Fitoterapi Nedir?
Yunanca Phyton (Bitki) ile Therapeia (Tedavi) kelimelerinden oluşan Fitoterapi, farmakolojinin bir dalıdır. Fitoterapi, bitkilerin içerdiği kimyasal maddeleri belirli doz ve şekillerde kullanarak hastalıkları önleme ve tedavi etmektir.
M.Ö.3000 yıllarında kullanılmaya başlanan şifalı bitkiler, 1900'lü yıllarda modern tıbbın ilerlemesiyle popülaritesini kaybetmeye başladı. Yerini büyük ölçüde kimyasal ilaçlara bıraktı ve alternatif bir tıp dalı olarak anılmaya başlandı. Oysa 17.Yüzyılın ortalarına kadar tıp okullarında İbn-i Sina'nın şifalı bitkilerle tedaviyi anlatan "Kanün Fit Tıp" adlı eseri ders kitabı olarak okutulmuş ve birçok hekim yazara kaynak olmuştu.
Yıllar geçtikçe kimyasal ilaçların yan etkilerinin ortaya çıkmasıyla ve modern tıp ilaçlarının halâ birçok rahatsızlıkta tam bir başarı sağlayamaması sebebiyle bitkisel ilaçlara dönüş başladı. Ama "Kocakarı İlacı" diye tabir edildi çoğu zaman.
Almanya gibi bir çok gelişmiş ülkenin Tıp fakültelerinde doktorlara bitkisel tedavi eğitimleri verilmekte ve doktorların bir çoğu klasik tedavilerin yanı sıra reçetelerine bitkisel ilaçlar da yazmaktadırlar.
Basit cilt sorunlarından tutunda, çağımızın korkunç hastalığı kanser tedavisinde bile şifalı bitkiler kullanılmaya başlandı. Hemen hemen her türlü hastalığa karşı kullanılan şifalı bitki ve bitki özlerini elbetteki bilinçli şekilde kullanmak gerekmektedir.
Kulaktan dolma bilgilerle, bilgisiz insanların gelişigüzel tavsiyeleri ile kullanılan bitki ve bitki özleri hiçbir fayda sağlamamaktadır. Hiçbir fayda sağlamadığı gibi insanların şifalı bitkilere olan güvenini de sarsmaktadır.
alıntıdır...