Albay
Tesekkür: 0
429 Mesajinıza toplam 518 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| atatürk ün sigarasızlaştırılması sigara yasakları çerçevesinde atatürk'ün fotograflarındaki sigaraların fotoşoplanması girişimidir. son derece zararlı bir girişimdir her bakımdan. bir kere olayı tarihselliğinden çıkarmaktır. o dönemde öyleymiş, içilmesi normalmiş, biz bunu biliyoruz, belki bu veya atatürk'ün rakı içmesi ya da iyi ya da kötü başka kişisel özellikleri onu insan yapan ve kendisi ve hatta fikirleri hakkında ipuçları veren şeyler. şu an bu sözlüğe yazan nesil olarak biz onu bütün okullarda verilen endoktrinasyona rağmen hala normal bir insan olarak görebiliyoruz, . peki bizim çocuklarımız? onlar atatürk hakkında ne bilecekler, heykellerde görülenler dışında? bugün sigara silinir herkese mantıklı gelir, yarın akp içki içtiğini anlatan okuma parçalarını kaldırır, öbür gün sirozdan öldüğü gizlenmeye başlar gençliğe kötü örnek olmasın diye. daha öbür gün chp gelir, latifeyle fotoğraflarını saklatır, mhp gelir kısa görünmesin atamız diye heykellerinin boyunu uzatır biraz. saçı dökük gibi görülmesin diye de bir fotoşop.
zaten bu mantığın cezasını çekiyoruz onyıllardır. bugün atatürkçülük denilen şeyi bile dp'nin çıkardığını kaç kişi bilir? zamanında ismet inönü paralara kendi resmini bastırdığında dp bunu eleştirip, siz inönücüsünüz, biz atatürkün takipçisiyiz diye sağcı bir kemalizm versiyonu üretti, 12 eylül de bunu sahiplendi. solcular kemalizm diye ayrı bir yerde, sağcılar atatürkçülük diye ayrı bir yerde konuşlandı. dün devletçilik atatürk'ün ilkesiydi, bugün piyasa ekonomisi kazanınca birden herkes celal bayarı, izmir iktisat kongresini hatırladı. ee, öhöm, tabii ki o zamanın şartlarında devletçilik, ama özde serbest piyasadan yanaydı atatürk.
sağcıların bıyıklı kalpaklı atatürk, solcuların fönlü saçlı, bıyıksız atatürk fotografı kullandığı bir ülkede, herkesin kendini öven atatürk sözleri bulduğu, bulamazsa uydurduğu bir ülkede yeşilaycıların geri durmasını beklemek anlamsızdı zaten. 15 yıl sonra ders kitaplarından okuma parçaları: atatürk'te postmodernizmin kökleri. atatürk ve internet teknolojilerine işaret eden sözleri.
evet atatürk sabahları üzerinde frak ve silindir şapkasıyla ankarada mecliste yokluktan cisimleşir, sen harf inkılabını, sen iktisadi düzenlemeleri yap, sen de git şeker fabrikası kur diye görevleri dağıtırdı. sonra birden bir anadolu köyüne ışınlanır halka kara tahtada okuma yazma öğretirdi, akşama doğru da beyaz pantolonu ve baklavalı gri süeteriyle istanbulda, dolma bahçeye ışınlanır güllerini budardı. bu döngü 57 yıl sürdü. di mi?
gençliğin atatürk ün her yaptığına özenmesine mütevellit, atatürk ün elindeki sigara photoshop kullanarak resimden çıkarılacak ve gençliğin sigara içmesine bir nebze dur denmiş olacak.
yahu tüm gençlik atatürk kadar kitap okusa, onun kadar ileri görüşlü ve çağdaş olsa , bırak günde 3 paket sigarayı, sabahtan akşama esrar içse kimse bu memleketin sırtını yerine getiremez.
akla nineteen eighty four isimli romanı getiren eylem. lakin en azından amaç iyi, şimdilik görmezden geliyor, farklı benzetmelerden ve komplo teorilerinden kaçınıyorum.
gün geçmesinki memleketimizde saçma sapan bir fikir uygulamaya geçmesin.televizyonda sigara görüntüsünü sansürlediler de dumanına ne oldu?atatürk sigarada içerdi içkide zaten siroza yakalanıp vedat etmişti.ne olur yani yeni nesil atatürk'ü 'o bir liderdi ülkemizin azmini ve gücünü hareketlendiren bugünleri sizlere sağlayan o dur ama sigara ve içki kullanırdı ...vs' dense.maksat çoluk çocuk herşeyi doğru öğrenmesi ve yanlışla doğru mukayeselerinin olması değil mi?
herşey enteresan bir hal alıyor bu memlette.değiştire değiştire bir kuşa benzeyecek ama ne çıkacak muamma...
muhtemelen atatürk'ün içki içerken çekilmiş fotoğraflarının yayımlanması yasağı ile devam edecek eylem..
günümüz teknolojisiyle gayet kolay olacak bir durum. fotoşop denilen bir şey var değil mi?
o kadar sorunumuz varken, sigara içmeyi önleme çalışması yaparak sağlıklı nesiller yaratmayı çalışanları kutluyorum. zannedersem tek eksiğimiz yaraktı.
neyse, eyvallah diyerek devam ediyorum. atatürk sigara içen biriydi, değil mi? o biçim de rakı içiyordu, o da var tabi. ben sigara içiyorum, rakı da içiyorum, bira, vişki, votka falan. içtiklerimi sıralayarak kimseyi sıkmak istemem şimdi ama atatürk içiyor diye içmedim bunları.
konunun özü şudur toplumsal alanda sigara içmek yasaklanıyor. atatürk'ü sigarasızlaştırıcağımıza , yani sigarayı kaybedeceğimiz yere neden atatürk'ün sigara içtiği fotoğrafların arka planı değiştirilip bir deniz kıyısı gibi açıkhava manzarası konulamasın, ohhh mis gibi açıkhavada tüttürüyorum hesabı? bence daha etkili olur.
avrupa birliği hesabına yarın öbür gün işkembe çorbası da yasaklanacak belki. isterim ki atatürk'ün işkembe çorbası içerkenki fotoğraflarını da fotoşoplayalım, mercimeğe çevirelim o çorbayı. limon kalsın ama, mercimek çorbasına da sıkılıyor nasıl olsa.
atatürk ün takmayacağı olay. zamanında içmiş zaten. şimdi ha sigara içerken resmi ha olmasın. ne fark edecek. ha en büyük tehlike küçücük çocuklar büyüdükleri zaman aaaa atatürk sigara içiyormuş kandırmışlar lan bizi demeleridir bence.
atatürk'ün bir insan değil de olağanüstü bir varlık gibi yansıtılmasına kuşkusuz epey katkı sağlayacak olan olaydır.
bilmiyorum eskiden de mi böyleydi ama kendimi bildim bileli şahsıma atatürk her daim insanüstü, ulaşılamaz, erişilemez, sanki mitolojik bir varlıkmış gibi anlatılmıştır.
atatürk kimsenin olmadığı kadar ileri görüşlüdür.
atatürk kimsenin olmadığı kadar zekidir.
atatürk kimsenin olmadığı kadar azimlidir...
doğrudur evet.
atam normal bir insandan çok daha zeki, azimli, kararlı, güçlü ve ileri görüşlü bir insandır. ancak bu özellikler öyle bir anlatılıyor ki sanki olimpos dağında oturan zeus'un oklarını gönderip de artemis'i cezalandırışını dinliyorsunuz. tarih hocaları bu basmakalıp laflara o kadar alışıklar ki ilkokuldan beri aynı şeyleri duya duya öğrenci artık atatürk'ü insan olarak algılamaktan çıkartıp ulaşılamaz bir noktadaki olağanüstü bir varlıkmış gibi görmeye başlıyor. bunun sonucu olarak da insanlar kendilerinin uğraştığı basit şeylere bakıp atasından utanmak yerine, onu sadece 10 kasımlarda 1 dakikalık saygı duruşuyla anarak ona karşı bağlılığını gösterdiğini zannediyor. oysa, önemli olan atatürk'ün de bir insan olduğu fark etmek. onun da senin benim gibi nefes aldığını, sigara içtiğini, rakıyı sevdiğini ve bütün bu insani zaaflara rağmen böyle büyük işler başarabildiğini anlamak.
önemli olan atatürk'ü putlaştırarak her tarafa resmini asmak değil, yüreğin dağlandığında, umudun kırıldığında, tükendiğini hissettiğinde tahtanın az yukarısında seninkiyle aynı fizyolojik özelliklere sahip bir çift mavi gözü görüp ondan güç almaktır.
engin ardıç'ın olayla ilgili yazısı
http://www.aksam.com.tr/...
şapkasının yerine de sarık koyarlar olur biter...
atatürk'e bu kadar düşman olduğunu alenen gösteren başka kimseler gelmemişti başımıza... e tabii 50ytl'lik kömür çuvalına memleket satılırsa olacağı budur...
yakında erkekte küpe takmak bizim kültürümüzde yok, gençlere kötü örnek oluyor diye yavuz sultan selim' in küpesi de fotoşoplanır.
hangimiz atatürk sigara içiyor diye sigaraya başladı acaba.
bu saçma uygulamada kendimi hedef kitlenin içinde addediyorum:
ben sigaraya ilkokul 5. sınıfta başlamıştım. * mavi önlüğümle, üst cebindeki beyaz mendilimin hemen altındaki cebimde, mavi-beyaz vinston layt paketi taşırdım. ha, bu benim hayvanlığım, benim kötü çevremin üzerime etkisi, benim saçmalığım, evet bu ayrı, fakat, sonuçta şuurum yerinde, hatırlıyorum her şeyi. ve o zamanlar, atatürk'e dair bildiğim şeyler şunlar: düşmanı yurttan kovdu, cumhuriyeti kurdu, babası ali rıza efendi, annesi zübeyde hanımdır. hatta kız kardeşinin makbule hanım olduğunu çok kişi bilmezdi ! selanik de yunanistan'daydı işte.
o zamanlar da bu fotoğraflar vardı. ki atatürk'ten uzak bir çocuk olarak da büyümedim. ama o önlük ile aynı renkteki sigara paketi fotoğrafı gözümün önünden gitmiyor. renk uyumu yakalamış gerzek. bir bok sanıyorum kendimi daha o yaşta. evet, bu fotoğraflar o zaman da vardı. şimdi o kafaya gitmeye çalışıyorum. bir cevap arıyorum. bana bunun gerçekten çok kötü bir şey olduğunun eğitimi gerçekten verilseydi keşke. kitaba yazmakla olmuyormuş demek ki, sigara sağlığa zararlıdır yazıyordu, gördüm, bunu da hatırlıyorum. atatürk'ü de gördüm. vapurda bir fotoğrafını hala hatırlıyorum, elinde sigara.
bunlarla birlikte, büyük taarruz'un başladığı kocatepe'de, atatürk'ün o meşhur resmindeki düşünceli, sıkıntılı halinin yanında elinde sigarasını da çocuğum görsün isterim açıkçası . ama isterim gibi geliyor. hatta özellikle gösteririm, bak, bitmiş sigara artık sıkıntıdan ama hala elinde, diye.
atatürk ile ilgili ya siz hala anlayamadınız otomatik cevabının modası geçecek gibi görünmüyor ne yazık ki. benim sigaraya başladığımın üstünden 10 küsür sene geçti, hala içiyorum. hatta vapura çok binen bir insanım, her seferde yakıyorum bir tane, rüzgara doğru. atatürk'ün de canına değsin, benim de canıma değsin. keşke, az içseydi belki bu kadar erken yitirmezdik.. bik ! bik ! hadi lan hadi. önlüğümün cebindeydi paket, aynı renk ! adam gibi eğitim verin çocuklara ! bırakın saçmalamayı allah aşkına..
atatürk sigaradır. sigara atatürkçülüktür, laikliktir. içimize çektiğimiz duman muassır medeniyetler seviyesine varmak adına aldığımız yoldur. külleri ise tam bağımsızlıktır.
bütün filmlerde dizilerde, sigara sahnelerini karartabilir, mozaieyebilir ya da kesebilirsiniz. ama amaaaa hayır dostum hayır. atatürk'ün sigarasına doknan karşısında beni bulur.
Kaynak: İtüSözlük Buraya ilk defa geliyorsanız ismim Atakan Sönmez ve burası hayatimdegisti.com.Boğaziçi üniversitesi mezunuyum ve Türkiyede ilk Subliminal Telkin Uzmanıyım.tıklayın Bir site olsa onu bulanların uykuda dinledikleri mp3 ler ile hayatları değişse… Bir site olsa onu bulanlar hipnoz olmadan sadece subliminal mp3 leri yükleyip ve uykuda dinleyerek hayatlarını değiştirseler. Bu fikir 1995 yılında yani 25 yıl önce çıkmıştı. 15 yıl önce ise bu mp3 lerin kişiye engel olan çekirdek inançlara göre hazırlanması yani cekirdekinanc.com fikri oluştu Hipnoz gibi bir şey mi subliminal mp3 nedir? Tam olarak değil. Öncelikle size engel olan 0-11 yaş arası oluşan bilinçaltı kayıtlarınız yani çekirdek inançlarınız bulunur. Sonra bu çekirdek inançlarınızın pozitif halleri olumlamalar isminize özel olarak mp3 lerin ve müziğin içine gizlenir. Siz de uykuda ya da uyanıkken bu mp3 leri dinleyerek sonuç alırsınız. Çocukluğunuzda size söylenenlerin tam tersini dinlediğiniz kayıtlarla binlerce kez bilinçaltınıza yerleştirmiş oluruz. Çekirdek inançların hayatımda engellere neden olduğunu nasıl anlarım? Hayatınızda hep aynı şeyler tekrar ediyorsa. İlişkilerde hep aynı şeyleri yaşıyorsanız... Aşırı fedakar bir yapınız varsa ve bu sanki göreviniz haline geldiyse. Birilerini kurtarmaya çalışıyorsanız. Paranızın bereketi yoksa sürekli gereksiz harcamalar çıkıyorsa birikim yapamıyorsanız. Hayır demekte zorlanıyorsanız. Odaklanmakta bir şeyleri devam ettirmekte sorun yaşıyorsanız. İlişkilerde mıknatıs gibi sorunlu kişileri çekiyorsanız. İş hayatında iniş çıkışlar sürekli oluyorsa. Ertelemeleriniz fazla ise. Aşırı kontrolcü ve garantici bir yapınız varsa kaygı düzeyiniz yüksekse hep en kötü ihtimali düşünüyorsanız ve şanssızlıkları sorunlu olayları ve sorunlu kişileri hayatınıza çekiyorsanız çocuk yaşta oluşan çekirdek inançlar hayatınızı yönetiyor olabilir.
25. yıla özel şimdi arayanlara 5 dakikalık çekirdek inanç ön tespit ve bir günlük deneme telkin mp3 ücretsizdir. Ön tespitte size engel olan birkaç çekirdek inanç örneği verilir. Atakan Sönmez tarafından yapılır ve bilgi amaçlıdır. +90 5424475050 Türkiye dışındakiler whatsapp tan arayabilir cekirdekinanc.com inceleyiniz. |