Albay
Üyelik tarihi: Dec 2008
Mesajlar: 432,578
Tesekkür: 0
429 Mesajinıza toplam 518 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| Gıda Allerjisi Gıda yaşam için elzemdir. Genellikle hemen tüm kültürlerde 3 ana öğün ve
arada atıştırılan bir çok ek gıda günlük menüyü oluşturur. Batılı ülkelerde
ortalama bir insan yaşamı boyunca yaklaşık 2-3 ton kadar gıda tüketir. Bu yüzden
gıda allerjisi gibi gıdalarla oluşacak rahatsızlıkların da sık görülmesi sürpriz
olmamalıdır. Bugün bir çok gazete, dergi, radyo, televizyon programı, kitap ve
web siteleri gıda allerjisi başlığını işlemektedir.
Tıbbın babası olan Hipokrat 2000 yıl önce gıda ile oluşan reaksiyonları
tanımlamıştır. 1. ve 2. YY.? da Yunan bilginler inek sütü ile oluşan
reaksiyonlardan bahsetmişlerdir. Yumurta ile oluşan ilk anafilaktik reaksiyon
Marcello Donati tarafından 16. YY.? da, balık ile oluşan anafilaksi ise Philipp
Sach tarafından 17. YY.? da tanımlanmıştır. 20. YY.? ın başlarında klinisyenler
ekzaması olan çocuklarda rashların gıda allerjisi ile ekzaserbe olduğunu rapor
etmişlerdir. Bunlarla birlikte Loveless? in 1950? de yaptığı plasebo kontrollü
gıda uyarı çalışmalarına kadar, tanı hastalık hikayesi ile konuluyordu. 1976? da
May? in gıda allerjisi tanısı için önerdiği çift kör, plasebo kontrollü oral
gıda uyarı testi şu anda gıda ile oluşan allerjik hastalıkların tanısında altın
standart olmuştur.
Nomenklatürde birlik sağlamak amacıyla gıda ya da gıda katkıları ile oluşan
reaksiyonlar European Academy of Allergy and Clinical Immunology tarafından
mekanizmaya bağlı olarak sınıflandırılmıştır. Gıda ile oluşan reaksiyonlar;
toksik ya da non-toksik reaksiyonlar olarak sınıflanabilir. Toksik reaksiyonlar
o gıdanın yeterli dozda alınması ile oluşur (örneğin zehirli balıktaki
histamin). Nontoksik reaksiyonlar ise allerji-aşırı duyarlılık gibi immün
mekanizmalar veya intolerans gibi non- immün mekanizmalarla oluşur. IgE aracılı
gıda allerjileri daha iyi tanımlanmış olup, özellikle mide barsak bulguları gibi
IgE aracılı olmayan immün reaksiyonlar yeni yeni tanımlanmaya başlamıştır. Gıda
intoleransı gıda reaksiyonları içinde en sık görüleni olup gıdanın kimyasal
içeriği (eski kaşardaki tiramin ile oluşan başağrısı, kahvedeki kafein ile
oluşan sinirlilik gibi), kişinin duyarlılığı (laktaz eksikliği) veya
idiosenkrazik (önceden tahmin edilemeyen) cevaplarla ilgilidir.
Gıda Aşırı Duyarlılığının Sıklığı:
3 yaşına kadar takib edilen 480 yenidoğanın özelikle yaşamlarının ilk yılında
daha sık olmakla birlikte %28? inde gıda reaksiyonu saptanmıştır. Bunların ¼ (%
8)? ünde gıda uyarı testi ile onaylanmış gıda allerjisi vardır. Birkaç ülkede
yapılmış çalışmalarda 1 yaşına kadar olan çocukların %2,5? uğunda inek sütü
allerjisi saptanmıştır. Bu allerjilerin %60?ı IgE aracılıdır. Süt allerjisi olan
vakaların %35? i diğer bazı gıdalara da allerjik reaksiyon gösterirler.
İngiltere ve ABD? de yumurta allerjisi sıklığı % 1.3, yerfıstığı allerjisi % 0.5
sıklığında saptanmıştır. Atopik hastalığı olan çocuklarda gıda allerjisi
prevalansı daha fazla saptanmıştır. Orta-ağır düzeyde atopik dermatiti olan
vakaların %35? inde bulgular gıda aşırı duyarlılığı ile alevlenebilmektedir.
Astması olan vakaların % 6? sında gıda ile uyarılmış wheezing (öter tarzda
solunum) saptanmıştır. Gıda katkıları ile oluşan reaksiyonlar ise çocuklarda %1?
den az oranda rapor edilmiştir.
Erişkinlerdeki gıda allerjisi sıklığı çalışmaları daha azdır. Amerika? daki
sıklık çalışmaları yerfıstığı ve fındık allerjisinin erişkinlerin %1.3? ünde
olduğunu göstermiştir. İngiltere? de erişkinlerde gıda ile oluşan reaksiyon
sıklığı %1.4-1.8 bulunmuş, gıda katkı maddeleri ile ise %0.01- 0.23
saptanmıştır. Hollanda? da benzer bir çalışmada bu reaksiyonların sıklığı %2
olarak saptanmıştır. Ortalama %0.5? inde kabuklu deniz mahsülü allerjisi
tanımlanmıştır.
Gıda Aşırı Duyarlılık Reaksiyonu Patogenezi:
Barsak Bariyeri
Doğumun hemen ardından birkaç saat içinde yeni doğan barsak lenfoid dokusu
(barsak bariyeri) bakteri ve gıda antijenlerindeki yabancı proteinlerle
karşılaşır.
Barsak bariyeri; bakteri, virüs, parazitler, gıda proteinleri için
immünolojik ve non-immünolojik bariyerdir.
Yenidoğanlarda bu bariyerin olgunlaşmaması penetrasyonun artmasına sebep
olur. Örneğin; 1. ayda bazal asit salınımı rölatif olarak azdır. Barsak
proteolitik aktivite ancak 2 yaş civarında olgunlaşır. Barsak mikrovillüs
gelişimi de erken yaşlarda tam değildir. Bu nedenlerle antijenin mukozal
transportu kolaylaşır.
1200 vakalık bir araştırmada, ilk 4 ayda alınan solid gıdaların diğerlerine
göre çok daha fazla atopik dermatit oluşma olasılığı var.
Ö:Artmış mide asiditesi ve diğer gıdalarla birlikte alınması emilimi
azaltır.
Ö:Antiasidler vb. gibi nedenlerle mide asiditesinde azalma ve alkolle
birlikte alınma emilimi arttırır.
Bir çok vakada immünolojik olarak tanınabilen proteinlere tolerans gelişir.
Fakat duyarlı vakalarda bu proteinler aşırı duyarlılık yaratır.
Gıda Allerjenleri:
Diyette yüzlerce gıda olmasına rağmen bunlardan sadece birkaç tanesi major
allerjenik etkiye sahiptir. Çocuklarda süt, yumurta, yerfıstığı, soya, buğday
hipersensivite reaksiyonlarının yaklaşık %90? ından sorumludur. Erişkinlerde ise
yerfıstığı, balık, kabuklu deniz mahsülleri, fındık bu reaksiyonların %85? ini
oluşturur. Son zamanlarda özellikle kiwi, kavun, susam, haşhaş ve kolza dikkati
çekmektedir. Gıdaların allerjenik fraksiyonları genellikle ısıya dayanıklı, suda
çözünebilen, 10-70 kd büyüklüğünde glikoproteinlerdir.
Mide-barsaktaki Gıda Aşırı Duyarlılık Reaksiyonları:
IgE aracılı reaksiyonlar:
Erken mide-barsak aşırı duyarlılık reaksiyonları IgE aracılıdır ve daha çok
akciğerleri ve deriyi de etkilemektedir.
Eski çalışmalarda IgE? ye bağlı olarak ?besin aşırı duyarlılığı? radyolojik
olarak gösterilmiştir. Bir çalışmada besin alerjisi olan 4 hastaya baryum-besin
karışımı verilmistir. Bu karışımların yarattığı etkiler radyografik olarak
incelenmislerdir. Gastrit, barsakta aşırı hareket ve kalın barsakta spazm
görülmüştür.
Flouroscopic bir çalışma sonucu alerjisi olan 12 çocuga baryum sülfatlı
alerjen içeren ve alerjensiz olan besinler uygulanmis ve karsilastirma
yapilmistir. Mide hareketlerinde azalma, mide çıkışında spazm ve barsaklarda
aşırı hareketlenme gözlenmiştir.
Gastroskop kullanılarak erken allerjik reaksiyonları 6 allerjili hastada
incelemiştir. Belli bir miktar besin allerjeni mide mukozasına yerleştirilmiştir
ve 30 dk sonra tekrar incelenmistir. Mukozada kırmızı ödem, bununla beraber
kalın gri bir mukus ve kanama odakları görülmüştür.
Son dönemlerde, yine endoskopi yardımı ile yapılan ve daha önceki
gözlemlerdeki sonuçlar elde edilen çalışmalarda buna ek olarak biopsi sonucunda
burada mast hücreleri (allerji hücreleri) gösterilmiştir.
Deri testi veya RAST birçok allerjen besinlere pozitif yanit vermekte
(%95).
Bulantı, karın ağrısı, kusma ve/veya ishal gibi bulgular yemek yendikten 2
saat sonra ortaya çıkar. Çocuklarda kusma çok spesifik bir bulgu değildir;
iştahsızlık, kilo alamama ve karın ağrısı gibi bulgular daha değerlidir.
Son dönemlerde oral allerji sendromu adı ile bir sendrom tanımlanmıştır. Huş
ağacı, Amerikan nezle otu poleni ve pelin? e allerjisi olanlarda oluşur.
Reaksiyonlar genelde dudaklarda, dilde, boğazda görülmektedir. Bu bulgular
genellikle kısa sürer ve çoğunlukla kavun, karpuz ve muz yenmesinden sonra
oluşur. Huş ağacı allerjisi olanlarda patates, havuç, kereviz, çeviz ve kiwi
yedikten sonra oluşabilir. Bunun nedeni huş ağacı poleni ile bu sebze ve
meyvelerdeki allerjik proteinler arasındaki çapraz reaktivitedir.
IgE ve non-IgE aracılı miks reaksiyonlar:
Allerjik eozinofilik özefajit, gastrit ya da gastroenterit, yemek borusu,
mide ve/veya barsak duvarında eozinofil (allerji hücresi) infiltrasyonu ile
karakterizedir.
Hastalığın patogenezi tam olarak anlaşılmış değildir.
Allerjik eozinofilik özefajit, genelde çocukluk ve gelişme çağında süregen
reflü (mideden yemek borusuna gıda ve mide içeriklerinin geri kaçması),
tekrarlayan bulantı, iştahsızlık, karın ağrısı, yutma güçlüğü, irritasyon, uyku
problemi ile karşımıza çıkar. Olağan reflü tedavisine yanıt vermeyebilir.
Alerjik eozinofilik gastroenterit herhangi bir yaşta meydana gelip yemek
borusu iltihabı ve/veya gastrit bulguları yaratabilir. Kilo kaybı veya gelişme
geriliği görülür.
IgE? den bağımsız reaksiyonlar:
Diyete bağlı protein enterokolit sendromu genelde bebekliğin ilk aylarında
irritasyon, kusma, ishal gibi bulgularla karakterizedir. Kusma genelde gıda
alımından 1-3 saat sonra belirmekte, kanlı ishal, kansızlık, karın ağrısı,
gelişme geriliği görülür. Bu bulgular, genelde inek sütü veya soya proteini
içeren besinlerle olabilmektedir; ama genelde anne sütü ile olmaktadır. Yumurta,
buğday, pirinç, yulaf, fıstık, fındık, tavuk, hindi ve balığa karşı sensitivite
rapor edilmiştir. Yetişkinlerde kabuklu deniz ürünleri (karides, istakoz vs.)
buna benzer sendromlara neden olup karında kramp, kusma ve bulantıya sebep olur.
Deri prick testi negatiftir.
Celiac (Çölyak) hastalığı, protein kaybettiren bir enteropatidir. Süregen
ishal, gaz, karın ağrısı, kilo kaybına neden olan bir hastalıktır. Oral ülser
görülebilir. Celiac hastaları gliadine hassastırlar (bugday, yulaf ve
tahıllardaki bir protein). Celiac hastaları, kronik olarak gluten içerikli gıda
alımı ile T hücreli lenfoma gibi kanserlerin geli?imi için risk taşırlar. Bu
vakalarda diyetten gliadinin uzaklaştırılması bulguların ve hastalığın
iyileşmesi ile sonuçlanır.
Deride Oluşan Gıda Aşırı Duyarlılık Reaksiyonları:
IgE aracılı reaksiyonlar
Besin alerjisi olan hastalarda akut ürtiker ve anjioödem en çok görülen
bulgulardır. Bulgular çok ani gelişebilir. Sorumlu besinler genelde şunlardır:
balık, kabuklu deniz ürünleri, fıstık, fındık; çocuk yaştakilerde ise yumurta,
süt, fıstık ve fındık. Ancak meyveler ve sebzelerde bu grup içersine girmeye
başlamıştır.
Kronik ürtikerse gıda allerjisi olanlarda çok nadiren oluşur. 554 tane gıda
allerjisi olan vakanın sadece %1,4? ünde kronik ürtiker ve anjioödem
bulunmuştur. 226 kronik ürtikerli çocuğu değerlendiren bir çalışmada %31 pozitif
cilt testi saptanırken bunların sadece %4? ünde gıda uyarı testi ile pozitif
sonuç alınmıştır.
IgE ve non-IgE aracılı miks reaksiyonlar:
Atopik dermatit, bir ekzema türüdür ve genelde erken çocuk yaşta başlar.
Kaşıntı, tekrarlayan lezyonlar, astım ve allerjik rinit en önemli bulgularıdır.
Allerjen sp. IgE, bu hastalığın patogenezinde rol oynar. Langerhans hucreleri
deride artış gösterir ve yüzeylerinde allerjen sp. IgE bulunur. Atopik dermatiti
ve gıda allerjisi olan çocuklarda yapılan oral gıda uyarı testi sonucunda serum
histamin seviyesi belirgin artar, eozinofil aktivasyonu oluşur.
IgE aracılı olmayan reaksiyonlar:
Gluten duyarlı enteropati hastalarının bazılarında çok kaşıntılı eritemli
cilt lezyonları olan dermatitis herpetiformis görülür. Atopik dermatit ile
karıştırılır. Kol ve bacakların dış yüzlerinde ve kalçalarda süregen, kaşıntılı,
simetrik deriden kabarık içi sıvı dolu kırmızı lezyonlar vardır.
Solunumsal Gıda Aşırı Duyarlılık Reaksiyonları:
IgE aracılı reaksiyonlar:
Gıda uyarı testi ile hem üst solunum hem alt solunum yolu reaksiyonları
oluşturulabilir. Bu reaksiyonlar genelde deri ve mide-barsak bulguları ile
birliktedir. RAST ile gıda sp. IgE gösterilebilir. 480 adet gıda reaksiyonu
veren vakanın değerlendirildiği bir çalışmada çift kör plasebo kontrollü
yöntemle % 16 vakada solunumsal bulgu saptanmıştır.
Bulgular gıdanın alımından 15-90 dakika sonra oluşmaktadır. Burunda ve göz
etrafında kaşıntı en erken bulgular olup bunun ardından hapşurma ve burun akması
oluşur.
Respiratuvar reaksiyonlara yol açan gıdalar, balık, kabuklular, yumurta,
nohutdur.
IgE aracılı olmayan reaksiyonlar:
Heiner sendromu çok nadir görülen, gıda ile ortaya çıkan, pnömoni, akciğer
infiltrasyonları, hemosideroz (dokulara demir çökmesi), mide kanaması ve demir
eksikliği kansızlığı ile karakterli bir hastalıktır. Genelde inek sütü ile
oluşur. Gelişme geriliği oluşur. İnek sütüne reaktif antikorlar saptanmış olup
hastalığın immünolojik mekanizması tam olarak bilinmemektedir.
Anafilaksi:
Hastahanelerdeki acil servise başvuran jeneralize anafilaksilerin 2/3? ünü
arı sokması oluştururken, 1/3? ünü gıda allerjileri oluşturur. Her yıl ABD? de
100 tane gıda ile indüklenmiş ölümcül fatal reaksiyon bildirilmektedir.
Anafilaksinin tüm bulgularının oluşmasına rağmen bu hastaların serum
triptazlarında major yükselmeler olmaz.
Gıda ile İlişkili Egzersizle Ortaya Çıkan Anafilaksi:
Sık olmayan bu form gıda alımından sonraki 2-4. saatlerde egzersiz yapan
vakalarda görülür. Egzersiz olmadan alınan gıda ile gözlemlenebilen herhangi bir
reaksiyon oluşmaz. Bu hastalığın insidansı son 10 yılda toplumların egzersize
yönelmesi ile artmaktadır. Hastalarda genellikle astma veya diğer atopik
hastalıklar olup, sorumlu gıda ile pozitif cilt testi saptanır. Bu hastaların
geçmişlerinde de bu gıdalarla reaksiyon vardır. Kadınlarda iki kat daha sıklıkla
ve 30? lu yaşlarda daha sık görülür. Yulaf, kabuklu deniz mahsülleri, meyve,
süt, kereviz ve balık sorumlu gıdalardır
Insulin Vücutta Nasil İş Görür?Diyabet TipleriTip 1 Diyabetin Nedenleri[img]images/smilies/biggrin.gif[/img]aha Fazla Posa Yiyin.Hangi Yiyeceklerde Yağ Vardır?Hangi Yiyeceklerde Protein Vardır?Nişastalı Yiyecekleri Yerseniz Ne Olur?Şeker Yerseniz Ne Olur ?Tip I DiyabetYiyecek DeğişimiDeğişim ListeleriKalp Sağlığını Korumak İçin Ne Yapmalıyız?Daha Az Tuz TüketinYapay TatlandırıcılarUygun Zamanlarda BesleninTip II diyabetYürüyüş Yapmanın FaydalarıDoğru Olan Fiziksel Aktiviteyi SeçmekEgzersize Başlamadan ÖnceFiziksel Aktiviteler Buraya ilk defa geliyorsanız ismim Atakan Sönmez ve burası hayatimdegisti.com.Boğaziçi üniversitesi mezunuyum ve Türkiyede ilk Subliminal Telkin Uzmanıyım.tıklayın Bir site olsa onu bulanların uykuda dinledikleri mp3 ler ile hayatları değişse… Bir site olsa onu bulanlar hipnoz olmadan sadece subliminal mp3 leri yükleyip ve uykuda dinleyerek hayatlarını değiştirseler. Bu fikir 1995 yılında yani 25 yıl önce çıkmıştı. 15 yıl önce ise bu mp3 lerin kişiye engel olan çekirdek inançlara göre hazırlanması yani cekirdekinanc.com fikri oluştu Hipnoz gibi bir şey mi subliminal mp3 nedir? Tam olarak değil. Öncelikle size engel olan 0-11 yaş arası oluşan bilinçaltı kayıtlarınız yani çekirdek inançlarınız bulunur. Sonra bu çekirdek inançlarınızın pozitif halleri olumlamalar isminize özel olarak mp3 lerin ve müziğin içine gizlenir. Siz de uykuda ya da uyanıkken bu mp3 leri dinleyerek sonuç alırsınız. Çocukluğunuzda size söylenenlerin tam tersini dinlediğiniz kayıtlarla binlerce kez bilinçaltınıza yerleştirmiş oluruz. Çekirdek inançların hayatımda engellere neden olduğunu nasıl anlarım? Hayatınızda hep aynı şeyler tekrar ediyorsa. İlişkilerde hep aynı şeyleri yaşıyorsanız... Aşırı fedakar bir yapınız varsa ve bu sanki göreviniz haline geldiyse. Birilerini kurtarmaya çalışıyorsanız. Paranızın bereketi yoksa sürekli gereksiz harcamalar çıkıyorsa birikim yapamıyorsanız. Hayır demekte zorlanıyorsanız. Odaklanmakta bir şeyleri devam ettirmekte sorun yaşıyorsanız. İlişkilerde mıknatıs gibi sorunlu kişileri çekiyorsanız. İş hayatında iniş çıkışlar sürekli oluyorsa. Ertelemeleriniz fazla ise. Aşırı kontrolcü ve garantici bir yapınız varsa kaygı düzeyiniz yüksekse hep en kötü ihtimali düşünüyorsanız ve şanssızlıkları sorunlu olayları ve sorunlu kişileri hayatınıza çekiyorsanız çocuk yaşta oluşan çekirdek inançlar hayatınızı yönetiyor olabilir.
25. yıla özel şimdi arayanlara 5 dakikalık çekirdek inanç ön tespit ve bir günlük deneme telkin mp3 ücretsizdir. Ön tespitte size engel olan birkaç çekirdek inanç örneği verilir. Atakan Sönmez tarafından yapılır ve bilgi amaçlıdır. +90 5424475050 Türkiye dışındakiler whatsapp tan arayabilir cekirdekinanc.com inceleyiniz. |