Toplum olarak her yıl tekrarladığımız ve kendimize has olan alışkanlıklarımız vardır. Kışlık yiyeceklerimizin çoğunu yaz mevsiminde hazırlamak da bu alışkanlıklarımız içinde çok önemli bir yer tutarken, özellikle meyvelerin mevsimlik yetişmesi halkımızı bu meyvelerden daha uzun süreler yararlanma yoluna itmiştir. Her mevsimde her istenen meyveyi bulmak mümkün olamazken, insanlar aradıkları bu tadı, yazın yaptıkları reçel sayesinde yılın her günü bulma şansı yakalamışlardır. Kahvaltı sofralarının en vazgeçilmez gıdaları arasında yer alan bu meyve özlü yiyecek, kaynatılma yolu ile yapılıp, kavanozlar içinde çok uzun süreler bozulmadan muhafaza edilebilmektedir.
Meyvelerin uzun süre soframıza katılmasını sağlayan sistem aynı zamanda sebzeler için de geçerli olurken, kayısı, vişne ve çilek gibi lezzetli reçel çeşitleri yanında patlıcan ve kabak gibi sebzelerin de bu güzel yiyecek için kullanıldığını görebiliriz. Özellikle tere yağ ile muazzam bir birliktelik oluşturan bu çeşitli kahvaltılıklarının, kış mevsiminde insana ekstra enerji verdiği de söylenmektedir. Kar ve soğuk hava yüzünden kış mevsiminin ağaçları tamamen çıplak bir hale getirmesi, insanların bu konuda pratik çözüm bulmalarını sağlayıp, her mevsimde istedikleri gıdaya ulaşma imkanı sunmuştur. İçinde bolca şeker bulunmasından dolayı evden çıkmadan önce kahvaltı tabağında bu yiyeceğin bulunması, dışarı çıkınca insanların soğuğa karşı daha dayanaklı bir duruş sergilemesini sağlamıştır.
Gıda sektörünün çok geniş kapsamlı olması ve insanların gıda alma zorunluluğu, bu sektörün her zaman mesafe kaydederek büyümesine yol açmıştır. Kavanoz ve pet kaplarda raflara dizilen bu sanayi ürünü
reçel çeşitleri, insanların çok tükettiği bir gıdayı ortaya çıkarırken, çoğu insanın kendi yaptığı ürünü tercih ettiğine şahit oluruz. Çocukların daha çok sevdiği bu güzel yiyeceğin, sağlık açısından da çok faydalı olduğu akıldan çıkarılmamalıdır.