Selam Paulo Maldini
Evet üstad, kanaatimce sosyal fobi bir hastalık değil. Tıpkı arı fobisi gibi. Nasıl ki onda arıdan korkuyorsun, sosyal fobide de insanlarla sosyalleşmek, sağlıklı iletişim kurmak mümkün olmuyor. Ancak tabii ki tedavi gerektiren bir süreç.
Tedavisi konusunda ise,
Bence diğer fobilerin tedavisi gibi yapılır. Ancak arı fobisi, kedi fobisi gibi değil. Çünkü arı, kedi birer hayvan ve somut bir şey... Ancak sosyallik somut bir şey değil. Dolayısıyla tedavisi de daha meşakkatli oluyor.
Eğer kendinde sosyal fobi olduğunu düşünüyorsan buradaki telkinlerden faydalanmaya çalış. Ama sana tavsiyem bir psikiyatra gitmelisin.
Örneğin ben de kendimde sosyal fobi olduğunu düşünürdüm, çünkü belirtiler bunu gösteriyordu. Hiçbir şeye odaaklanamıyordum. Ders de çalışamıyordum. Hayatımın tadı kaybolmuştu. Bir psikiyatra gittim ve ''Ben ders çalışamıyorum, ne yapmam lazım?'' dedim. Adam bana bazı sorular sordu ve benim majör depresyon problemim olduğunu söyledi ve bir antidepresan yazdı. Bense bunu çok saçma bulmuştum çünkü sosyal fobi problemim olduğunu düşünüyordum. Ancak sonra araştırdığımda depresyon denen şeyin hiç dee sandığım gibi bir şey olmadığını fark ettim. Hayatımda ciddi bir boşluk vardı, hiç bir şeyden tad alamıyordum, evden nadiren çıkıyor, insanlarla görüşmek istemiyordum. Hatta en yakın arkadaşlarımı bile hayatımdan çıkarmıştım. Ve doktora gitmeden önce bu problemime kendimce teşhisler koymaya çalışmıştım. Ve sosyal fobik olduğuma hükmedip, sosyal fobik rolü yapmıştım.
Birkaç aydır antidepresan kullanıyorum. Haa bir şey değişti mi? Evet, daha iyiyim. İnsanlarla ilişkilerim daha iyi. İçimdeki boşluk hissinden kurtulamıyorum ama en azından artık problemimi biliyorum ve daha iyiyim.
Ama telkinleri kesinlikle aksatma üstad, çok faydasını görüyorsun.