Alıntı:
maharishi Nickli Üyeden Alıntı
ben dinleme listeme yeni MP3'leri ekledikçe, telkin içeriklerini de okuyorum.
kafamı kurcalayan bir konuda yazmak istedim:
"depresyon dünde kaldı"nın telkin içeriği diğerlerine göre oldukça farklı. eskiden okuduğum bir kitapta; bilinçaltının dolaysız, düz ve olumlu yüklemlerle kurulu cümleleri algılayabildiği yazıyordu. "depresyon dünde kaldı"nın metni ise direkt telkinden çok, bir makale ya da terapi içeriğine benziyor. bileşik cümleler, dolaylı arlatım ve detay oldukça fazla. ayrıca olumsuz cümle yapıları var (anlam olarak değil, cümle yapısı açısından).
ben tereddüt ettiğim için dinleme listemden bu mp3'ü çıkardım. kişisel olarak, bu metnin bilinçaltında bir karmaşa yaratabileceği kanısına kapıldım. bunlar elbette sadece benim kuruntularım da olabilir.
bu konuda sizlerin düşüncelerini alabilir miyim?
sevgiler |
Merhabalar;
Telkinlerde iki tür içerik olur...Birinci grup telkinler sadece bir paragraftan ve olumlu cümlelerden oluşur.Çok tekrar yapılır.
İkinci grup ise hikaye gibi uzadıkça uzar.
Şimdiye kadar Türkiye'de yapılan motivasyon cd 'lerini dinlerseniz içeriklerinin en az depresyon dünde kaldının 3 katı uzunluğunda olduğunu görürsünüz.Ayrıca olumlu olumsuz bir çok kalıp vardır.
Söyledikleri şudur
-Bilinçaltı kendisine yarayanı alır yaramayanı almaz...
Bu bakış açısı ne kadar doğrudur derseniz.Şimdiye kadar o cd'ler yüzbin adetten fazla satılmış ancak böyle bir şikayet olmamış..
Aslına bakılırsa bende telkinlerin detaylı olması gerektiğini düşünüyorum.Eğer telkin bir paragraf olursa yoruma açık olur.
Detayli anlatilmasinda fayda vardir...Bir cümle yanlış anlşılsa bile bütüne bakıldığında anlatılmak istenen anlaşılır.
Bu sitede ise orta yol tercih edilmiştir.Genelde telkinler ne çok uzun ne çok kısadır.
Depresyon dünde kaldı içeriğide diğerlerine göre uzunda olsa bence oldukça iyi..
Tabii ki bu içeriği kendinize uygun görmediyseniz dinlememenizde fayda vardır.
Özetle eğer söz konusu olan tek cümle tek paragraf ise günlük yaşamda da yanlış anlaşılma olabilir.
Ancak bir şey bir sayfa anlatılıyorsa bütüne bakılır.Yanlış anlama ihtimali 0'a iner.