Merhaba başarısızlık adına bir yazı..
Başarısızlık nedir? Başarısızlık sözlük anlamıyla başarısız olma durumu, muvaffakiyetsizliktir.
Peki, başarısızlık neye benzer? Çoğumuzun hayatında bir karabasan gibi gördüğümüz başarısızlığın tanımı var mıdır? Hayat boyunca bundan kaçarız; keçinin sevmediği ot burnunun dibinde biter ya işte biz de bir şekilde çevremizde buluveririz…
Başarıya birçok yoldan gidilir; ama başarısızlığa giden yol çok açıktır. Başarısız olduğunuz zaman iki seçeneğiniz vardır. Durumu yok saymak ki bu durumda zaten bir şey yapmak istemediğiniz için endişelenmeye de gerek duymazsınız ya da bir şey yapmaya gayret göstermez; yani bir çözüm bulunması konusunda hemfikir olmazsınız.
Başarısızlık hayatın bir parçasıdır. Hatta gelişmemiz için ihtiyacımız var. Burada önemli olan, o başarısız durumdan başarılı olmak için ne öğrendiğinizdir. Ayağa kalkıp devam etmeniz ve mücadele etmenizdir. Bütün başarılı insanlar başarısızlık ile tanışmışlardır.
Hayatımızın her döneminde başarısızlıkla karşılaşırız.
İşte; bazıları...
Emeklemeden yürümediniz.
İlk adımı atmadan önce, defalarca düştünüz.
Öğrencilik hayatınızda bir sürü sınavdan geçtiniz. Bunlardan kötüleri de oldu.
Her yarışmanın veya maçın bir kazananı ve bir kaybedeni vardır.
Bir öğrendiniz beceri öncesi birçok kez iyi sonuç almadınız.(
kullanmayı öğrenirken, araba kullanmayı öğrenirken… vb.)
Yeni bilmediğimiz bir iş girdiğimizde o işi öğreninceye kadar birçok kez başarısızlıkla karşı karşıya kalırız.
Bütün başarılı insanlar hayatlarında başarısızlıklar yaşadılar. İnsanlık tarihine çok fazla katkıları olan kişilerin yaşamlarını okursanız farkına varabilirsiniz. Bu kişilerin hayatlarında ki değişmez gerçeği başarılarını yaptıkları başarısızlıklara borçlu olmalarıdır.
Michael Jordan lisedeyken okul takımından atılmıştır. Micheal Jordan, okul basketbol takımından atıldığı için basketbolu bırakmıştı. Daha sonra dünyanın en iyi basket bolcularından birisi oldu.
Churchill, ortaokulda sınıfta kalmıştı. Daha sonra İngiltere’nin en sevilen başkanlarından biri oldu.
Ford 40 yaşında beş parasızdı. Henry Ford ilk arabasına bir geri vites koymayı unutmuştu. İlk arabasını satıp, şirketini batmaktan kurtarmadan önce Henry Ford'un cebinde kendine ait sadece 223,65 doları vardı.
Walt Disney, bir gazetenin yazı işleri müdürü tarafından; “İşe yarar fikirleri olmadığı” gerekçesi ile kovulmuştu. Walt Disney, film ve eğlence endüstrisinde devrimler yapmıştır. Walt Disney “Dünyanın en mutlu yeri” eserini gerçekleştirebilmek için 302 kez reddedildi. Walt Disney birkaç defa iflas etmiş ve tam başarıya ulaşmadan önce büyük bir sinirsel rahatsız geçirmiştir.
Abraham Lincoln'ün hayatı bir başarısızlıklar kitabıdır. İlk siyasî mücadelesinde mağlup olmuştu. Bir süre iktisadî sahada çalıştı. Yine başarısız oldu. Sevdiği kız öldü. O'na kavuşamadı. Evlendiği kadın hayatı boyunca Lincoln'e kederden başka bir şey vermedi. Devlet memuru olmak istedi, fakat bunu da başaramadı. Senato üyesi olmak istedi, olamadı. Başkan yardımcılığı için adaylığını koydu, kazanamadı. Fakat bütün bu başarısızlıklar sonunda o, yine Amerika'ya Başkan oldu. Bugün Amerikan kahramanı olarak hatırlanmaktadır.
Abraham Lincoln başarısızlıklarıyla ün salmış olmasına karşın kimse onu başarısız biri olarak görmez.
Abraham Lincoln'un yaşamı
Zor geçen bir çocukluk
Bir yıldan az süren okul eğitimi
1831’de iş hayatında başarısız oldu.
1832’de milletvekili seçilemedi.
1833’de iş hayatında başarısız oldu.
1834’de milletvekili seçildi.
1835’de nişanlısı öldü.
1838’de meclis başkanı seçilemedi.
1838’de yerel temsilci seçilemedi.
1842’de evlendi, eşi başına dertler açtı.
Dört oğlundan üçü on dokuz yaşına gelmeden öldü.
1843’te Kongreye seçilemedi.
1846’da Kongreye seçildi.
1848’de Kongreye seçilemedi.
1855’de senatoya seçilemedi.
1856’da başkan yardımcısı seçilemedi.
1858’de senatoya seçilemedi.
1860’da ABD başkanı seçildi
Thomas Edison’un öğretmeni ona aptal derdi. Tarihteki büyük başarılı insanlardan birisi… Öğretmenleri Edison’u, hiçbir şey öğrenemeyecek kadar aptal bulurlardı.
Einstein, dört yaşına kadar konuşamamıştı. Matematik dersinden çok başarısız olduğu için ilkokuldan atılmıştı. Oysa biz onu şimdi, yüzyılımızın en büyük kişilerinde birisi olarak biliyoruz.
Charles Dickens, yüzlerce kapıdan “Sen yazar olamazsın.” denilerek geri çevrilmişti. Daha sonra kitapları birçok dilde yayınlanmış ve milyonlarca satmıştır.
Müzik yapımcıları Elvis Presley’e şöyle demişlerdi; “Hiçbir işe yaramazsın, en iyisi kamyon sürücülüğüne geri dönmen.” Elvis Presley yaptığı müziklerle milyonları coşturmuştur.
Müzik öğretmeni Beethoven’a; “Besteci olması imkânsız!” demişti. Oysa o, insanlık tarihinin en büyük bestecilerinden birisi oldu. Meşhur Dokuzuncu Senfonisini yazdığında Beethoven tamamen sağırdı.
Barış Manço müzik dersinden ikmale kalmıştı. Günümüzde ölümünün ardından bile tüm çocukların Barış Manço ve şarkıları hala dillerde ve yüreklerde.
Norveçli bir göçmen olan Knut Hamsun, bu ülkede denediği her şeyde başarısız oldu: Çaresizlik içinde mücadelesinin öyküsünü yazmaya karar verdi. Açlık adını verdiği kitabı Nobel Edebiyat ödülünü aldı. Hamsun'un korkunç deneyimleri onu zengin ve ünlü bir adam yaptı.
Gerçekte bu insanların başarılı olmalarının nedeni ısrarla hedeflerine doğru yürümeleridir.
Başarısızlığı kabul etmekten başka her şeyi yaparız. Kabul etmek derken ona teslim olmayı veya kayıtsız kalmayı kastetmiyorum. Başarısızlığın başarı yolunda gerekli bir adım olduğunu anlamaktan söz ediyorum. Hiç hata yapmamış olan kişi hiçbir şey yapmamıştır.
Aslında çoğu başarıya ulaşmadan önce çok fazla başarısızlık yaşamıştır. İlk seferde tam anlamıyla başarılan çok az şey vardır. Yinelenen başarısızlıklar başarı yolundaki pusula gibidir... Eğer kaybetmekten endişe ediyorsanız, denemeyebilirsiniz. Denemezseniz, başaramazsınız. Denemek her şeyin başıdır. Denemediğinizde başarısızlığı kaderiniz olduğunu kabullenirsiniz.
Birçok insan için başarısızlık konusunda dürüst olmak zordur; fakat başarısızlık yaşamın ve iş hayatının kaçınılmaz bir parçasıdır ve aslında çok kötü bir şey olması da gerekmez.
Başarı bugün gelmezse, başarısız olursanız yarına başarıya ulaşmak için devam ederseniz ve onsuz devam ederseniz. Eğer başarısızlıktan korkarsanız, deneyemezsiniz. Eğer deneyemezseniz de, asla başaramazsınız. Denemek, her şeyin başlangıcıdır. Denemediğinizde, bozguna uğramak kaderinizdir.
Başarı, yolda başarısızlığa da uğramalıdır. Hiçbir başarılı insan başarısız olmadan başarılı olmaz.
(Hayatta mutluluğa,huzura ulaşabilmekte bir başarı değil midir
?)