıza toplam 13,392 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
shamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond repute
Standart hamsi


hamsi zekayı geliştiriyor

trabzon numune eğitim ve araştırma hastanesi başhekimi beslenme uzmanı doç.dr. ekrem algün,
'hamsi bir protein deposu. yağı da omega 3 asitleri açısından çok faydalı.
kalp ve damar hastalıklarından koruyor. bir takım yağlar damar kireçlenmesi ve kalp hastalıklarına yol açarken,
balıklarda tam tersine bu yağların tüketilmesi kişiyi kalp hastalıklarından koruyor''dedi.

hamsinin, insanlarda normal büyüme ve gelişme ile beyin ve vücut işlevleri için son derece gerekli bir element olan
iyot açısından da zengin bir besin olduğunu anlatan ekrem algün 'iyotu az tüketenlerin zeka oranı da düşük oluyor.
zeka gelişimine büyük faydası vardır'dedi.


kendisi küçük faydaları büyük, 'denizlerin kralı, sofraların tacı' hamsi, zengin bir protein deposu olmaktan başka bol miktarda iyot içermesi dolayısıyla zeka gelişimi açısından da faydalı bir besin olarak gösteriliyor. ekmeğinden pilavına, buğulamasından ızgarasına, unundan yağına kadar çok geniş bir kullanım pörtföyü bulunan ve fıkralara konu olan hamsi, karadeniz yöresinin ve kültürünün sembolü haline gelirken kış mevsiminin yaklaşmasıyla yolları gözleniyor ve yılda 3-4 ay boyunca bolca tüketiliyor.

yöre ekonomisine önemli katkıları bulunan ve çok sayıda kişinin 'ekmek kapısı' olan hamsinin faydaları saymakla bitmezken, uzmanlar hamsinin beklenen faydaları sağlaması için tüketilmesinde bazı hususlara dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

trabzon numune eğitim ve araştırma hastanesi başhekimi, iç hastalıkları endokrinoloji metabolizma ve beslenme uzmanı doç.dr. ekrem algün de, hamsinin insan sağlığı açısından faydalarını sıralarken tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktalar üzerinde durdu. genel olarak bütün balıkların özellikle de deniz balıklarının insan sağlığı açısından çok faydalı olduğunu belirten algün, bir protein deposu olan balığın bilhassa hamsinin çıkmasıyla çok ucuz elde edilen bir besin türü olduğunu dile getirdi.

yöreye has özel bir balık türü olan hamsinin bilinen faydalarının saymakla bitmeyeceğini anlatan doç.dr. algün, şöyle konuştu: "hamsi bir protein deposu. yağı da omega 3 asitleri açısından çok faydalı. insanları kalp ve damar hastalıklarından koruyor. bir takım yağlar damar kireçlenmesi ve kalp hastalıklarına yol açarken, balıklarda tam tersine bu yağların tüketilmesi kişiyi kalp hastalıklarından koruyor. yapılan bir araştırmada omega 3 kapsüllerinin kullanımının taze balık tüketimi kadar faydalı olmadığını da ortaya koydu. biz, bol miktarda balık tüketen ülkelerde kalp hastalıklarının daha az görüldüğünü biliyoruz. balık yiyen insan daha sağlıklı oluyor ve kardiyovasküler hastalıklara da yakalanma riski azalıyor."

hamsinin, insanlarda normal büyüme ve gelişme ile beyin ve vücut işlevleri için son derece gerekli bir element olan iyot açısından da zengin bir besin olduğunu anlatan ekrem algün, sözlerine şöyle devam etti: "iyot eşittir zekadır. iyotu çok tüketen uluslar daha zeki olurlar. bu kanıtlanmış. iyotu az tüketenlerin zeka oranı da düşük oluyor. mesela bol iyot tüketen japonlarda zeka düzeyi çok yüksektir. mesela çocuklara okula başlarken mürekkep yalatılırdı eskiden. zeki olsunlar, kafaları iyi çalışsın diye. mürekkep iyottur. hamside de iyot açısından son derece zengin bir besindir ve zeka gelişimine çok büyük faydası var."

balıkta tütsü ve tuzlama yöntemi sağlık açısından çok riskli
algün, faydaları saymakla bitmeyecek hamsinin nasıl ve ne zaman tüketildiğinin de önemli olduğunu anlattı.
hamsinin çok faydalı ama sağlıklı bir biçimde tüketilmesi gerektiğini belirten doç.dr. algün, şunları söyledi: "hamsiyi kızartırsanız faydasını büyük ölçüde kaybeder. mümkün olduğu kadar kızartma dışındaki yolları tercih etmek lazım. buğulama veya fırın tarzı çok faydalı. ayrıca hamsiyi yıl içine yayarak sürekli tüketmek lazım. balık yiyen insan kolay kolay şişmanlamaz. ama kızartma olarak ve olmadık zamanlarda tüketilirse şişmanlığa yol açar."

hamsinin mevsimi dışında da tüketilmesi için tercih edilen yollardan biri olan tuzlama yönteminin de sağlık açısından tehlikeli olduğunu dile getiren algün, sözlerine şöyle devam etti: "tuzlama sadece bizim ülkemizde değil birçok ülkede tercih edilen bir yöntem. özellikle uzakdoğu'da tütsü ve tuzlama yöntemi çok tercih edilir. bu tür tüketimde kanserojen maddeler fazla bulunur. mide kanserinin en sık görüldüğü ülke japonya'dır. bu nedenle mümkün olduğu kadar tuzlamadan uzak durmak lazım. hamsiyi kızartma ve sağlıksız ızgara olarak değil buğulama ve fırın tarzı pişirerek tüketmek çok daha faydalıdır."

fıkralara bile konu olan 'hamsi kılçığının insan zekasına faydalı olup olmadığı' yorumunu değerlendiren başhekim algün, bu konunun da araştırılması gerektiğini söyledi. iyotun fazla tüketilmesinin bir takım rahatsızlıklara yol açtığına da dikkat çeken algün, "ama ben bir uzman olarak sağlıklı bir şekilde fazla balık tüketenlerde görülen bir hastalık hatırlamıyorum" diye konuştu.

denizlerin kralı, sofraların tacı hamsi balığını karadeniz'in azgın sularında binbir zahmetle avlayarak sofralarımıza ulaştıran yılların balıkçısı yakup reis ise, hamsinin çok faydalı bir besin olduğunu dile getirerek tayfalarıyla birlikte üç öğün yemeğin haricinde sürekli hamsi tükettiklerini söyledi. "her gün hamsi yiyoruz allah'a şükür gücümüz kuvvetimiz yerinde" diyen yakup reis, bu sene hamsinin bol olduğunu belirterek "inşallah böyle devam eder" dedi. her gün hamsi yediklerini anlatan yakup reis, şöyle konuştu: "allah'a şükür sağlığımız, gücümüz, kuvvetimiz yerinde. bir gün hamsi yemedik mi aç kalmış oluruz. gemide aşçımız üç öğün yemek pişiriyor ama hamsi yemeden olmuyor. hamsiden bıkılır mı hiç? işçiler de hamsi yiyince daha iyi çalışıyor, gözleri daha iyi görüyor. balıktan iyi nimet mi var"

vatandaşların hamsinin bol ve ucuz olduğu bu günlerde bu balığı daha çok tüketmelerini isteyen yakup reis, hamsinin bollaşmasıyla enflasyonun da düştüğünü ifade ediyor. yakup reis, hamsinin hem ucuz hem sağlıklı olduğunu anlatarak şöyle konuştu: "kolesterolü yok. millet bol bol yesin. bundan faydalı bir şey yok. hamsi çıktı kırmızı et ve tavuk ucuzladı. hamsi, enflasyonu düşürdü. hükümetin bize yardım etmesi lazım." reis, vatandaşlara hamsinin tüketimi için şu tavsiyede bulundu: "hamsinin her şeyi olur ama en iyisi buğulamadır. şimdi tam ızgara zamanı. bir baş soğanla çok güzel yenir. şu an tavası çok yağlı olur, dokunur. en iyisi buğulamadır."

öte yandan türkiye'de yılda 450 bin ton deniz balığı avlanırken, bu avlanmada hamsi 300 bin ton üzerindeki payıyla en çok avlanan balık durumunda gözüküyor. üç tarafı denizle çevrili türkiye'de, kişi başına balık tüketimi yıllık 10 kilogram civarında bulunuyor.

 

 

Buraya ilk defa geliyorsanız ismim Atakan Sönmez ve burası hayatimdegisti.com.Boğaziçi üniversitesi mezunuyum ve Türkiyede ilk Subliminal Telkin Uzmanıyım.tıklayın

Bir site olsa onu bulanların uykuda dinledikleri mp3 ler ile hayatları değişse… Bir site olsa onu bulanlar hipnoz olmadan sadece subliminal mp3 leri yükleyip ve uykuda dinleyerek hayatlarını değiştirseler. Bu fikir 1995 yılında yani 25 yıl önce çıkmıştı. 15 yıl önce ise bu mp3 lerin kişiye engel olan çekirdek inançlara göre hazırlanması yani cekirdekinanc.com fikri oluştu

Hipnoz gibi bir şey mi subliminal mp3 nedir?

Tam olarak değil. Öncelikle size engel olan 0-11 yaş arası oluşan bilinçaltı kayıtlarınız yani çekirdek inançlarınız bulunur. Sonra bu çekirdek inançlarınızın pozitif halleri olumlamalar isminize özel olarak mp3 lerin ve müziğin içine gizlenir. Siz de uykuda ya da uyanıkken bu mp3 leri dinleyerek sonuç alırsınız. Çocukluğunuzda size söylenenlerin tam tersini dinlediğiniz kayıtlarla binlerce kez bilinçaltınıza yerleştirmiş oluruz.

Çekirdek inançların hayatımda engellere neden olduğunu nasıl anlarım?

Hayatınızda hep aynı şeyler tekrar ediyorsa. İlişkilerde hep aynı şeyleri yaşıyorsanız... Aşırı fedakar bir yapınız varsa ve bu sanki göreviniz haline geldiyse. Birilerini kurtarmaya çalışıyorsanız. Paranızın bereketi yoksa sürekli gereksiz harcamalar çıkıyorsa birikim yapamıyorsanız. Hayır demekte zorlanıyorsanız. Odaklanmakta bir şeyleri devam ettirmekte sorun yaşıyorsanız. İlişkilerde mıknatıs gibi sorunlu kişileri çekiyorsanız. İş hayatında iniş çıkışlar sürekli oluyorsa. Ertelemeleriniz fazla ise. Aşırı kontrolcü ve garantici bir yapınız varsa kaygı düzeyiniz yüksekse hep en kötü ihtimali düşünüyorsanız ve şanssızlıkları sorunlu olayları ve sorunlu kişileri hayatınıza çekiyorsanız çocuk yaşta oluşan çekirdek inançlar hayatınızı yönetiyor olabilir.

25. yıla özel şimdi arayanlara 5 dakikalık çekirdek inanç ön tespit ve bir günlük deneme telkin mp3 ücretsizdir. Ön tespitte size engel olan birkaç çekirdek inanç örneği verilir. Atakan Sönmez tarafından yapılır ve bilgi amaçlıdır. +90 5424475050 Türkiye dışındakiler whatsapp tan arayabilir cekirdekinanc.com inceleyiniz.

__________________
ben mevlana değilim, insan ol öyle gel..
shamanic isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla
Alt 07-12-2007, 08:26 PM   #2 (permalink)
Administrators
♥Ozlem Şahin ♥
 
shamanic - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Feb 2007
Bulunduğu yer: istanbul
Mesajlar: 5,030
Tesekkür: 13,842
2,276 Mesajinıza toplam 13,392 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
shamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond repute
Standart Ynt: hamsi


hamsi buğulama

zorluk 2
süre 35 dk.
kaç kişilik 4

malzemeler

1 kg hamsi
3 adet orta boy soğan
1 adet limon
3 adet domates
2 kahve fincanı zeytinyağı
1 demet maydanoz
8-10 adet defne yaprağı
tuz, karabiber
1 çay bardağı su
1 adet yağlı kağıt veya alüminyum folyo

hazırlanışı

* hamsilerin kafalarını ve kılçıklarını çıkartıp bol suda iyice yıkayın.
* hafifçe yağladığınız tepsiye balıkları bir sıra halinde dizin.
* üzerine halka halka doğradığınız soğanları dizin.
* soğanların üzerine yuvarlak kestiğiniz domatesleri ve incecik doğradığınız maydanozu ilave edin.
* en üste limon dilimlerini ara ara yerleştirin, defne yapraklarını aradaki boşluklara sıkıştırın.
* tuz ve karabiberini ilave edip 1 çay bardağı suyu da koyduktan sonra üzerine 2 kahve fincanı zeytinyağını gezdirin.
* tepsinin ağzına yağlı kağıdı veya alüminyum folyoyu kapatıp orta ısılı fırında pişirin.
* hamsi buğulamayı fırından alıp soğutmadan yeşil salata ile servis yapın.


not en alta patates halkaları dizerek de deneyebilirsiniz...

afiyet olsun...



__________________
ben mevlana değilim, insan ol öyle gel..
shamanic isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla
Alt 07-12-2007, 09:06 PM   #3 (permalink)
suzzy
Guest
 
Mesajlar: n/a
Standart Ynt: hamsi

bayılırım hamsiye birde zahmetli olmasa....

ama gerçekten çok faydalı vede lezzetli bir balık....
  Alıntı ile Cevapla
Alt 07-12-2007, 10:34 PM   #4 (permalink)
Administrators
♥Ozlem Şahin ♥
 
shamanic - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Feb 2007
Bulunduğu yer: istanbul
Mesajlar: 5,030
Tesekkür: 13,842
2,276 Mesajinıza toplam 13,392 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
shamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond reputeshamanic has a reputation beyond repute
Standart Ynt: hamsi

hamsi yemekleri

hamsi buğulama
(4 kişilik)
malzeme:

500 gr. hamsi
1 adet iri olgun domates
2 demet taze soğan
1/2 demet maydanoz
1 adet limon
1 kahve fincanı zeytinyağı
tuz
karabiber

yapılışı:
hamsiler kafaları koparılıp kılçıkları çıkarılarak fileto olarak ayıklanır, yıkayıp durulanır. bir kabın içine yeterince tuz, karabiber, ince kıyılmış maydanoz ve taze soğanları koyup karıştırın. küçük doğranmış domatesleri üstüne yayın. durulanmış hamsileri içine katıp harmanlayın. karışımı 15 dakika kadar oda ısısında beklettikten sonra yayvan bir tepsiye serin. kalan harcı üzerine yayın. limonu ince dilimler halinde kesip üstüne dizin. zeytinyağını gezdirip kapağını kapatın.
15 dakika kadar hafif ateşte pişrdikten sonra sıcak olarak servis yapın.
hamsi buğulama 2 gün kadar buzdolabında saklanabilir. buzdolabında saklanmış buğulamayı ısıtıp tekrar sıcak servis yapabilirsiniz.
buğulamaya uygun diğer balıklar: sardalya

hamsi çorbası
(4 kişilik)
malzeme:

100 gr. hamsi
1 adet iri olgun domates
1 adet kuru soğan
1 demet maydanoz
1 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı tereyağı
4 su bardağı su
tuz
karabiber

yapılışı:
hamsileri, kafalarını kopararak ve kılçıklarını çıkararak fileto halinde ayıklayınız; yıkayıp durulayınız ve 1 cm uzunluğunda parçalar halinde kesiniz. 5 dakika kadar 4 bardak tuzlu suda haşlayınız. haşlanmış hamsileri suyunu süzüp kenara alınız. bu suyu daha sonra kullanacağınızdan dökmeyiniz.
domatesin kabuğunu soyup rendeleyiniz. soğanı da rendeleyiniz.
tereyağını tavada eritip unu kavurunuz. rendelenmiş domates ve soğanı ilave edip birkaç dakika çeviriniz. beklettiğiniz suyu ilave ediniz. su kaynamaya yaklaşınca hamsileri ve kıyılmış maydanozu ilave edip 5 dakika daha pişiriniz.
sıcak servis yapınız.
notlar:
1. bu çorba da tipik bir trabzon yemeğidir.
2. arzu edenler, çorbaya limon sıkabilirler.


hamsi diblesi
(4 kişilik)
malzeme:

500 gr iri hamsi
250 gr pirinç (1 su bardağından 1 parmak fazla)
5 adet karalahana yaprağı
1 çay bardağı kıyılmış maydanoz
1 adet kuru soğan
2 çay kaşığı karabiber
2 çorba kaşığı tereyağı
tuz

yapılışı:
hamsileri kafalarını kopararak, bıçak kullanmadan temizleyin. kılçıklarını çıkararıp fileto haline getirin. bilahare bir kaba alın ve bol su ile kanları tamamiyle gidinceye kadar yıkayın.
lahana yapraklarını ince ince kıyıp pirinçle ve maydanozla harmanlayın. tuz ve karabiber ilavesiyle tadlandırın.
tereyağını tavada eritip soğanı kavurun. pirinçli lahanayı ekleyip karıştırın. tencereye karışımın yarısını koyun. hamsi filetoların yarısını açarak karışımın üstüne serin. kalan karışımı üzerine ilave edin. onun da üstüne kalan hamsi filetoları açarak dizin. üzerini 1 parmak geçecek kadar su ekleyip orta ateşte pişirin.
sıcak servis yapın.
not:
dibleye istenirse 1 çorba kaşığı çanm fıstığı ilave edilebilir, daha güzel bir tad verir.

hamsi dolması-1
(4 kişilik)
malzeme:

500 gr. iri hamsi
2 adet kuru soğan
1 demet maydanoz
½ çay bardağı sıvı yağ
tuz
karabiber

yapılışı:
hamsiler kafaları koparılıp kılçıkları çıkarılarak fileto olarak ayıklanır, yıkayıp durulanır. her iki tarafı tuzlanır ve biberlenir.
soğanlar ince halkalar halinde doğranır; tuz ve karabiber serpilip biraz ovulur. ince kıyılmış maydanozlar karışıma katılıp iyice karıştırılır.
ayıklanmış bir hamsinin üzerine harçtan bir miktar konarak üstü diğer bir hamsiyle kapatılır ve hamsiler hafif yağlanmış bir tepsiye dizilip sıvı yağın kalanı üzerine dökülür ve 150oc sıcaklığa ayarlanmış fırında 40 dakika kadar pişirilir.
sıcak veya ılık servis yapılır.
not:
hamsi dolmanın bir de yağda kızartılanı vardır. bakınız "hamsi dolma-2".



hamsi dolması-2 (hamsi kuş)
(4 kişilik)
malzeme:

500 gr. iri hamsi
2 adet kuru soğan
1 demet maydanoz
yeterince un
2 yumurta
yeterince sıvı yağ
tuz
karabiber

yapılışı:
hamsiler kafaları koparılıp kılçıkları çıkarılarak fileto olarak ayıklanır, yıkayıp durulanır. her iki tarafı tuzlanır ve biberlenir.
soğanlar ince halkalar halinde doğranır; tuz ve karabiber serpilip biraz ovulur. ince kıyılmış maydanozlar karışıma katılıp iyice karıştırılır.
ayıklanmış bir hamsinin üzerine harçtan bir miktar konarak üstü diğer bir hamsiyle kapatılır ve her iki tarafı iyice unlanır ve çırpılmış yumurtaya bulanır.
sıvı yağ bir tavada iyice kızdırıldıktan sonra hazırlanmış hamsi dolmalar yağın içine konup her iki yüzü çevrilerek kızartılır.
sıcak servis yapılır.
not:
kızartma işlemi esnasında özellikle hamsiyi çevirirken çok dikkat etmek gerekir, dağılabilir.

hamsi ekşilisi
(4 kişilik)
malzeme:

1 kg. hamsi
250 gr. yeşil biber
3 adet domates
2 adet limon
4 diş sarımsak
1 demet maydanoz
5 adet kuru soğan
1 çay kaşığı karabiber
1 su bardağı zeytinyağı
tuz

yapılışı:
hamsileri, kafalarını kopararak ve kılçıklarını çıkararak fileto halinde ayıklayınız; yıkayıp durulayınız.
soğanları ince kıyıp zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurunuz.
biberleri enlemesine kesip ilave ediniz. 2 domatesi küp şeklinde keserek ilave ediniz. maydanozu ince doğrayınız. sarmısakları küçük parçalar halinde kesiniz. karışıma iave ediniz. tuz ve karabiberini de koyunuz. 2-3 dakika çevirip fırından indiriniz. fırın tepsisine hamsilerin yarısını derileri tepsiye gelecek tarzda diziniz. üzerlerine karışımı döküp onun da üzerine kalan hamsileri, derileri yukarı bakacak tarzda diziniz.
ayırdığınız domatesi ve limonun birini halkalar halinde kesip hamsilerin üzerine dekoratif bir şekilde diziniz. diren limonu sıkıp suyunu tepsiye ilave ediniz. 160-180oc fırında 30 dakika pişirip soğumaya bvırakınız.
soğuk servis yapınız.
not:
bu yemek tipik bir rize yemeğidir.

hamsi fırın
(4 kişilik)
malzeme:

1 kg hamsi
2 adet domates
1 adet limon
sıvı yağ
tuz

yapılışı:
hamsileri kafalarını kopararak ve içlerini baş parmağınızla temizleyiniz. kılçıklarını çıkarıp fileto haline getiriniz ve kapatınız.
fırın tepsisini hafifce yağlayıp hamsileri aralarında boşluk kalmayacak tarzda bir ters, bir düz diziniz.
domatesleri ve limonu ince halkalar halinde doğrayınız. balıkları tuzladıktan sonra üzerlerine domates ve limonları eşit aralıklarla diziniz.
180oc’a ısıtılmış fırında 25-30 dakika kadar pişiriniz.
sıcak servis yapınız.
not:
hamsiler fırında iken zaman zaman kurumaması için kontrol ediniz. eğer kuruyorsa ki bu hamsilerin yağsız olmasından kaynaklanır, üzerlerine hafifce sıvı yağ gezdiriniz.

hamsi güveç
(4 kişilik)
malzeme:

½ kg hamsi
2 adet domates
2 adet yeºil biber
1 adet patates
¼ bağ pazı (veya ıspanak)
1 çay bardağı mısır unu
1 adet yumurta
1 adet kuru soğan (veya mevsiminde ½ demet taze soğan)
2 su bardağı su
1 kahve fincanı zeytinyağı
tuz

yapılışı:
hamsileri, kafalarını kopararak ve kılçıklarını çıkararak fileto halinde ayıklayınız; yıkayıp durulayınız.
domatesleri küp şeklinde, biberleri de çekirdek yataklarını çıkarıp enine doğrayın. patatesleri rendeleyin. temizlenmiş pazıyı iki dakika kadar haşlayıp süzgece alınız ve ince ince doğrayınız. soğanı ince kıyınız.
tüm malzemeyi geniş bir kapta harmanlayıp iki su bardağı su ilave ediniz ve bilahare toprak güvece başaltınız. 160-180oc fırında 40 dakika pişiriniz.
sıcak servis yapınız.
not: bu yemek doğu karadeniz’e özgüdür.




hamsi köftesi
(4 kişilik)
malzeme:

½ kg hamsi
2 kahve fincanı un
1 demet maydanoz
1 çay kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı kekik
1 adet kuru soğan
2 adet yumurta
sıvı yağ (yeterince)
tuz
karabiber
sumak

yapılışı:
hamsileri, kafalarını kopararak ve kılçıklarını çıkararak fileto halinde ayıklayınız; yıkayıp durulayınız. bilahare çok küçük parçalara doğrayınız
maydanozları ince kıyınız. soğanları rendeleyiniz. içine diğer malzemelerle birlikte doğranmış hamsileri koyup iyice harmanlayınız.yumurtaları çırpıp ilave ediniz ve tekrar karıştırınız (mutfak robotunuz varsa karıştırma işlemini orada yapabilirsiniz).
harmanlanmış malzemeyi küçük toplar halinde yoğurunuz. kızgın yağda çevirerek kızartınız.
sıcak servis yapınız.
not: bu yemek orta ve doğu karadeniz’e özgüdür.

hamsi mücver
(4 kişilik)
malzeme:

250 gr. hamsi
2 adet iri patates
2 adet yumurta
1 tutam dereotu
1 su bardağı un
sıvı yağ (zeytinyağı olabilir)
tuz
karabiber

yapılışı:
hamsileri kafalarını koparıp kılçıklarını çıkararak fileto olarak ayıklayın, yıkayıp durulayın. ikiye ayırıp her iki tarafını tuzlayın ve her filetoyu tekrar ikiye bölün.
patatesleri soyup ince rendeleyin, sıkıp suyunu çıkarın. rendelenmiº patatesleri bir kaba alin ve önce yumurtaları ilave edip iyice karıştırın. sonra sırası ile unu, ince kıyılmış dereotunu, hamsiyi, tuz ve karabiberi ilave edip tekrar karıştırın.
tavada sıvı yağı iyice kızdırın. çorba kaşığı ile karışımı yağa dökün ve mümkün olduğu kadar yassılaştırın. bir yüzü kızardıktan sonra diğer yüzünü çevirerek kızartın. bu işlemi karışımın tamamı bitene kadar tekrarlayın.
kızarmış mücverleri kağıt havlu serilmiş servis tabağına alın.
sıcak servis yapın.
not:
daha hafif olmasını istiyorsanız, karışımın tamamını yağlanmış tepsiye döküp 180oc’a ısıtılmış fırında da pişirebilirsiniz.




hamsi sarma
(4 kişilik)
malzeme:

400 gr. hamsi
1 demet karalahana
4 adet taze soğan
1 demet maydanoz
2 çorba kaşığı sıvı yağ
tuz
kırmızı biber
karabiber

yapılışı:
hamsileri kafalarını koparıp kılçıklarını çıkararak fileto olarak ayıklayın, yıkayıp durulayın. her filetoyu ikiye ayırıp tuzlayın.
bir tencerede karalahana yapraklarını tuzlu suda yumuşayıncaya kadar kaynatın. çıkarıp sap ve damarlarını kesin.
diğer bir kapta ince kıyılmış taze soğanları, kıyılmış maydanozu, tuz, karabiber ve kırmızı biberi karıştırıp yumuşayıncaya kadar ovun ve 2 çorba kaşığı sıvı yağı ilave edip karıştırın. ıçine hamsileri ekleyin. karışımı karalahana yapraklarına yeleştirip azar miktarda margarin koyup kenarları da kapanacak tarzda rulalar haline getirin. ruloları aralarında boşluk kalmayacak tarzda fırın tepsisine dizin ve üzerlerine fırça ile sıvı yağ sürün. 180oc’ta 20 dakika kadar fırınlayın.
sıcak olarak servis yapın.





hamsi tatlısı
(4 kişilik)
malzeme:
250 gr. hamsi
250 gr. un
5 adet yumurta
2 su bardağı su
1 çay kaşığı zeytinyağı
¼ limonun suyu
tuz
1 su bardağı zeytinyağ
½ fincan yeşil fıstık
½ fincan fındık jöle malzemesi:
1 adet muz
1 adet portakal
100 gr ahududu
1 adet kırmızı elma
1 adet şeftali
2 su bardağı su
300 gr. şeker
şerbet malzemesi:
½ kg toz şeker
2 su bardağı su
1 çay kaşığı limon suyu
yapılışı:
hamsileri, kafalarını kopararak ve kılçıklarını çıkararak fileto halinde ayıklayınız; yıkayıp durulayınız.
su kaynama noktasına geldiğinde un ve tuz ilave ederek sürekli karıştırınız. yaklaşık 7 dakika kaynadıktan sonra bir iki damla zeytinyağı gezdirip çeyrek limonun suyunu ekleyiniz. bir iki dakika karıştırdıktan sonra ateşten indirip soğumaya bırakınız.
hamur ılıyınca yumurtaları kırıp yoğurun ve hamuru cevizden küçük parçalara ayırınız. içlerine hamsi filetolarını birer birer yerleştirip hamurları kapatınız. hamurlu hamsileri zeytinyağında pembeleşinceye kadar kızartınız.
şurubu hazırlayınız. kızarmış hamsili hamurları atıp 5 dakika kadar bekletiniz ve bilahare tepsiye diziniz.
muz hariç diğer meyveleri kabuklarını ile birlikte küçük parçalara kesiniz ve çekirdeklerini ayıklayınız ve bir kapta birleştiriniz. buna soyulup dilimlenmiş muzları ilave ediniz. su ve ºeker ilave ederek piºiriniz. hazırlanan jöleyi hamsili hamurların üzerine dökünüz.
yarım saat bekletip soğuk servis yapınız.
notlar:
1. bu bir tipik bir rize tatlısıdır.
2. böylece hamsinin yapılmadık hiçbir yemeği kalmadı.





hamsi tava-1
(4 kişilik)
malzeme:

800 gr-1 kg iri hamsi
un
tuz
kızartma yağı

yapılışı:
hamsileri kafalarını kopararak, bıçak kullanmadan temizleyin. baş parmağınızınla karnını kuyruğa kadar yarıp kılçıklarını çıkarın. bilahare bir kaba alın ve bol su ile kanları tamamiyle gidinceye kadar yıkayın.
hamsi filetoları kapatın ve tuzlayıp bir tarafta 10-15 dakika dinlendirin. tavada yağı iyice kızdırın.
hamsileri una bulayın ve fazla unu atmak için hafifce silkeleyip tavaya kuyrukları tavanın içine, koparılmış baş kısımları tavanın dışına gelecek tarzda ve birbirlerine temas edercesine dizin. bir tarafı kızarmış balıkları, önce tavanın yağını süzüp tavanın kapağı marifetiyle ters çevirin. yağı tavaya iade edip öbür taraflarını da kızarın.
sıcak servis yapın.
notlar:
16. balıkları kızartmak için zeytinyağını tercih edin.
17. balıkları daire tarzında dizmek zor gelebilir. bu yalnız görüntü içindir. balıkları teker teker tavaya yerleştirip maşa ile de çevirebilirsiniz.
18. yağın kızgın olmasına dikkat edin.
19. hamsiyi tavaya çok miktarda koymayın. yağı soğutur ve aşırı yağ emmesine neden olur.

hamsi tava-2
(4 kişilik)
malzeme:

800 gr-1 kg iri hamsi
mısır unu
tuz
zeytinyağı

yapılışı:
hamsileri kafalarını kopararak, bıçak kullanmadan ve kılçıklarını çıkartmadan temizleyin. bilahare bir kaba alın ve bol su ile kanları tamamiyle gidinceye kadar yıkayın.
hamsileri tuzlayıp bir tarafta 10-15 dakika dinlendirin. tavada yağı iyice kızdırın.
hamsileri mısır ununa bulayın ve fazla unu atmak için hafifce silkeleyip tavaya serbest bir şekilde ve azar azar dizin. bir tarafı kızarmış balıkları maşa ile ters çevirip öbür taraflarını da kızartın.
sıcak servis yapın.
notlar:
20. mısır unu balığa çok hoş bir gevreklik verir. bu nedenle kılçıkları çıkarılmadan pişirilmesi ve böylece yenmesi tavsiye olunur.
21. mısır unu fazla yağ emmeyeceği için kağıt havluya gerek yoktur.
22. yağın kızgın olmasına dikkat edin ve yağı soğutmamak için hamsileri azar azar tavaya koyun.





hamsi tuzlama
(4 kişilik)
malzeme:

500 gr iri hamsi
tuz( diºli sanayi tuzu)

yapılışı:
hamsileri yıkayıp pullarını bıçak kullanmadan dikkatlice ayıklayın. ensesinden tutup kafalarını koparın ve başparmağınız yardımıyla karınlarını temizleyin. temizlenmiş balıkları iyice yıkayın ve kılçıklarını ayıklayıp iki parça fileto haline getirip kapatın.
tuzlama yapacağınız miktara bağlı olarak bir teneke veya cam kavanoz temin edin. kabın dibine yaklaşık bir santim kalınlığında tuz yayın. tuzun üzerine kapatılmış filetoları bir ters bir yüz olarak dizin. üzerlerini tuz ile örtün ve tekrar filetoları bir ters bir düz dizip üzerlerini tuzla örtün. balıklar bitinceye kadar bu işlemi tekrarlayın. son olarak üstüne bir tabak veya tahta koyup onun üzerine de ağırlık (örneğin temiz bir taş) koyun. filetolar, eğer buzdolabında saklanacaksa 1 haftada hazır olur.
servis yapmadan önce tuzlamaları yıkayın ve iki saat elma sirkesinde bekletin. üzerine zeytinyağı limon sıkın.
notlar:
23. hamsileri fileto çıkarmadan ve kafasını koparmadan, solungaçlarından tutup karnını yarmadan temizlemek te mümkündür. bu durumda tuz balık eti ile fazla temas etmiyeceği için daha lezzetli olur. ancak balıkların kafalarını taşla ezmek gerekir.
24. sofra tuzu yerine iri çekilmiş sanayi tuzu kullanılması tavsiye olunur.
25. tuzlama 15 günden fazla saklanacaksa salamurasını 15 günde bir yenilemek gerekir.
bu yemeğe uygun diğer balıklar: sardalya

kiremitte hamsi
(4 kişilik)
malzeme:

½ kg. hamsi
1 adet limon
3 adet yeşil biber (acı olmasın)
10 adet defne yaprağı
2 adet domates
½ demet maydanoz
½ çay bardağı zeytinyağı
tuz
karabiber

yapılışı:
hamsileri, kafalarını kopararak ve kılçıklarını çıkararak fileto halinde ayıklayınız; yıkayıp durulayınız. kapatıp bütün balık haline getiriniz.
domatesleri küp şeklinde, yeşilbiberleri de çekirdek yeteklerını çıkarıp önce boyuna, bilahare her şeridi üç parçaya kesiniz. limonu ikiye böldükten sonra ince dilimler halinde doğrayınız. maydanozu da ince doğrayınız.
kiremite sırasıyla hamsi,domates, biber, dilimlenmiş limon ve defne yarağını diziniz. üstlerine zeytinyağını döküp maydanozları serpiniz.
160-180oc’taki fırında 30 dakika pişiriniz.
sıcak servis yapınız.
notlar:
1. bu çorba da tipik bir doğu karadenis yemeğidir.
2. arzu edenler zeytinyağı yerine tereyağı kullanabilirler. daha lezzetli ancak daha ağır olur.

__________________
ben mevlana değilim, insan ol öyle gel..
shamanic isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks


Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


hamsi

Ev Hali ve Mutfak Sohbetleri hamsi Konusunu hayatimdegisti.com Konuğumuz olarak inceliyorsunuz hayatimdegisti.com sitemizde yaşamınızı hemen degistirecek bir cok telkinli hipnoz mp3 vardir tesaduf eseri de buradaysanız mutlaka inceleyiniz üst link TelkinCD tıklayınız hamsi zekayı geliştiriyor trabzon numune eğitim ve araştırma hastanesi başhekimi beslenme uzmanı doç.dr. ekrem algün, 'hamsi bir protein deposu. yağı da omega 3 asitleri açısından çok faydalı. kalp ve damar hastalıklarından koruyor. bir takım yağlar damar kireçlenmesi ve kalp hastalıklarına ...

ayrıca bu konularda arama yapan konuklarımız var Mutfak Sohbetleri telkin cd indir izle İstanbul Mutfak Sohbetleri nerededir kimdir Mutfak Sohbetleri çekirdek inanç temizliği İzmir bursa Mutfak Sohbetleri hipnoz Mutfak Sohbetleri olumlama seminerleri eğitimi çaresi tedavisi Mutfak Sohbetleri hakkında bilgi bilinçaltı telkin cd telkin mp3 Mutfak Sohbetleri kuantum düşünce kitap haberi


WEZ Format +3. Şuan Saat: 11:00 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.