Alıntı:
hakan_10 Nickli Üyeden Alıntı
benim bu sosyal fobi ya da diğer anksiyete bozuklukları ile ilgili anladığım kadarıyla kısmen genetik çoğunlukla çevresel faktörlerin etkisi olduğu
giderek artmasının sebebini ise kabullenmeme çıkış yolunun olmadığına inanarak kendini gerçekleşen kehaneti yaşamakta görüyorum
sosyal fobili olupta tedavi görmüş ve daha sonra iyileşip radyo programcılığı ya da tv programcılığı yapmış olanlarda var
Bu aralar şema terapi ile ilgili kitaplar okuyorum. Hepimizin hayatımızda yaşadıklarımızdan alıntıladığımız şemalarımız var ve bunları biz besliyoruz. bir olay yaşadığımızda o olay şemalarımıza benzerlik gösterdiğinde hemen beynimiz durumu ona göre kabulleniyor.
kimbilir belki üç yaşında kendimizi ifade ederken engellenmiş olmamız ve bu durumun bizde oluşturduğu şema sonraki hayatımızı etkilemiştir.
değiştirmek bir süreç ve bu süreç içerisinde ilaç kullanımı telkin gibi yöntemlerin denenip bize saçma gelen ama o korkulan sosyal ortama dalmak kendimize yapacağımız büyük bir iyilik diye düşünüyorum
öğretmenliğe ilk başladığımda yaşadığım tedirginlik size de yabancı değildir
bir sene bitiyor ve ben sınıfta daha rahat ve tatmin edici olduğuma inanıyorum
haftada bir okul önünde sırada toplanmış öğrencilere komut vermek duyuru yapmak ölüm gibi gelirken şimdi sistematik duyarsızlaşma olsa gerek :) daha rahatım
şemalarım hala yerinde duruyor belki ama bunların üzerine gidilip kaygı veren duruma maruz kalmak onları yumuşatıyor
bu bir züğürt tesellisi ya da pollyannacılık değil uygulamalı psikolojik tekniklerin yararlı olduğunun kanıtı.
çıkalım ve bu sosyal ortamda rezil oluverelim nolacak yani diye düşününce bir nebze rahatlıosun
Bilişşsel davranışcı tekniklerin bir tanesi de işte bu çık ve rezil olacağını dşündüğün şeyi yap
mesela çay içerken bilerek çayı dök varsın bütün gözler sana baksın nolacak şimdi yerin dibine filan mı girecen yooo olduğun yerde duruyon kendi haline gülüveriorsun bitiyor :))
tabi hemen bir çırpıda bu fobi bitmeyecek olayı yaşayacaksın sonra evde kara kara ben ne dedim ne yaptım bugün yaa diye kendini yiyip bitireceksin belki ama zamanla üstüne gide gide azalacak
ilaç bilişsel davranışcı psikoterapi telkin şimdilik planlarımda bunlar var
unutmayın
sosyal fobi tedaviye iyi yanıt veren bir rahatsızlık toplumda görülme oranı baya yüksek
yalnız değiliz
bunları hepimiz az ya da çok biliyoruz
ama umudun çözüm yollarının hatırlatılması rahatlatıyor |
ben de sosyal fobi mağduruyum, telkinlerle tanışmadan önce yaklaşık 8 yıl kadar ilaç kullandım, evet rahatlama oldu ama tam olarak iyileştiğimi söyleyemem.
bi de ben ilaç kullanmaya başlamadan önce evet çok çekingendim ama pozitiftim, enerjiktim, sürekli konuşan (rahat olduğum ortamlarda) biriydim. ne bileyim hayat güzeldi, hayattan zevk alırdım. ilaca başladıktan 1 ay sonra depresyona girdim. doktor ilacı değiştirdi ama ben depresyonla tanışmış oldum böylelikle. ve ogün bu gündür depresyonla mücadele ediyorum arkadaşlar. ilaçlar beynin dengesini bozuyor bence. bir tarafı onarırken başka bir şeyler bozuluyor sanırım.
üstelik ilacı bırakınca da tabiri caizse eşşekten düşmüşe dönüyorum. sanki hiç sosyal ortamlarda bulunmamış, nerede ne yapacağını bilemeyen, hani dağdan indim şehire misali, aptal gibi, anti sosyal biri olup çıkıyorum.
ama bu sefer telkinlerin sayesinde ilacı bıraktıktan sonra böyle şeyler yaşamadım. depresyona girmedim, en önemlisi önceki halimle kıyaslayınca çok çok iyiyim özellikle sosyal ortamlarda çok rahatım.
yani ilaçsız tedavi harika bir şey. heralde ömrüm boyunca Atakan beye ve emeği geçen herkese hep dua edicem. ve siz değerli arkadaşlarıma.