24-11-2010, 12:21 PM
|
#3 (permalink)
|
Binbaşı
Üyelik tarihi: Jun 2010 Bulunduğu yer: Venüs
Mesajlar: 1,403
Tesekkür: 6,102
1,460 Mesajinıza toplam 6,406 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
| Cevap: Bugün yaşadıklarım Merhaba, Zorlu bir anlatım olmuş anlaşılan. Ama üzülme. Ders hitabet dersi değil, ki zaten "Güzel, Konuşma, Yazma" dersleri ülkemizde maalesef ya sadece "Kompozisyon Yazma" olarak algılanıyor ya da tüm ders geçiştiriliyor. Dolayısıyla bir grup karşısına çıkıp bir konuşma yapmakta çoğu insan zorlanıyor. Bazılarımızın doğal yeteneği var ama çoğumuz kan ter içinde kalıyoruz. Aslında hitap edeceğin kişiler tanıdığın insanlarsa bu iş daha kolay çünkü zaten seni tanıyorlar ve anlatacaklarının bilgisel içeriğini merak ediyorlardır. Eğer tanımıyorlarsa da, önce kendini tanıt ve rahatla ve karşılarında kendin olmaya devam et. Önemli olan tek şey, sakin olmak. Bunu da "ben bunu kendime meslek olarak seçmedim, sadece bilgimi aktaracağım, konuyu da bildiğime göre sorun olmayacak", gibi telkinlerle yapabilirsin. Herkesin karşısına geçtiğinde de önce gülümse, derin bir nefes al (mümkünse çaktırmadan), sonra da en çok güzevdiğin arkadaşına odaklan. Çevredeki herkes yavaş yavaş silikleşecek. Sonra anlattıklarına ve cümlelerinin düzgünlüğüne odaklan, karşıya doğru bak yavaş yavaş rahatlayacaksın. Zaten konu göz açıp kapayana kadar bitmiş olacak, merak etme. Eğer bunlar senin için yeterli olmadıysa aşağıya birkaç bilgi ekliyorum, bir de profesyonel bir bakış açısından destek al. Sevgilerimle Toplum karşısında konuşma korkusunu nasıl yenebiliriz? Topluluk karşısında konuşmak sizin için de bir kâbussa size sevindirici bir haberim var: bu geliştirilebilir bir yetenektir.
Bunun ünlü örneklerini geçen yazımda aktarmıştım.
“Bu yeteneğimi nasıl geliştirebilirim?
Ben de insanların karşısına çıkıp rahatça kendimi ifade etmek istiyorum.” diyorsanız işte size bu konuda çok etkili teknikler: 1-Zihinsel prova
Zihinsel prova tekniği ya da başka bir ifade ile zihinsel canlandırma; çok etkili bir yetenek geliştirme ve öğrenme tekniğidir.
Bir çalışmayı zihinde ne kadar çok canlandırırsak; beynimiz o işi daha önce yapmış gibi algılar.
İnsanlar çoğunlukla ilk kez yaptıkları her iş için başlangıçta bir gerilim yaşarlar ama aynı işi defalarca yapınca beynimiz “Bunu yapmayı zaten biliyorsun” mesajı verir ve siz de kendi performansınızı çok rahat gösteririsiniz.
Toplum karşısında defalarca konuşan kişiler düşünmezler bile; bunu insanların karşısına çıkıp yaparlar. Çünkü beyinleri daha önce bildikleri bir işi onlara yaptırmaktadır.
İşte zihinsel canlandırma yöntemi; size bu deneyimi kazanmanıza yardımcı olur. Zihinsel provanın gücü Amerika’da haftadabir kez basketbol oynayan öğrenciler dört gruba ayrılır. Her grubun serbest atışla kaç basket attığı denemeyle belirlenir. Hepsi yüzde 21 ile 23 arasında yaklaşık beşte bir oranında bir başarı gösterir.
Sonra her grup sonraki ayda farklı bir antrenman programına tabi tutulurlar. İlk gruba hiç antrenman yapmaması söylenir.
İkinci gruba haftada üç saat serbest atış antrenmanı yapması söylenir.
Üçüncü gruba basket sahasına yaklaşmaması; ama haftada üç saat serbest atış yapıp yüzde yüz oranında basket attıklarını zihinlerinde canlandırmaları söylenir.
Dördüncü grup spor salonunda haftada üç saat antrenman ve üç saat de zihinsel canlandırma yapar.
Ay sonunda öğrenciler yeniden denenir. Antrenman yapmayan ilk grup hiçbir ilerleme kaydedemez.
Basketbol sahasında antrenman yapan grup daha öncekinin iki katı bir skor yapar.
Şaşırtıcı bir şekilde bir aydır basket topuna dokunmamış olan ama zihinsel canlandırma tekniğini uygulayan grup da aynı skoru yapar.
Hem canlandırma hem de antrenman yapan son grup başarı oranını üçe katlar.
Bu nedenle toplum karşısında yapacağınız konuşmayı mutlaka önceden zihninizde prova edin. Eğer hepsini zihninizde prova etme imkânınız yoksa en azından ilk birkaç dakikasını yapmak zorundasınız. Çünkü konuşmaların en kritik zamanları ilk birkaç dakikadır ve en iyi konuşmacılar bile ilk dakikalarda zorlanırlar. Bu nedenle iyi konuşmazılar bile bunu mutlaka yaparlar. 2-Ayna karşısında konuşma
Yaptığınız zihinsel canlandırmanın yanında ayna (özellikle boy aynası) karşısına geçip konuştuğunuzda artık kendi korkularınızı yenmeye başlarsınız. Konuşurken aslında hiç de korkunç görünmediğinizi; herkes nasıl yapıyorsa sizin de yapabildiğinizi beden dilinizi nasıl kullandığınızı görebilirsiniz. 3-Kendin ol
Sizi dinleyenler ne kadar iyi konuşursanız konuşun yapmacık konuşmaları sevmeler. İçten; doğal beğenilmeye çalışmayan samimi konuşmaları daha çok severler ve o konuşmalardan daha çok etkilenirler.
Bu nedenle konuşmalarınızda taklitçi ve yapmacık tavırlardan uzak durun.
Ayrıca konuşma esnasında asla kendinize karşıdan yani izleyenlerin gözlerinden bakmayın. Bu sizi panikletir ve konsantrasyonunuzu ciddi oranda bozar.
Hemen kendinizi eleştirmeye başlarsınız.
Acaba ses tonum nasıl?
Acaba beden dilimi doğru kullanıyor muyum?
Acaba duruşum düzgün mü?
Oradan nasıl görünüyorum kravatım iyi duruyor mu?
Bu tam bir kopma halidir.
Böyle bir durumda söyleyeceklerinizi toparlamakta zorluk çekersiniz. Konsantrasyonunuzu baksanıza kaça böldünüz?
Oysa oraya çıkıp sadece bir şey yapmalısınız; zihninizde sadece bir şey olmalı.
O da: Şimdi çıkıp elimden gelenin en iyisini yapacağım. (Eftal Orhan'dan alıntıdır)
__________________ "... I'm just a dreamer I dream my life away I'm just a dreamer who dreams of better days." |
Offline
| |