Yazan: Mehmet Barlas
Bilinen fıkrayı bir kez daha tekrarlayalım. Vahşi Batı''da bir kovboy, yolda karşılaştığı kovboya "İki kere iki kaç eder" diye sormuş. Karşısındaki "Dört eder" deyince de çekmiş silahını ve "Çok şey biliyorsun" diyerek vurmuş onu.
Bu kovboylar, günümüzde "Google Çağı" nda yaşamış olsalardı, herhalde "Ne kadar az şey biliyorsun" diye bağırarak, birbirlerine sille tokat girişirlerdi.
Geçen gün oğlumun bir arkadaşını her gün dört saat daha geç uyuyarak, "6 günlük hafta" da yaşamayı denediğini yazmıştım. Dün de sevgili ve bilgili meslektaşım Oray Eğin''den şöyle bir not aldım:
-Selam, geçen aylarda "Men''s Health" dergisinde okumuştum, başlaması zor ama bir kere alışınca yılda 3 ay kazanmak mümkünmüş: Her dört saatte bir 20 dakika uyuyarak... "Da Vinci Sleep" (Da Vinci Uykusu) adını taşıyormuş bu yöntem, Einstein da böyle uyurmuş. Sevgiler.OE.
Bu not birkaç yıl önce gelseydi, ansiklopedilere, tıp kitaplarına bakıp, "Da Vinci Sleep "in ne olduğunu tam anlamaya çalışırdım. Muhtemelen de "Da Vinci Code" (Da Vinci Şifresi) dışında pek bir bilgi bulamazdım.
UBERMAN UYKUSU
Ama bu notu alınca hemen Google''a girdim ve "Da Vinci Sleep" konusunda 1.6 milyon maddelik bilgi çıktı karşıma.
Türkçe karşılığı ile "Da Vinci Uykusu "nun diğer adı, "Polyphasic sleep " yani "Çok fazlı uyku "ymuş. Meğer bizler günün belirli saatini uykuya ayırdığımızda "Monophasic" (tek fazlı) uyuyormuşuz. Buna karşı "Uberman Uyku Sistemi" de denilen uyumada, her dört saatte bir 20 dakika uyuduğunuzda, günde 2 saat uyuyarak, vücudun uyku gereksinimini karşılıyormuşsunuz.
Normal tek fazlı uykuda, uykunun çeşitli aşamaları ertesinde "Derin uyku "ya çok zaman harcanılarak geçiliyormuş. Oysa çok fazlı uykuya vücut alışınca, hemen derin uyku başlıyormuş. Bu çok fazlı uykuyu yaşam biçimi halinde benimseyen ünlüler arasında Leonardo da Vinci, Thomas Jefferson, Napoleon, Thomas Edison, Nikola Tesla ve Winston Churchill de varmış. Açık denizde uzun süreli yarışlara giren sporcular da, astronotlar da, ABD Deniz Piyadeleri de çok fazlı uyurlarmış.
İnternetteki Türkçe "
www.hecatomber.org " sitesinde, hem bu uyku türü hakkında bilgiler vardı, hem de bu uykuya geçmeye çalışanların yaşadıkları deneyler bulunmaktaydı. Bu sitede anlatıldığına göre ilk birkaç haftalık sancılı dönem ertesinde beyin kendini bu sisteme uydurmaya başlıyormuş. Yani birkaç hafta dayanmak gerekiyormuş.
DENEYENLER ANLATIYOR
"Hecatomber Günlüğü"ne gelen notlarda ise, çok fazlı uykuyu deneyenlerden bazıları, her yatağa girdiklerinde 20 dakika yerine birkaç saat uykuya daldıklarından yakınıyor, bazıları da "Her boş kaldığımda bir şeyler yiyesim geliyor, karnım acıkıyor" diye kilo almaktan şikâyet ediyor..
Neticede yeni bir yıla "Da Vinci Uykusu" nun ne olduğunu da bilerek gireceğim. Ayrıca bu konuda Claudio Stampi''nin "Ultrashort Sleep" kitabını Amazon''dan getirtebileceğimi de öğrendim.Bu arada Bush, Clinton, Reagan, Nixon, Kennedy, Truman gibi ABD başkanlarının
"Biphasic" yani iki fazlı uykucular olduklarını, hem uyuduklarını, hem de uyukladıklarını biliyorum.
Ne dersiniz? Bu konu bizim iç siyasetin kısır döngülerinden daha ilgi çekici değil mi? Ömrünüzün üçte birini uyuyarak ziyan etmek yerine, çok ve sık uyuklayıp, daha fazla uyanık yaşamak tercih edilemez mi?
Ama bu durumda da Yahya Kemal''in
"Bir uykuyu cananla beraber uyuyanlar
Ömrün bütün ikbalini vuslatta duyanlar
Bir hazzı tükenmez gece sanmakla zamanı
Görmezler ufuklarda şafak söktüğü anı" dizeleri anlamını kaybedecektir.
Kaynak :
www.sabah.com.tr