Alıntı:
ceylan84lum Nickli Üyeden Alıntı
aşağıdaki öğrenme türlerinin hangisinde organizmanın etkin çaba harcamasına dayalı bir süreç yer almaz? A)tepkisel koşullanma B)edimsel koşullanma C)model alma D)kavrama yoluyla öğrenme E)deneme yanılma yoluyla öğrenme bir okulda yapılan tadilatlar sonrası sınıfların içine doğru açılan kapıların yangın veya benzeri olumsuz durumlara karşı sınıfların daha kolay boşaltılabilmesi için dışarı açılacak şekilde düzenlenmiştir.ancak öğrencilerin uzun bir süre kapıları içeriye doğru açmaya çalıştıkları gözlemlenmiştir. yukarıdaki parçada öğrencilerin kapıları uzun süre içeriye doğru açmaya çalışmaları eğilimini sürdürmeleri aşağıdakilerden hangisiyle açıklanabilir_ A)olumsuz aktarma B)sönme C)alışkanlık kazanma D)serbest çağrışım E)geriye ket vurma ben takıldıklarımı sorayım dedim ama |
1.Tepkisel koşullanmada öğrenen pasiftir.Eskiden doğal olarak verilen bir tepki(salya) daha önceden nötr olan bir uyarıcıya
(ışık vs.) yönlendiriliyor,öğrenen birşey yapmıyor yani:) O yüzden a şıkkı.Diğer hepsinde öğrenen bilişsel ya da davranışsal süreçlerden geçer.
2.Olumsuz transfer.Transfer iki şekilde olur olumlu ya da olumsuz.Burda önceden varolan birşeyin şimdi öğrencilerin farklı birşeyi öğrenmesini engellediğini görüyoruz yani önceden öğrenilenler şuana transfer oluyor.
Fakat olumsuz transfer de iki şekilde oluyor:
1.İleriye ket vurma(Öğrenmeyi engelleme)
2.Geriye ket vurma(Hatırlamayı engelleme)
Yani burda iki şık var bakacağımız.Olumsuz transfer ve geriye ket vurma.Eski bilgi yeni öğrenilecek şeyi engellediğinden (ya da zorlaştırdığından diyelim) ileriye ket vurmuş oluyor.Bu şık olmadığı için direk olumsuz transfer diyoruz.
Not:İleriye ket vurma=Öğrenmeyi engelleme (i ve ö her ikisi de ünlü ile başlıyor)
Geriye ket vurma=Hatırlamayı engelleme (g ve h her ikisi de ünsüzle başlıyor diye kodladım ben sorularda pratiklik oluyor.)
Yani mesela şöyle çözüyorum.Öğrenciler Öğrenmekte güçlük çekiyor.Ö-İ, yani ileri ket vurulmuş gibi.
Doğru mudur hocam?