Öncelikle size kalemi doğru kullanma rahat çizme alışkanlığıni kazanmak için çalışmanızı öneririm.
Boş büyükçe bir kağıda bol bol paralel ve boyuna çizgiler çizin.. mümkün olduğunca rahat olun kalemi çok sıkmayın ve el hareketleriniz bilekten gevşek ve rahat olsun.. Kesik ve korkak olmayin avuç altınızı kağıda sımsıkı yaslamayın..
Daha sonra elips yuvarlak gibi keskin olmayan şekiller çizmenizi öneririm.
Eğer bu konuda rahatsaniz ve çizime başlayacaksaniz baktığınız nesneyi görerek bakmanız çok çok onemlidir.
Ondaki oranı görün.. Boşlukta ne kadar yer kaplıyor? Sagında solunda neler var? Parçaları bütünün kaçta kaçı? Tonları nasıl? Gölgeleri nerede?
Bir tabakta sekiz tane sarı elma olabilir o sekizininde eminimki renkleri bambaşkadır..kimizi simsiyah bile görünüyor olabilir..yada gölgede kalıp yarım görünüyor olabilir..çizmeye şişeden başlarsam portakalı nereye yerleştiririm.?Kağıda nasıl sığar?
Bunlara dikkat etmenizi oneririm.
Basit objeleri rahat gorebileceginiz bir yere koyun mesela herkes bir şişe ve bir meyveyle başlar.
Çizdiğiniz şişenin şişeye benzemesi; meyvenin meyveye benzemesinden çok burada onları kağıda nasıl yerleştirdiğiniz ve
şişenin mi meyveden, meyvenin mi şişeden büyük olup olmaması çok önemlidir.onları düzgünce kağıdınızdaki bulundukları zemine yerleştirebilmenizdir.bunu için kağıda ölçüm yaparak* dik ve paralel ana çizgiler koyup bunlardan faydalanabilirsiniz..
*Ölçüm,oran ve orantı işinde en basit ve cok kullanılan yöntem kaleminizi bulunduğunuz noktadan ölçüm cihazı olarak kullanmaktır..
kalemi gözünüze sabit bir uzaklıkta tutarak Şu şişe kaç kalem boyundadir? sorusuna cevap alırsınız.portakal şişenin kaçta kaçıdır? sorusuna da cevap alırsınız. sehpa ile şişenin arasındaki açıyı bile gorebilirsiniz..ve boşlukları da ölçersiniz..
öncelikle objelerin sayısını ve bulundukları zemini basit seçin. mesela sehpadaki tek şişeyle başlayın. yada portakal ile..
ve ne görüyorsanız o gerçeği çizin..hayal ürünü şeyleri varmış gibi çizmeyin.
üzüm bile çiziyorsaniz tane sayısı gerçek olmalıdır.
Ne goruyorsaniz onu çizin.. Sizin baktığınız yerden üzüm üç taneli görünüyor olabilir. o zaman onu çizeceksiniz.sizin üzümünüz üç taneli olacak...
Genelde yapılan hataya bir örnek vereyim: bir elde beş parmak vardır diye çizdiğiniz resime illaki göremediğiniz halde o beş parmağı sığdırmaya çalısırsaniz resim gerçek dışı olur.
benim elim yandan göründüğünde iki parmaklı olabilir..
ne goruyorsanız onu çizin..
bana yüzümün altından bakarsanız bir çift burun deliği bir burnumun tepesi ve belki kirpiklerimi gorursunuz göz bebeğimi biraz zor görürsünüz..görmediğiniz halde onu çizerseniz size olgunlaşmamiş ''S.Dali'' derler.
hahaha espirimde fena değildi doğrusu..
Yapmakta zorlandığınız her ne ise onun üzerine ayrıca bolca çalışın.
Bir tabureyi çizemediyseniz onu alın tek başına devirin, ters çevirin, teğeden bakın, yandan bakın heryerden tek tek çizin..onunla ilgili resimlere dökümanlara bakın..
Dudak mı çizemiyorsunuz? Dudağa yandan, üstten, önden dikkatlice bakın ve her açıdan çalışın neyi ezeber hayali çizdiğinizi görmek isteyerek bakın ve o hayali şekili kafanızdan atıp gerçeği görün.
Bu arada yüz çizmek sanıldığı kadar kolay bir iş değildir..onu da belirteyim..
Doğrusal hatları olan resimlerde örneğin bir taburede, tren yolunda, koridorda perspektif vardır.
Perspektifin ise püf noktası cizgileri kağıdınızda uzattıgınızda tüm çizgilerin belirli bir tek noktada hayali de olsa birleşiyor olmasıdır..
O nokta neredeyse onu bulun..tren rayına tam ortadan ucsuz bucaksız bir yerden baktığınızı hayal edin o raylar uzakta bir yerde birleşiyor gibi dururlar..ve rayın sagı ve solundaki her doğrusal sey aslında o noktaya yönlenmiştir.
Bu konu ile ilgili ayrıntılı örnekleri size daha sonra sekilleriyle birlikte vermeye çalışacağim.
Bir fikriniz olması açısından kendimce sizi cesaretletlendireceğini umduğum temel noktaları burada anlatmaya çalıştım..
istiyorsaniz cesaretlenmeyin canim tamam tamam teklif var ısrar yok.
sevgiler
görüşmek üzere